Zašto se raspala Juga?

Koljite se i gložite!
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 25 Apr 2014, 10:39

Emericzy wrote: Gle, daj to pogledaj s druge strane. Tko se protivio raspadu? Znaš li ikoga osim Srba, koji su imali svoj, za nas ne baš jako pozitivan motiv da ju žele u jednom komadu. Doslovno u jednom; Srbija od Tokija do Milvokija. Ja se ne sjećam da se itko borio da Juga opstane. Misliš li ti stvarno da postoji svjetska zavjera koja je raznorodne Jugoslavene, koji se baš ni oko čega nisu mogli sporazumiti i nisu imali čak ni burek i ćevape zajedničke, uspjela sve redom tako fantastično zaluditi da nisu shvaćali da su u krasnoj zemlji u kojoj im je divno?

Gle, u povijesti nitko nikada, koliko znam, nije uspio zaluditi neki narod kojemu je bilo dobro. Nikad. Hitler je zaludio već izluđen i namučen narod. Mussolini isto tako. Mao Zedong isto. Lenjin isto. Narod kojemu je dobro ne uzima kuku i motiku u ruke i ne ruši oko sebe niti kolje susjeda.

Što je to onda, kakvo svemirsko luđaštvo, natjeralo stanovnike divne Jugoslavije da odjednom pomisle da nije divna? I to nekoliko puta, sa sve jačim djelovanjem. Jer nije se Juga tresla samo 1991. Bilo je i prije svega i svačega i svaki je put bivalo sve jače.
Sve ti vec pise na 1. stranici ove teme :facepalm:

Onaj ko je odlucio ovladati ovim prostorima (ponovo) je nasao instrumente kako da to ucini.

Meni je jasno da je tebi drago iz sentimentalnih razloga da se Juga raspala kako bi tvoji sunarodnjaci ponovo ovladali bar nekim resursima i drzali nas u podredjenom polozaju kao sto su to cinili i stoljecima prije.

Pa evo i to nesretno CO, teskom mukom osnivali su August Senoa i mnogi drugi hrvatski rodoljubi, kao i 1. hrvatsku stedionicu i slicne institucije, da bar nesto na ovom tlu bude hrvatsko u tim teskim stoljecima.

Al evo, vratili se vi (ne mislim pritom samo na tvoje) i sad ponovo hocete da sve bude vase. Pod krinkom demokracije i slobode jer silom niste vise mogli.

No pasaran!

'if you fall, i'll be there' (floor)
Beau

Post 25 Apr 2014, 11:02

neberobatno...
karambol

Post 25 Apr 2014, 11:16

Beau » wrote:neberobatno...
Je. Uvijek je netko drugi kriv, mamicu mu poljubim... :zubo: Pa di su se namjerili baš na nas, pizda im materina!?
Mi bi sami pljačkali vlastiti narod i državu, muzli je i iskorištavali, a ne da nam neki bjelosvjetski jebivjetri kuju zavjere i spletkare kako bi nam oteli zlato, vodu i šume.
:zubo:
Beau

Post 25 Apr 2014, 11:26

a štaš, kad smo tako posebni :ckzubo:
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 25 Apr 2014, 11:27

Jeba vas patak, sta vam nije dovoljan podatak da je MMF od 1984-1990 na drzavama koje su joj se obratile, zaradio 184 mlrd $ !?
karambol

Post 25 Apr 2014, 11:45

miky0 » wrote:Jeba vas patak, sta vam nije dovoljan podatak da je MMF od 1984-1990 na drzavama koje su joj se obratile, zaradio 184 mlrd $ !?
Bilo bi lijepo da je MMF karitativnog smjera, ali eto - nije. Vjerojatno zato i postoje. Da bi zaradili na onima koji nisu sposobni sebi osigurati egzistenciju po postavljenim pravilima.
Takav je svijet, jebiga. Po ovome...
GINSBERGOV TEOREM
1. Ne možeš pobijediti.
2. Ne možeš izvući neriješeno.
3. Ne možeš ni čak ni prekinuti igru...e, ovo još nismo probali... :zubo:
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 11:46

karambol » wrote:

