Zašto se raspala Juga?

Koljite se i gložite!
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 19:42

Pero » wrote: Ajme balavca. :bicedobro:
Mičigen ruke s mene, starkeljo :vidiga:
Pero » wrote:

Meni su naime levisice trebale i prije nego što su ih počeli proizvoditi u Novom Marofu. :cerek:
Eto vidiš kako su se problemi nekad rješavali pametno.
Nečega fali? Sagradiš tvornicu i zaposliš par stotina ljudi.
A danas? Uvoz, uvoz, uvoz... pa kad premalo uvozimo, zatvore se još dve-tri tvornice pa onda opet uvoz, uvoz i samo uvoz.
Pero » wrote: A što je s nekoliko tisuća ljudi koji su u Jugi, u socijalizmu, ostali bez posla u Prvomajskoj, INA-Inženjeringu i Radi Končaru - da ne idem dalje od Zagreba? :zubo:
Nešto si pobrkao po običaju.
Nikakvih masovnih otpuštanja u ovim firmama nije bilo do 1990. kada je HDZ počeo nasilno smjenjivati sposobne ljude i kadrovirati svoje lopove kojima je jedini cilj bio da satru sve po zadatku svojih stranih nalogodavaca.
Kad smo već kod Prvomajske, to je bila 6. tvornica alatnih strojeva u svijetu.
Ej, šesta. U čemu smo mi danas 60. bar?

Ili slična tvornica - zadarski SAS. Jebote, oni su kupili svoj privatni avion kako bi radnici putovali na sindikalna putovanja diljem svijeta.

'if you fall, i'll be there' (floor)
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 19:52

Beau » wrote: Ma slazem se ja s tobom.
Nisam mislila bas navijati, nego da ne mislim da smo ekonomski danas uspjesniji nego onda. Pa mi je bezveze da kontra strana velica jugu prebrojavanjem mrtve djece danas u hr.

Inace, cak i da je ono nekad bilo sve kako treba ekonomski, nemrem idealizirat jugu jer ne mogu o njoj razmisljat bez one druge strane, smijesne ili mracne, kako vec. Sve te sarade, parade, mitovi, klanjanje, kunjenje, ispiranje mozga, zabrane, sutnja. Ma daj bjez.
Cesto razmisljam kako je nasim roditeljima bilo odgajat djecu u to vrijeme. Pa jebemti ja sam ravno do puberteta mislila da je jedina razlika izmedju boga i tita ta sto o titu postoje dokazi :zubo: :rofl:
Ako je neko od nas djece na kraju neke izjave rekao, ako lazem ne volim tita, mogao si bit miljon posto siguran da govori trut, trut end noting bat d trut :zubo:
Sjecam se ko danas kad su mi morali rec da tito ipaaaaak nije bio bas taako dobar, velik i pravedan :eek:
'Molim? Staaa???? Lazes!' :madkava:
Draze bi mi bilo da su mi rekli da sam posvojena nego to :lol:
Cinilo bi se kao manja prevara :zubo:

Eto, i taj dio je meni juga, a ne samo one dobre strane.

Znam da se na te gluposti moze zazmirit ako je sve ostalo super.
Svejedno, svaka cast svemu, al ponekad mislim da bi radje i po smecu kopala nego da ne smijem rec car je gol :ne zna:
A sve ostalo nije bilo super, daleko od toga. Tako da...ne kuzim tolko velicanje, majke mi.
Ne veliča se ovdje Juga nego sistem koji je omogućio Hrvatskoj da u vrlo kratkom roku prijeđe iz zaostalog agrarnog društva s velikim brojem neobrazovanih i nepismenih seljaka u jedno perspektivno, industrijsko društvo koje ima šta za ponuditi na svjetskom tržištu.
Koje se izgrađuje i napreduje iz generacije u generaciju istovremeno imajući snage da pomaže i brojnom nerazvijenom, trećem svijetu koji je do tada navikao da ga se samo iskorištava i izrabljuje.

