Prijevod, molim! (zbirna tema za pomoć oko prijevoda)

Od kunilingvistike do pravopižđenja
Silajn

Post 20 Jun 2013, 00:14

Zekoslawa » wrote:
P.S. Reci nam koliko unda ima godina, damo ti pola para od oklade. :moli: :D
Buahahahahha :vidiga:, vidjela sam i ono vlaženje danas na fhr, mislim da ću tu informaciju kvalitetnije kapitalizirati :raspa: Ako ga želite iznajmit ili otkupit 060-SILAJN :cerek:

Zekoslawa

Post 20 Jun 2013, 00:17

Ma nećemo ništa, samo oćemo znat jel star il prastar. I jel se zove Blaž. :gaah:
Zla si. :durica:
Emericzy

Post 20 Jun 2013, 06:25

Silajn » wrote:Molim ideje: koji bih izraz na hrvatskom jeziku mogla upotrijebiti umjesto "pokret", as in "urban movement"? Naime, sugerirano mi je da je "pokret" anakroni termin te da je previše određen za ovo što se događa trenutno po svijetu (Grčka, Turska, Njemačka, Brazil...); da se Arapsko proljeće može nazivati pokretom, ali da je ovo preveć difuzno da bi se tako odredilo.
E sad, mogu se upustiti i u dokazivanje da to baš JESU pokreti, ali bih prije toga rado čula vaša cijenjena mišljenja. Stavljam pitanje na prijevode jer mi se čini da će tu ipak naletit najviše jezičara, a zapravo se radi o semantičkim finesama.

Eh, da: u svoj literaturi na engleskom jeziku koristi se baš "movement", bez iznimke. Nema procesa, trendova, kretanja, tranzicija, pički materinih :o
Movement
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 20 Jun 2013, 10:21

Silajn wrote:Molim ideje: koji bih izraz na hrvatskom jeziku mogla upotrijebiti umjesto "pokret", as in "urban movement"? Naime, sugerirano mi je da je "pokret" anakroni termin te da je previše određen za ovo što se događa trenutno po svijetu (Grčka, Turska, Njemačka, Brazil...); da se Arapsko proljeće može nazivati pokretom, ali da je ovo preveć difuzno da bi se tako odredilo.
E sad, mogu se upustiti i u dokazivanje da to baš JESU pokreti, ali bih prije toga rado čula vaša cijenjena mišljenja. Stavljam pitanje na prijevode jer mi se čini da će tu ipak naletit najviše jezičara, a zapravo se radi o semantičkim finesama.

Eh, da: u svoj literaturi na engleskom jeziku koristi se baš "movement", bez iznimke. Nema procesa, trendova, kretanja, tranzicija, pički materinih :o
Samo zato što se u Hrvatskoj sve nepokretno, ne znači da je "pokret" anakronizam. :D Pokret je najbolje rješenje, po meni.

Gibanje, pak, bih prije povezala sa Zrćem nego s urbanim događanjima naroda.
Urbana događanja? To me pak asocira na ljetne programe po raznim gradovima. No, možda može proći.

Događanje grada?
Je li to samo događanje grada ili nešto više?
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Silajn

Post 20 Jun 2013, 12:14

Ma nisu događanja grada, samo nekad se dogode građani :zubo:

Radi se o pokretima koji se odnose na lokalne autonomije, identitete, uvjete života i potrošnje pa onda konkretnije u pokrete za očuvanje javnog prostora, baštine, memorije grada...Hm, upravo mi je palo na pamet da bih se mogla poigrati sa "urbanim projektima" :raspa:
azizi

Post 20 Jun 2013, 12:59

akcija, inicijativa

Zadnjih godina imamo građansku akciju, kao i građansku inicijativu.