Danas, za razliku od prije 3 - 4 desetljeća imaš neusporedivo više informacija i neusporedivo više manimulacije istim informacijama. Nekada si vidio vijesti na središnjem dnevniku i u novinama, a danas ih vidiš iz svih mogućih izvora. Praktički ih piše tvoj prvi susjed stavljajući fotku na neki portal. I razočaravajuće je kako ih ljudi uzimaju kao relevantne i istinite te se prema njima ravnaju.
Evidenatan je manjak promišljanja i povećana sposobnost upijanja svega što se servira.
:facepalm:

Za prekopavanje kontejnera i pobiranje otpadaka po tržnicama mi uopće nisu potrebni mediji.
Dovoljno je prošetati se.
A situacija je puno gora nego što to mediji serviraju.
karambol » wrote:

Od kada je otvorena Utrinska tržnica, od kada odlazim na Dolac ima ljudi koji nakon prodaje skupljaju ostatke voća i povrća. Ja poznajem barem desetak ljudi koji su u djetinjstvu (za vrijeme Juge) bili gladni i vrlo siroti.
Meni pričaš? Gotovo cijeli svoj studentski vijek, pa nešto malo i poslije toga, od '93. do '01. proveo sam radeći na Utrinskoj tržnici.
A kao klinac sam prodavao stripove u onim prolazima.
Omjer broja nekadašnje sirotinje i današnje sirotinje je neusporediv.
Čak ni u najgore vrijeme, u ratnim godinama, nije bilo ovoliko sirotinje koja direktno prosi ili skuplja ono što je ostalo. Možemo mi zatvarati oči pred problemom ali činjenica je da sve više ljudi u ovoj zemlji biva gladnima.
karambol » wrote:

Nije nikome od njih bilo lakše jebavati se sa 6, 7 različitih država i isto toliko parlamenata i premijera te predsjednika i zato ne vjerujem kako im je bilo u interesu jedno veliko, potencijalno homogeno tržište razjebati na nekoliko manjih zajebanijih. No, kako su stvari odlazile u smjeru drugačijem od željenog ti isti, koje nazivaš zličinačkom organizacijom, jednostavno su prilagodili svoj pristup nastaloj situaciji. Kao što će ga prilagoditi i kad se rasplete Ukrajinsko taratutnjanje...

Ti si samo još jedan u nizu koji ništa nije naučio iz povijesti. Valjda prema onoj Hegelovoj.

Krenimo, dakle, s lekcijom broj 1: Divide et Impera.
karambol » wrote: A MMF je, u posljednje vrijeme, izvadio Mađarsku iz sranja... :D
Jel ti nas ovdje trolaš ili šta...?

Evo kako Mađarska izlazi iz krize: Rekli "NE" MMF-u, digli porez velikima, a smanjili malima i zabranili kredite u stranim valutama

Mađarska: Zbogom MMF-u, veći porezi za velike, krediti u forintama!

Prestani s debilanama ili ćeš sam sebe diskvalificirati za bilo kakvu ozbiljniju raspravu :zubo:
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 11:54

karambol » wrote:
Je. Uvijek je netko drugi kriv, mamicu mu poljubim... :zubo: Pa di su se namjerili baš na nas, pizda im materina!?
Mi bi sami pljačkali vlastiti narod i državu, muzli je i iskorištavali, a ne da nam neki bjelosvjetski jebivjetri kuju zavjere i spletkare kako bi nam oteli zlato, vodu i šume.
Čitati treba, ljudi, čitati. A ne pisati gluposti jer si neupućen.
U današnje vrijeme neznanje nije opravdanje.
Sve države u našem okruženju vode tajnu politiku i tajne ratove protiv Hrvatske. SVE.
Neki u većem, neki u manjem obimu. Neki s više, neki s manje uspjeha.

Samo što dokumenti o tomu izađu koje stoljeće kasnije kad se deklasificiraju.
Već sam dao link na austrougarsku tajnu politiku a sad nešto i o srpskoj.

Lekcija br. 2: Tajna politika Srbije u 19. st.

