Zekoslawa » wrote: Bo, aj trčat uz nasip.
bolje niz...
okZekoslawa » wrote: Bo, aj trčat uz nasip.
okEuklid wrote:
bolje niz...
A jel ti onda nakon šta te napucaju pošalju sliku noge?Gazda wrote: Jesam, ali tek postkoitalno. Kakve se sve žrtve moraju podnositi zbog obične slike.![]()
Možda ne igra neku veliku ulogu ako je religija različita, ali meni se nekako čini da igra ulogu razlika religiozan/nereligiozan. I to ne zato što bih ja religioznu osobu a priori eliminirala, nego mi se čini da bi takvo što s vremenom nužno dovelo do famoznih "nepomirljivih razlika u karakteru". Meni ovakvoj nepojmljiva je bilo kakva sklonost ritualima, simbolima, bilo kakvo identificiranje s nečim nadindividualnim, bilo da se radi o religiji, domoljublju, navijačima ili nečemu trećem. To bi vjerojatno meni vrlo brzo postala razlika u svjetonazoru, nevažno o kakvom se točno identifikacijskom okviru radi.Bara huda » wrote: Religija ne mora uvijek biti u suprotnosti sa opcenitim stavovima dviju osoba koje su uparene makar bila razlicita.
Gazda » wrote:
Ne, al dobra ideja. Ajmo prekinut.
Mislim da malo pretjerujete što se tiče vjernika.Zekoslawa » wrote: Možda ne igra neku veliku ulogu ako je religija različita, ali meni se nekako čini da igra ulogu razlika religiozan/nereligiozan. I to ne zato što bih ja religioznu osobu a priori eliminirala, nego mi se čini da bi takvo što s vremenom nužno dovelo do famoznih "nepomirljivih razlika u karakteru". Meni ovakvoj nepojmljiva je bilo kakva sklonost ritualima, simbolima, bilo kakvo identificiranje s nečim nadindividualnim, bilo da se radi o religiji, domoljublju, navijačima ili nečemu trećem. To bi vjerojatno meni vrlo brzo postala razlika u svjetonazoru, nevažno o kakvom se točno identifikacijskom okviru radi.
Znači, tebi partner znači komociju. Meni osobno je to strano. Meni partner znači obogaćenje života. Budući da obogaćenja nema unutar 'zone komfora' -- to je početnica psihologije -- to znači da će me partner prema kojemu sam u startu komotan teško moći obogatiti.ex anais » wrote: Zato što jesu. Kod prijatelja mogu kako tako ishendlati neke stavove, kod partnera ne želim morati hendlati.
Ti poistovećuješ vjeru s vjerskim fundamentalizmom i s Crkvom u Hrvata. Pogrešno. To je pretjerano pojednostavljenje. Vjera je jedno, a Crkva, koja je politička organizacija, nešto sasvim drugo. Puno vjernika Crkvu jednostavno trpi jer joj ne vidi alternativu. A ni ta Crkva nije baš homogena u svojim stavovima i praksi.Ne bih mogla biti s vjernikom. Probala sam nešto slično i definitivno to nije za mene. Ti možda naginješ konzervativnijem spektru pa ti to nije dealbreaker, meni jest. Ne želim partneru morati tumačiti zašto feministice nisu apriori mrziteljice muškaraca, svađati se oko toga da patrijarhat jest postojao i postoji i dan danas, uvjeravati ga da gay je ok i sl. To već troši priličnu količinu mojih živaca. Ovisi valjda koliko ti je do nečeg stalo. Ako si negdje u sredini spektra i možeš poštivati nečiju vjeru, super. Ja ne mogu. Kod nekih drugih odnosa mogu nekako nastojati odvajati te stvari od osobe, ali u vezi to ne želim morati.