Uostalom, i tvoji su dobili stan džabalesku u tom sustavu koji je cijenio čovjeka i radnika a ne gledao u njemu sirovinu za eksploataciju.

Bi te vidio danas da si se morala sama stambeno zbrinjavat, uz pomoć švicaraca po mogućnosti... :vidiga:
Pero

Post 25 Apr 2014, 20:05

Euklid » wrote: Eto vidiš kako su se problemi nekad rješavali pametno.
Nečega fali? Sagradiš tvornicu i zaposliš par stotina ljudi.
A danas? Uvoz, uvoz, uvoz... pa kad premalo uvozimo, zatvore se još dve-tri tvornice pa onda opet uvoz, uvoz i samo uvoz.
Tako su i u Obrovcu sagradili tvornicu. I u Sisku aglomeraciju koja je radila godinu dana jer su zaključili da su visoke peći nerentabilne, pa su zatvorili oboje. Da, da, socijalizam u Jugoslaviji po mjeri čovjeka je bio idealan. :zubo:

Euklid » wrote: Nešto si pobrkao po običaju.
Nikakvih masovnih otpuštanja u ovim firmama nije bilo do 1990. kada je HDZ počeo nasilno smjenjivati sposobne ljude i kadrovirati svoje lopove kojima je jedini cilj bio da satru sve po zadatku svojih stranih nalogodavaca.
Jesam, pobrkao sam sigurno. Dvoje članova moje tadašnje obitelji dobilo je otkaz kojeg su im potpisali njihovi direktori, članovi SKH. Kao tehnološki višak. Ali ti sigurno imaš pravo, ja sam nešto pobrkao, vjerojatno od starosti. To su zapravo bili pritajeni HDZ-ovci. :zubo:
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 25 Apr 2014, 20:26

Euklid » wrote: :facepalm:

Nije Juga napadnuta zato što je bila prijetnja nekome nego zato da se ovlada ovim prostorima što u vrijeme Tita nije moglo proći ni pod razno.

Divide et Impera je itekako aktualan. SSSR, Juga, Irak, Libija, Palestina, Sirija i evo danas Ukrajina.
Prvo će ju raskupusat, zatim ovladat i na kraju integrirat. Ili što bi ti reko globalizirat.

Što se tiče Engdahla...

Image

(Powered by frubar.net)

:zubo:
zanimljiva ta knjigica. jako zanimljiva. ali, jako. slucajno sam (osim ostalog :zubo: ) u isto vrijeme citao i bodriljarovu simulaciju i zbilju, finkelstajnovu industriju holokausta i neke isprinte, fotokopije zizekovih sublimnih oblika ideologije. o, kako su mi se te knjize fino uklopile medjusobno i nadopunjavale. ako onda nisam poludio, citajuci te knjize, kazem, skoro istovremeno, necu nikad. :D
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 20:26

Pero » wrote: Tako su i u Obrovcu sagradili tvornicu. I u Sisku aglomeraciju koja je radila godinu dana jer su zaključili da su visoke peći nerentabilne, pa su zatvorili oboje. Da, da, socijalizam u Jugoslaviji po mjeri čovjeka je bio idealan. :zubo:

Obrovac je bio promašena investicija. To je činjenica. Uostalom, kao da ih u drugim državama nema.
Ali i tu se iščitava težnja tadašnjih vlasti da se društvo industrijalizira, da se razvijaju najnerazvijeniji krajevi, da se što više izvozi.
Obrovac se naime bazirao na glinici koja je bila potrebna Rusima za proizvodnju specijalnih legura za avio i kozmo industriju.
Jbg, ko je znao kad se krenulo u Obrovac da će CCCP kolabirat.

