Zašto se raspala Juga?

Koljite se i gložite!
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 26 Apr 2014, 10:43

Jos nsam dobio odgovor, u cemu je socijalizam nerealna ekonomija, a kapitalizam realna ekonomija :ne zna:

Pero

Post 26 Apr 2014, 10:45

miky0 » wrote:Jos nsam dobio odgovor, u cemu je socijalizam nerealna ekonomija, a kapitalizam realna ekonomija :ne zna:
Pa socijalizma više praktički ni nema, ne računajući Sjevernu Koreju i Kubu. :zubo: Dakle, on postaje nerealan. :zubo: A s njime i njegova ekonomija. :D
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 26 Apr 2014, 11:01

karambol » wrote:Od 1974. do 1979. Hrvatska je ostvarivala viši udjel investicija u BDP-u od Japana, koji je tada bio u svom velikom zamahu, i to bez rasprodaje vlastite imovine i pretjeranog zaduživanja u inozemstvu" poanta je autora tog teksta.

Istine radi, dodajmo nekoliko podataka iz knjige "moderna hrvatska povijest" D. Bilandžića:
Bilandžića si našo citirat. Ajmeee... :rofl: :rofl:
'if you fall, i'll be there' (floor)
miky0
ST Leader

Post 26 Apr 2014, 11:08

Euklid » wrote:
Bilandžića si našo citirat. Ajmeee... :rofl: :rofl:
Iako su i oni podaci poprilicno tocni, to jos nije dokaz da je onaj sistem gori od ovog danas. To je samo dokaz da su se na postojeci sistem morale napravit preinake, a ne ga srusit sa gorim sistemom.
Euklid
old school

Post 26 Apr 2014, 11:09

Emericzy » wrote: Čekaj, čekaj... nešto tu ne štima. O čemu ti pričaš? Koliko ja znam, Hrvati se lome da se zaposle u tvrtkama kojima su strani vlasnici. Stranci u Hrvatskoj nude puno bolje uvjete rada i daju plaće koje su skoro 50 posto bolje od hrvatskog prosjeka. Nekoliko puta se pisalo o tome. Svake godine to potvrde statistike o plaćama i ankete o poslodavcima. Stranac u Hrvatskoj u prosjeku je bitno bolji poslodavac od Hrvata.
Pa da. To i ja govorim.

Stranci polako ovladavaju svime.

Zato su i postavili ove vladajuće garniture kojima je cilj upropastiti sve domaće.

Na kraju ljudi bivaju sretnima kad stranci preuzmu sve.

Eto kako je do neprepoznavanja dovedena suština prevare.

DEŽULOVIĆ: '25 godina kasnije, Hrvati u svojim najsmjelijim snovima sanjaju posao. Bilo kakav'

Dvadeset posto Hrvata - o jebem te, svijetla budućnosti! - sanja sebe u bijeloj kecelji na kasi u dućanu, kako ukucava nagradne bodove za toaletni papir i obiteljsko pakovanje šampona za kosu! Sve, još otkako su onomad sanjali svoju državu, računajući kako ne postoje neostvarivi snovi.

Dvadeset pet godina kasnije, eto ih u toj dosanjanoj državi kako ispunjavaju molbe za posao gospodarima sa Zapada, da djeci sutra pokazuju uokvirene duplerice iz novina, iz onih slavnih dana kad je jedan Hrvat postao šef održavanja u Ikeinom dućanu u Rugvici

Daleko smo dogurali.

Djevojke maštaju o poslu blagajnice u DM-u a dečki vide svoju budućnost na mjestu vozača viličara u Ikeinom skladištu... :facepalm:
miky0
ST Leader

Post 26 Apr 2014, 11:10

Pero » wrote: Pa socijalizma više praktički ni nema, ne računajući Sjevernu Koreju i Kubu. :zubo: Dakle, on postaje nerealan. :zubo: A s njime i njegova ekonomija. :D
Znas ti dobro o cemu govorim :)
Euklid
old school

Post 26 Apr 2014, 11:13

miky0 » wrote:
Iako su i oni podaci poprilicno tocni, to jos nije dokaz da je onaj sistem gori od ovog danas. To je samo dokaz da su se na postojeci sistem morale napravit preinake, a ne ga srusit sa gorim sistemom.
Ma dajte miky, molim vas :zubo:

SR Hrvatska je 1989. imala vanjski dug manji od 3 mlrd $ a Bilandžić govori o prezaduženosti i životu na kredit.

