jestdej..
..jedna od najboljih psihijatrijskih pjesama. cesto se kaze da je ova pjesma balada. ne znam zasto. ovo nije balada, samo nesto rokerizirani i keltizirani hajiuku. odlicna je. nije mi nikako jasno kako je to ovaj mladunac mogao smislit. pada mi na pamet uz ovu pjesmu da su sve ljubavne pjesme vezane za..vrijeme.
ljeto 42. ..
predivno. odlican mix di se ne zna ko koga, ko bi koga, zatim stavljanje u zensku poziciju, pa ond ane samo u zensku, a opet..ma, ima tu slojeva, nije uopce takojednostavno koliko ovaj aranzman moze zvucati sladunjavo. a trebalo je orkestraciju neku napravit, ipak se radi o filmskoj glazbi. eto, ovo cu stavit kao ljubavnu pjesmu, obzirom na filmski kontekst. jestdej s druge strane je cjelina za sebe. ne moze se napravit film po tom predlosku. ne mo ze. ne smije, stovise.
pesmu pisao skoro pa vodenjak. pobjego u ribe. inace da je napisao kao vodenjak bila bi nestio manje kicasto dekadentna, a nesto vise himnicki komercijalna.
enivej, jos jedan koji je otkrivao svoju zensku stranu da napise ljubavnu pjesmu.
memoriz..
saundtrek opet. iako se u oridjidjiju ova pjesma zove d vej vi ver, a iz filma koji je nekada kod nas preveden kao..devojka koju sam voleo, ja je zovem..memoriz. bolji tekst nego note, ali ajd, od filma pa do pjesme, savrsena matrica. barbrin gucak, slika i prilika retforda, on u uniformi, ona kontrapunkt, a opet su tu uloge i uniforme, tema pjesme tajmingzirana, ono, ludilo..skolski primjer filma i zanra. nista dodat, nista oduzet, a sad, jel to dovoljno i zasto je dovoljno, to je drugo pitanje..
com vat mej..
eto, ispalo da je i jos jedan saundtrek u ovom izboru. iz filma mulin rudz. da se razumijemo, film nisam gledao, niti cu, ali navodim pjesmu kao primjer vremenske komponte u ljubavnim pjesmama. tj, ovo i nije bas ljubavna pjesma, nego zaljubljena pjesma i kao takva, jasno, okrece se prema buducnosti, za razliku od melankonickih stanja kad prizivamo aveti proslosti.
namjerno sam stavio ovaj remiks, jer je kako tako slusljiv, ima neke dinamike i ritma, a original..to se ne da slusat, osim ako se zeli zaspat.
senca pjeta...
ana hodza, oxa, votevr. evo, nema filma, nema slikovnog ukrasa, nesto kao jestdej, ali za razliku od malog zbunjenog wtf makartnija, ovdje imamo gotovu zenu i koja ljubavnu pjesmu prosiruje na podrucje strasti. namjerno nisam stavio neku peglaniju verziju, nego premijeru uzivo sa sanrema, tog vrhunca spektakla prema kojemu je evrovizija dernek u radosicu gornjem.
eto, poslusat malo oxu, sta piva. tako izgleda kad te albanka oce i ganja. nemas di pobic, nemas se di skrit.
krv ti isssovu, sta je ovo..barbra se sa svojim moduliranim guckom i registrom moze sakrit u rupu. a da oxa ovdje ima dredlokse, cini mi se da nema bas, meni bi bila ista kao onaj predator, ali i ovako dovoljno slici.
sve ove moje navedene pjesme tipa izgubljeni u paralelnom svemiru, stanu u tri takta ove pjesme, a nasi, kompletni fosili, zajedno s parnim valjkom od ive robica, pa do ovih postmondernih kindla, izgledaju kao djecje brojalice..ono, jedna ruka, druga ruka, obje ruke. odlicna je oxa, o dli cna..
eto..