Aglomeracija u Sisku koja je radila godinu dana :misli:
Čovječe, pa ti buncaš. Znaš li uopće značenje riječi aglomeracija? :rofl:

A sisačke visoke peći su nekad obarala svjetske rekorde u proizvodnji željeza kad ih već spominješ.

Osim toga, gdje je danas sisačka željezara? Tebi izgleda više odgovara ova deindustrijalizacija u koju je Hrvatska upala.
Daj si odi bar pogledaj svježi dokumentarac o propasti sisačke metalne industrije da se ne sramotiš tolko: Dvije peći za udarnika Josipa Trojka
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 20:29

Pero » wrote:
Jesam, pobrkao sam sigurno. Dvoje članova moje tadašnje obitelji dobilo je otkaz kojeg su im potpisali njihovi direktori, članovi SKH. Kao tehnološki višak. Ali ti sigurno imaš pravo, ja sam nešto pobrkao, vjerojatno od starosti. To su zapravo bili pritajeni HDZ-ovci. :zubo:
:facepalm:

Dvoje tvojih rođaka su bila masovna otpuštanja :rofl:

Ak su bili pametni ko ti nije ni čudo da su ih otpustili :zubo:

Možda da naprave mjesto za dvoje mojih rođaka, koji su, naravno, pametni na mene, koji su se 80-ih baš zaposlili u Prvomajskoj i Končaru. :D
Pero

Post 25 Apr 2014, 20:33

Euklid » wrote: Aglomeracija u Sisku koja je radila godinu dana :misli:
Čovječe, pa ti buncaš. Znaš li uopće značenje riječi aglomeracija? :rofl:

A sisačke visoke peći su nekad obarala svjetske rekorde u proizvodnji željeza kad ih već spominješ.
Nažalost, ti izgleda da ne znaš značenje riječi aglomeracija. U tehnologiji je to postrojenje za pripremu rude za visoku peć. Na hrvatskom. I bosanskom. I srpskom. Na engleskom se zove sinter plant. Prouči malo tematiku prije nego što pokušavaš trijumfalno pokopati protivnika. :bicedobro:
Pero

Post 25 Apr 2014, 20:34

Euklid » wrote:

Možda da naprave mjesto za dvoje mojih rođaka, koji su, naravno, pametni na mene, koji su se 80-ih baš zaposlili u Prvomajskoj i Končaru. :D
I onda su pričekali HDZ. :zubo:
karambol

Post 25 Apr 2014, 20:40

Pero, kompadre, očito nismo živjeli gdje i kolega jer, eto, igrom slučaja znam dvoje iz moje obitelji koji su bili šljakeri u SAS-u. I nemilo su se naputovali tim avionom za sindikalne izlete. Nije bilo kutka svijeta, nesvrstanog pogotovo, gdje nisu bili. Ma, čudo jedno kako im je bilo krasno.
Drugi dio obitelji, zanimljivo kako im se to događalo, nikako nije uspio dobiti stan... :misli:
Imam i neke koji niti posao nisu mogli dobiti u Juzi, ali su ga dobili u trulom kapitalizmu koji ih je brutalno iskorištavao i nisu nikada putovali firminim avionom na neku veselicu u Bangladeš... :zubo:
I nije nikada nedostajalo deterdženta, ulja, kave...usnuli smo mi to drogirani beskrajnom srećom u levisicama z Novog Marofa... :zubo:
Pero

Post 25 Apr 2014, 20:42

Karambole, ja mislim da je ova Euklidova nostalgija za Jugoslavijom zapravo vezana uz običan seks. Prije je mogao češće nego sada i to mu fali. :zubo:
visekratni klon

Post 25 Apr 2014, 20:44

Euklid i Miki su za, Pero, Bo i Karambol protiv? Kao da smo već imali neku takvu temu. :zubo:

:kokice:
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 25 Apr 2014, 20:44

