Prijevod, molim! (zbirna tema za pomoć oko prijevoda)

Od kunilingvistike do pravopižđenja
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 19 Mar 2013, 19:22

..ovo sto je rekla pjescana..nezanemariva cinjenica, mozda bih umjesto nezanemariva stavio..nezaobilazna?
ono, malo ipak nekako odrzat tu vezu sa slonom. mos ti o njemu ne pricat, ali ako os proc kroz sobu, ne mos ga bas zaobic. :ne zna:
mislim, ono, uzas..zasto bi itko uopce isao zaobilazit slona u sobi. odakle slon u sobi uopce? ono, svakodnevno zaobilazimo slonove po sobama.. :gaah: :D

ok, ne zaobilazimo slonove..nego sto radimo, to je problem? presucujemo, pravimo se da nesto ne postoji, ne zelimo da nesto postoji, facamo finta di njente, izbjegavamo suocenje s problemom..?

sad bih naradje pitao..kakva je razlika izmedju slona i klavira?
ko ne zna, na slona se mos naslonit, a na klavir se ne mos naklavirit. :facepalm:

..a unda
Undaminator

Post 19 Mar 2013, 19:27

ex anais » wrote:
Oprosti, ali to se koristi. Guglaj, jebote. Makar u psihologiji se koristi.

http://lmgtfy.com/?q=slon+u+sobi
koristi se sve sto se napise. koristi se i ono sto ja napisem pa ga guugl sjebe u neku memoriju svoju. nisam rekao da se ne koristi. rekao sam da se ne bi trebao koristit. kako se zivjelo prije tog slona u sobi? kako se uopce govorilo? ma jel se uopce govorilo?

mislim, amo onda prepisat i umatricit nam pop i ostalu kulturu iz americkih i engleskih filmova i pjesama i rijesili smo problem.. :ne zna:
Zekoslawa

Post 19 Mar 2013, 19:27

Zašto imam osjećaj da bi sad mogla uslijediti kakva anegdota sa slonom? Bokte, da si ti prevoditelj, više bi ti bilo opaski prevoditelja nego samoga teksta. :zecoD:

Ma može činjenica biti i nezanemariva i nezaobilazna i svakakva, mene samo muči možemo li naći kakav ekvivalent. Očito ne, pa onda možemo očekivati inflaciju slonova u sobi u nas. :zecorolleyes:
Eks

Post 19 Mar 2013, 19:30

..a unda » wrote: koristi se sve sto se napise. koristi se i ono sto ja napisem pa ga guugl sjebe u neku memoriju svoju. nisam rekao da se ne koristi. rekao sam da se ne bi trebao koristit. kako se zivjelo prije tog slona u sobi? kako se uopce govorilo? ma jel se uopce govorilo?

mislim, amo onda prepisat i umatricit nam pop i ostalu kulturu iz americkih i engleskih filmova i pjesama i rijesili smo problem.. :ne zna:
Pa ja ne vidim u čemu je problem. Ako može slon u jebenoj staklani, može i ovo. Posudili smo masu riječi i sad je slonić problem. :facepalm:
Zekoslawa

Post 19 Mar 2013, 19:34

ex anais » wrote:
Pa ja ne vidim u čemu je problem. Ako može slon u jebenoj staklani, može i ovo. Posudili smo masu riječi i sad je slonić problem. :facepalm:
Može, ali dok nije uvriježeno, ne možeš tek tako proizvoljno preuzimati frazeme. POgotovo kad se ne radi o nekakvoj individualnoj tvorevini kroz koju će se netko imati volje probijati, nego o tekstu divulgativnoga karaktera. Cilj je da bude razumljivo, a kalkiranjem opskurnih frazema samo zbunjuješ. U isto je vrijeme smisao frazema ekonomičnost i općeprihvaćeno značenje, pa onako ne možeš baš bubnuti koji god ti se učini zgodnim.
Eks

Post 19 Mar 2013, 19:35

A kužim, ali ja sam mislila da je već i uvriježen. Mislim, najjednostavnije mi je to reći kad želim opisati takvu situaciju. :ne zna:
..a unda
Undaminator

Post 19 Mar 2013, 19:36

Zekoslawa » wrote:Zašto imam osjećaj da bi sad mogla uslijediti kakva anegdota sa slonom? Bokte, da si ti prevoditelj, više bi ti bilo opaski prevoditelja nego samoga teksta. :zecoD:

