Rulja očekivala ustašu, dočekala hrvatskog generala!

Stare teme i začeci foruma
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 16 Nov 2012, 17:39

Eto, vratio nam se Ante Gotovina i u govoru na Trgu rekao da je s tim događajem stavljena točka na i Domovinskom ratu i da se sada trebamo okrenuti budućnosti.
I premda je rulja počela fućkati, zahvalio se i predsjedničkom uredu, premijeru i vladi, Saboru, veleposlanstvu...
Markač je bio rječitiji, ali i on svjetlosnim godinama daleko od desničarskih floskula, više na tragu Johna Lennona nego Franje Tuđmana.

Osobno mi je izuzetno drago da su dečki pušteni na slobodu. Ne znam što je i kome trebala ta nesretna Bojna Čavoglave i revanje onog magarca TOMCOHA, ali ta mi je buka netragom nestala iz ušiju kad sam čuo govore naših GENERALA, a ne POLITIZIRANIH MLATIMUDANA.

Sva vam čast, dečki, i dobro nam došli doma! :cheer: :zivili: :tulum:

Eks

Post 16 Nov 2012, 17:46

Precizno si ovim naslovom složio ono što mi se zadnjih pola sata vrtjelo po glavi. Očekivali su, da, a on je imao jako dostojanstven govor, a moram reći- puno mi se više svidio od Markačevog. Posebno dio o budućnosti.
Isto su mi zasmetale Čavoglave, trebala je svirati neka druga pjesma, možda Moja domovina.
Nekako sam i očekivala da im Gotovina neće raspirivati niti podupirati ustaške strasti, smatram ga razumnim čovjekom i imam osjećaj da mu sva ta ustaška halabuka smeta pa se zato i nije zahvalio njima.
U svakom slučaju, jedinih par minuta koje sam zbilja osjetila. Osim onih jutros, naravno. Neću o onima koji su jutros revali zločinačke pjesme pljujući presudi u lice, neka ide njima na savjest, kad bi bili u stanju razumjeti.

Eto, sretno nam, zaista.
Ima tu neke tuge što nas je upravo rulja koja je danas očekivala ustašu, a dočekala (vjerojatno na opće zaprepaštenje) generala, dovela u situaciju da će nam sreća uistinu jedina i trebati.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 16 Nov 2012, 18:37

..bas sam se pitao gdje je topik..topici, pa sam htio otvorit topik naslova..ocu li otvarat topik ili cemo pricat ovdje kao da se sve zna? :zubo:

aj, kako je otvoren topik 1/4 (ima tu jos i cacic, sanader i jos neka vezana pitanja), za pocetak cu rec samo ovo.. kad bih mogao birat u hipotetickim situacijama, u na teren bih isao s markacem. kad bih snimao film, glavnu ulogu bi mi glumio gotovina. :D
..a unda
Undaminator

Post 16 Nov 2012, 18:50

ex anais » wrote:Precizno si ovim naslovom složio ono što mi se zadnjih pola sata vrtjelo po glavi. Očekivali su, da, a on je imao jako dostojanstven govor, a moram reći- puno mi se više svidio od Markačevog. Posebno dio o budućnosti.
Isto su mi zasmetale Čavoglave, trebala je svirati neka druga pjesma, možda Moja domovina.
Nekako sam i očekivala da im Gotovina neće raspirivati niti podupirati ustaške strasti, smatram ga razumnim čovjekom i imam osjećaj da mu sva ta ustaška halabuka smeta pa se zato i nije zahvalio njima.
U svakom slučaju, jedinih par minuta koje sam zbilja osjetila. Osim onih jutros, naravno. Neću o onima koji su jutros revali zločinačke pjesme pljujući presudi u lice, neka ide njima na savjest, kad bi bili u stanju razumjeti.