Malo sam se iskljucio s rasprave da mogu kvalitetnije procitat sto tko od vas sta pise. I ustanovio sam da vam euklid lijepo i kvalitetno argumentira kako je onaj sistem bio najbolje mjesto i vrijeme na planeti, dok protuargumentacije NEMA. :cerek:
visekratni klon

Post 25 Apr 2014, 20:47

miky0 » wrote:Malo sam se iskljucio s rasprave da mogu kvalitetnije procitat sto tko od vas sta pise. I ustanovio sam da vam euklid lijepo i kvalitetno argumentira kako je onaj sistem bio najbolje mjesto i vrijeme na planeti, dok protuargumentacije NEMA. :cerek:
Al što se tu ima argumentirati? Netko stvarno ovo danas olupine ekonomski uspoređuje s onda? :zubo:
Pero

Post 25 Apr 2014, 20:47

miky0 » wrote:Malo sam se iskljucio s rasprave da mogu kvalitetnije procitat sto tko od vas sta pise. I ustanovio sam da vam euklid lijepo i kvalitetno argumentira kako je onaj sistem bio najbolje mjesto i vrijeme na planeti, dok protuargumentacije NEMA. :cerek:
Pa ni ne mora je biti. Sistem je bio najbolji na planeti i raspao se. Raspadanje najboljeg sistema na svijetu je zapravo imanentna karakteristika tog sistema - on je jednostavno bio presavršen da bi se održao. :zubo:
miky0
ST Leader

Post 25 Apr 2014, 20:48

Euklid » wrote:

:rofl: :rofl:
karambol

Post 25 Apr 2014, 20:49

Sad vidim da si pravi Dolfi fan. :zubo:
miky0
ST Leader

Post 25 Apr 2014, 20:51

visekratni klon » wrote:
Al što se tu ima argumentirati? Netko stvarno ovo danas olupine ekonomski uspoređuje s onda? :zubo:
Ne bi vjerovala, ima ih, imaaaaaaaaa :cerek:
visekratni klon

Post 25 Apr 2014, 20:53

miky0 » wrote:
Ne bi vjerovala, ima ih, imaaaaaaaaa :cerek:
A ne znam, biće nečiji susjed ili poznanik poznanikovog poznanika kopao po smeću pa se pročulo. :giggle:
karambol

Post 25 Apr 2014, 20:54

visekratni klon » wrote:
Ma ne može se to uspoređivati. Ovdje je boj između zagovaratelja glorifikacije Juge kao raja na zemlji i onih koji to ne vide baš tako. Usporedbe vuku kako bi ta veličanstvenost Juge bolje došla do izražaja. :D
visekratni klon

Post 25 Apr 2014, 20:56

karambol » wrote:
Ma ne može se to uspoređivati. Ovdje je boj između zagovaratelja glorifikacije Juge kao raja na zemlji i onih koji to ne vide baš tako. Usporedbe vuku kako bi ta veličanstvenost Juge bolje došla do izražaja. :D
Ali nije je uopće potrebno idealizirati, ne kužim. Uvjerljvo vodi i bez toga. U odnosu na ovaj sistem, a ne neku idealnu zamišljenu Hrvatsku ili recimo neki kapitalizam Engleske, Njemačke...
Šta se tu ima pričati? :ne zna:
miky0
ST Leader

Post 25 Apr 2014, 20:58

miky0 » wrote:
Kako nisu pokusali prekinit igru? Egipat, Sirija, Libija, Iran (al je nastavija utakmicu), Ukrajna (janukovic), Srbija (slobo),...)

