..jes vidla ti, a? ee, to su bila vremena (pa vrti uvojak kose oko tvorbe) ..eh, jesu, jesu ( i sjetno prelazi on prstom po svom morfemu).ElliQuinn wrote:
Bilo vas je lijepo čitati. Nikad se ne bih duže zadržala na forum.hru da nije bilo DZ-a.
Jezikoterija
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Paaa, neću nikad zaboraviti Emericzyjev post u kojem ti je esao. I napomenuo da su mu trebale dvije godine da te nauči čitati, ali se tim postom isplatilo...a unda wrote:ali, eli, pa sta.. znalo je i nama bit dobro, jelda, a?![]()
..ma emerici je super. sve on to izgladi..ElliQuinn wrote: Paaa, neću nikad zaboraviti Emericzyjev post u kojem ti je esao. I napomenuo da su mu trebale dvije godine da te nauči čitati, ali se tim postom isplatilo.
Dobro bi mi došla pomoć
Može link na neki vjerodostojan materijal koji govori o razlici/sličnostima između hrvatskog, srpskog i bosanskog? Neka opća usporedba ta 3 jezika. Na netu nalazim, s jedne strane, stav da je to sve jedan jezika, a s druge strane, prilično nacionalistički obojane stavove. Jasno mi je da je pitanje razlikovanja jezika, između ostalog, i politička odluka; ali trebala bi više fokus na jezične razlike/sličnosti.
Što se tiče političke odluke - bi li se to moglo nekako usporediti sa skandinavskim jezicima ili češkim/slovačkim, španjolskim/katalonskim?
Još bi se nekako snašla sa srpskim i hrvatskim samo, ali bosanski
Iskreno nije ni meni jasno što je bosanski 
Može link na neki vjerodostojan materijal koji govori o razlici/sličnostima između hrvatskog, srpskog i bosanskog? Neka opća usporedba ta 3 jezika. Na netu nalazim, s jedne strane, stav da je to sve jedan jezika, a s druge strane, prilično nacionalistički obojane stavove. Jasno mi je da je pitanje razlikovanja jezika, između ostalog, i politička odluka; ali trebala bi više fokus na jezične razlike/sličnosti.
Što se tiče političke odluke - bi li se to moglo nekako usporediti sa skandinavskim jezicima ili češkim/slovačkim, španjolskim/katalonskim?
Još bi se nekako snašla sa srpskim i hrvatskim samo, ali bosanski
Nije ni meniblue wrote:Dobro bi mi došla pomoć![]()
Još bi se nekako snašla sa srpskim i hrvatskim samo, ali bosanskiIskreno nije ni meni jasno što je bosanski
Imaš razlikovni rječnik hrvatskog i srpskog jezika objavljen ranih devedesetih, Stitch se u to sigurno razumije više nego ja. A bosanski je ijekavski hrvatski sa primjesama srpskih izraza - onako malo seljački po mome. Od španjolskog/katalonskog zapamtio sam samo razliku sortida i salida (izlaz). Ali je meni svaršeno jasno da nakon silnih pizdarija devedesetih svatko hoće imati svoj standardizirani jezik koji se međusobno manje razlikuju od narječja iz Klanjca s onim s Hvara.blue wrote:Dobro bi mi došla pomoć![]()
Još bi se nekako snašla sa srpskim i hrvatskim samo, ali bosanskiIskreno nije ni meni jasno što je bosanski
Još ću riječi i naći, ali ne može biti samo vokabular. I meni je jasna politička pozadina, ali valjda jezičari imaju još koji argument
A usporedbe s ostalim jezicima, više sam ciljala u smjeru - ako švedski/danski/norveški nisu isti jezik, a također se međusobno super kuže, zašto se misli da hrvatski/srpski/bosanski jesu, nešto takvo.
A usporedbe s ostalim jezicima, više sam ciljala u smjeru - ako švedski/danski/norveški nisu isti jezik, a također se međusobno super kuže, zašto se misli da hrvatski/srpski/bosanski jesu, nešto takvo.
Uzmi Govor nacije Dubravka Škiljana. Nije baš mala knjižica, ali daje sjajan uvid u proces standardizaciije kao takav, s primjerima tih procesa u drugim i u našim jezicima. Razlikovne rječnike, molim te, iskoristi za potpalu i ni za što drugo.
Možemo ti se mi ovdje upustiti u objašnjavanje, ali to će potrajati. Lako je sad nabaciti par najopćenitijih fraza, ali ako ne razumiješ neke jezične zakonitosti i bit procesa standardizacije, teško da će ti biti posve jasno. Ipak nismo u sferi egzaktnih znanosti i nema tu konačnog odgovora, zato i nalaziš koješta.
Možemo ti se mi ovdje upustiti u objašnjavanje, ali to će potrajati. Lako je sad nabaciti par najopćenitijih fraza, ali ako ne razumiješ neke jezične zakonitosti i bit procesa standardizacije, teško da će ti biti posve jasno. Ipak nismo u sferi egzaktnih znanosti i nema tu konačnog odgovora, zato i nalaziš koješta.
kolko ja znam, u bosni kazu skolski cas, tri je sa(ha)ta, a satove popravlja sajdzija..blue wrote:..
u splitu kazu npr, tri manje kvarat ..i po bota, iz skole picaju, gradski satovi ne rade.
eto, nekako mi je tu neka razlika..
ma nemaju prirodnjaci nista. mogu opisivat i mogu vjerovat, eto. sta kod ih pitas odgovaraju kao da se klade.Zekoslawa wrote:Ae, nemamo svi slikarije i brojčurine da se s njima pravimo pametni, neki se moraju potruditi.
Potrude se tako šta izmisle znanost od nečega šta je nastalo samo od sebe, bez ikakve potrebe za takvim znanstvenicima..Zekoslawa wrote:Ae, nemamo svi slikarije i brojčurine da se s njima pravimo pametni, neki se moraju potruditi.
Ja više volim prirodne znanosti doživljavat larpurlartistički...a unda wrote: ..prirodne znanosti? cista teleologija..cista..
A šta vi, proučavate ono što je nastalo zahvaljujući vama i uz potrebu za takvim znanstvenicima?MightyMe wrote:
Potrude se tako šta izmisle znanost od nečega šta je nastalo samo od sebe, bez ikakve potrebe za takvim znanstvenicima..
Ja više volim prirodne znanosti doživljavat larpurlartistički.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 798 times
- Been thanked: 1518 times
Čiji je jezik Mate Kapovića - knjiga ne donosi popis razlika, ali sadržava prilično objektivan prikaz i "nacionalističkih" i "nenacionalističkih", tobože znanstvenih stavova. Kad malo bolje pogledaš, sve je to isto, samo s drugim predznakom - zato navodnici. Pročitaj je pa sama zaključi što je istina. Pitka je i čitka.blue wrote:Dobro bi mi došla pomoć![]()
Potpisi su za budale.
-
- Information
-