Nije rad nekog desničarskog fanatika nego sveučilišnog profesora na ljevičarskom FF ;)
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 11:59

karambol » wrote:
Bilo bi lijepo da je MMF karitativnog smjera, ali eto - nije. Vjerojatno zato i postoje. Da bi zaradili na onima koji nisu sposobni sebi osigurati egzistenciju po postavljenim pravilima.
GINSBERGOV TEOREM
1. Ne možeš pobijediti.
Evo, Mađari prekinuli igru:

''BUDIMPEŠTA, Mađarska je krenula sa dna recesije, a recept za izlazak iz ekonomske krize glasi: razlaz sa MMF-om, podizanje kredita većim firmama i smanjivanje manjim, te zabrana kredita u stranim valutama.

Mađarski predsjednik Viktor Orban i njegova stranka „Fidez“ zatekli su dug od 80 milijardi eura.

Mađarski parlament usvojio je niz zakona i paket ekonomskih mjera sa ciljem reforme mađarske ekonomije.

...

Također, mađarska vlada je prekinula pregovore s MMF-om i, suprotno preporukama međunarodnih institucija, umjesto zaduživanja odlučuje da sredstva potraži u unutrašnjim izvorima.''
karambol

Post 25 Apr 2014, 12:16

O gladnoj djeci...http://www.index.hr/vijesti/clanak/ovaj ... 41642.aspx...sa svime se može manipulirati... :D

Divide et impera...je zastarjela metoda koja je vrijedila u davna vremena. Kome je trula Juga bila prijetnja? I kakva? Danas je taktika globalizacija.

MMf - pa jesu li im pomogli? Jesu. Ako nikako drugačije onda da se osvijeste i ošamare. :zubo: I nisu prekinuli igru... :zubo:

Evo, ako nisi slučajno pročitao iako mi se čini da jesi... :)
http://www.pss-ees.com/Stoljece_rata-F. ... ngdahl.pdf
miky0
ST Leader

Post 25 Apr 2014, 12:20

karambol » wrote:
GINSBERGOV TEOREM
1. Ne možeš pobijediti.
Kako nisu pokusali prekinit igru? Egipat, Sirija, Libija, Iran (al je nastavija utakmicu), Ukrajna (janukovic), Srbija (slobo),...)

Ali da su zaradili 184 miljardi dolara nad ekonomija koje su posrnule, meni nije normalna zarada. Nikom normalnom to ne bi smila bit normalna zarada :D
miky0
ST Leader

Post 25 Apr 2014, 12:27

karambol » wrote:O gladnoj djeci...http://www.index.hr/vijesti/clanak/ovaj ... 41642.aspx...sa svime se može manipulirati... :D

Divide et impera...je zastarjela metoda koja je vrijedila u davna vremena. Kome je trula Juga bila prijetnja? I kakva? Danas je taktika globalizacija.

MMf - pa jesu li im pomogli? Jesu. Ako nikako drugačije onda da se osvijeste i ošamare. :zubo: I nisu prekinuli igru... :zubo:

Evo, ako nisi slučajno pročitao iako mi se čini da jesi... :)
http://www.pss-ees.com/Stoljece_rata-F. ... ngdahl.pdf
De objasni, sto zelis rec s ovim linkovima?

Komu je MMF pomogao?

A komu je juga bila prijetnja? Pa raspadom istoka je pokusala parirat sa nesvrstanima americi, a onda ovi ispeglali sve. Pa zar to nije ocito?
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 12:33

karambol » wrote: Divide et impera...je zastarjela metoda koja je vrijedila u davna vremena. Kome je trula Juga bila prijetnja? I kakva? Danas je taktika globalizacija.
[/url]

Nije Juga napadnuta zato što je bila prijetnja nekome nego zato da se ovlada ovim prostorima što u vrijeme Tita nije moglo proći ni pod razno.

Divide et Impera je itekako aktualan. SSSR, Juga, Irak, Libija, Palestina, Sirija i evo danas Ukrajina.
Prvo će ju raskupusat, zatim ovladat i na kraju integrirat. Ili što bi ti reko globalizirat.

Što se tiče Engdahla...

Image

(Powered by frubar.net)

Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 12:35

miky0 » wrote:
De objasni, sto zelis rec s ovim linkovima?

Komu je MMF pomogao?

