Djevojčica sa šibicama

Knjigom u glavu
vrrrlet

Post 28 Sep 2011, 20:00

..a unda » wrote: zanimljivo mi je to. ono cega se jedna kultura boji i cemu se podredjuje, druga mu ubija i zrtvuje, a treci sve to fotografiraju. :top:
Djevojčica sa šibicama nije nikog fotografirala. :nono:

Meni je od malena bilo strašno kako nitko nije uzeo tu jadnu djevojčicu sebi doma, oprao je, nahranio, lijepo obukao i stavio u topli krevetac, te joj ispričao priču o Palčiću.

Da smo moja mama i ja našli djevojčicu sa šibicama na cesti, ja bih pitao mamu da ju uzmemo doma (jako sam se volio igrati sa šibicama). Mogla bi spavati sa mnom u krevetu i Palčić i sve.

Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Lastan

Post 28 Sep 2011, 22:03

Hekatonhir » wrote:Grčki pak, latinski te romanski jezici (s oblicima kao Zeus, theos, deus, Iddio, Dio, Dieu te dios) imaju zajedničku praosnovu u riječi *div- s temeljnim značenjem svjetlo, nebo.
Inače, theos i deus, suprotno Ladanovim diletantskim brljavljenjima, ne potječu iz iste prariječi. Isti korijen dijele deus i Zeus (mislim da je *deyw-, a theos od dheyw-, ali indoeuropeistike se tek imam prihvatiti pa su moja diletantska brljavljenja također ne samo moguća nego i vjerojatna).
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 497 times
Been thanked: 707 times
Post 28 Sep 2011, 22:47

C. D. Buck tvrdi da i grčki Zeus i latinski Jupiter i sanskrtski dyaus potječu od indoeuropskoga korijena *dei-, *deiwos.

A Frisk pak da bi uobičajena starogrčka i novogrčka riječ za pojam bog/Bog – theos, lako mogla biti predgrčka, to jest negrčka, iako ostavlja mogućnost izvorne podudarnosti s armenskim dik’, te s indoeuropskim korijenom *dhesos-.
Potpisi su za budale.
vrrrlet

Post 28 Sep 2011, 22:52

Od ovog vašeg laprdanja djevojčica se neće ugrijati. :nono: Dok vi otkrijete porijeklo deusa, ode ona Bogu na veselje.
Stitch
Head Honcho
Post 28 Sep 2011, 22:53

Zar nije s tobom u krevetu? Ti se bavi pedofilijom, mi ćemo riječima.
Potpisi su za budale.
Lastan

Post 29 Sep 2011, 01:28

Hekatonhir » wrote:C. D. Buck tvrdi da i grčki Zeus i latinski Jupiter i sanskrtski dyaus potječu od indoeuropskoga korijena *dei-, *deiwos.

A Frisk pak da bi uobičajena starogrčka i novogrčka riječ za pojam bog/Bog – theos, lako mogla biti predgrčka, to jest negrčka, iako ostavlja mogućnost izvorne podudarnosti s armenskim dik’, te s indoeuropskim korijenom *dhesos-.
No eto, bitno je da Zeus i deus nemaju isti korijen kao theos. A Jupiter je pak *deywos ph2ther, ako se dobro sjećam, ilitiga deus pater (bog otac).
Zekoslawa

Post 29 Sep 2011, 02:50

Hekatonhir » wrote:Zar nije s tobom u krevetu? Ti se bavi pedofilijom, mi ćemo riječima.
A ček, vrrrlet je ustvari Kušan? :D Mislim, ajde, od onih njegovih stotinu rupa uglavnom su sve bile zabavne, ali Djevojčicu sa šibicama, siroticu sa šibicama, najpotresnije štivo dječje (ili "dječje") književnosti izvrgnuti ruglu do te mjere da završi s kim u krevetu... I još sada saznamo da je to bio vrrrlet. :D
Stitch
Head Honcho
Post 29 Sep 2011, 03:13

Pa sam ju je onamo strpao, nije vrag da te zavarao Palčić? :D
Potpisi su za budale.
Lord Byron

Post 29 Sep 2011, 06:59

Jesi li ikada uspjela oprostiti Feriću? :D
Borna Paro
Post 29 Sep 2011, 17:37

Djevojčica sa šibicama..To je ona slika sa promrzlom curicom od kojih desetak godina,koja skvrčena uz rub zid gleda u bezdan očito moreći je glad..
Slikar je prouzročio grižnju savjest barem kod 156 milijuna ljudi na planeti!
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 29 Sep 2011, 17:59

Lastan » wrote: Inače, theos i deus, suprotno Ladanovim diletantskim brljavljenjima, ne potječu iz iste prariječi. Isti korijen dijele deus i Zeus (mislim da je *deyw-, a theos od dheyw-, ali indoeuropeistike se tek imam prihvatiti pa su moja diletantska brljavljenja također ne samo moguća nego i vjerojatna).
il je ladan to govorio?

jel ovo sta valja? :kokice: meni izgleda dosta dobro. na talijanskom je, ali to je kao matematika..da se citat. :D

http://www.etimo.it/?term=dio

http://www.tg0.it/doc.php?foglio=2&doc=139
Stitch
Head Honcho
Post 29 Sep 2011, 18:40

Preveli su mi samo pola drugog linka, previše je teksta. Prvi nisu uopće, zato što je posrijedi fotka, a ne HTML. Toliko o matematici. :D

Korijen imena Zeus *div/diev podudara se sa staroindijskim, latinskim i ilirskim oblicima (Jupiter – Jovis pater, Diou-pater, Deipatyros), a i njegov pridjevak otac (npr. otac bogova i ljudi, kako je u Homera).