Eto, sretno nam, zaista.
Ima tu neke tuge što nas je upravo rulja koja je danas očekivala ustašu, a dočekala (vjerojatno na opće zaprepaštenje) generala, dovela u situaciju da će nam sreća uistinu jedina i trebati.
..ovo je mali korak za hrvatsku, ali veliki za cavoglave. :zubo: :D

osim cavoglava, koja je ocito nesluzbena hrvatska himna, koja je trestala danas po citavom gradu, primjetio sam i pobjednicka zvona svih crkava, kao i kaptolsku misu koja..jel jos traje? nece valjda sljedecih sedam godina trajat?

pa eto, pitam se, sto se dogadja. ko je ustvari pobijedio i zasto i sta se slavi ustvari? kakve veze ima crkva s ovim da joj se marketinski slikom i rjecju daje vise vremena nego putnicima iz haga? :ne zna:
Eks

Post 16 Nov 2012, 19:42

..a unda » wrote:
..ovo je mali korak za hrvatsku, ali veliki za cavoglave. :zubo: :D

osim cavoglava, koja je ocito nesluzbena hrvatska himna, koja je trestala danas po citavom gradu, primjetio sam i pobjednicka zvona svih crkava, kao i kaptolsku misu koja..jel jos traje? nece valjda sljedecih sedam godina trajat?

pa eto, pitam se, sto se dogadja. ko je ustvari pobijedio i zasto i sta se slavi ustvari? kakve veze ima crkva s ovim da joj se marketinski slikom i rjecju daje vise vremena nego putnicima iz haga? :ne zna:
Nije nitko pobijedio. Svi smo izgubili. I zato skupa s kolopletom mučnine zbog oživljavanja ustaškog folklora (ne znam što ljudi imaju umjesto mozga kad ustaškim pjesmama slave presudu koja govori da zločina od strane dotičnih nije bilo) i komentara kako je Jadranka za razliku od Zorana barem iskreno sretna (neka ne brinu, to da će nam Karamarko biti premijer bi se desilo i ovako i onako bez spoznaje da je jedna hadezeovka iskreno sretna, dok jedan "crveni" nije) te činjenice da se dvadeset godina kasnije umjesto nekakve dostojanstvene proslave upriličila atmosfera rata, meni u cijeloj toj priči znači samo jedna stvar. A ta stvar je patetična. Jer mi koji smo proživjeli, makar i kao djeca, rat nemamo pravo ništa reći onim upućenijima nad kojima nisu sijevale granate jer je to onda patetično i jer se na to pozivaju i hadezeovci. Jer postoje samo oni koji se sprdaju na račun rata i oni koji ga prostituiraju. Nema sredine. Il' si naš il' si njihov.

Dakle, patetično mi je drago da su svi moji živi i da sam ja živa i da je danas na mjestu skloništa u kojem sam sa šest godina razmišljala hoće li bomba tresnuti kroz ta drvena vrata, danas turistička agencija. Drago mi je što se netko od tih ljudi izborio za to. Znam da je i to patetično.
I drago mi je da je Gotovina rekao da je rat gotov, unatoč načinu na koji se provodi veselica.
Iako znam da to ništa ne znači jer u glavama nekih rat ne smije nikad biti gotov.
Ali znači meni osobno da vjerujem da nisam živa samo zahvaljujući koljačima srpske nejači i staraca nego da se netko u tom prokletom ratu barem borio po pravilima. Iako, nekima je netko kriv i samom činjenicom što je krenuo u rat. Samo, ne znam što bi bilo da nije. Netko je morao. Naravno, prema teoriji da su Hrvati izazvali rat, nije morao nitko i trebalo se lijepo predati tj. samo ostati i pustiti i gledati, pa tko živ tko mrtav. Ali neću danas o tome.

Ima dovoljno onih koji će se umjesto mene posuti pepelom i ustanoviti da su svi koji su bili u ratu koljači i zločinci. I ne mogu ni na jedan dan prestati s tim, kao npr. Lupiga portal na Facebooku sa svojom duhovitom doskočicom. Ni oni kao ni ova deriščad što pjeva koljačke budnice vjerojatno nisu ni jednu noć prespavali pod granatama. Otud obijest.