Danas smo dužni 60 mlrd € (kolko bi to bilo u dolarima? 70? 80?) i sve je kao super... :rofl: :rofl: :rofl:
miky0
ST Leader

Post 26 Apr 2014, 11:16

Euklid » wrote:
Ma dajte miky, molim vas :zubo:

SR Hrvatska je 1989. imala vanjski dug manji od 3 mlrd $ a Bilandžić govori o prezaduženosti i životu na kredit.

Danas smo dužni 60 mlrd € (kolko bi to bilo u dolarima? 70? 80?) i sve je kao super... :rofl: :rofl: :rofl:
Zelim kazat da smo uz sve porazne bilandidjeve rezultate bili svijetski NO.1 :cerek:
Pero

Post 26 Apr 2014, 11:17

Vas dva ste u stanju zatrolat svaku temu. :zubo: Samo se međusobno dopisujete i hrabrite. :D Kad će fejspalm? :D
Euklid
old school

Post 26 Apr 2014, 11:19

Pero » wrote:Dakle - tema je zašto se raspala Jugoslavija. :zubo:
A Euklid i miki izgleda zastupaju teoriju da je sistem u Jugoslaviji bio toliko dobar da su strane obavještajne agencije muku mučile kako da ga sruše, unište gospodarstvo zemljice od 22 milijuna stanovnika i dovedu svoje multinacionalke. :zubo:
Zašto je Euklidov gejfon proizveden u Kini? :D
Zašto kapitalizam slabo radi na tome da sruši sistem u zemlji od milijardu i kusur milijuna potencijalnih potrošača, nego još uči te iste ljude kako da proizvode, tako da su zapravo postali svjetska tvornica svega i svačega? :zubo:
Termoelektranu Stanari u Republici Srpskoj rade Kinezi. Nije li to bio lijep zalogaj za neku multinacionalku, npr. General Electric ili Alstom? :zubo:
Pa jesu. Muku su mučile.
Vidiš da im prvi pokušaj stvaranja dužničke krize 1980. nije uspio pa su krenuli sigurnijim vodama - udarili su po nacionalnom pitanju i postavili nacionalističke vođe, prvo u Srbiji a onda posvuda.

Prokušani recept iz 19.st ili iz '41. :raspa:

Jugoslavija je imala 1000 mana, društvenih nepravdi, nelogičnosti, malverzacija...

a vi baš navalili ko sivonje po onom što je i zapad najviše cijenio.

Radničkim pravima, stambenom zbrinjavanju, tranziciji iz najzaostalijeg agrarnog društva u moderno industrijsko društvo u roku samo jedne generacije...

Samo dajte, servirajte mi još koju na volej :raspa:
Euklid
old school

Post 26 Apr 2014, 11:21

miky0 » wrote:
Zelim kazat da smo uz sve porazne bilandidjeve rezultate bili svijetski NO.1 :cerek:
Ma nije valjda?

Vidiš da je po nekima ovdje bolje kad 6 godina za redom imamo pad BDP-a nego kad smo bilježili gotovo dvocifreni rast... :rofl: :rofl:
miky0
ST Leader

Post 26 Apr 2014, 11:22

Pero » wrote:Vas dva ste u stanju zatrolat svaku temu. :zubo: Samo se međusobno dopisujete i hrabrite. :D Kad će fejspalm? :D
Ja i euklid za razliku od vas cistih trolera dokazujemo nase tvrdnje-dokazima :bicedobro:
Tea Tree

Post 26 Apr 2014, 11:25

Pero » wrote:Vas dva ste u stanju zatrolat svaku temu. :zubo: Samo se međusobno dopisujete i hrabrite. :D Kad će fejspalm? :D
Sad ce, strpi se malo. Jebes i tebe nestrpljivog.
Evo ti ovaj :bicedobro: dok cekas. :zubo:

Dobro, da zakljucimo: Jugoslavija je imala najuspjesniju ekonomiju na svijetu, apsolutno bez premca. Jos od sedamdesetih su htjeli razni mocnici njome ovladati, ali se ne damo, evo do danas. Iako su se generacije raznih mocnika izmijenile kroz vrijeme, svi oni imaju isti cilj i teznju, prenose to s koljena na koljeno, kao vrijedno obiteljsko naslijedje.
Euklid
old school

Post 26 Apr 2014, 11:31

Bara huda » wrote: Usput, ti si dobar sa netom pa ajde potrazi podatke o stednji gradjana tamo negdje 70, 80-tih, cisto da usporedimo sa ovom danas. Cujem jucer da je danasnja negdje oko 160 milijardi kuna ili tako nesto. A nekako mi se ne cini da je u toj sumi stednja tajkuna. :ne zna:
Da, to je štednja ovih 300 000 ljudi što su ostali bez posla. Di bi tajkuni imali išta ušteđeno.

