ex anais » wrote:
Da neki Haićanin dođe u Hrvatsku i dobije državljanstvo, vjerujem da bi njegova prava trebala biti jednaka pravima Hrvata.
Slažem se. Ali vidiš, i ti prepoznaješ potrebu prethodnog dobivanja državljanstva. Znači, prepoznaješ vlasništvo nad zemljom i pravo da domaćin njome upravlja. Pa čak i da regulira pristup toj zemlji, izdajući dozvole. Na temelju čega? Ničega osim povijesti, tradicije.
A bila si govorila da se vlasništvo treba zaslužiti. I da tradicija tu ništa ne znači.
Vraga ne znači. Možda ti tu činjenicu ne prepoznaješ, ali civilizacija = tradicija. Da, praktički možeš staviti između ta dva pojma znak jednakosti. U svakoj se generaciji 99,99 posto civilizacije prenosi dalje, a samo se 0,01 posto mijenja -- ako baš mora. Ljudi, srećom, nisu pretjerano skloni promjenama. Vole stabilnost.
Tradiciju ne treba 'opravdavati', što ti od mene tražiš. Tradicija je zatečeno stanje, ono što smo dobili rođenjem. To je ono sa čime živimo. To je voda u kojoj kao ribe plivamo. Opravdati treba želju za promjenom, a ne trediciju. I mijenjati samo ako je opravdanje promjene dovoljno uvjerljivo.
Tradicionalno, brak je 'moj', a ne pederski. To je 'moja' nematerijalna baština. Zašto bih ju ja objašnjavao? Treba li objašnjavati ojkanje i bećarac i pašku čipku? Ne. Ljudi to imaju tko zna otkad i paše im.
Ljutili bi se Pažani da im sad čipku svojataju Kinezi i počnu ju raditi pod imenom 'paška čipka'. I još hodaju uokolo svijetom i na sav glas viču MI NISMO PAŽANI!!! NISMO!!! MI NOSIMO PAUNOVO PERJE U GUZICI!!!
Ona više ne bi bila baš 'paška', je l' tako da ne bi? Hajde, vidiš i ti valjda da ne bi. Ne bi bila ista u srcu, jebiga, pa sve da su Pažani ne znam koliko tolerantni. Ne bi njima kruna s glave od toga pala, ali baš bi im bilo prokleto žao da se cijela stvar skroz razvodnila i posrala -- a ionako je bila ugrožena i održavalo ju je samo ponešto entuzijasta -- i bili bi kivni na glupe Kineze. Što nisu mogli smisliti nešto svoje? Koji kurac im je baš paška čipka trebala za taj njihov cirkus? Pa ne služi ničemu konkretnom. Samo je tradicionalni simbol i srcu je draga.
Meni baš ne paše da mi 'moju' tradiciju, 'moj' simbol drugi mijenja i u njeg uvaljuje tkoznašto. Ako netko osjeća potrebu za njime, nekakvu nužnost za njegovo biće, najprije nek onda
on objasni zašto ju baš mora imati, zašto ne izmisli nešto svoje i zašto ja taj simbol ne bih branio od njegovog svojatanja.
Hajde, kaži sad ti meni. Zašto pederima baš treba da imaju 'brak', a ne prak, vrak ili krak? Što je to vitalno u ovom simbolu? Koliko vidim, ne poštuješ ga pretjerano, kao što ga ne poštuje većina onih koji bi ga lako dali pederima. Ponavljam i potcrtavam, govorim o simbolu, o tradicionalnom braku, a ne o nekom pravnom institutu koji bi imao jednaka prava i status kao brak.
Po tvome onda ni Haićanin nema što hodati po svetom hrvatskom tlu ako neki tamo homoseksualac (ja ne znam, valjda ih očito zamišljaš u hordama, a ne kao manjinu) nema što petljati u simbol svetog braka.
Naravno da ima pravo hodati. I svašta drugo. Ali očekujem od njega da brine o tome kako se ja osjećam. Pa da pokuša ne raditi nešto što mene iritira, pogotovo kad je riječ o čistoj simbolici, dakle ne o nekakvoj njegovoj životnoj potrebi.
Moralno im osporavaš. A na temelju čega. Ja stalno pokušavam dokučiti taj tvoj temelj. Nejasan mi je.
Nekoliko puta sam ti jasno napisao: Osporavam im pokušaj jedinstva nakon što su sami odabrali nejedinstvo. Nakon što su deklarirali da žele živjeti na svoj, slobodan, pederski način, s perjem u guzici, a ne na moj malograđanski heteroseksualni. Ja pristajem na to da oni tako žive. (Uostalom, što ja imam pristajati? Njihov život. nek žive kako oni hoće.) Ali to nije dovoljno. Nije im dovoljno što su postigli tu javnu separaciju i njezino poštivanje. Sad se oni takvi separatni žele vratiti i živjeti na tobože moj način. Sorry, ja to ne bih. Pustite moj način meni. Vi imate svoj.
