nina williams » wrote:
Generalno gledajući, većina ljudi na svijetu jesu vjernici. Neke vjere, jelte, nebitno sad koje. A, premda o podosta vjera ne znam više od par osnovnih stvari, o mnogima čak ni to, kad pogledam golu statistiku...većina tih svjeckih vjernika pripada onim vjerama koje su za moj ukus prekonzervativne. I onda, pod pretpostavkom da jih niko nije tjero puškom da se izraze ko vjernici, ispada da takvo (prekonzervativno) stanje odgovara većini. Daklem, nije njih (vjere) baš pritisla hića da se promijene...odnosno, čini mi se da mi se u promjene bolje ne ufat puno.

Ha, vjerovanje je zajebato, ali može biti i vrlo korisno...u svašta vjerujemo. I čini mi se da smo u zadnjem stoljeću, ma šta stoljeću, zadnjih 50ak godina skloni vjerovati više u vjerodostojno nego u ono očekivano, ono što bi trebali prihvatiti , a da za to nemamo neko osobno iskustvo.
Kako je rekao Hesse - "Nikada nisam živio bez vjere i ne bih niti dana bez nje mogao, ali sam cijeli svoj život mogao bez crkve."
Imam dojam da se sve više ljudi, barem ovih koje srećem, može poistovjetiti s ovom rečenicom, a to mi je znakovito. Znam da ova, a ni iduća generacija, neće prestati prakticirati katolicizam i deklarirati se kao vjernici, ali...brojke se rapidno smanjuju.
Crkva pak, čini mi se, ne da gubi korak već se gubi i nikako se ne snalazi pod naletima novih tehnologija koje omogućuju fascinantno brz protok informacija i koje oblikuju sasvim nove sfere života. Ljudi se sve manje plaše kazne s nebesa i gromova i munja. Klinčadija se želi prijaviti za put na Mars.
Crkvena retorika oslanja se na tzv. tradicionalne vrednote, nacionalne budnice i buđenje nekog straha. Hoću reći da su stvari danas, zahvaljujući svim dostignućima kojima dijelimo informacije, misli, slike...jasnije za vidjeti. Pogotovo klincima otvorenih umova.
Ima i onih drugačijih kojima su simboli vrijednosti i "vrijednosti" još nametnuti od kuće i okoline, ali ima ih sve manje.
Ma, treba proći puno vremena da se stvari promijene, ali mijenjaju se i ne znam kako će to ići dalje ni kako će završiti. Završiti, baš...neće završiti...
Zapravo...sve je do percepcije i načina kako će nam se ona razvijati i što će nam dati da vidimo i koje ćemo utjecaje usvojiti, a koje odbaciti..
I sad kad sam se ovako nalupetao, da završim s citatom:
Darth Vader: "Smatram vaš nedostatak vjere uznemirujućim."