Sociokapitalistička prepucavanja

Koljite se i gložite!
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 06 Mar 2014, 01:55

Zekoslawa » wrote: I eto, to je cijela mudrost. Okej, osim ovoga o KC. :zubo:

Jeste, dobro je, ako ćeš bit bolestan, skupo će te doći, u prosjeku jest skuplje, ali a) neće te nitko pustit da krepaneš, to su bajke, b) ono što tamo dobiješ besplatno, a to nije puno, još je uvijek pristojnije od onoga što ovdje dobiješ i kad imaš dopunsko i sto čuda. Otprilike tako nekako. Mislim, o kakvom mi humanom i besplatnom zdravstvu pričamo kad evo ovako stvari izgledaju na terenu: Prije 15 godina moju babu je naručilo za tri mjeseca na pregled. U međuvremenu dok je došla na red obavila je tri operacije i kemoterapiju da si spasi život, za što je bogato nagradila dotura. To je bilo prije dopunskih i inih čuda. Prije koju godinu ćaću mi je nakon dva infarkta naručilo na koronografiju nakon godinu dana. Dok nismo angažirali veze i kuverte. Nabijem im ja takvu humanost. Plati pa se rugaj. Pa kad već plaćam, da dobijem i račun i da znam na što imam pravo za svoje pare. U besplatnost kao takvu ja ne vjerujem, jebga.
a) To nisu bajke, dao sam ti linkove, uputio te da pogledaš film, ali tebe to ne zanima jer si ista ko Majkl Kolins - rođena si s demokratskim pravom da znaš sve i budeš najpametnija.
Da, pustit će te da krepaš. Operacija će te koštati 500.000 jebenih dolara (može i daleko više, nije zajebancija), a osiguranje će ti pristati isplatiti maksimalno 300.000... Pa se ti jebi s plaćanjem osiguranja.

b) Aj ne seri više.

Mene su besplatno* operirali, a takav bi zahvat u Americi koštao nekoliko stotina tisuća dolara.

* Nije baš besplatno, plaćam zdravstveno...

Jebo vas SAD da vas jebo, odite svi tako Obami na crnačku kurčinu da vas više ne vidim i ne čujem, indijanske seljačine hipnotizirane zveketom staklenih perlica...
Odite tamo, nažderite se masti i ugljikohidrata, uzgojite debele guzičetine, pustite da vam taj proces silaska esencijalnih masnoća iz mozga u dupe rosno obave najveći majstori deevolucije na svijetu.

E da: i jebo vas SAD da vas jebo!

judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 06 Mar 2014, 01:59

Sjarel » wrote:Ponavljam, ja ne zagovaram američki model, ali ovi europski kapitalistički modeli država koje sam naveo su mi ok.

Štajaznam SAD su posebne, hrpa slobode, hrpa odgovornosti to tako ide. Meni se čini da treba postojati balans između toga. Zapadno Europske države (kapitalističke) kroz 20. stoljeće su čini mi se to lijepo balansirale.
A šta se, kurac, praviš blesav? Kako smo uopće došli do SAD-a? A?
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 06 Mar 2014, 02:04

judolino » wrote:A šta se, kurac, praviš blesav? Kako smo uopće došli do SAD-a? A?
Tako što je unda zagovarao besklasni sustav, a ja primjetio da ako se teži tome, SAD je svojim slobodama učinio najviše da klase postanu manje važne, odnosno prohodne, klasne granice savladive... onda je ex nešto rekla kako nije ja da je, ona da je, ja da nije... javio se ti pa Zeko i eto tako do sad. Eto. :o

Uostalom ja ne želim ni SAD ni Njemačku ja samo neću komuniste. :durica: :zubo: Meni je i Hrvatska ok. :o
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 02:05

SAD nije primjer besklasja nego kapitalističke surovosti i idiotizma. Hrvatska isto, samo na divljezapadni klerikalni lopovski način.
Ako ti je to okej, okej, meni nije. :durica: To sam već rekla. :tuzni: Unda, vrati se, skuvali smo ti paštašutu. :D
Karlinjo

