Buahahahahha
Prijevod, molim! (zbirna tema za pomoć oko prijevoda)
MovementSilajn » wrote:Molim ideje: koji bih izraz na hrvatskom jeziku mogla upotrijebiti umjesto "pokret", as in "urban movement"? Naime, sugerirano mi je da je "pokret" anakroni termin te da je previše određen za ovo što se događa trenutno po svijetu (Grčka, Turska, Njemačka, Brazil...); da se Arapsko proljeće može nazivati pokretom, ali da je ovo preveć difuzno da bi se tako odredilo.
E sad, mogu se upustiti i u dokazivanje da to baš JESU pokreti, ali bih prije toga rado čula vaša cijenjena mišljenja. Stavljam pitanje na prijevode jer mi se čini da će tu ipak naletit najviše jezičara, a zapravo se radi o semantičkim finesama.
Eh, da: u svoj literaturi na engleskom jeziku koristi se baš "movement", bez iznimke. Nema procesa, trendova, kretanja, tranzicija, pički materinih
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Samo zato što se u Hrvatskoj sve nepokretno, ne znači da je "pokret" anakronizam.Silajn wrote:Molim ideje: koji bih izraz na hrvatskom jeziku mogla upotrijebiti umjesto "pokret", as in "urban movement"? Naime, sugerirano mi je da je "pokret" anakroni termin te da je previše određen za ovo što se događa trenutno po svijetu (Grčka, Turska, Njemačka, Brazil...); da se Arapsko proljeće može nazivati pokretom, ali da je ovo preveć difuzno da bi se tako odredilo.
E sad, mogu se upustiti i u dokazivanje da to baš JESU pokreti, ali bih prije toga rado čula vaša cijenjena mišljenja. Stavljam pitanje na prijevode jer mi se čini da će tu ipak naletit najviše jezičara, a zapravo se radi o semantičkim finesama.
Eh, da: u svoj literaturi na engleskom jeziku koristi se baš "movement", bez iznimke. Nema procesa, trendova, kretanja, tranzicija, pički materinih![]()
Gibanje, pak, bih prije povezala sa Zrćem nego s urbanim događanjima naroda.
Urbana događanja? To me pak asocira na ljetne programe po raznim gradovima. No, možda može proći.
Događanje grada?
Je li to samo događanje grada ili nešto više?
Ma nisu događanja grada, samo nekad se dogode građani 
Radi se o pokretima koji se odnose na lokalne autonomije, identitete, uvjete života i potrošnje pa onda konkretnije u pokrete za očuvanje javnog prostora, baštine, memorije grada...Hm, upravo mi je palo na pamet da bih se mogla poigrati sa "urbanim projektima"
Radi se o pokretima koji se odnose na lokalne autonomije, identitete, uvjete života i potrošnje pa onda konkretnije u pokrete za očuvanje javnog prostora, baštine, memorije grada...Hm, upravo mi je palo na pamet da bih se mogla poigrati sa "urbanim projektima"
Pametno, pametno... samo ga nemoj rentat po satu nego po broju znakova. Bit će više love.Silajn » wrote:
Buahahahahha, vidjela sam i ono vlaženje danas na fhr, mislim da ću tu informaciju kvalitetnije kapitalizirati
Ako ga želite iznajmit ili otkupit 060-SILAJN
Ontopic: Da, akcija (kao npr. Zelena akcija), a i inicijativa je okej. A i pokret, što da ne.
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
-
Whereabout
Možda je stvar samo u tome što se autorski želi naglasiti - ako se priča o njima sociološki, onda nema greške s time da su to urbani društveni ili socijalni pokreti. Ako se želi naglasiti neka aktivistička (ili stručna) dimenzija, onda su bolji izbor akcije, inicijative ili projekti. Možda finese ovise o svrsi teksta i publici.
Akcije i inicijative su recimo snažniji termini, ali su i potrošeni.
.
Whereabout » wrote:Možda je stvar samo u tome što se autorski želi naglasiti - ako se priča o njima sociološki, onda nema greške s time da su to urbani društveni ili socijalni pokreti. Ako se želi naglasiti neka aktivistička (ili stručna) dimenzija, onda su bolji izbor akcije, inicijative ili projekti. Možda finese ovise o svrsi teksta i publici.
Slažem se da se najbolja riječ može odrediti tek iz konteksta.
No, ne slažem se o potrošenosti riječi. Postoje demode riječi, neke 'šatre', ali učestalo korištenje neke riječi može ići na živce, no nakon što se ljudi malčicu izdovolje (naročito ovi naši papagaj političari s implementirati, transparentno, povući sredstva iz strukturnih fondova...