…
Ne želim vrijeđati nečije vjerske osjećaje, a u svakodnevici zbilja je teško živjeti s nekim tko prakticira svoju vjeru dočim ja o organizaciji koja stoji iza njegove vjere imam grozomorno mišljenje. A ako je i ne prakticira, opet mi je na neki način iritantno. Nije tako bilo uvijek, došlo je s godinama. Vjerojatno kao rezultat katoličke represije i svega negativnog što ona vuče. Ne mogu biti s nekim tko smatra da je abortus ubojstvo, bez obzira što ja mislim da to nije u rangu odlasku zubaru i što ne bih to olako shvatila, ali naprosto ne mogu biti s nekim kome je ok da žene iskrvaruju po mesarskim stolovima i to smatra nužnom kolateralnom žrtvom da spasi embrije. To je samo jedan primjer, a ima ih ohoho još. Naprosto, bitne su nam drukčije stvari i to stvari koje su meni dosta bitne. Da sam neutralna onda bih mogla, ali nisam neutralna.
I tu smo se krivo razumjeli. Ja govorim o odabiru. Kriteriji odabira nemaju baš nikakve veze s time tražiš li ti partnera ili ne. Jedno je načelo, a drugo je radnja.Ti si pričao o svjesnom traženju različitog partnera. Meni je to nepojmljivo. Em što ne tražim nikoga, em što kad bih svjesno tražila, tražila bih nekog sličnih interesa i stavova.
Tebi stvarno treba tečaj metafore.Je, ali ja s partnerom želim biti doma. Možemo zajedno putovati, ali srž naše veze mora biti u bivanju doma.
A što si ti ove koje su ti postkoitalno slale sliku jebo na netu?Gazda » wrote: Pa nećeš me napucat uživo, nego ćeš mi poslat sliku, na netu smo, zaboga.
A po čemu se onda, dovraga, prepoznaje vjernik? Može biti ili institucionalni vjernik, što znači da prakticira nekakve rituale, drži do nekih simbola, institucija i koječega, a što mi je nespojivo sa mnom. Ili može jednostavno biti religiozan, a što opet znači identificiranje s nečim transcedentalnim i nadindividualnim, a što je neposjivo sa mnom. Nijanse su, dakako, moguće, i zato kažem da mi ideja sama po sebi nije odbojna, ali u principu oni koje bih ja nazvala vjernicima iz prvoga ili drugoga razloga na neki način obično nisu spojivi s mojom vrijednostima i mojim svjetonazorom. Ne mislim pritom ništa nužno negativno, ali jednostavno se ne beremo u tim stvarima.BoDerek » wrote: Mislim da malo pretjerujete što se tiče vjernika.
Nisu svi vjernici tako stereotipni. Ja ih poznajem gro koji se gnušaju stavova koje propagira crkva
Čak i među onima koji su svake nedjelje na misi.
Stvarno, uopće mi ne igra nikakvu ulogu je li netko vjernik ili nije.
Da li je netko zatucanih i konzervativnih stavova, to da.
Ali za to trebam upoznati osobu, a ne dobiti odgovor na pitanje je li vjernik.
Ali zašto bi, zaboga, bila s nekim tko "ne kuži i ne zanima ga tvoj svijet"?Zekoslawa » wrote:Jednako kao što bi mi bilo pomalo teško funkcionirati s nekim dijametralno suprotnih interesa. Da, volim se odmaknuti od sebe i svojih interesa, ali mi je teško zamislivo da nađem nešto puno zajedničkoga recimo s nekim korporativcem koji ne kuži i ne zanima ga moj svijet. Ne što ne bih htjela i što bih a priori isključila tu mogućnost, nego što mi se još nije dogodilo da s takvim nekim nađem zajednički jezik, a ne vjerujem i da hoće.
Za mene je vjera prije svega intimni doživljaj....Zekoslawa » wrote: A po čemu se onda, dovraga, prepoznaje vjernik? Može biti ili institucionalni vjernik, što znači da prakticira nekakve rituale, drži do nekih simbola, institucija i koječega, a što mi je nespojivo sa mnom. Ili može jednostavno biti religiozan, a što opet znači identificiranje s nečim transcedentalnim i nadindividualnim, a što je neposjivo sa mnom. Nijanse su, dakako, moguće, i zato kažem da mi ideja sama po sebi nije odbojna, ali u principu oni koje bih ja nazvala vjernicima iz prvoga ili drugoga razloga na neki način obično nisu spojivi s mojom vrijednostima i mojim svjetonazorom. Ne mislim pritom ništa nužno negativno, ali jednostavno se ne beremo u tim stvarima.
