Čemu služi iPad?
Mene "čemu služi iPad?" podsjeća na "čemu služi mobitel i šta će ti to ako nemaš svoju firmu". Tableti su nešto kao komkonzole, to mi je fora.
Nekad me malo stisne u želucu onako anksiozno kad se zapitam što je sljedeća stvar za koju ćemo se pitati čemu služi, a deset godina kasnije samo je rijetki neće imati. I ona nakon nje. I ona nakon. I kad budem imala 70, hoću li biti stara konzerva zaglibila u prošlosti ne budem li htjela ući u teleporter da mi komad ruke ne ostane neteleportiran.

Nekad me malo stisne u želucu onako anksiozno kad se zapitam što je sljedeća stvar za koju ćemo se pitati čemu služi, a deset godina kasnije samo je rijetki neće imati. I ona nakon nje. I ona nakon. I kad budem imala 70, hoću li biti stara konzerva zaglibila u prošlosti ne budem li htjela ući u teleporter da mi komad ruke ne ostane neteleportiran.
Da.kuki » wrote:Mene "čemu služi iPad?" podsjeća na "čemu služi mobitel i šta će ti to ako nemaš svoju firmu". Tableti su nešto kao komkonzole, to mi je fora.![]()

- ElliQuinn
- Felis nebulosa
I čitam ja to kao BDSM i pitam se kkk želiš reći...JPK » wrote:Ovdje se previše pljuje po iPadu. To je sasvim OK proizvod, jedino što mu fali je poštena tipkovnica. I naravno, plus standardne kritike oko svih Apple sranja jer su zatvoreni kao vagina od BDM.
Tebi je onda jamačno jako zabavno čitati Glas Koncila.ElliQuinn » wrote:
I čitam ja to kao BDSM i pitam se kkk želiš reći...
Biti i mniti svemiropolisno
Sorry na offu, kakva pitanja im postavljate? Pitam jer sam imala na faksu jednog profesora koji je tražio da znamo u kojem se meniju u Wordu što nalazi, a takva pitanja smatram besmislenima.Ashtaroth » wrote: Kad su trebali odgovoriti na pitanja word, pp, excel - od 9 pitanja, i njih 80% koji kažu da su radili u word/pp-u i da znaju osnovne stvari - nekih 70% je odgovorilo nešto na ta pitanja. Nešto = ima veze, u 80% slučajeva je to daleko od točnog odgovora.
Inače, ne osporavam da ljudi jedva znaju upaliti kompjuter. Kad smo imali informatiku na faksu, osvjedočila sam se da se i moja mama se bolje služi kompjuterom od mojih kolega.
gonj špadi
oprosti, ja sam morala znati raspored na tastaturi....a drustveni sam fax.klonka » wrote: Sorry na offu, kakva pitanja im postavljate? Pitam jer sam imala na faksu jednog profesora koji je tražio da znamo u kojem se meniju u Wordu što nalazi, a takva pitanja smatram besmislenima.
Inače, ne osporavam da ljudi jedva znaju upaliti kompjuter. Kad smo imali informatiku na faksu, osvjedočila sam se da se i moja mama se bolje služi kompjuterom od mojih kolega.
kao i zapis s pomicnim zarezom.
kojeg mi je, jedno 5 godina kasnije, objasnio ferovac...
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
Ni takva pitanja nisu besmislena, no, čisto sumnjam da su potrebna svima. Postoje ispiti za neke fancy specijaliste koji se polažu - na kineskom. Potrebno je, dakle, znati gdje se što nalazi, a ne 'pogoditi' ili 'prepoznati'.klonka » wrote: Sorry na offu, kakva pitanja im postavljate? Pitam jer sam imala na faksu jednog profesora koji je tražio da znamo u kojem se meniju u Wordu što nalazi, a takva pitanja smatram besmislenima.
No, za opći rad, ne treba znati napamet sve, no, treba znati. Kad znaš gdje je nešto i kako se koristi, znaš i opisati gdje se nalazi. Dođe s praksom

PItanja?
Prvi dio - samohvala - što znate, koliko znate (ok, koliko mislite da znate