Ili ćemo sada i s riječima, odnosno, izrazima, kao s lanjskom modom - izbaciti ih iz ormara jer su demode
-
Whereabout
Slobodno zanemari taj dio mojeg posta - odnosi se na nešto o čemu sam razmišljala u zadnje vrijeme, ali nisam posebno navela na što mislim. Uglavnom sam mislila na to da riječima padaju značenja kada se prečesto ili prenekritično koriste pa je "marketinški" pametnije koristiti riječ koja bolje stoji po tom pitanju.azizi » wrote:
Ili ćemo sada i s riječima, odnosno, izrazima, kao s lanjskom modom - izbaciti ih iz ormara jer su demode
.
Ja priznajem projekt samo kad ima projektnu dokumentaciju, tlocrt, nacrt i bokocrt.
Inače, mislim da je pokret skroz okej, ne vidim u čemu je problem, osim da je možda Silajn prolupala uz Undino blebetanje...
Inače, mislim da je pokret skroz okej, ne vidim u čemu je problem, osim da je možda Silajn prolupala uz Undino blebetanje...
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Nešto slično sam i ja htjela reći, ali odustadoh jer sam svoj stav smatrala profesionalnom deformacijom. Za mene projekt mora imati jasno definirane ciljeve, aktivnosti, sredstva i rokove, a to mi sve nedostaje u ovim urbanim pokretima. Dobro, možda ciljevi jesu definirani, ali su dosta općeniti.judolino » wrote:Ja priznajem projekt samo kad ima projektnu dokumentaciju, tlocrt, nacrt i bokocrt.
- MmeTipfeler
Je li ogrodje na slovenskom šasija? Kod auta, mislim.
Hmmm... kod živih bića je 'kostur', što bi kod automobila bila 'šasija'. Ali moj slovenski je prilično zakržljao, a znanje o automobilima manjkavo...MmeTipfeler wrote:Je li ogrodje na slovenskom šasija? Kod auta, mislim.
Daj rečenicu pa ćemo pitat karambola.
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
- MmeTipfeler
Nemam rečenicu ovdje. U drugom je kompu. U pitanju je bila številka ogrodja pa sam ja, kao i ti, zaključila da bi u pitanju mogla biti šasija, ali provjeravam.Leteća » wrote:
Hmmm... kod živih bića je 'kostur', što bi kod automobila bila 'šasija'. Ali moj slovenski je prilično zakržljao, a znanje o automobilima manjkavo...
Daj rečenicu pa ćemo pitat karambola.
- MmeTipfeler
Da, samo sa â. Osim ako to nisu izmijenili u posljednjem pojednostavljenju pravopisa. Ja sam konzervativna i volim te cirkumflekse.
A u prometnoj piše broj šasije. Nema druge službene riječi.
A u prometnoj piše broj šasije. Nema druge službene riječi.
Sad je već nepotrebna, jer šasije u pravom smislu te riječi više ne postoje.azizi » wrote:Hvala na odgovorima.![]()
Šasija! Baš mi je smiješna ta riječ.Nekako sam očekivala da ću čuti 'našu' riječ za šasiju.
Chassis se po naški kaže 'okvir'. Po meni bi se moglo zvati i 'postolje'. Englezi to zovu frame, kad ne rabe francusku riječ, kao i mi. Riječ je o konstrukciji obično sastavljenoj od dva uzdužna i nekoliko poprečnih čeličnih nosača, poput nekih metalnih ljestava. Na to se onda montira motor, ovjesi, karoserija itd.

Tako su se auti radili prvih pola stoljeća. Onda su mudraci smislili da se karoserija napravi toliko čvrstom i krutom da se sve može montirati na nju. Od tada većina automobila ima tzv. samonoseću karoseriju, a ne šasiju, ali se prvobitni izraz još uvijek zadržao.
Ako se samonoseća karoserija može razdvojiti na donji dio, koji (kao nekad šasija) nosi podvozje i motor, te gornji dio (putnička kabina, prostor motora i prtljažnik), taj se donji dio obično zove 'platforma'.
Hvala najljepša na opširnom odgovoru i dodatnim objašnjenjima. Napokon znam što je šasijaEmericzy » wrote:
Sad je već nepotrebna, jer šasije u pravom smislu te riječi više ne postoje.
Chassis se po naški kaže 'okvir'. Po meni bi se moglo zvati i 'postolje'. ...
-
- Information
-