Post 06 Mar 2014, 02:09

visekratni klon » wrote:SAD nije primjer besklasja nego kapitalističke surovosti i idiotizma. Hrvatska isto, samo na divljezapadni klerikalni lopovski način.
Nisam rekao primjer besklasja... :gaah: nego primjer gdje klase postaju manje važne. Maksima tko radi, radi i radi može ostvariti što god hoće je skoro pa komunistička. :zubo:

Ček da u raspravu o Ukrajini i homoseksualce uvedem. :zubo: Meni je ta težnja da nema klasa tako da se zabrane ekonomske slobode isto kao težnja da u Iranu nema pedera tako što zabrane tu slobodu. :o :unda:
Ako ti je to okej, okej, meni nije. :durica: To sam već rekla. :tuzni: Unda, vrati se, skuvali smo ti paštašutu. :D
Meni su ok Europske socijalne države, među koje spada i Hrvatska. :o
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 02:10

Ali ti si njemu na besklasni sustav dao primjer najgore kapitalističke države, ej! :zubo: Kao, evo, nemamo više socijalizam u ponudi, ali eno ti SAD. :S :rofl:
Ne možeš tako. Nema smisla.

Tebi je Hrvatska stvarno normalna država? Molim odgovor s da ili ne. :raspa:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 06 Mar 2014, 02:12

Sjarel » wrote: Tako što je unda zagovarao besklasni sustav, a ja primjetio da ako se teži tome, SAD je svojim slobodama učinio najviše da klase postanu manje važne, odnosno prohodne, klasne granice savladive... onda je ex nešto rekla kako nije ja da je, ona da je, ja da nije... javio se ti pa Zeko i eto tako do sad. Eto. :o

Uostalom ja ne želim ni SAD ni Njemačku ja samo neću komuniste. :durica: :zubo: Meni je i Hrvatska ok. :o
I nijedna kapitalistička* i demokratska* zemlja nije pridonijela više ukidanju ljudskih prava i sloboda od tog istog SAD-a. Zanimljivo, a?
Činjenica je da je SAD svojedobno bila svjetionik čovječanstva u brojnim pogledima - ali ta su vremena davno prošla.

*Jebo ti kapitalizam u kojem se banke spašavaju lovom poreznih obveznika i demookraciju gdje se na vlasti smjenjuju dvije strane iste medalje.
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 02:13

I ajd mi objasni kako se točno na tvoj, ne život mog i tvog sposobnog frenda koji bi prodao vode u Hrvatskoj, reflektiraju te ekonomske slobode i bi li se bio spreman u ime njih odreći ovog modela školstva i primjerice pristati na to da oboje letimo s faksa :rofl: da bi netko bio poduzetnik? DA čujem. :raspa:
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 02:14

E da, odlično je to kako su veliki kapitalisti ipak radosno pali u ruke svojih dragih država kad je zagustilo. Prestali se naglo igrati i dali se vezati u okove. :tuzni: :zubo:
Karlinjo

Post 06 Mar 2014, 02:14

visekratni klon » wrote:Ali ti si njemu na besklasni sustav dao primjer najgore kapitalističke države, ej! :zubo:
Ne možeš tako. Nema smisla.
E al' onda neš' čut sve ostalo. Ali eto ako moram reći da ili ne. Da.

Ima loše performase/konfiguraciju, malo RAMa, loš procesor, ali ima sve što bi neka uljuđena država trebala imati. :o Nije baš Win8, al' je Win98. :zubo:
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 02:15

Sjarel » wrote: E al' onda neš' čut sve ostalo. Ali eto ako moram reći da ili ne. Da.

Ima loše performase/konfiguraciju, malo RAMa, loš procesor, ali ima sve što bi neka uljuđena država trebala imati. :o Nije baš Win8, al' je Win98. :zubo:
Teško možemo s tih pozicija raspravljati. To je kao da si rekao da evo samo što nismo na Jupiter, iz moje perspektive. :zubo:
Naprosto mi je to SF.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 06 Mar 2014, 02:15

Sjarel » wrote: Nisam rekao primjer besklasja... :gaah: nego primjer gdje klase postaju manje važne. Maksima tko radi, radi i radi može ostvariti što god hoće je skoro pa komunistička. :zubo:

Ček da u raspravu o Ukrajini i homoseksualce uvedem. :zubo: Meni je ta težnja da nema klasa tako da se zabrane ekonomske slobode isto kao težnja da u Iranu nema pedera tako što zabrane tu slobodu. :o :unda:

Meni su ok Europske socijalne države, među koje spada i Hrvatska. :o
Bravo, majstore, bravo...
Klase postaje manje važne, to je očito. Evo, primjerice, koji će nam kurac srednja klasa? Trendovi pokazuju da će ta nepotrebna klasa, taj nepotrebni posrednik između sirotinje i bogatih, prva izumrijeti. To je veliki doprinos SAD-a besklasnom društvu... :bang:
Karlinjo

Post 06 Mar 2014, 02:19

visekratni klon » wrote:E da, odlično je to kako su veliki kapitalisti ipak radosno pali u ruke svojih dragih država kad je zagustilo. Prestali se naglo igrati i dali se vezati u okove. :tuzni: :zubo:
Samo treba napomenuti, države su ušle u vlasništvo, ali su to poslije prodale ili će prodati i zaraditi. :o Osim toga, spašavali su tisuće radničkih mjesta. Kapitalisti su mogli 145 života i dalje proživjeti bez te pomoći. Što je kriv neki Ford što nekakvi špekulanti sa nekretninama su zeznuli tržište i ljudi više ne mogu priuštit aute? Pritom su ti špekulanti često ti "obični" ljudi koji su se zaduživali preko svojih mogućnosti vjerujući u porast cijene nekretnina.

Ti preoptimistični radnici koji su kupovali nekretnine su zajebali ove koji proizvode, a kapitalisti šta će oni traže te iste ljude da svojim porezima poprave svoj krivo procjenjeni optimizam. :o
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 06 Mar 2014, 02:20

visekratni klon » wrote:SAD nije primjer besklasja nego kapitalističke surovosti i idiotizma. Hrvatska isto, samo na divljezapadni klerikalni lopovski način.
Ne zazivaj to zlo, dovoljan sam i ja.

Baš mi fale ezoterične plahturine, moš mislit...
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 02:21

Sjarel » wrote: Samo treba napomenuti, države su ušle u vlasništvo, ali su to poslije prodale ili će prodati i zaraditi. :o Osim toga, spašavali su tisuće radničkih mjesta. Kapitalisti su mogli 145 života i dalje proživjeti bez te pomoći. Što je kriv neki Ford što nekakvi špekulanti sa nekretninama su zeznuli tržište i ljudi više ne mogu priuštit aute? Pritom su ti špekulanti često ti "obični" ljudi koji su se zaduživali preko svojih mogućnosti vjerujući u porast cijene nekretnina.
Zašto ti obični ljudi nisu izginuli za kapitalizam i dreknuli- nećemo socijalističke mjere? :raspa:
Jer to jest socijalistička mjera. :o
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 02:21

judolino » wrote: Ne zazivaj to zlo, dovoljan sam i ja.

Baš mi fale ezoterične plahturine, moš mislit...
:rofl: :rofl:

Love is in the air. :ckzubo:
Starfish

Post 06 Mar 2014, 02:24

da ste gledali amerikanku kojoj je tumor izbio van i doslovno je čekala smrt jer nije mogla platiti, možda bi manje srali
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 02:24

Starfish » wrote:da ste gledali amerikanku kojoj je tumor izbio van i doslovno je čekala smrt jer nije mogla platiti, možda bi manje srali
:S

Kakve god naše priče iz zdravstva bile, ima toga i u svijetu itekako, daleko gore. Gledam samo cijene za zube bez osiguranja, koliko bih puta crkavala od bolova ili naprosto crkla hej! da nisam imala osiguranje. O bronhitisu kad bijah dijete da ne pričam. E da, da ne kažem da su ovdje cijene jeftinije pa stranci dolaze stavljati implatante, dakle tamo si ne bih pogotovo mogla priuštiti ništa ako ne bih solidno zarađivala. Strepiti hoću li se razboljeti i nemati doslovno nikoga vani, ma daj, horor.
Jasno da iz pozicije nekog tko ima para je okej špekulirati koju uslugu želiš, ali mnogi nisu u toj poziciji. Ja i moji nikad nismo mitili ni doktore jer nismo imali čime pa eto, mnogo nas je puta poslužio ovaj naš zdravstveni sustav i ne želim zamišljati što bi bilo bez njega. Svoj korupciji unatoč.
Karlinjo