'test' dio ankete (dakle, rekoh, anketa, ulazna)
1-3. navedite nekoliko naredbi u ms wordu, ms powerpointu, ms excelu
4-6. nekoliko vrsta fontova, što je header, za što koristimo borders and shading
7. što je slideshow
8. čemu služi sljedeća formula =sum(B23:B25)
9. opišite kako se izrađuju tablice u ms wordu, a kako u ms excelu
'priznavalo' se - tipa za 1-3. cut, copy, paste

za 9. u wordu se crtaju, u excelu postoje
za 4. već jedan font je dosta da se pitanje broji kao odgovoreno
za 5. "ono gore" (da, uistinu, mnogima je 'ono gore' - header)
za 6. ukrašavanje (no ne i "za prelamanje u novi red")
Dakle, sve što je imalo ikakve veze da možda 'na prste' imaju blagu ideju o čemu pričaju. Zanimalo nas je 's čim su došli'. Pokazuje da je bolje na neka pitanja ne znati odgovor

Preko 90% ih je reklo da su učili osnove korištenja kompova, word, kako koristiti net, te 80% powerpoint
A tek 30% ih je odgovorilo na 4-6 pitanja, nekako, jel. 10% na 7+ pitanja Ovi zadnji su oni koji su najtočnije odgovarali, ovi sa manje od 7 su u pravilu bili jako kreativni.
A 70% njih je one gore spomenute stvari - učilo u srednjim školama

Postotci se odnose na cijelu generaciju.
Pokazuje da ti je stvar predavao netko tko nije računarac (tm). Mi (tm), naime, preziremo prijevode na hrvatskidimnjak » wrote: oprosti, ja sam morala znati raspored na tastaturi....a drustveni sam fax.
kao i zapis s pomicnim zarezom.
kojeg mi je, jedno 5 godina kasnije, objasnio ferovac...

Oni koji vole prijevode na hrvatski, vole i razne 'dokaze znanja' potpuno beskorisnim stvarima, ali koje je jednostavno izdeklamirati, i ispitati recitacije. (da, uistinu postoji podjela, i uistinu se ružno gledamo mi koji koristimo engleske nazive, i oni koji siluju po hrvatskom jeziku, pa ni sami sebe ne razumiju - fora mi je bilo vidjeti potpune razlike u pristupu jednih odn drugih)
Floating point aritmetiku je važno znati, no, samo ako radiš sa stvarima koje dovode do grešaka u zapisu brojeva u računalu. Jer, onda treba znati ponašanja, greške zaokruživanja, opasne operacije i slično. Da li na društvenom faxu srećete stvar poput onih 'zbog krivog pribrajanja raketa je pogodila naše, a ne protivničko selo' - čisto sumnjam

No, stvar je slična i s matematikom.
Mnogo je ljudi koji drže predmete, a jako su frustrirani time što nisu dobili posao na 'matičnom faxu', pa onda njihov ego dolazi do izražaja.
Od toga da se ljude izvan math i izvan pmfa traže dokazi, umjesto da ih se traži da razumiju algoritme. Osobno sam protiv toga i da se pmofvce tlači s dokazima, daj ljudima objasni da je netko mudar dokazao, ako ne vjeruju evo im literatura, a ti im objasni kako se nešto koristi.[1]
Preko toga da se zgražava nad kolegom koji studentima - pazi sad - želi dati isprintane materijale da ne mora prepisivati na ploču i gubiti vrijeme na to

Najveći bed mnogih kolegija je što se ne gleda - čemu će to čovjeku služiti. Barem na razini faxa i ostalih kolegija. Ako se NIGDJE ne primjeni - što će mi? Reci ljudima 'evo članak taj i taj, ako kome zatreba za 4 godine nakon diplome, nek tu potraži'.
Osobno, ne znam layout tastature, tipkam na 3 različita layouta, i jednostavno, pogledam gdje tipkam, i tipkam. Ne razmišljam o tome, kad razmišljam - griješim

Na svojoj doma imam izlizana slova, ni ne smijem ju gledati ako želim nešto dobro natipkati