Sutra je novi dan. Sve cijene su skočile za pet, šest kuna. Nemamo ništa, goli kurac na štapu pa ni to. Zato je ovo sve skupa otužno, ali to i dalje ne znači da nas je jednostavno sve trebalo smaknuti i da nitko nije trebao zaustaviti to.
blue
Asgard

Post 16 Nov 2012, 20:41

Ex :S
..a unda
Undaminator

Post 16 Nov 2012, 21:33

ex anais » wrote:
Nije nitko pobijedio. Svi smo izgubili. I zato skupa s kolopletom mučnine zbog oživljavanja ustaškog folklora (ne znam što ljudi imaju umjesto mozga kad ustaškim pjesmama slave presudu koja govori da zločina od strane dotičnih nije bilo) i komentara kako je Jadranka za razliku od Zorana barem iskreno sretna (neka ne brinu, to da će nam Karamarko biti premijer bi se desilo i ovako i onako bez spoznaje da je jedna hadezeovka iskreno sretna, dok jedan "crveni" nije) te činjenice da se dvadeset godina kasnije umjesto nekakve dostojanstvene proslave upriličila atmosfera rata, meni u cijeloj toj priči znači samo jedna stvar. A ta stvar je patetična. Jer mi koji smo proživjeli, makar i kao djeca, rat nemamo pravo ništa reći onim upućenijima nad kojima nisu sijevale granate jer je to onda patetično i jer se na to pozivaju i hadezeovci. Jer postoje samo oni koji se sprdaju na račun rata i oni koji ga prostituiraju. Nema sredine. Il' si naš il' si njihov.

Dakle, patetično mi je drago da su svi moji živi i da sam ja živa i da je danas na mjestu skloništa u kojem sam sa šest godina razmišljala hoće li bomba tresnuti kroz ta drvena vrata, danas turistička agencija. Drago mi je što se netko od tih ljudi izborio za to. Znam da je i to patetično.
I drago mi je da je Gotovina rekao da je rat gotov, unatoč načinu na koji se provodi veselica.
Iako znam da to ništa ne znači jer u glavama nekih rat ne smije nikad biti gotov.
Ali znači meni osobno da vjerujem da nisam živa samo zahvaljujući koljačima srpske nejači i staraca nego da se netko u tom prokletom ratu barem borio po pravilima. Iako, nekima je netko kriv i samom činjenicom što je krenuo u rat. Samo, ne znam što bi bilo da nije. Netko je morao. Naravno, prema teoriji da su Hrvati izazvali rat, nije morao nitko i trebalo se lijepo predati tj. samo ostati i pustiti i gledati, pa tko živ tko mrtav. Ali neću danas o tome.

Ima dovoljno onih koji će se umjesto mene posuti pepelom i ustanoviti da su svi koji su bili u ratu koljači i zločinci. I ne mogu ni na jedan dan prestati s tim, kao npr. Lupiga portal na Facebooku sa svojom duhovitom doskočicom. Ni oni kao ni ova deriščad što pjeva koljačke budnice vjerojatno nisu ni jednu noć prespavali pod granatama. Otud obijest.

Sutra je novi dan. Sve cijene su skočile za pet, šest kuna. Nemamo ništa, goli kurac na štapu pa ni to. Zato je ovo sve skupa otužno, ali to i dalje ne znači da nas je jednostavno sve trebalo smaknuti i da nitko nije trebao zaustaviti to.
malo ti to prenegativno gledas. i to sustavno. :zubo:

mislim, ti ides po onoj..svi su izgubili (porazeni) i vae viktis? mislim da treba gledat malo modernije, postpateticnije.. okreni na to da su svi pobjednici, pa ces vidjet pravu frku. :D