Ma može činjenica biti i nezanemariva i nezaobilazna i svakakva, mene samo muči možemo li naći kakav ekvivalent. Očito ne, pa onda možemo očekivati inflaciju slonova u sobi u nas. :zecorolleyes:
ne bi bilo opaski prevoditelja. ama bas nijedna. tekst bi bio citak, tecan, jasan i razumljiv, dakle, u dugu..sori..u duhu. :zubo:

a to sto bih mogao poslije napisat knjigu citavu s tim opaskama, didaskalijama, naddidaskalijama, korekturama i nadkorekturama, to je druga prica.
ali, predlozak necu nikad zloupotrijebit, nikad. :usama: :D

ekvivalent jest neki bio, znam da jest. dovoljno sretan, barem. ali nikako sad..nikako se sjetit.
ovi sto prevode, profici, znam da znaju, sera se medju njima bas taj prijevod za slona u sobi, dilaju to medju sobom..sad, ako ce ti rec ili ce te jos malo pustit da se mucis.. :zubo: :D
..a unda
Undaminator

Post 19 Mar 2013, 19:44

ex anais » wrote:A kužim, ali ja sam mislila da je već i uvriježen. Mislim, najjednostavnije mi je to reći kad želim opisati takvu situaciju. :ne zna:
pa eto kako je uvrijezen. uvrijezen je tako da ga koristis, a da i ne znas ustvari bas zasto, kada, kuda, kako, gdje.. :D

zbunjuje, eto. i onda taj koji cita, prima taj tekst..ako je ne kusa redovno i ne fiksa se anglo kulturom, ako nije doslo do automatizma kulturoloskog, propoznavanja, mora tri puta prevodit slona u sobi i na kraju opet nece bit siguran sta je procitao.

ono, zamisli tekst..idjem ulicom, sretnem prijatelja i on mi kaze da ima problem, da ima slona u sobi. odakle ti slon, jebote slon..pitam ga ja..sta si, opet si igrao neku nagradnu igru?
il ti ne znas sto je slon u sobi, pita me on podcjenjivacki zgrozen?
kako ne bih znao..kazem ja, ali kolko ti znam stan, vjerojatnije je da je indijski slon, africki ti ne bi stao u sobu..

itd, itd..
Eks

Post 19 Mar 2013, 19:45

U pravu si, unda, da.
Zekoslawa

Post 19 Mar 2013, 19:46

Daj, nek mi netko šibne tog slona negdje nekako, platit ću ako treba. Evo sad je Emericzy bio tu, imam osjećaj da zna nešto o slonu, ali kurva muči. :zecorolleyes:

Meni su super opaske prevoditelja, nekad mi je to zanimljivije čitati nego tekst, samo ne volim kad su na kraju, pa moram listati vamo-tamo. Znači, metni ih u fusnote, pliz. :zecoD:
..a unda
Undaminator

Post 19 Mar 2013, 19:47

ex anais » wrote:A kužim, ali ja sam mislila da je već i uvriježen. Mislim, najjednostavnije mi je to reći kad želim opisati takvu situaciju. :ne zna:
aj daj primjer. taj tvoj neki kad zelis opisat situaciju.. :kokice:
Zekoslawa

Post 19 Mar 2013, 19:51

I šta ću s kanarincem u rudniku?
Eks

Post 19 Mar 2013, 19:54

Unda u tvornici tekstila. :giggle:
Zekoslawa

Post 19 Mar 2013, 19:57

ex anais » wrote:Unda u tvornici tekstila. :giggle:
Pa ja vidim undu u tekstilnoj industriji, kad malo razmislim. Skroz ga vidim kako prodaje u Trstu, recimo. Il u Kineza, može i to. :zubo:
..a unda
Undaminator

Post 19 Mar 2013, 19:58

Zekoslawa » wrote:I šta ću s kanarincem u rudniku?
nista. nije dobro. tj, ne razumijem. pokusajmo s nekom drugom zivotinjom. vuk sit.. ? :ne zna:
ne valja ni to, amo dalje.. a mozda ne nesto sa zivotinjama. :misli:

mozda..od buke zvona se ne vidi suma? nesto sa zvukom, a? :kokice:

sad bi ja popizdio..znam da je bilo nesto, znam.. :bonk: :gaah: :bonk:
Eks

Post 19 Mar 2013, 19:59

Zekoslawa » wrote: Pa ja vidim undu u tekstilnoj industriji, kad malo razmislim. Skroz ga vidim kako prodaje u Trstu, recimo. Il u Kineza, može i to. :zubo:
Ja bih to prevela kao nezaobilazna plahta. :raspa:

A da, inače ga i ja skroz vidim na pazaru, bilo kojem. I kako vitla vrećicom i gađa pomidorima i brsti šta koliko košta .. onako kao Mare Mulica, samo malo smireniji.
..a unda
Undaminator

Post 19 Mar 2013, 20:00

ex anais » wrote:Unda u tvornici tekstila. :giggle:
bezveze. ozbiljno te pitam..aj se sjeti tog tvog primjera kad si rekla slon u sobi. mozda se pomocu njega sjetimo neceg sto je bolje rec.. :ne zna:
Zekoslawa