A šta si ti mislila, zar se to može drugačijeBoDerek » wrote: A što si ti ove koje su ti postkoitalno slale sliku jebo na netu?
A tako, pa što ne reče...
Pa zato što je u zoni komfora, u kojoj su utvrđene vrijednosti (religiozni ljudi pale gejpedere plamenobacačem, korporativci su svi kao onaj iz Američkog psiha, itd) i zastrašujuće je i teško dopustiti si izaći iz te male zone u kojoj je sve jasno. U suštini, nije osobito različit način razmišljanja od načina razmišljanja jednog vjerskog fanatika, samo što je dogma takva da rezultira manjim ugnjetavanjem drugih.Emericzy » wrote: Ali zašto bi, zaboga, bila s nekim tko "ne kuži i ne zanima ga tvoj svijet"?
I zašto misliš da bi "korporativac" (ma što on bio) bio takav?
Evo, imaš onog našeg nogometaša koji objavljuje filozofske tekstove.
Reći ćeš da takvog još nisi vidjela. naravno da nisi, ako tražiš slične sebi. Tako nikad i nećeš.
Ne, naprotiv. Imam kolegu nogometaša koji se bavi proučavanjem povijesti slavenskih jezika.Emericzy » wrote: Ali zašto bi, zaboga, bila s nekim tko "ne kuži i ne zanima ga tvoj svijet"?
I zašto misliš da bi "korporativac" (ma što on bio) bio takav?
Evo, imaš onog našeg nogometaša koji objavljuje filozofske tekstove.
Reći ćeš da takvog još nisi vidjela. naravno da nisi, ako tražiš slične sebi. Tako nikad i nećeš.
Ma ne narušava meni ništa, za boga miloga. Neka on ide u svoju crkvu, ja ću u svoje nešto drugo. Super, zašto ne. Samo se lako može dogoditi da nemamo gdje zajedno otići. Naprimjer, da se njemu ide na hohočašće u Međugorje, a meni ne. Pa mu se ide na polnoćku, a meni ne. Pa mu se ide nešto treće, a meni ne. I onda ćemo reći da imamo različite interese, jel tako?BoDerek » wrote: Za mene je vjera prije svega intimni doživljaj....
Ne vidim razloga zbog čega netko ne bi bio vjernik u tišini, nenametljivo.
Može nenametljivo čak i štovati neke simbole i rituale.
Umjesto na tekmu, ovaj će otić u crkvu
Kako točno to narušava kvalitetu tvog života?
Osim ako imaš predrasude...
Može, naravno. Ali i ne mora.Zekoslawa » wrote: Samo se lako može dogoditi da nemamo gdje zajedno otići.
Pa upravo to i rekoh.BoDerek » wrote: Može, naravno. Ali i ne mora.
Kao i s bilo kim drugim...
Boktemazo! Koji je to?
Tako stvarnu vjeru i ja doživljavam. Sve drugo je folklor sagrađen oko vjere.BoDerek » wrote: Za mene je vjera prije svega intimni doživljaj....
Ne vidim razloga zbog čega netko ne bi bio vjernik u tišini, nenametljivo.
Može nenametljivo čak i štovati neke simbole i rituale.
Umjesto na tekmu, ovaj će otić u crkvu
Kako točno to narušava kvalitetu tvog života?
Osim ako imaš predrasude...
Zajeb! Nije naš nego srpski. Ali je hrvatski Srbin iz Gotovininog kraja.
OK, postaje mi jasno zašto tražiš slične sebi. Tebi su razlike, zapravo, odbojne.Zekoslawa » wrote: Ma ne narušava meni ništa, za boga miloga. Neka on ide u svoju crkvu, ja ću u svoje nešto drugo. Super, zašto ne. Samo se lako može dogoditi da nemamo gdje zajedno otići. Naprimjer, da se njemu ide na hohočašće u Međugorje, a meni ne. Pa mu se ide na polnoćku, a meni ne. Pa mu se ide nešto treće, a meni ne. I onda ćemo reći da imamo različite interese, jel tako?
Users browsing this forum: ClaudeBot, GPTBot and 8 guests