mene ova, ne samo drzava, podsjeca na one uzivo kladionice..neko da gol, pola njih skace, pola ih se cupa za kose. onda nakon pet minuta obrnuto. onda nakon deset minuta po pola od svake prethodne grupacije skace, adruga polovina cupa kose, onda opet poslije pet minuta i ta polovona od polovine se udruzi s drugom polovnom od polovine i stvara vlastitu grupu skakaca i svojekosocupaca, itd itd..
ok, u takvoj situaciji nadju se i oni koji se po pet puta cupaju za kose radi nebitno izmiijenjenog razloga, ali..takvi su im izbori jer..ljudi se oce kladit. oce pa oce. eto, takav je inas nekakav mentalitet. a netko na tome uvijek i konstantno zaradjuje. i tu i tamo stvori privid pobjednika, tek toliko da bi se igra i zarada odrzale.

tako da umjesto da govorimo o gubitnicima, bolje je pitanje premjestit na teritorij relativnosti pobjede.

dijelom u svjetlu toga, zelim postaviti i drugo pitanje. naime, kod izrucenja ukratko nazvanih..generala, vec je onda pocela taktika unaprijed zrtve. sumnja u sve i svih, protiv nas, a ne njih. pa se to izbjegavalo, pa radilo sve i svasta, pa dok ih se pohvatalo, pa proces ko proces, pa jos sudski, administrativni, birokratski..pa proces je, traje horizontalno i vertikalno i svakako, nije bas bezveze kafka napisao koju rijec o tome i onda jos jedna od karakteristika procesa..neizvjesnost, nemocnost pred tim mehanizmom, strojem stovise.
zatim je dosla prva presuda koja je opravdala te slutnje, osudjenici su jednom nogom bili na putu ka martiriju (barem da se neka korist poznatim nacinom jos izvuce od njih), a haski sud je, naravno, bio politicki, presuda je bila politicka, neumoljiva sila suda i zakona..politicka. nigdje, dakle, zakona i pravde, markac gotovina, pa i čermak dijelom kao dio skupa znan kao hrvatski generali u hagu, postaju ikone. hrvati, kao narod medju narodima, suocio se sa medjunarodnim sudom za ratne zlocine, a ustvari suocilo se samo njih trojica, u ovom slucaju.
no, dobro, to je bila i ona stavka o zlocinackom udruzivanju ili kako je vec to islo, pa se tu vise radilo o tome da ne laju pasi radi sela, tj radi generala, nego radi sebe i tko zna jos cega. da nije bilo te stavke, mozda bi sve skupa islo nekako manje dramaticno i ikonografski.
mislim, pustimo sad trenutno zlocinacko udruzivanje, kako je i zasto uopce doslo do te tocke, to je trece i/ili cetvrto moje pitanje, kao i kako je tako, rekao bih, skoro pa elegantno i obzirom na sedam osam godina, vrlo brzo se od nje odustalo, ali zanima me, kad je to onda odluka haskog suda bila bpliticka, a kad zakonska? u prvoj presudi je bila politicka i nepravedna, a sad je..kako ono..zakonska..zakonita i pravedna? kako to?