Post 06 Mar 2014, 02:34

visekratni klon » wrote: Zašto ti obični ljudi nisu izginuli za kapitalizam i dreknuli- nećemo socijalističke mjere? :raspa:
Jer to jest socijalistička mjera. :o
Kako nisu ginuli, a WWII. :o

Ali to nije socijalistička mjera, odnosno ne u pravom smislu. To je jednokratna pomoć. Nije neselektivna, redistribucija. To je jeftini kredit koji su dobili da bi tvrtka/radna mjesta opstali. Mislim pa te milijune/milijarde u zajedničku kasu su platila i ta poduzeća. To je i njihov novac, koji eto ne ide u karikiram, istraživanje puta na Mjesec nego da se sačuvaju radna mjesta... kapitalisti imaju novaca i vremena nešto novo početi, svi ti ljudi koji tamo rade - nemaju i zato se trebalo pomoći te tvrtke jeftininim novcem. Ponavljam kapitalisti su sve to vratili u proračun ili će vratiti s kamatom.
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 02:37

Pobogu, to jest socijalistička mjera, država je mogla oprati ruke, razumiješ, ako inzistiramo na kapitalizmu? Ali nije, upetljala se jer je morala. Ne pitam ja za rat nego zašto se ti ljudi nisu odrekli te mjere jer ne žele ništa socijalističko pa makar i jednokratno- nema tu jednokratno ili višekratno, to jest socijalistička mjera, državno uplitanje.
Zajebavam se malo, ali poanta stoji. Kriza traje godinama, mislim o čemu pričamo, države su se duboko uplele.
Karlinjo

Post 06 Mar 2014, 02:50

Starfish » wrote:da ste gledali amerikanku kojoj je tumor izbio van i doslovno je čekala smrt jer nije mogla platiti, možda bi manje srali
Meni se čini da nitko ovdje želi da nema zdravstva ili da je nedostupno. :o Ja ni nisam spominjao zdravstveno. Ja sam spominjao pravo na ekonomske slobode koje u ime besklasja oće ukinuti, znatno ograničiti i to je sve. Meni je ekonomska sloboda pravo kao i svako drugo... :o
visekratni klon » wrote:Pobogu, to jest socijalistička mjera, država je mogla oprati ruke, razumiješ, ako inzistiramo na kapitalizmu? Ali nije, upetljala se jer je morala. Ne pitam ja za rat nego zašto se ti ljudi nisu odrekli te mjere jer ne žele ništa socijalističko pa makar i jednokratno- nema tu jednokratno ili višekratno, to jest socijalistička mjera, državno uplitanje.
Zajebavam se malo, ali poanta stoji. Kriza traje godinama, mislim o čemu pričamo, države su se duboko uplele.
Jeftina velika količina novca u svrhu očuvanja ekonomije nije socijalistička mjera. Pranjem ruku od tih ogromnih sustava (to big to fall) država uništava samu sebe. Socijalistička država bi se zadužila negdje vani, kapitalistički sustav će se zadužiti kod svoje države u slučaju tako velikih poremećaja. Dakle neki poslovni subjekt je pronašao jeftini novac (koji će vratiti) u porezima koji i oni plaćaju. Država postaje povoljan kreditor zbog i svoje koristi, ovi to koriste. Nisu kapitalisti anarhisti pa da ne žele ikakvu državu. :o
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 02:53

Zdravstvo koje nije besplatno je svinjarija, samo to hoću reći.
Školstvo čak kako tako, ali nisam ni za to no zdravstvo je pravo na život i omogućiti to samo onima koji rade ili koji dovoljno zarađuju je okrutno i despotski. Ide se i kod nas ka tome.
No dosta o tome.

Ovo drugo, agree to disagree.
Karlinjo

Post 06 Mar 2014, 03:02

Slažem se da zdravstvo i školstvo trebaju biti solidarni i obvezno uplaćivan solidarni dio, ali konkurencija ako može jeftinije, bolje, brže - može. :o
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 03:08

Dobro. Idi u miru. :Pop:
Karlinjo

Post 06 Mar 2014, 03:12

Bogu hvala. :zubo:
  • Information