Vrlo ružno pojednostavljivanje.Emericzy » wrote: Znači, tebi partner znači komociju. Meni osobno je to strano. Meni partner znači obogaćenje života. Budući da obogaćenja nema unutar 'zone komfora' -- to je početnica psihologije -- to znači da će me partner prema kojemu sam u startu komotan teško moći obogatiti.
Mene apsolutno ne zanima tko koliko drži do Crkve i konformizam vjernika u nas i na koji način idu linijom manjeg otpora i bivaju dijelom nečega što je meni izuzetno mrsko. Jednostavno ne želim biti u vezi s njima, ne želim da me sasvim ozbiljno pitaju zašto nam djeca ne bi išla na školski vjeronauk itd. Širine i rastezljivost njihove religijske prakse ostavljam onima kojima to sve i nije toliko odbojno. Meni jest.Ti poistovećuješ vjeru s vjerskim fundamentalizmom i s Crkvom u Hrvata. Pogrešno. To je pretjerano pojednostavljenje. Vjera je jedno, a Crkva, koja je politička organizacija, nešto sasvim drugo. Puno vjernika Crkvu jednostavno trpi jer joj ne vidi alternativu. A ni ta Crkva nije baš homogena u svojim stavovima i praksi.
Pisalo se dosta i o životu naših vjernika. Deklarirani vjernici u Hrvatskoj (i ne samo u Hrvatskoj) jednostavno ne žive po fundamentalističkim načelima. O tome govori golem broj podataka -- postotak razvoda braka, broj vanbračne djece, potrošnja kontracepcijskih sredstava, broj preljuba prema anketama, da spomenem samo one vezane uz seks. A mnogo ih je koji sa seksom nemaju veze, ali imaju s vjerom.
Potječem iz duboko religiozne obitelji koja tradicionalno mrzi Crkvu i malo drži to njezinih tzv. 'moralnih' pravila (koja zapravo s moralom imaju malo veze). Tako malo da nikad nisam imao ni najmanjeg problema ni od koga u obitelji zbog svog (često glasnog) agnosticizma. Niti sam ja probleme njima radio zbog vjere. U praktičnom smo životu svi uvijek živjeli po zdravorazumskim pravilima, a ne pravilima Crkve.
Preljubi i vanbračna djeca nisu nikakav dokaz ni za što jer svako pravo muško je uvijek imalo ljubavnicu ta tlane i sasvim dobro funkcioniralo unutar patrijarhata. Patrijarhat sasvim dobro hendla takve stvari, štaviše, potiče ih. Tako da, to mi definitivno ne znači da je netko open minded. Wohoo, vara ženu i naštancao je djecu po cijelom selu, koji mačor širokih vidika.
Ne da mi se ići kopati i kvotati, ali prilično sam sigurna da si napisao traženje.I tu smo se krivo razumjeli. Ja govorim o odabiru. Kriteriji odabira nemaju baš nikakve veze s time tražiš li ti partnera ili ne. Jedno je načelo, a drugo je radnja.
Nauči me.Tebi stvarno treba tečaj metafore.
Mislim...
Mda, možda nisam bila dovoljno jasna. Ja ne želim Argentinu partnera. Ja želim Hrvatsku partnera (nadam se nedoslovnom shvaćanju) ali koji nema ništa protiv da povremeno ja HR partner i on HR partner skoknemo do Argentine- ne, ne mislim na doslovno putovanje.Nisam govorio o putovanju. Seljenje u Argentinu bilo je metafora za nalaženje partnera koji je jako drukčiji od tebe. I kao što će ti Argentina, ako se u nju odseliš, u mnogim stvarima biti totalno strana, na momente i neugodna, takav ti može biti i partner koji je od tebe jako drukčiji. I ako što je Argentina fascinantna zemlja koja ti može ponuditi svakojaka čuda, osebujne ljepote i kulturu, pa u njoj možeš naći fenomenalan novi život, voljno nadvladavajući neizbježne probleme, isto to može ti se dogoditi s vrijednim -- ali od tebe jako drukčijim -- partnerom.
Nemam nikakvu potrebu od veze praviti penjanje na Kilimanjaro, ne pali me opiranje, ne pali me da mukotrpno moram osvajati nekog da bi nakon par godina vidjela da se različitost toliko isplati jer eto sličnost je puj puj i osiromašuje i kad se s nekim osjećaš kao doma to je bitno gore nego istraživanje raflezija u tropskim prašumama.
Ti govoriš kao da si stekla mudrost svijeta i svaki odmak od toga je sad loš.
Projecting much?
Auu.Problem je što nisi.
I šta ću sad.Nemaš pojma ni o čemu, a vani je golemi nepoznati svijet.
Sreća što ribice pamte tek koju sekundu pa ću ovaj izljev dociranja i patroniziranja ubrzo zaboraviti. Do neke sljedeće rasprave gdje ćeš mi objašnjavati kako ne znam što je za moje dobro.Karikirat ću, ali to je u mojim očima nalik na ponašanje ribe u akvariju. Baciš ju u more, ali ona i dalje ostaje u granicama akvarija i ne želi iz njih izaći. Jer je u akvariju komotno. I stvarno, na nekoj razini jest komotno. Ta komocija akvarija jest objektivna činjenica, ali...