a opet, da nisu proveli nekoliko godina u haskom zatvoru ili pritvoru ili kako se to vec zove, tj da nije doslo do formaliziranja i artikuliranja one i onakve optuznice (ponovljam opet..vrlo aljkavo i isforsirano napravljene i kad sam procitao i prvu i drugu verziju..ne znam jel ima jos koja, svaka tocka je po meni padala sama od sebe), nego da je sve pusteno i prepusteno, onako, bez icega, bez ikakvog formalnog ocitovanja, a da nije neka komisijica koja ce se prigodno sastat, uvijek bi ostala ta neka sumnja s kojim bi se moralo kalkulirat, pa ta sumnja onda preraste u mit ili u nesto drugo ili u neki treci alat, tj ostave se ta formalno pravna vrata otskrinuta za neke nepodopstine ili korist.
ali, meni citava ta procedura nije trebala, sto se mene tice njih nije ni trebalo slat u hag, nekom drugom je to bilo potrebno, ta dejurifikacija. kome? i zasto? ko bi od toga mogao imat najvise koristi i tko bi se najvise trebao bojat da neki ludjak ne krene u dekonstrukciju totalnu, pa da izadju tu neki dokumenti, snimke spijunske, svjedoci cak? pa, razmislimo. i pomolimo se i zahvalimo bogu sto se ovako svrsilo.
i to sto kazes, koliko god to pateticno zvucalo i kako god gotovina porucio onima koji to jos ne zele..rat je gotov. i to ne samo ovaj. jebiga, izdao je naredjenje onima koji misle da se mogu sakrit u tosonovim cavoglavama poput onih za cara spremnih japanskih vojnika na otocima, sto su ih pronalazili jos trideset godina nakon hirosime.
samo, tu ima i romantike neke cak. ovo kod nas..pa, gledam malo slusam danas, u sukosanu jedan je vidio cak kometu kako pada uoci presude i to mu je bio znak, a u djurdjevcu sam vidio na tv dvojicu u uniformi, koji su se svijetu prikazali svoju srecu na toliko artikuliran i tih nacin da mogu rec po tom uzorku da se tu ne radi o nikakvim tragovima romantike, o dostojanstvu da i ne pricamo, vec se prije radi o patologiji, narocito ako tu uracunamo i kolektivno cavoglavljenje.

dakle, jel ovo onda sad politicka presuda ili nije? i ako je politicka, jel ona onda isto poruka i kakva? i kako smo mi svijetu pokazali da smo je shvatili?
mozda jednostavno zelimo uciti na tezi nacin, jebiga. pa ce opet bit..mi jadni, neshvaceni, antemuraliticni.. :ne zna: :D

ovo za cijene, sutrasnji novi dan, ovrhe, kredite, banke i slicne zabave, s tim se slazem, ali to cu mozda malo poslije prosirit.
o ratu i pravilima bolje ne pricat. etika je zajebana stvar. toliko zajebana da nam nema druge nego s njom zivjet. u protivnom, od nje se umire. sad, kako ko odabere.. :ne zna: :D
Eks

Post 16 Nov 2012, 22:46

..a unda » wrote: malo ti to prenegativno gledas. i to sustavno. :zubo:

mislim, ti ides po onoj..svi su izgubili (porazeni) i vae viktis? mislim da treba gledat malo modernije, postpateticnije.. okreni na to da su svi pobjednici, pa ces vidjet pravu frku. :D

mene ova, ne samo drzava, podsjeca na one uzivo kladionice..neko da gol, pola njih skace, pola ih se cupa za kose. onda nakon pet minuta obrnuto. onda nakon deset minuta po pola od svake prethodne grupacije skace, adruga polovina cupa kose, onda opet poslije pet minuta i ta polovona od polovine se udruzi s drugom polovnom od polovine i stvara vlastitu grupu skakaca i svojekosocupaca, itd itd..
ok, u takvoj situaciji nadju se i oni koji se po pet puta cupaju za kose radi nebitno izmiijenjenog razloga, ali..takvi su im izbori jer..ljudi se oce kladit. oce pa oce. eto, takav je inas nekakav mentalitet. a netko na tome uvijek i konstantno zaradjuje. i tu i tamo stvori privid pobjednika, tek toliko da bi se igra i zarada odrzale.

tako da umjesto da govorimo o gubitnicima, bolje je pitanje premjestit na teritorij relativnosti pobjede.