Anyway - mnogo toga je, jednom riječju - izdrkavanje ega.
Koliko god je moguće, mora se odgovoriti na pitanje 'što će mi to'.
Smije biti pripremnih općenitih radnji dok se dokrampa do nečega za neki drugi kolegij, ili za konkretno rješavanje nekih problema. Ili, čisto teorijskih stvari.
No, u odgovaranju na 'što će mi', imam dojam da stručni studiji mrvu vode, nego znanstveni. A svi idemo na isto tržište rada, i znanstvena diploma - shvatiš koliko je beskorisna, jer zapravo ne znaš ništa upotrebljivo.
Isto tako, činjenica je da dok ne prođeš određene stvari, ne vidiš gdje su bile korisne. Ili - student koji polaže za 2, jebiga, nije kompetentan vidjeti bigger picture.
Tako da, NIJE SVE ego-trouble, ali, vidjeh puno onoga što je pa sam jednostavno - statistčki sklonija prikloniti se tumačenju da ima maloga pa mora kompenzirati, nego da je uistinu potrebno detaljno drvljenje po floating point artimetici. : zlobna :
[1] Ovakvih nas je malo, s tim stavom. Forsanje elitizma, dovodi do toga da nitko ne zna što kome treba, i rade se totalno zapravo beskorisne stvari, umjesto da se pita 'ok, a što ovim studentima treba u životu'. Ja sad npr. idem proučavati financijsku matematiku da mogu razumjeti što im treba i zašto i da mogu naći primjere iz prakse, da im ne pričam u prazno.
Ustanove gdje je nekome mrvu više stalo do toga da se stvari povežu - to i povezuju, i pročešljavaju. No, imaju i ljude kojima je stalo. Ostane tu i dalje puno općih stvari, nije da toga ne treba, ali dobije se i puno konkretnih, upotrebljivih. Ono važnije - vidiš živi primjer, nije nešto nategnuto 'za ilustraciju'.
Na temu egoa u visokom školstvu, mogu otvoriti tvornicu za izradu deka, a ne napisati samo par plahti

Jebiga, nekad jednostavno - znaš previše. Nije ni to dobro.

Ashtaroth » wrote:
Pokazuje da ti je stvar predavao netko tko nije računarac (tm). Mi (tm), naime, preziremo prijevode na hrvatski![]()

danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
- gdja Castro
Zanimljivo je da su upravo oni koji su dojučer pastali linkove o onim Wall Street twiterašima danas redom po fejsu s pogrebnim Apple avatarima. Kako rekoh već na drugom mjestu, zanimljiva je ta veza između "obezglavljene revolucije" i korporativne idolatrije.
Tako da, kolega Gazda, slažem se s vama oko ovog statusnog simbola.

zasto ja nemam takve prijatelje na fejsu?gdja Castro » wrote:Zanimljivo je da su upravo oni koji su dojučer pastali linkove o onim Wall Street twiterašima danas redom po fejsu s pogrebnim Apple avatarima. Kako rekoh već na drugom mjestu, zanimljiva je ta veza između "obezglavljene revolucije" i korporativne idolatrije.

mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
- gdja Castro
Možeš da Daliboru Mataniću pošalješ rikvest, redom ih potvrđuje.dimnjak » wrote: zasto ja nemam takve prijatelje na fejsu?
Think different.
To vam je, kolegice, zato što ova revolucionarna djeca vjeruju da, kako bi bili dio revolucije protiv zlih korporacija, moraju svima pokazati da su dio te revolucije, na način da kupuju najskuplje moguće proizvode. Jer, eto, oni nisu nedajbog siromašni, oni imaju novca, protestiraju iz ideala!gdja Castro » wrote:Zanimljivo je da su upravo oni koji su dojučer pastali linkove o onim Wall Street twiterašima danas redom po fejsu s pogrebnim Apple avatarima. Kako rekoh već na drugom mjestu, zanimljiva je ta veza između "obezglavljene revolucije" i korporativne idolatrije.
- gdja Castro
Generalno, Britanija, wallstwitteraši, Grčka - redom jedna brendirana manifestacija tužne želje za plazmama i tehnikom.Gazda » wrote: To vam je, kolegice, zato što ova revolucionarna djeca vjeruju da, kako bi bili dio revolucije protiv zlih korporacija, moraju svima pokazati da su dio te revolucije, na način da kupuju najskuplje moguće proizvode. Jer, eto, oni nisu nedajbog siromašni, oni imaju novca, protestiraju iz ideala!
Mi smo relativno bezbjedni, imamo šanere. Zato kod nas neće bit ovijeh "revolucja" ozbiljnijih, možda samo par hipsterskih prešetavanja po gradu.
Šaneri su temelj svake mirodopske postmoderne politike.
Mogu se samo iznimno složiti s ovom konstatacijom.gdja Castro wrote:[Generalno, Britanija, wallstwitteraši, Grčka - redom jedna brendirana manifestacija tužne želje za plazmama i tehnikom.
Mi smo relativno bezbjedni, imamo šanere. Zato kod nas neće bit ovijeh "revolucja" ozbiljnijih, možda samo par hipsterskih prešetavanja po gradu.
Šaneri su temelj svake mirodopske postmoderne politike.
Ovaj mi je dio zanimljiv, pa bih imao nekoliko pitanja (ako se ne može odgovoriti, svejedno).xibalba » wrote:
Evo još jedne.
Ja imam iPad 2.
Najprije da kažem da su mi malo... ahem... čudne... izjave da s iPadom (jedinicom ili dvojkom, svejedno) ne možeš na net(oznaka WiFi i 3G valjda je, kao i jabuka, samo statusni simbol
), da mu ne možeš priključiti tipkovnicu (možeš, i to istu onu wireless tipkovnicu koju dobiješ s - naprimjer - iMacom, ili je možeš kupiti posebno), jer dovoljno je u Google utipkati "iPad" pa da dođeš na Appleove stranice i pogledaš tehničke specifikacije.
Što se tiče toga što možeš raditi s iPadom, evo za što meni služi:
1) Čitam knjige na njemu i da, bolji mi je od Kindlea (muž čita na Kindleu, za slučaj da netko pomisli da govorim onak, bez veze, a da nikad taj uređaj nisam imala u rukama) jer ne treba svjetlo, a čitam navečer u krevetu.
Otkad ga imam, čitam više nego ikad prije, jer ne moram u ruci držati knjigu (što katkad zna biti nespretno i teško ako hoćeš ležati u udobnom položaju). A i epubi izgledaju savršeno na njemu. Ne umara mi oči čak ni nakon nekoliko sati čitanja u komadu. Potpuno je drukčiji osjećaj od čitanja na laptopu ili bilo kojem kompu. Pogotovo ako za boju papira odabereš sepiju.
Na njemu trenutno imam cijelu svoju e-biblioteku od 1100 knjiga, što u epub, što u mobi formatu. Postoji i app "Kindle for iPad", pa mogu s njega kupovati i čitati i sve knjige za Kindle.
Kad čitam usput i slušam glazbu (na slušalice, da nikome ne smetam), jer na njemu imam i nekoliko gigabajta pjesama u mp3 formatu.
1. naime, imam dosta knjiga u pdf-u, a zamorno mi je čitati ih na ekranu računala.
Dobar je dio 500-700 stranica, pa mi baš nije svejedno ni ispisivati ih (toner itd.).
Radi se o knjigama koje sam besplatno skinuo s mreže. Pa ...
2. kojeg je okvira, dimenzija i sl. ipad ? Umara li to oči kao čitanje na računalu.
Koliko je velik zaslon/ekran ? Je li normalno sa slovima ?
3. gdje se to može u RH nabaviti i koja je cijena ?
Ili je bolje negdje vani ? Ima li kakvih važnijih informacija ?
3. mogu li se knjige u pdf-u, besplatne, nekako prebaciti da se čitaju
u formatu (kojeg ne znam ) u ipad-u ? Ili ne ? Ili se plaća neka nezanemariva lova ?
Hroboatos » wrote:
Ovaj mi je dio zanimljiv, pa bih imao nekoliko pitanja (ako se ne može odgovoriti, svejedno).
1. naime, imam dosta knjiga u pdf-u, a zamorno mi je čitati ih na ekranu računala.
Dobar je dio 500-700 stranica, pa mi baš nije svejedno ni ispisivati ih (toner itd.).
Radi se o knjigama koje sam besplatno skinuo s mreže. Pa ...
2. kojeg je okvira, dimenzija i sl. ipad ? Umara li to oči kao čitanje na računalu.
Koliko je velik zaslon/ekran ? Je li normalno sa slovima ?
3. gdje se to može u RH nabaviti i koja je cijena ?
Ili je bolje negdje vani ? Ima li kakvih važnijih informacija ?
3. mogu li se knjige u pdf-u, besplatne, nekako prebaciti da se čitaju
u formatu (kojeg ne znam ) u ipad-u ? Ili ne ? Ili se plaća neka nezanemariva lova ?
Mislim da je Kindle puno zahvalniji za čitanje, za to je i projektiran, a i cijena je bitno niža.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
-
- Information
-