Evo su jučer na dnevniku rekli da će Kerum morat platiti silnu lovu samo na kamatu prema novom Linićevom zakonu jerbo ima 55 000 000kn štednje (to je samo ovo što ima u domaćim bankama i na svoje ime).

A da je bilo užasno teško bilo šta uštedjeti za vrijeme socijalizma svjedoči i ovaj primjer polupismenih turopoljskih seljaka:

Stjepan i Kata uštedjeli 93 000 maraka. U dinarima.
Euklid
old school

Post 26 Apr 2014, 11:34

miky0 » wrote:
Ja i euklid za razliku od vas cistih trolera dokazujemo nase tvrdnje-dokazima :bicedobro:
Ma dajte miky, molim vas.

Dokaz je kad jedan Bilandžić kaže da smo bili prezaduženi s 3 mlrd $.

A danas je dug zanemariv. Samo 60 mlrd €. To vratimo čas posla... :rofl: :rofl:
Pero

Post 26 Apr 2014, 11:34

Tea Tree » wrote: Sad ce, strpi se malo. Jebes i tebe nestrpljivog.
:zubo:
Pero

Post 26 Apr 2014, 11:36

miky0 » wrote:
Ajde, koji su ti dokazi da su strane obavještajne službe uništile najbolji sistem na planeti samo zato da bi sve tvornice preselile u Kinu? :zubo:
Pero

Post 26 Apr 2014, 11:38

Euklid » wrote:
Pa jesu. Muku su mučile.
Vidiš da im prvi pokušaj stvaranja dužničke krize 1980. nije uspio pa su krenuli sigurnijim vodama - udarili su po nacionalnom pitanju i postavili nacionalističke vođe, prvo u Srbiji a onda posvuda.

Prokušani recept iz 19.st ili iz '41. :raspa:

Jugoslavija je imala 1000 mana, društvenih nepravdi, nelogičnosti, malverzacija...

a vi baš navalili ko sivonje po onom što je i zapad najviše cijenio.

Radničkim pravima, stambenom zbrinjavanju, tranziciji iz najzaostalijeg agrarnog društva u moderno industrijsko društvo u roku samo jedne generacije...

Samo dajte, servirajte mi još koju na volej :raspa:
Halo, ne čujem dobro - Kina, gejfon.... :zubo:
Euklid
old school

Post 26 Apr 2014, 11:40

Tea Tree » wrote: Dobro, da zakljucimo: Jugoslavija je imala najuspjesniju ekonomiju na svijetu, apsolutno bez premca.
Ne baš.
Ali svakako jednu vrlo uspješnu i solidnu. Kao dobar temelj za budućnost.
Mislim, šta je falilo onom tvom Aluminijumu? I tisućama drugih Aluminijuma?
Da ih bar danas oće neko sagradit... :(
Tea Tree » wrote: Jos od sedamdesetih su htjeli razni mocnici njome ovladati, ali se ne damo, evo do danas. Iako su se generacije raznih mocnika izmijenile kroz vrijeme, svi oni imaju isti cilj i teznju, prenose to s koljena na koljeno, kao vrijedno obiteljsko naslijedje.
:facepalm: :facepalm: :facepalm: :zubo:

Pa ako nas je povijest ičemu naučila, ono... bar jednu jedinu trunkicu, onda je to vjekovna težnja svih naših susjeda da ovladaju ovim prostorom.

I nakon 1000 godina kad su napokon shvatili koliko smo žilavi i da pukom silom neće ništa trajno postići, primjenili su ove sofisticirane metode kojima se danas koriste diljem svijeta.

