Euklid » wrote:
Nije ni brak homoseksualaca nasušna potreba.
Šta možemo kad živimo u sustavu gdje većina nameće svoja intimna uvjerenja kroz zakonske okvire.
Danas se borimo za homoseksualce, sutra možda i ja dođem na red.
Ne želim biti gori od pedera...
Ne mogu sad ocijeniti je li ovo neki elaborate sarcasm ili doslovna misao.
U svakom slučaju, ne, Euklide - nije to nikakvo 'nametanje'. Sloboda jednog čovjeka je ograničena slobodom drugog - samo po sebi to čak nije ni etička tvrdnja, nego logička. Jedini način na koji bi sloboda obojice bila neograničena jedna drugom - jest da obojica žive daleko od onog drugog, npr. svaki na svom pustom otoku.
Čim postoji 'društvo', nužno postoji i sukob sloboda; ako ti zbilja misliš da je tebi društvo 'nametnulo' nužnost nošenja odjeće, to samo znači da razmišljaš egocentrički, tj. da svoju komociju (hodanje gol) predpostavljaš komociji drugih ljudi (da te ne moraju gledati, doživljavati, golog).
Fundamentalno, na neki način se taj sukob sloboda mora razriješiti na nečiju (subjektivnu) *štetu*. Ili ćeš ti biti prisiljen na odustajanje od komocije, tj. hodati odjeven - ili će ostali biti prisiljeni da te gledaju golog, iako im se to npr. nimalo ne sviđa. A nema nikakve logike da se sloboda nekakve manjine pretpostavlja suprotstavljenoj slobodi većine - OSIM (...ako ga ne zamastimo

) - osim ako je to doslovno *konsenzus* te većine, tj. ako se većina svojevoljno, svjesno odrekne svoje komocije na korist komocije te manjine (jer je to npr. neka produhovljena većina, iako ja osobno ne vidim neku produhovljenost u 'prihvaćanju' činjenice da neki muškarci vole gurati penis u čmar trećih muškaraca, no to sam samo ja, a ja nisam bitan). Ništa drugo ne samo da nema logike - nego je to nemoguća situacija, tj. nije jedino u slučaju da na neki način ta manjina ugrabi *realnu moć*, i putem te realne moći prisili 'većinu' na prihvaćanje sebi poželjne situacije. U praksi to može biti putem zakonske represije, no u moderna vremena se propaganda pokazala djelotvornijim mehanizmom kontrole 'većine', jer zbog poboljšanja metoda komunikacija, mnogo lakše je s propagandnim porukama doprijeti do bilo kojeg doma...

u svakom slučaju jeftinije, sigurnije, bezbolnije i jednostavnije od totalne policijske kontrole kao u orvelovskoj državi.