Ali da su zaradili 184 miljardi dolara nad ekonomija koje su posrnule, meni nije normalna zarada. Nikom normalnom to ne bi smila bit normalna zarada :D
Evo da citiram samog sebe, i dokazem koliko sam superpametan :cerek:

Znate koliko je iranu poskupilo gorivo? 100%

Eto sta ti je pokoravanje americi
:lol:
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 21:01

Pero » wrote: Nažalost, ti izgleda da ne znaš značenje riječi aglomeracija. U tehnologiji je to postrojenje za pripremu rude za visoku peć. Na hrvatskom. I bosanskom. I srpskom. Na engleskom se zove sinter plant. Prouči malo tematiku prije nego što pokušavaš trijumfalno pokopati protivnika. :bicedobro:
Postrojenje za aglomeriranje rude nije isto što i aglomeracija :bicedobro:
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 21:05

karambol » wrote:Pero, kompadre, očito nismo živjeli gdje i kolega jer, eto, igrom slučaja znam dvoje iz moje obitelji koji su bili šljakeri u SAS-u. I nemilo su se naputovali tim avionom za sindikalne izlete. Nije bilo kutka svijeta, nesvrstanog pogotovo, gdje nisu bili. Ma, čudo jedno kako im je bilo krasno.
Drugi dio obitelji, zanimljivo kako im se to događalo, nikako nije uspio dobiti stan... :misli:
Imam i neke koji niti posao nisu mogli dobiti u Juzi, ali su ga dobili u trulom kapitalizmu koji ih je brutalno iskorištavao i nisu nikada putovali firminim avionom na neku veselicu u Bangladeš... :zubo:
I nije nikada nedostajalo deterdženta, ulja, kave...usnuli smo mi to drogirani beskrajnom srećom u levisicama z Novog Marofa... :zubo:
Možemo se mi tu nabacivati s obiteljski stablom do preksutra, dovoljno je usporediti broj industrijskih radnika i razinu industrijske proizvodnje nekad i danas.
Omjer je otprilike 2:1 :bicedobro:

O broju stanova dodijeljenih običnim radnicima u socijalizmu i u kapitalizmu bespredmetno je uopće trošiti tintu na ekranu... :bicedobro: :bicedobro:
Pero

Post 25 Apr 2014, 21:07

Euklid » wrote:
Postrojenje za aglomeriranje rude nije isto što i aglomeracija :bicedobro:
A ti si inače završio metalurški fakultet u Sisku i znaš bolje od ljudi koji su radili u Željezari i koji su izvodili to postrojenje (između ostalih i ja :zubo: ) kako se to zove. Bravo. Kako ono ide - ti si genije, čudo prirode....
karambol

Post 25 Apr 2014, 21:10

visekratni klon » wrote:
Ali nije je uopće potrebno idealizirati, ne kužim. Uvjerljvo vodi i bez toga. U odnosu na ovaj sistem, a ne neku idealnu zamišljenu Hrvatsku ili recimo neki kapitalizam Engleske, Njemačke...
Šta se tu ima pričati? :ne zna:
Vodi, kako za koga. Očito nam iskustva nisu ista. No, nije stvar u tome, baš...Juge nema niti će je ikada više biti. Socijalizma kakvog smo učili, također. Sve je to svršeno vrijeme i svodi se na osjećaje kojima tražimo potporu u statistikama kako bi nam ostali lijepi i netaknuti. Jer je nekome sada lošije. Meni je, unatoč svemu, danas bolje u svakom pogledu. Iako sam imao Jugo perioda kad sam imao love k'o zelja.
Ne bi mi bilo bolje da sam očajavao. Meni je 89. krenuo biznis od kojeg sam planirao biti bezbrižno bogat i nepoznat, ali rat je sve usrau...Kasnije sam lovio svoje prilike i uz posao koji radim zarađujem na još 3 strane (legalno, naravno :zubo: )...Ostavio sam Jugu i sve dobro i loše (bilo je toga dosta) i sad živim tu gdje živim.
Svijet je postavljen kako je postavljen i neće se promijeniti sutra niti će se vratiti jučer.
I ne može me nitko uvjeriti kako je Juga bila prekrasno mjesto za život kao što nitko neće uvjeriti Euklida i Mikija da je bilo manje od savršenstva... :zubo:
  • Information