Korijenska riječ u imenu Zeus (genitiv Dios), koje je u naših starih prevoditelja često Divo, slaže se sa sanskrtskom riječju diva (nebo) – a bog je u sanskrtu divas – pa je tako prapojam nebo i vedro nebo. I Zeus je prvotno bio bog atmosferskog svoda (kiša, oluja, munje, grom). A kao izvorni pater familias, on je i glavar i zaštitnik obitelji.

Za razliku od njegove djece Atene, Apolona, Artemide, Aresa i Dioniza – koja su zapravo uvezena, tuđinska božanstva, prethelenski bogovi, on je jedini grčki bog za ko­jega je dokazano indoeuropsko podrijetlo.
Potpisi su za budale.
vrrrlet

Post 29 Sep 2011, 20:29

Borna Paro » wrote:Djevojčica sa šibicama..To je ona slika sa promrzlom curicom od kojih desetak godina,koja skvrčena uz rub zid gleda u bezdan očito moreći je glad..
Slikar je prouzročio grižnju savjest barem kod 156 milijuna ljudi na planeti!
Istina, ja sam je odmah poželio nahraniti. Ejakulatom.
Herp
Nikki Gauda

Post 08 Oct 2011, 03:34

Toliko sam mrzila tu balavicu sa šibicima, da se nije smrzla, vlastitim rukama bih je zapalila koliko mi je išla nakurac. :D
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Pješčana

Post 09 Oct 2011, 12:24

:D
ni meni nije bila najdraža

ali ja imam veći issue s curom koja je plakala bisere,pa ju je neki tip non stop išao rastuživati
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
vrrrlet

Post 10 Oct 2011, 17:24

Pješčana » wrote::D
ni meni nije bila najdraža

ali ja imam veći issue s curom koja je plakala bisere,pa ju je neki tip non stop išao rastuživati
Taj je isto pička neka, pa nije sve u novcu. Odnosno biserima, jel'. Mogao ju je tu i tamo nasmijati, i njemu bi to bilo bolje, jer bi iza plakala jače.
blaze

Post 10 Oct 2011, 18:15

Pješčana » wrote:
'djevojčica' nema elemenata bajkovitosti. ne shvaćam animozitet prema njoj. što danas ište empatiju? kad ti pukne nokat? kriva maskara?
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 10 Oct 2011, 19:15

Meni je uvijek bilo krivo priznati (spoznati?) da je empatija prema gladnima na smrt još uvijek potrebna. Učili su me da društvo svaki dan u svakom pogledu napreduje.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
blaze

Post 10 Oct 2011, 19:33

ElliQuinn » wrote:Meni je uvijek bilo krivo priznati (spoznati?) da je empatija prema gladnima na smrt još uvijek potrebna. Učili su me da društvo svaki dan u svakom pogledu napreduje.
danci su danas jedino gladni za alkoholom
Pješčana

Post 10 Oct 2011, 20:01

blaze » wrote: 'djevojčica' nema elemenata bajkovitosti. ne shvaćam animozitet prema njoj. što danas ište empatiju? kad ti pukne nokat? kriva maskara?
ne shvaćam post, to jest, ne vidim tvoje pitanje u njemu.
ako te zanima zašto mi se nije sviđala, eto, nije mi se sviđala. ne sviđaju mi se bajke za djecu s likovima koji umiru od hladnoće i gladi okruženi gladnim i hladnim osobama.
kakve to ima veze s empatijom? di bih točno bila da razvijam empatiju prema svakom književnom/ filmskom liku? ni inače ne padam na priče gdje je netko najjadniji ikad i ima najtužniju priču
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Pješčana

Post 10 Oct 2011, 20:16

Inače, evo jedne slikovnice koju preporučam za pročitati, Tim Burton :D ju je napisao:
http://homepage.eircom.net/~sebulbac/burton/home.html

The Melancholy Death of Oyster Boy
Stitch
Head Honcho
Post 10 Oct 2011, 21:56

Htjela je reći da to nije bajka, čini mi se. Pa i nije.
Potpisi su za budale.
Margarita

Post 10 Oct 2011, 22:08

blaze » wrote: 'djevojčica' nema elemenata bajkovitosti. ne shvaćam animozitet prema njoj. što danas ište empatiju? kad ti pukne nokat? kriva maskara?
Ne volim empatiju, izbjegavam ju. Uznemirava me.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
blaze

Post 10 Oct 2011, 23:08

Pješčana » wrote: ne shvaćam post, to jest, ne vidim tvoje pitanje u njemu.
ako te zanima zašto mi se nije sviđala, eto, nije mi se sviđala. ne sviđaju mi se bajke za djecu s likovima koji umiru od hladnoće i gladi okruženi gladnim i hladnim osobama.
kakve to ima veze s empatijom? di bih točno bila da razvijam empatiju prema svakom književnom/ filmskom liku? ni inače ne padam na priče gdje je netko najjadniji ikad i ima najtužniju priču
to NIJE bajka, hekatonhir me dobro shvatio. već sam u uvodnom postu napisala da je andersen premračan za tu dob, početak drugog osnovne. jučer sam pročitala da su ameri u ulicu sezam ubacili lik gladne djevojčice, a mi ih stalno percipiramo kao pretile, pripremaju se za smak svijeta, glad u americi
blaze

Post 10 Oct 2011, 23:58

Pješčana » wrote:Inače, evo jedne slikovnice koju preporučam za pročitati, Tim Burton :D ju je napisao:
http://homepage.eircom.net/~sebulbac/burton/home.html

The Melancholy Death of Oyster Boy
odlična priča. skroz frojdovska. o roditeljstvu kao traumi. samo što se radnja zbiva u idu. tim je majstor
  • Information