Kužiš, ne vršim ja invaziju na njihov način života nego oni na moj. Umjesto da mirno žive kraj mene, ja da živim na svoj način, sa svojim simbolima, a oni na svoj, sa svojim. I da si te simbole ne moramo jedni drugima tumačiti i opravdavati.
Ovo dociranje i predmnijevanje da ja njih za razliku od tebe ne poznajem je izrazito ružno, ad hominem i nešto što ti ne možeš znati, a uostalom i netočan i ireleventan podatak. Osim ako misliš da te činjenica što imaš prijatelje pedere alibira od tvojih stavova prema njima. I molim te da se u budućim raspravama suzdržiš od takvog dociranja i gatanja. Na toj razini ne želim raspravljati.
Pa… onda nemoj. I prouči malo logičke pogreške prije nego nešto nazivaš
ad hominem.
Kako da ti to objasnim? Određena razina poznavanja materije u nekom društvenom sukobu ipak je potrebna. Ne možeš tek tako zastupati jednu stranu jer ti se načelno sviđa, prije nego znaš o čemu se radi. Kužiš, napadaju Assada zbog bojnih otrova i teroriziranja stanovništva, a sad Carla del Ponte veli da su pobunjenici ti koji upotrebljavaju bojne otrove, a oni sami priznaju veze s Al Quaedom. Jebiga. A svi smo načelno svim srcem bili na strani jadnih pobunjenika. Koji i dalje, naravno, ostaju jadni, a Assad i dalje ostaje zločinac, ali slika se ipak poprilično mijenja.
Ono što sam htio reći jest da ja pedere poznajem poprilično dobro već desetljećima. Iz jako intimne blizine. Ne govorim ni o kakvim teoretskim pederima, nego o zajednici koja mi je vrlo bliska. Jako mi je teško povjerovati da ti imaš i blizu tako detaljno poznavanje njihove zajednice kao ja. Ali, ako ipak imaš (što je, naravno, moguće), povlačim ono što sam rekao. I samo se još više čudim tvojem bezrezervnom zalaganju za simbolično pravo koje im je potpuno nepotrebno.
Jesu li crnci prvo pokušali namoliti bijelce, jesu li žene prvo pokušale objasniti muškarcima ... kamon. To slaganje koje navodiš, hah, to je kao kad se muškarac koji baš nije naklonjen ženskim pravima izvrsno slaže s ženom koja je šovinizam internalizirala toliko da više od njega prezire žene. To je kao kad moj susjed haespeovac veli da ima prijatelje Srbe koji su stvarno super, ono kao iznimke koje potvrđuju pravilo. Da nastavim niz?
Možeš ga nastaviti ako želiš. Ali trebala bi problematiku pogledati malo detaljnije, a ne ovako površno, automatski. Amerikanci bi to zvali
knee-jerk reakcija. Problem nije tako jednostavan.
Ne govorimo mi generalno o ljudskim pravima. To sam prilično jasno nekoliko puta naglasio. Stvarna i tvarna prava smo apsolvirali. BNaravno da ona tim ljudima pripadaju. Govorimo o simbolima.
A o simbolima nisam baš voljan razgovarati s onim crncima koji su obrnuti rasisti (pretpostavljam da znaš o čemu govorim) niti sa feministkinjama koje muškarce proglašavaju neprijateljima žena (i to isto znaš, pa ne moram tumačiti). To su zajednice koje su se
same izdvojile iz moje zajednice, naglašavajući svoju drukčijost i posebnost, umjesto da u njoj nastoje živjeti.
To što ti smatraš paunovim repom zataknutim u guzicu je bilo nužno da i tvoji prijatelji imaju nekakva prava ili da barem ne moraju skrivati tko su. Znaš li možda nešto o internaliziranoj homofobiji? Ne moraju svi na ulice s šarenim perjem, niti su sve žene morale podržavati feministice onomad, jer sasvim sigurno je bilo žena koje su se u takvo društvo bez prigovora uklapale no to ne znači da su one bile ikakav primjer za išta. Osim primjer da je žena ženi vuk kao valjda i peder pederu peder.
Da, znam to. Da stvarno čitaš što pišem, bila bi pročitala da sam to eksplicitno napisao. Rekao sam već da mi je jasno da su se morali boriti i da je ta borba vjerojatno trebala uključivati i sredstva koja meni nisu simpatična. To smo, dakle apsolvirali. Mi sad govorimo o svijetu u kojem su osnovna prava LGBT zajednice više-manje prihvaćena. I govorimo o simboličnom koraku dalje. Koji je po meni glup i nepotreban, a osobno me smeta.
Ti se slažeš fino baš onako kako ti rekoh, dok oni znaju svoje mjesto. Što bi ti da ti netko od tvojih prijatelja kaže da želi da mu budeš kum na gejpederskom vjenčanju?
Samo mi nemoj sad reći da su tvoji prijatelji razumni ljudi. Zamisli eto da jedan popizdi i upita te to. Što bi mu rekao?