dijelom u svjetlu toga, zelim postaviti i drugo pitanje. naime, kod izrucenja ukratko nazvanih..generala, vec je onda pocela taktika unaprijed zrtve. sumnja u sve i svih, protiv nas, a ne njih. pa se to izbjegavalo, pa radilo sve i svasta, pa dok ih se pohvatalo, pa proces ko proces, pa jos sudski, administrativni, birokratski..pa proces je, traje horizontalno i vertikalno i svakako, nije bas bezveze kafka napisao koju rijec o tome i onda jos jedna od karakteristika procesa..neizvjesnost, nemocnost pred tim mehanizmom, strojem stovise.
zatim je dosla prva presuda koja je opravdala te slutnje, osudjenici su jednom nogom bili na putu ka martiriju (barem da se neka korist poznatim nacinom jos izvuce od njih), a haski sud je, naravno, bio politicki, presuda je bila politicka, neumoljiva sila suda i zakona..politicka. nigdje, dakle, zakona i pravde, markac gotovina, pa i čermak dijelom kao dio skupa znan kao hrvatski generali u hagu, postaju ikone. hrvati, kao narod medju narodima, suocio se sa medjunarodnim sudom za ratne zlocine, a ustvari suocilo se samo njih trojica, u ovom slucaju.
no, dobro, to je bila i ona stavka o zlocinackom udruzivanju ili kako je vec to islo, pa se tu vise radilo o tome da ne laju pasi radi sela, tj radi generala, nego radi sebe i tko zna jos cega. da nije bilo te stavke, mozda bi sve skupa islo nekako manje dramaticno i ikonografski.
mislim, pustimo sad trenutno zlocinacko udruzivanje, kako je i zasto uopce doslo do te tocke, to je trece i/ili cetvrto moje pitanje, kao i kako je tako, rekao bih, skoro pa elegantno i obzirom na sedam osam godina, vrlo brzo se od nje odustalo, ali zanima me, kad je to onda odluka haskog suda bila bpliticka, a kad zakonska? u prvoj presudi je bila politicka i nepravedna, a sad je..kako ono..zakonska..zakonita i pravedna? kako to?

a opet, da nisu proveli nekoliko godina u haskom zatvoru ili pritvoru ili kako se to vec zove, tj da nije doslo do formaliziranja i artikuliranja one i onakve optuznice (ponovljam opet..vrlo aljkavo i isforsirano napravljene i kad sam procitao i prvu i drugu verziju..ne znam jel ima jos koja, svaka tocka je po meni padala sama od sebe), nego da je sve pusteno i prepusteno, onako, bez icega, bez ikakvog formalnog ocitovanja, a da nije neka komisijica koja ce se prigodno sastat, uvijek bi ostala ta neka sumnja s kojim bi se moralo kalkulirat, pa ta sumnja onda preraste u mit ili u nesto drugo ili u neki treci alat, tj ostave se ta formalno pravna vrata otskrinuta za neke nepodopstine ili korist.
ali, meni citava ta procedura nije trebala, sto se mene tice njih nije ni trebalo slat u hag, nekom drugom je to bilo potrebno, ta dejurifikacija. kome? i zasto? ko bi od toga mogao imat najvise koristi i tko bi se najvise trebao bojat da neki ludjak ne krene u dekonstrukciju totalnu, pa da izadju tu neki dokumenti, snimke spijunske, svjedoci cak? pa, razmislimo. i pomolimo se i zahvalimo bogu sto se ovako svrsilo.
i to sto kazes, koliko god to pateticno zvucalo i kako god gotovina porucio onima koji to jos ne zele..rat je gotov. i to ne samo ovaj. jebiga, izdao je naredjenje onima koji misle da se mogu sakrit u tosonovim cavoglavama poput onih za cara spremnih japanskih vojnika na otocima, sto su ih pronalazili jos trideset godina nakon hirosime.
samo, tu ima i romantike neke cak. ovo kod nas..pa, gledam malo slusam danas, u sukosanu jedan je vidio cak kometu kako pada uoci presude i to mu je bio znak, a u djurdjevcu sam vidio na tv dvojicu u uniformi, koji su se svijetu prikazali svoju srecu na toliko artikuliran i tih nacin da mogu rec po tom uzorku da se tu ne radi o nikakvim tragovima romantike, o dostojanstvu da i ne pricamo, vec se prije radi o patologiji, narocito ako tu uracunamo i kolektivno cavoglavljenje.