A komu je juga bila prijetnja? Pa raspadom istoka je pokusala parirat sa nesvrstanima americi, a onda ovi ispeglali sve. Pa zar to nije ocito?
Pa jel vidiš šta je napisao? Pomogao im je tako da su se napokon opametili i osvjestili...
miky0
ST Leader

Post 25 Apr 2014, 12:40

Euklid » wrote:
Pa jel vidiš šta je napisao? Pomogao im je tako da su se napokon opametili i osvjestili...
Tako je :top:
Pero

Post 25 Apr 2014, 14:45

U Jugi sam po statusni simbol - levisice - išao autobusom u 4 ujutro u Trst.
Moja baka je u garaži redovito obnavljala zalihu ulja i brašna, zato što ga je znalo ponestajati u dućanima.
Vozili smo se par-nepar pa onda neko vrijeme na bonove.
Imali smo veeeliku škrinju punu smrznutog mesa i povrća, zlu ne trebalo.
Imao sam plaću 350 DEM.
Na Jugiću su mi pukli brtveni prstenovi na klipovima na 60.000km pa je počeo gutati ulje ko lud.
Al sam bio mlad. :zubo:
Onda je zla CIA rasturila Jugoslaviju i sad više nisam mlad. :zubo:
Nekad zažalim što više nisam mlad. :D
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 15:37

Pero » wrote:U Jugi sam po statusni simbol - levisice - išao autobusom u 4 ujutro u Trst.
ajme luzera :vidiga:
ja sam ih kupovao u Varteksu na trgu jer su se za ovaj dio Europe Levisice od 1983. proizvodile u Novom Marofu
danas tamo više nama Varteksa nego je Muller a tvornica u Novom Marofu ne radi te je nekoliko stotina ljudi ostalo bez posla: Zakaj?! Zakaj su naš Levis pustili da hmre?
Pero

Post 25 Apr 2014, 15:44

Euklid » wrote: ajme luzera :vidiga:
Ajme balavca. :bicedobro:
Euklid » wrote: ja sam ih kupovao u Varteksu na trgu jer su se za ovaj dio Europe Levisice od 1983. proizvodile u Novom Marofu
Meni su naime levisice trebale i prije nego što su ih počeli proizvoditi u Novom Marofu. :cerek:
Euklid » wrote: danas tamo više nama Varteksa nego je Muller a tvornica u Novom Marofu ne radi te je nekoliko stotina ljudi ostalo bez posla: Zakaj?! Zakaj su naš Levis pustili da hmre?
A što je s nekoliko tisuća ljudi koji su u Jugi, u socijalizmu, ostali bez posla u Prvomajskoj, INA-Inženjeringu i Radi Končaru - da ne idem dalje od Zagreba? :zubo:
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 15:47

Pero » wrote: Moja baka je u garaži redovito obnavljala zalihu ulja i brašna, zato što ga je znalo ponestajati u dućanima.
Brašna nikad nije falilo u dućanima a zbog nestašice ulja, deterdženta, maslaca isl. sagrađeno je nekoliko modernih tvornica pa ni toga više nije falilo.
Pero » wrote: Vozili smo se par-nepar pa onda neko vrijeme na bonove.
A zatim je INA u prijateljskim nesvrstanim zemljama našla bogata nalazišta nafte pa ni benge više nije nedostajalo...
Pero » wrote: Imali smo veeeliku škrinju punu smrznutog mesa i povrća, zlu ne trebalo.
Eto vidiš, nekad se je moglo. Danas obitelji nemaju ništa ni u frižideru a kamoli u škrinji...
Pero » wrote: Imao sam plaću 350 DEM.
Ne bi ti ni danas bila puno veća da nije ovog suludo nerealnog tečaja kune.
A bili bismo kud i kamo izvozno konkurentniji.
Pero » wrote: Na Jugiću su mi pukli brtveni prstenovi na klipovima na 60.000km pa je počeo gutati ulje ko lud.
Meni je na Renault Meganu otišla turbina na 70 000km. Kakve ovo ima veze s temom?
Pero » wrote: Onda je zla CIA rasturila Jugoslaviju
Što CIA, što BND, što neke druge službe.

