..a unda » wrote:
pa ima svrhe govorit utoliko da se govori i da se mozda kroz tu prasumu mozda nesto uspije nekako iskristalizirat..
..ali, evo, za primjer.. koja razlika je izmedju karamarkove kritike ova vlade i tvoje?
drugo, sdp=hdz. odmah cu ti rec, tu moze bit donekle istine, ali ne na nacin na koji ti ili jos neki ili tko vec, govore.
tj, bilo koju stranku u saboru danas mozemo izjednacit s ostalim strankama.
a ako cemo vec nacimati teorije nekih urotica, onda bi i tu trebalo bit malko precizniji i postavit neke hipoteze barem, vidjet o cemu bi se tu moglo radit i zasto.
ali cemu ic toliko daleko ili siroko, kad se ne moze procitat medju politckim recima ni sadasnja situacija.
postoje neke..neki zadani okviri, relanost, problemi, situacija..i kako neka stranka mozda zeli nekako promijeniti tu situaciju, pokrenuti ili okrenuti neki proces, isto tako se te stranke, kad dodju na vlast, moraju i prilagodjavat toj situaciji, zadovoljit neke date okolnosti sad, da bi ih se mozda moglo promijenit sutra.
sve su to procesi, puno je tu interesa, a ako cemo malo preozbiljno sve to gledat, onda ima i neke odgovornosti, pa i rizika.. i to ne samo rizika osobnog.
vlada, bilo koja, upravlja nekom lovom, moze s njom sta oce, doslovno. dok se aktiviraju neki mehanizmi, demokratski, nedemokrastki, ode vec ta lova nekom sto puta.
dakle, treba ipak malo gledat drugacije na neke nase stranke, jer jedno je najprije sam sebi bradu napravit, a drugo je osisat narod kao ovce i poslati ih rat da zagnjojavaju, dat nekom drugom skare i govorit..on ih je osisao, on, on je kriv..a dolazi zima i di je ta nova vuna na vama koju je on, taj kome smu utrapili skare, obecao da ce vam narast do poda, za sto trebaju najmanje cetri godine, ali jebiga, zima je, treba vune sada..
nadalje, treba bit tu malo oprezan, jer.. socijaldemokracija i jest zamisljena kao djelovanje unutar nekog kapitalistickog okvira i kao takva, moze se nacelno kritizirarat, ali i upitat sto se onda socijaldemokracijom uopce zeli.
mislim.. i meni je bakunjin vrlo simpa.
s druge strane, kod nas, najvecu korist od izjednacavanja esdepea i hadezea imaju radikalno desne strancice i ideje. to su ti kao neki treceputasi, zagovornici kao nekih trecih putova, koji su ustvari samo oblici fasizma, demokratskog kao nekog fasizma, puzajuceg, populistickog, religioznog, itd..
dakle, kad se izjednacava, treba rec zasato ih se izjednacava, jer sasvim je drugacije kad jedan srp npr napise ili cak jos uvijek vrlo sumnjivi laburisti.. sdp=hdz, a savim drugo kad je to poruka hrasta ili nekih pravasa, domovinaca, strazi, vidzilanterije neke, itd.
bez obzira koliko se htjelo nesto dobronamjerno mozda porucit, ta je poruka poruka za okret u desno, jer je vecina tako raspolozena i ona ce tu poruku shvatit na svoj nacin.
sve ovo sto ti ovdje govoris, meni samo potvrdjuje da je lijeva neka misao (pustimo za sad stanje van hrvatske), potpuno nedorecena, neformulirana, zastarjela. ne zna ni gdje se nalazi, ni cime raspolaze, ni kako i cime dalje hoce.
sve dok se ne okupi nekako dovoljno jako lijevo, socijalisticko jezgro, organizacija, stranka koja ce na politckoj vagi hrvatske zauzeti potpuno prazno mjesto i tako poceti ostvarivati neku politicku ravnotezu, sve ce te lijeve misli biti pod skutima es de pea.
a da se profiliraju takve stranke, po meni, to je moguce..ili najlakse moguce samo rastom utjecaja i snage esdepea ili socijaldemokracije u hrvatskoj, pa ce se onda prirodnim nekakvim putem ili politickom neko centrifugalnoscu, izdvojiti u taj neki interes.
a ovako, kritiziranje necega sto jedva opstoji, to su potpuno promaseni potezi..ma ne samo promaseni, nego to je voda na mlin onoga koji zeli zgazit sve sto ima prefiks..soc.