Kome ovo nije jasno, meni ga je uistinu žao... :tuzni:
Bara huda

Post 26 Apr 2014, 11:43

Tea Tree » wrote: Sad ce, strpi se malo. Jebes i tebe nestrpljivog.
Evo ti ovaj :bicedobro: dok cekas. :zubo:

Dobro, da zakljucimo: Jugoslavija je imala najuspjesniju ekonomiju na svijetu, apsolutno bez premca. Jos od sedamdesetih su htjeli razni mocnici njome ovladati, ali se ne damo, evo do danas. Iako su se generacije raznih mocnika izmijenile kroz vrijeme, svi oni imaju isti cilj i teznju, prenose to s koljena na koljeno, kao vrijedno obiteljsko naslijedje.
E, ali ne znaju u koju zilu su zagrizli. :D
To se mladjima cini da je od sedamdesetih, ali ima nas koji pamtimo od stoljeca sedmog. I jos nas ima. :mudri:

Mada mi se cini da se i taj neprijatelj koji nikad ne spava malo kanda umorio pa ko u onom vicu...nit nas gleda, nit nam ruku pruza. Prije da nas onako....trpi iz humanitarnih pobuda. :D

Jebt'e se... inace cu ja najebat radi trkeljanja kad mi gladna familija sjedne za stol bez rucka. :mama:
Euklid
old school

Post 26 Apr 2014, 11:43

Pero » wrote: Ajde, koji su ti dokazi da su strane obavještajne službe uništile najbolji sistem na planeti samo zato da bi sve tvornice preselile u Kinu? :zubo:
O čemu ti buncaš, čovječe božji?

Šta gejfon? Šta Kina?

Razbile su državu da zauzmu njene resurse, da se prošire na ovo područje (NATO), da plasiraju svoju robu na još jedno tržište, nastavi niz...

Ono... razgovaraš se na nivou malog djeteta. Dobro veli unda da ti se sve treba crtat... :rofl:
Bara huda

Post 26 Apr 2014, 11:49

Euklid » wrote:

Šta gejfon? Šta Kina?

Razbile su državu da zauzmu njene resurse, da se prošire na ovo područje (NATO), da plasiraju svoju robu na još jedno tržište, nastavi niz...
A sta ce na ovom sirotom trzistu di ljudi umiru od gladi uopce zaradit?
Ljudi nemaju posla, nemaju place, nemaju nista a oni hoce tu plasirat svoju robu?
Sta, za onih 2% koji imaju? :misli:

Iiddeeeeemmmmm :mama:
Tea Tree

Post 26 Apr 2014, 11:51

Nakon prve pomisli da mi je zao Stjepana i Kate iz onog clanka, ne mogu ne misliti da su zapravo idioti. Pored svih informacija, upozorenja, poziva da se valuta zamijeni, oni mudro cuvaju dinare.
Nekako ne vjerujem da uz toliku ustedjevinu nisu imali novaca kupiti radio, tv. Ljudi su o tome stalno pricali pa su valjda Stjepan i Kata imali susjede i prijatelje, obitelj, koji bi ponekad spomenuli da od tad i tad taj novac vise nece vrijediti. Sta su mislili dok bi se o tome pricalo? Nece oni nas zajebat, mi cemo u dinarima, nek se jebu ostali. :D
Nisam se jednom susrela s takvim suludim tvrdoglavljenjem neukih ljudi pa mi se sve cini da bi ovo mogao biti neki takav slucaj.
Pero

Post 26 Apr 2014, 11:53

Euklid » wrote:

Šta gejfon? Šta Kina?

Ono... razgovaraš se na nivou malog djeteta. Dobro veli unda da ti se sve treba crtat... :rofl:
Buncam o tvojem gejfonu proizvedenom u Kini. Zašto ne kreću u razbijanje najmnogoljudnije države na svijetu. :zubo: Da plasiraju svoju robu na još jedno tržište. :zubo: Da zauzmu njene resurse. :zubo: Živio nezavisni Tibet! :cerek: Može jedan fejspalm? :zubo:
Donna Sole

Post 26 Apr 2014, 12:03

Jako sam loša u političkim temama, nemam odvažnosti, štaću,
ali bar podrške neke radi da se upišem kao unda/miki/euklid tim..
I ja imam dobro pamćenje i još uvijek ima mjesta u toj nakupini sivih stanica u mojoj glavi da mogu reći kako je ono vrijeme zvano juga bilo bolje..
Raspala se iz milijun razloga, najveći smo razlog mi sami i naš mentalitet..
Bilo je siromašnih , istina, ali ne toliko i u svom su siromaštvu imali šansu po besplatnom školovanju i zdravstvu izboriti se za mjesto pod suncem za razliku od današnjih koji su zarobljeni u najnižoj kasti bez šansi za izlaz ...
Nemali broj pod maskom nacionalno osviještenih je zaveo masu naivaca na stranputicu i uveo ih u očaj , mržnju i slabost dajući im mrvice zamotane u šarene papiriće "domoljublja " i pripadnosti naciji...
kurvanjski avatar, a
  • Information