Pokret nekako baca na borbu, ono, baš fizičku, kao francuski pokret otpora ('Allo!, 'Allo!' :top: :rofl: )

EDIT: Malo ili veliko slovo? Ne znam mu status, nemam snage guglati.
Leteća
babin nakurnjak

Post 20 Jun 2013, 13:12

Silajn » wrote:
Buahahahahha :vidiga:, vidjela sam i ono vlaženje danas na fhr, mislim da ću tu informaciju kvalitetnije kapitalizirati :raspa: Ako ga želite iznajmit ili otkupit 060-SILAJN :cerek:
Pametno, pametno... samo ga nemoj rentat po satu nego po broju znakova. Bit će više love. :zubo:

Ontopic: Da, akcija (kao npr. Zelena akcija), a i inicijativa je okej. A i pokret, što da ne.
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
Whereabout

Post 20 Jun 2013, 13:16

Možda je stvar samo u tome što se autorski želi naglasiti - ako se priča o njima sociološki, onda nema greške s time da su to urbani društveni ili socijalni pokreti. Ako se želi naglasiti neka aktivistička (ili stručna) dimenzija, onda su bolji izbor akcije, inicijative ili projekti. Možda finese ovise o svrsi teksta i publici.

Akcije i inicijative su recimo snažniji termini, ali su i potrošeni.
.
azizi

Post 20 Jun 2013, 13:58

Whereabout » wrote:Možda je stvar samo u tome što se autorski želi naglasiti - ako se priča o njima sociološki, onda nema greške s time da su to urbani društveni ili socijalni pokreti. Ako se želi naglasiti neka aktivistička (ili stručna) dimenzija, onda su bolji izbor akcije, inicijative ili projekti. Možda finese ovise o svrsi teksta i publici.

Akcije i inicijative su recimo snažniji termini, ali su i potrošeni.

Slažem se da se najbolja riječ može odrediti tek iz konteksta.

No, ne slažem se o potrošenosti riječi. Postoje demode riječi, neke 'šatre', ali učestalo korištenje neke riječi može ići na živce, no nakon što se ljudi malčicu izdovolje (naročito ovi naši papagaj političari s implementirati, transparentno, povući sredstva iz strukturnih fondova... :zubo: ), riječi se vrate na svoje mjesto i koriste samo kada i gdje treba. :ne zna:

Ili ćemo sada i s riječima, odnosno, izrazima, kao s lanjskom modom - izbaciti ih iz ormara jer su demode :)
Whereabout

Post 20 Jun 2013, 15:04

azizi » wrote:

Ili ćemo sada i s riječima, odnosno, izrazima, kao s lanjskom modom - izbaciti ih iz ormara jer su demode :)
Slobodno zanemari taj dio mojeg posta - odnosi se na nešto o čemu sam razmišljala u zadnje vrijeme, ali nisam posebno navela na što mislim. Uglavnom sam mislila na to da riječima padaju značenja kada se prečesto ili prenekritično koriste pa je "marketinški" pametnije koristiti riječ koja bolje stoji po tom pitanju.
.
Leteća
babin nakurnjak

Post 20 Jun 2013, 15:05

Meni zapravo 'projekt' zvuči prilično potrošeno, da ne velim prostituirano. Ne možeš više ni konzervu otvoriti da iz nje ne izleti neki prođekt menađer.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 21 Jun 2013, 16:39

Ja priznajem projekt samo kad ima projektnu dokumentaciju, tlocrt, nacrt i bokocrt.

Inače, mislim da je pokret skroz okej, ne vidim u čemu je problem, osim da je možda Silajn prolupala uz Undino blebetanje...
Emericzy

Post 22 Jun 2013, 06:01

Emericzy » wrote: Movement
:brukica: Sad sam tek shvatio da ti tražiš hrvatsku riječ. :o
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 22 Jun 2013, 21:39

judolino » wrote:Ja priznajem projekt samo kad ima projektnu dokumentaciju, tlocrt, nacrt i bokocrt.
Nešto slično sam i ja htjela reći, ali odustadoh jer sam svoj stav smatrala profesionalnom deformacijom. Za mene projekt mora imati jasno definirane ciljeve, aktivnosti, sredstva i rokove, a to mi sve nedostaje u ovim urbanim pokretima. Dobro, možda ciljevi jesu definirani, ali su dosta općeniti.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
MmeTipfeler

Post 02 Jul 2013, 14:16

Je li ogrodje na slovenskom šasija? Kod auta, mislim.
Leteća
babin nakurnjak

Post 02 Jul 2013, 15:03

MmeTipfeler wrote:Je li ogrodje na slovenskom šasija? Kod auta, mislim.
Hmmm... kod živih bića je 'kostur', što bi kod automobila bila 'šasija'. Ali moj slovenski je prilično zakržljao, a znanje o automobilima manjkavo...