Post 19 Mar 2013, 20:01

Ti bi popizdio, a šta bih ja rekla? :gaah:

Kanarinac u rudniku oće reći nešto što je signal nečega, upozorava na nešto i tako to. Što je najgore, kao i za ovaj drugi, počelo se koristiti. Ali ja to ne priznam pod frazem, ne zanima me.
..a unda
Undaminator

Post 19 Mar 2013, 20:03

ex anais » wrote:
Ja bih to prevela kao nezaobilazna plahta. :raspa:

A da, inače ga i ja skroz vidim na pazaru, bilo kojem. I kako vitla vrećicom i gađa pomidorima i brsti šta koliko košta .. onako kao Mare Mulica, samo malo smireniji.
ne, ne..sta bi bilo suprotno od ignor. ono kad ne mos nekog stavit na ignor?

a ovo za pazar, sta jes, jes..kad sam dobro raspolozen i imam vremena, malo ovog malo onog, probaj ovo, probaj ono, da se nelose na pazaru marendat.. :cheer:
Eks

Post 19 Mar 2013, 20:04

..a unda » wrote: bezveze. ozbiljno te pitam..aj se sjeti tog tvog primjera kad si rekla slon u sobi. mozda se pomocu njega sjetimo neceg sto je bolje rec.. :ne zna:
Pa ne znam sad, ne mogu se sjetiti, ali primjerice, činjenica da ti npr. dilaš nešto, a mi se s tobom družimo i šutimo o tome bi bila slon u sobi. Slon u sobi između nas. Majko mila. :facepalm:
..a unda
Undaminator

Post 19 Mar 2013, 20:05

Zekoslawa » wrote:Ti bi popizdio, a šta bih ja rekla? :gaah:

Kanarinac u rudniku oće reći nešto što je signal nečega, upozorava na nešto i tako to. Što je najgore, kao i za ovaj drugi, počelo se koristiti. Ali ja to ne priznam pod frazem, ne zanima me.
ma ti uvijek mos ostavit slona u sobi, niko ti nece zamjerit.
mislim, imas druge sad prioritete, a i ne smijes se puno zajebavat. meni je ovo sad rat sebe sa sobom protiv sebe i drugih.. :zubo:
Eks

Post 19 Mar 2013, 20:07

..a unda » wrote: ne, ne..sta bi bilo suprotno od ignor. ono kad ne mos nekog stavit na ignor?

a ovo za pazar, sta jes, jes..kad sam dobro raspolozen i imam vremena, malo ovog malo onog, probaj ovo, probaj ono, da se nelose na pazaru marendat.. :cheer:
Buha na stepenicama. A bokte. Ne znam. Nezaobilazni išju. :rofl: Nemogućnost ignoriranja. Neignorivo? :rofl:
Zekoslawa

Post 19 Mar 2013, 20:07

..a unda » wrote: ma ti uvijek mos ostavit slona u sobi, niko ti nece zamjerit.
mislim, imas druge sad prioritete, a i ne smijes se puno zajebavat. meni je ovo sad rat sebe sa sobom protiv sebe i drugih.. :zubo:
A čuj, koliko me plaćaju... :zubo:

Neću slona ostaviti, tu će ići nezaobilazna činjenica ili nešto. Ali kanarinac, jebeni kanarinac? :gaah:
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 19 Mar 2013, 20:09

Zekoslawa » wrote: Kanarinac u rudniku oće reći nešto što je signal nečega, upozorava na nešto i tako to. Što je najgore, kao i za ovaj drugi, počelo se koristiti. Ali ja to ne priznam pod frazem, ne zanima me.
Al' ovdje se mislim ništa ne upozorava ... kanarinac u rudniku se koristi kao predradnja i to uspješna, jel' ako oni krepaju radnici ostaju živi.

Ovdje je problem da ljudi krepaju iako je kanarinac pušten, dakle nekakvim očito lošim probirom odabrani su ljudi kojima će se ugraditi stent prije hitne situacije. Stoga prijevod treba ići mislim u smislu da se nešto radi ali ne daje zadovoljavajuće rezultate a to je nepouzdanost probira ili tako nešto. :o

Dakle nešto tipa, ... nepouzdanost probira uzrok je slabe efikasnosti postupka, ... tako nešto. :xlux:
..a unda
Undaminator

Post 19 Mar 2013, 20:09

ex anais » wrote:
Pa ne znam sad, ne mogu se sjetiti, ali primjerice, činjenica da ti npr. dilaš nešto, a mi se s tobom družimo i šutimo o tome bi bila slon u sobi. Slon u sobi između nas. Majko mila. :facepalm:
dakle, to je nesto o cemu se ne govori. javna tajna? :misli: ..nije javna tajna. je? nije, nije.. :mad:
  • Information