ex anais » wrote:
Moji stavovi i jesu proizašli iz dvadesetogodišnjeg silovanja simbolima, tradicijom, religijom makar i na pukoj najformalnijoj razini. Jebiga, to je teret grada u kojem živim. Trebalo bi poprilično odmaka i vremena da nakon što sam teškom mukom našla dva ateista u vlastitom gradu

krenem gledati na cijelu stvar drukčije. Meni je sloboda biti izvan toga, izvan cijele te priče o patriotizmu, lokalpatritiozmu, Bog i Hrvati i sl. I stvar nije tako plošna niti su te otvorene karikature jedini predstavnici te priče, upoznala sam razne varijante. Ne tvrdim da su moji stavovi aposlutna istina, ali zasad je tako kako jest, možda s vremenom bude drukčije no otom potom. Meni je "upoznati različite" značilo upoznati nevjernike, a ne vjernike. Vjernike u svim njihovim oblicima ja jako dobro poznajem, odrasla sam s njima.
Ne, ne poznaješ ih u svim oblicima. Očito ni ne želiš poznavati.
Ovo kako ti gledaš na to, najnebuloznija je i najrigidnija cjelokupna slika što sam dosad vidjela kod liberalnih i tolerantnih (a u te ubrajam i sebe).
Nisam vjernik, to želim apsolutno naglasiti kad razgovaram s tobom.
Nemam talenta za vjeru, o crkvi imam IZRAZITO NEGATIVNO mišljenje. A i o SVIMA onima koji nemaju izrazito negativno mišljenje o crkvi
Dakle tako.
Ali. Ne da je moguće vjerovati i potpuno se odvojiti od djelovanja crkve, nego je to vrlo često upravo tako. A tako bi i trebalo biti.
Pa jebemu mater, biti vjernik ne znači biti član neke partije, stranke, udruge nego znači vjerovati da bog postoji, jel.
A to što crkva u ime boga, tog istog boga u kojeg vjeruje i vjernik, radi pizdarije i zlorabi položaj i vjeru, kakve bi s tim vjernik trebao imati veze i zašto?? Ne vjernik, nego njegova vjera.
Pa neće netko prestat vjerovat jer je fra Šime Prč pojebo tri sela. Niti zbog toga što je crkva kriminalna organizacija. Jebiga, neće i ne treba, jer je ta vjera po definiciji iznad toga i zapravo nema veze s time što lopovi postoje svugdje i uvijek.
Uvjerena sam da čovjek stavove o gejevima, nacijama, krađi, ubojstvima, kriminalu, preljubima, poštenju i inom izgradi neovisno o samoj vjeri.
I zbog toga, to je li netko vjernik ili ateist, ne dovodim baš u nikakvu korelaciju s njegovim stavovima i životnim djelovanjem. Ozbiljno. Znam da se s ovim neće većina složiti. I uvijek me nenormalno nervira kad vječito ponavljaju i naglašavaju
Ivo Josipović, agnostik,
Stipe Mesić, ateist . Kao da bih ja sad samim time trebala nešto zaključit o njima. Kao da bi mi ta informacija išta trebala govoriti.
Smatram da to što, recimo, vjernik ne krade nije zbog toga jer je čuo u crkvi da bog tako hoće, već zbog toga jer je osvijestio životnim iskustvom da ne želi činiti drugima takvu štetu i da će na taj način biti sretniji. Znači, baš potpuno jednako kao i ateist (ukoliko ne krade).
I tako je sa svim stavovima i sa ukupnim svjetonazorom.
Niti je licemjernije kad vjernik ukrade nego ateist. Ne, nije. Jer vjerovanjem u boga nisi potpisao nikakvo jebeno članstvo i obvezao se na ne znam šta.
A ti vjernici koji mrze i kradu, pa to bi jednostavno radili i da nisu vjernici. Kao što ima i nevjernika koji mrze i kradu.
Crkva je u kategoriji jeben i pošten, a ne intimni vjernik. Intimni vjernik se oslanja na svoju osobnu vjeru i na svoj vlastiti osjećaj poimanja dobra i zla.
Boli njega briga šta crkva cirkusira, odnosno trebalo bi mu se gadit još i više nego tebi, puno više. Ako kojim slučajem i ode u crkvu, ni to ne znači potvrdu slaganja s crkvom. Jednostavno ne znači, odnosno može, ali i ne mora. A ti sad trubi šta hoćeš.
A o trpanju svih vjernika u isti koš sa približno jednakim stavovima, reći ću samo primjer iz svoje kuće.
Dakle, ako moji roditelji, koji potječu iz duboko religiozne obitelji, iz teške vlaške vukojebine, zadrte do ibera, gdje se dan danas njeguje ustašluk i teško desničarenje..
Dakle ako su moji starci, stari i neobrazovani konzervativni ljudi, vjernici koji idu u crkvu čitav život, mogli devedesetih NE mrzit Srbe, od '90. do danas glasat iskuljučivo za lijevu opciju, prezirat fašizam nacizam itakoto, ne mrzit gejeve, ne potpisat za referendum iako su svakodnevno nalijetali na štandove....
.. e onda zamisli koliko je šarolikih vjernika među mladima u urbanim sredinama. Mislim o čemu pričamo? I ti meni kažeš da upoznaješ uvijek jedne te iste tipove vjernike.
Ma kako da ne!
I još samo za kraj. Poznajem i ja pun kurac tih zadrtih vjernika mrzitelja, da ne bi bilo da negiram takvo što. Poznajem i osuđujem to jednako kao i ti.
Ali razliku između mene i tebe ću objasniti na primjeru Blanke Vlašić.
Ja za njen stav nemam razumijevanja, osuđujem ga, ali imam razumijevanja za njen javni istup i podržavam pravo na isti. A to je bitna razlika!
I to što su intimni vjernici u velikoj manjini, to je odraz cijelog stanja u društvu, u kojem i crkva ima veliku ulogu, pa je velikim dijelom i odgovorna. Da je bilo više sreće i pameti, moglo je bit puno više ovih intimnih vjernika.