Klaus Kinkel je radio u posebnom odjelu za razbijanje Jugoslavije. Kasnije je kao nagradu dobio položaj ministra vanjskih poslova poslije Genschera...
karambol

Post 25 Apr 2014, 15:55

Pero » wrote:

A što je s nekoliko tisuća ljudi koji su u Jugi, u socijalizmu, ostali bez posla u Prvomajskoj, INA-Inženjeringu i Radi Končaru - da ne idem dalje od Zagreba? :zubo:
Kad? Gdje? U Juzi? Ma daaaj... :zubo:
Nije toga bilo, a ukoliko i jest takvo što bilo - bilo je to zbog pritiska izvana. Već su tada strane sile širile svoj utjecaj. Zahvaljujući trudbenicima u direktorskim foteljama sve smo to podnijeli i reformirali na radničkom savjetu nakon partijske sjednice. Jer ako danas imamo objektivnih teškoća i objektivnih nedostataka,onda su oni rezultat subjektivnih grešaka naših rukovodećih ljudi. :zubo:
Beau

Post 25 Apr 2014, 16:03

nego, kako je uopće došlo do rasprave gdje se natječu juga i hrvacka 2014. :rofl:
da netko ne bi krivo shvatio, ja stvarno ne navijam za hrvacku danas :zubo:
Tea Tree

Post 25 Apr 2014, 16:13

Beau » wrote:nego, kako je uopće došlo do rasprave gdje se natječu juga i hrvacka 2014. :rofl:
To je vanjski neprijatelj nametnuo natjecanje. :zubo:
karambol

Post 25 Apr 2014, 16:23

Beau » wrote:nego, kako je uopće došlo do rasprave gdje se natječu juga i hrvacka 2014. :rofl:
Ma ja navijam. Jer nemam za koga drugog navijati dok živim ovdje. No, mislim da glorificirati "uspješnost" Juge nema smisla jer, a to zaista mislim, da je valjalo ne bi se raspalo unatoč svim pritiscima i komplotima izvana. Mi, kao Juga, nismo bili dovoljno dobro organizirani, svjesni i čvrsti kao država. Ako se sve raspalo ili počelo raspadati kad je Tito preselio na ahiret onda to samo znači da je postojala diktatura koju je vodio čvrstom rukom i obuzdavao aveti koje su Jugu htjele rastrgati. Izvana i iznutra. Uz toliko različitih ideja o ustrojstvu i izgledu države nismo niti mogli daleko dogurati. S ovog odstojanja izgleda mi kao neuspjelia realizacije sasvim dobre ideje...
Niti ovo danas nema lijepu perspektivu, istina je. Okradeni smo od vlastitih pulena. Prodani od vlastitih izbora.
Sad smo opet udruženi u EU i tko zna kako će to završiti. Pitanje je jesmo li u fazi odrastanja i sazrijevanja i hoćemo li ikada moći biti dobri gospodari sami sebi i misliti na budućnost svih klinaca koji žive ovdje...
Pero

Post 25 Apr 2014, 16:46

Euklid » wrote: Brašna nikad nije falilo u dućanima a zbog nestašice ulja, deterdženta, maslaca isl. sagrađeno je nekoliko modernih tvornica pa ni toga više nije falilo.
Onda je moja baka bila senilna. A što se tiče modernih tvornica, osobito zadovoljstvo su mi predstavljale tada tvz. promašene investicije. Sjećam se kako smo je jednom predvečer spuštali niz Velebit, a ona tvornica glinice u Obrovcu sijala je ko velegrad. Ja pitam tatu - što je to? On kaže - kockarnica sine. :zubo:
Euklid » wrote: A zatim je INA u prijateljskim nesvrstanim zemljama našla bogata nalazišta nafte pa ni benge više nije nedostajalo...
Zanimljivo, jedna od stvari koje povezujem sa socijalizmom je nestašica benzina. Izgleda da je to po tebi bio samo kratkotrajni tržišni poremećaj. :zubo:
Euklid » wrote: Eto vidiš, nekad se je moglo. Danas obitelji nemaju ništa ni u frižideru a kamoli u škrinji...
Ja imam. Imaš i ti. A onda - tko nije imao ili je htio imati više - postao je gastarbajter. Dvije muhe jednim udarcem - izvezeš radnu snagu u Njemačku i dobijaš devize svaki Božić. :zubo: :zubo:
Euklid » wrote: Ne bi ti ni danas bila puno veća da nije ovog suludo nerealnog tečaja kune.
A bili bismo kud i kamo izvozno konkurentniji.
Baš je dobro da tebe neće izabrati za premijera. :zubo:
Euklid » wrote: Meni je na Renault Meganu otišla turbina na 70 000km. Kakve ovo ima veze s temom?
Kupuješ smeće od auta. :cerek:
Euklid » wrote: Što CIA, što BND, što neke druge službe.

