Lastan » wrote:Eno je, čitam u novinama, u EU prihvaćena direktiva prema kojoj se ženama ne treba obraćati ni kao gospođama ni kao gospođicama, jer da je to – seksistički. Nego im se treba obraćati – imenom.
Na stranu što se time zapravo umanjuje distanca, čime se povećava prisnost i smanjuje pristojnost; mene trenutno nešto više od gluposti same direktive (i jedva čekam one kojima je to baš super
) zanima (još imbecilniji) fenomen političke korektnosti, koji se u ovom slučaju počeo pretvarati u novogovor (newspeak).
Ili je to samo neka nova pristojnost, a ne novogovor?
Bez neke gorljivosti i "hurraaaaa" osjećaja u vezi s ovom direktivom koja me se tiče kao i lanjskog snijega, mislim da treba razlikovati političku korektnost (usiljenu) od konačnog iskorjenjivanja retardiranih tradicija koje se održavaju samo zato što su tradicije i zato što su stare. I tradicije su.
Ako meni ne treba biti bitno jesi ti oženjen ili nisi, jesi li gospodčić ili gospodin, ne vidim razlog zašto bi meni, koja sam ti radna kolegica, zubarka, oli teta u dućanu u kojem kupuješ kruh, bilo nametnuto da kažem jesam li gđa ili gđica i šta to konkretno o meni govori, osim što možda jesam ili nisam avejlbl za brak i jebidbu. Čekaj, zapravo, za jebidbu je potpuno svejedno
Oslovljavanje žene po bračnom statusu je retardirano, zastarjelo i potpuno nefunkcionalno, i bit će mi drago ako ga u nekom drugom, ljepšem univerzumu maknu. Ne volim to, ne sviđa mi se i ne služi ničemu osim diskriminaciji, bilo da su godine, bilo da je bračni status u pitanju
Oduvijek mi je išlo na živac, ali nije mi nikad palo na pamet da će ga ekšli ukinut
Ipak je to tradicija