Pa… vraga su svi razumni. kao i hetoreseksualci i pederi su mješavina svega i svačega. Učestvovao sam i u važnijim događajima od toga. Ne u vjenčanju, jer to prije nije bilo moguće. A sada, biti kum? Sad bih, naravno, za drage ljude pristao. Zajebavao bih ih mrtvački zbog toga, ali napravio bih to. Kažem, ne pada meni kruna s glave zbog njihovih glupih ideja, ali mi jesu glupe. I ne vidim zašto im to iskreno ne bih rekao.
A katolička propaganda nije "in your face"? Majkemi, kad vidim što neki rade i koliko glasno to rade i koliko me od moje šeste godine otkad je Hrvatska samostalna država

siluju sa svojim primitivizmom, meni dođe da si zabijem paunov rep u guzicu i paradiram pred njima.
Naravno. Pa što onda? Je li ovo topic o
svačijim glupostima i neukusu? Nije. Sad pričamo o pederima. To što i drugi rade idiotarije ne čini pederske idiotarije ništa manje idiotskima.
Ne, meni su oni bili iritantni upravo dok se nad njima vila šarena zastava potlačenih i dok su glasno trubile potlačene vuvuzele. Ali OK, razumijevao sam potrebu za borbom, pa sam prelazio preko načina i sredstava te borbe.
Dok se nisu dirnuli u zadnji bastion normalnosti kako je rekla ali. E tu nećete. Možete se približiti ogradi, ali ćete dobiti pec po prstima ako pokušate biti posve jednaki meni. Ja jesam za vaša prava, ali ne baš da mi budete posve ravnopravni.

Ne dirajte moje prstenje. Mislim... [/quote]
Podvaljuješ. Prilično podlo. Iako sam na puno mjesta eksplicitno objasnio. Mene ne smeta da budu jednaki. Smeta me da budu isti, jer mene i moj brak onda silom izjednačuju sa sobom i svojim brakom. A to nije isto. Ima jednaka prava na postojanje i funkcioniranje -- ali nije isto. I ako je njima važno da bude isto, meni je važno da ne bude. Ne shvaćam zašto je tebi njihova želja za istošću (koju su prethodno popljuvali GALAMEĆI da nisu isti) vrijednija od moje želje za različitošću. Pogotovo ako je riječ o simbolu koji je tebi, izgleda, glup.
Da, deklarativno bi volio. Dok ti se previše ne približe.
Da prostiš, sereš. Buniš se kad ti kažem da pedere poznajem jako blisko, sasvim 100% sigurno bliskije od tebe 110 puta, nazivaš to (pogrešno)
ad hominem, a sad odjednom meni pripisuješ da mi je mrska njihova prevelika blizina. Daj se dogovori sasa sa sobom o svojim metodama rasprave.
Ne, nije mi mrska njihova blizina. Uopće. Nesimpatična mi je njihova egzaltirana plemenska separatnost. Kao i svaka druga takva; nisu pederi po tome ništa specijalno. Jednako su glupi kao i brojna druga plemena. Ja sam, eto, protivnik plemenske kulture. Smatram ju lošom i štetnom ukoliko se ne zadržava na pukom folkloru.
Ovo o čemu pričaš ne ide preko noći. Sasvim je normalni dio procesa. Kao što se ni žene ni crnci nisu preko noći prestale baviti svojom potlačenošću, tako neće ni pederi. Da tebe netko drži u podrumu pedeset godina, ti bi odmah prihvatio da si slobodan čim bi te pustili, otresao veselo prašinu s koljena i bio onako svoj, slobodan duhom?
Vjerojatno ne. Zato sam i naglasio da razumijem i potrebu za borbom i potrebu za određenim, meni nesimpatičnim, sredstvima te borbe. Pa što? Moram li zato automatski prihvaćati od njih sve? Moram li, samo zato što se oni bore, prihvatiti, lao onomad sudac Vuković, da se u obrambenom ratu ne mogu počiniti zločini? Naravno da mogu. I naravno da u pederskoj borbi bude svega i svačega. I ja kažem što mi se od te borbe sviđa, a što ne, i što smatram greškom.
Ali daj onda digni glas i protiv svih onih vjenčanja koja nisu po tvom ukusu. Ili dok imaju kurac i pičku smiju raditi što hoće? I onda to nije neukusno, nije ruganje simbolici, iako još nismo utvrdili ni od čega se ta simbolika sastoji, onda je čisto ok.
Naravno da jest. I nisam se jednom sukobio s talibanima. Ali otkad je ovo topic o tome? I ne vidim kako to katolička glupost umanjuje pederske gluposti
Uspoređivanje s vanbračnim zajednicama je totalno promašeno jer pederi također imaju pravo na jedno i na drugo.
Moralno pravo. Ljudsko pravo.
Da, pravno gledano, imaju pravo i na jedno i na drugo. A ja imam pravo reći da mi je jedno od tog dvoga glupo i promašeno, te da me smeta, a da mi se drugo čini OK i primjereno. Na dugi rok možda i štetno. Kao i mnoge druge želje koje se ljudima ostvare.