Klaus Kinkel je radio u posebnom odjelu za razbijanje Jugoslavije. Kasnije je kao nagradu dobio položaj ministra vanjskih poslova poslije Genschera...
Jugocentrinčni pogled na svijet. :zubo: Isto kao što su me učili na moralno-političkom vaspitanju. Jesi ti slučajno stigao postati rezervni oficir JNA? :zubo: Mislim, zbog godina. :cerek:
Beau

Post 25 Apr 2014, 17:51

karambol wrote:
Ma ja navijam. Jer nemam za koga drugog navijati dok živim ovdje. No, mislim da glorificirati "uspješnost" Juge nema smisla jer, a to zaista mislim, da je valjalo ne bi se raspalo unatoč svim pritiscima i komplotima izvana. Mi, kao Juga, nismo bili dovoljno dobro organizirani, svjesni i čvrsti kao država. Ako se sve raspalo ili počelo raspadati kad je Tito preselio na ahiret onda to samo znači da je postojala diktatura koju je vodio čvrstom rukom i obuzdavao aveti koje su Jugu htjele rastrgati. Izvana i iznutra. Uz toliko različitih ideja o ustrojstvu i izgledu države nismo niti mogli daleko dogurati. S ovog odstojanja izgleda mi kao neuspjelia realizacije sasvim dobre ideje...
Niti ovo danas nema lijepu perspektivu, istina je. Okradeni smo od vlastitih pulena. Prodani od vlastitih izbora.
Sad smo opet udruženi u EU i tko zna kako će to završiti. Pitanje je jesmo li u fazi odrastanja i sazrijevanja i hoćemo li ikada moći biti dobri gospodari sami sebi i misliti na budućnost svih klinaca koji žive ovdje...
Ma slazem se ja s tobom.
Nisam mislila bas navijati, nego da ne mislim da smo ekonomski danas uspjesniji nego onda. Pa mi je bezveze da kontra strana velica jugu prebrojavanjem mrtve djece danas u hr.

Inace, cak i da je ono nekad bilo sve kako treba ekonomski, nemrem idealizirat jugu jer ne mogu o njoj razmisljat bez one druge strane, smijesne ili mracne, kako vec. Sve te sarade, parade, mitovi, klanjanje, kunjenje, ispiranje mozga, zabrane, sutnja. Ma daj bjez.
Cesto razmisljam kako je nasim roditeljima bilo odgajat djecu u to vrijeme. Pa jebemti ja sam ravno do puberteta mislila da je jedina razlika izmedju boga i tita ta sto o titu postoje dokazi :zubo: :rofl:
Ako je neko od nas djece na kraju neke izjave rekao, ako lazem ne volim tita, mogao si bit miljon posto siguran da govori trut, trut end noting bat d trut :zubo:
Sjecam se ko danas kad su mi morali rec da tito ipaaaaak nije bio bas taako dobar, velik i pravedan :eek:
'Molim? Staaa???? Lazes!' :madkava:
Draze bi mi bilo da su mi rekli da sam posvojena nego to :lol:
Cinilo bi se kao manja prevara :zubo:

Eto, i taj dio je meni juga, a ne samo one dobre strane.

Znam da se na te gluposti moze zazmirit ako je sve ostalo super.
Svejedno, svaka cast svemu, al ponekad mislim da bi radje i po smecu kopala nego da ne smijem rec car je gol :ne zna:
A sve ostalo nije bilo super, daleko od toga. Tako da...ne kuzim tolko velicanje, majke mi.
  • Information