Daj rečenicu pa ćemo pitat karambola. :raspa:
MmeTipfeler

Post 02 Jul 2013, 16:25

Leteća » wrote:
Hmmm... kod živih bića je 'kostur', što bi kod automobila bila 'šasija'. Ali moj slovenski je prilično zakržljao, a znanje o automobilima manjkavo...

Daj rečenicu pa ćemo pitat karambola. :raspa:
Nemam rečenicu ovdje. U drugom je kompu. U pitanju je bila številka ogrodja pa sam ja, kao i ti, zaključila da bi u pitanju mogla biti šasija, ali provjeravam.
azizi

Post 02 Jul 2013, 19:02

Sorry na upadu.

Čija je riječ šasija? Nekako mi nikada nije izgledala kao riječ za službenu upotrebu. Više kao automehaničarski lokalizam :misli:
Emericzy

Post 02 Jul 2013, 19:32

azizi » wrote:Sorry na upadu.

Čija je riječ šasija? Nekako mi nikada nije izgledala kao riječ za službenu upotrebu. Više kao automehaničarski lokalizam :misli:
Francuska. Chassis
MmeTipfeler

Post 02 Jul 2013, 20:54

Da, samo sa â. Osim ako to nisu izmijenili u posljednjem pojednostavljenju pravopisa. Ja sam konzervativna i volim te cirkumflekse. :ne zna:

A u prometnoj piše broj šasije. Nema druge službene riječi.
azizi

Post 02 Jul 2013, 21:56

Hvala na odgovorima. :)

Šasija! Baš mi je smiješna ta riječ. :D Nekako sam očekivala da ću čuti 'našu' riječ za šasiju.
Emericzy

Post 05 Jul 2013, 10:22

azizi » wrote:Hvala na odgovorima. :)

Šasija! Baš mi je smiješna ta riječ. :D Nekako sam očekivala da ću čuti 'našu' riječ za šasiju.
Sad je već nepotrebna, jer šasije u pravom smislu te riječi više ne postoje.

Chassis se po naški kaže 'okvir'. Po meni bi se moglo zvati i 'postolje'. Englezi to zovu frame, kad ne rabe francusku riječ, kao i mi. Riječ je o konstrukciji obično sastavljenoj od dva uzdužna i nekoliko poprečnih čeličnih nosača, poput nekih metalnih ljestava. Na to se onda montira motor, ovjesi, karoserija itd.

Image

Tako su se auti radili prvih pola stoljeća. Onda su mudraci smislili da se karoserija napravi toliko čvrstom i krutom da se sve može montirati na nju. Od tada većina automobila ima tzv. samonoseću karoseriju, a ne šasiju, ali se prvobitni izraz još uvijek zadržao.

Ako se samonoseća karoserija može razdvojiti na donji dio, koji (kao nekad šasija) nosi podvozje i motor, te gornji dio (putnička kabina, prostor motora i prtljažnik), taj se donji dio obično zove 'platforma'.
Silajn

Post 09 Jul 2013, 10:03

"Diminuacija" nije validan pojam u hrvatskom jeziku, zar ne? I "amplifikacija" nije "regulacija amplitude"? Ispalit ću s hrvatskim doktorima znanosti, nabijem ih na kurac nepismeni :gaah: :gaah: :gaah:
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 09 Jul 2013, 10:19

Evo još jedne koja je počela s nabijanjem :facepalm:

Pandemija neka, biće...
'if you fall, i'll be there' (floor)
azizi

Post 09 Jul 2013, 10:20

Emericzy » wrote:
Sad je već nepotrebna, jer šasije u pravom smislu te riječi više ne postoje.

Chassis se po naški kaže 'okvir'. Po meni bi se moglo zvati i 'postolje'. ...
Hvala najljepša na opširnom odgovoru i dodatnim objašnjenjima. Napokon znam što je šasija :raspa: Dečki, gdje ste? Sada možemo malo i o autima :D
  • Information