dakle, jel ovo onda sad politicka presuda ili nije? i ako je politicka, jel ona onda isto poruka i kakva? i kako smo mi svijetu pokazali da smo je shvatili?
mozda jednostavno zelimo uciti na tezi nacin, jebiga. pa ce opet bit..mi jadni, neshvaceni, antemuraliticni.. :ne zna: :D

ovo za cijene, sutrasnji novi dan, ovrhe, kredite, banke i slicne zabave, s tim se slazem, ali to cu mozda malo poslije prosirit.
o ratu i pravilima bolje ne pricat. etika je zajebana stvar. toliko zajebana da nam nema druge nego s njom zivjet. u protivnom, od nje se umire. sad, kako ko odabere.. :ne zna: :D
Možemo i o pobjednicima.
Pobijedili su, nažalost, i svi oni koji i danas vjeruju da je ubojstvo civila naprosto kolateralna žrtva i time nebitno. Pobijedili su oni koji će sutra pod hadezeovskom ili haespeovskom zastavom divljati u svom nacionalističkom zanosu jer su crno na bijelo dobili da je sve što su radili bilo legitimno i u ime pravde.
Pobijedili su svi oni idioti koji bi sad silom u ovu presudu ugurali i Tuđmana i Šuška i priskrbili im aureolu.
Pobijedio je narod koji sad ima puno pravo pjevati "Ubi Srbina" jer su crno na bijelo dobili da su na pravoj strani, baš kao devedesetih. Revival, trenutni ili dugogodišnji, vidjet ćemo.
Pobijedio je hadeze iz devedesetih nasuprot lopova Sanadera koji ih je izdao.

To me žalosti.
Ja ne znam omjer krivih i pravednih vojnika. Ne znam točno ni koliko ni kakvih zvjerstava je počinjeno, ali znam da su počinjena i s hrvatske strane.
Ali ono što odbijam vjerovati je ono što se svaki put kad itko slučajno progovori o našim žrtvama (a to je daleko teža pozicija jer moraš ne ispasti hadezeovac, ustaša, zatucan, mrzitelj) serviraju žrtve kojima je netko iz naših redova presudio. Čim zineš u usta moraš ubaciti određenu količinu pepela. Zašto? Zašto je to što je netko otišao u rat i nije ubijao djecu i civile (jel to moguće? ili je krimen što je pucao uopće? ne znam) sramotno? Lijepe i pravedne riječi su lijepe i pravedne riječi, ali ne znam kome bi opće dezerterstvo sačuvalo glavu na ramenima. Ja priznajem da govorim iz sebične pozicije. Možda bi me bolio kurac da sam živjela u Zagrebu. Možda bih se sprdala sa svim tim, šta ja znam.

Zašto se kolektivna histerija, kič, nacionalističko ludilo mora vezivati uz puku činjenicu da je bilo ljudi koji su nam spasili guzice? A da pritom nisu ubijali nevine guzice. Zato pitam, o čemu pričamo uopće, o presudi koja je isprostituizirana od strane političara, politikanata, o tome da je svaki vojnik zločinac apriori ili o tome da je beskrajno naivno sam za sebe, bez kiča, histerije i buke, biti zadovoljan s tim da ima barem nekakve simboličke pravde? Iako su oni koji sad prostituiraju presudu oni zbog kojih se nemamo čemu veseliti. Ali sama presuda meni znači da mi guzicu nisu spasili samo zločinci i da nije neki starac i neko dijete zbog moje sigurnosti moralo izgubiti glavu.
Možeš reći da sam naivna, da pričam pizdarije, možda je sve samo dobra gluma i možda je sve bilo samo klanje izopačenih jedinki, ali meni nešto ne dopušta da u to povjerujem. Ne znam točno što.

Jako dobro znam da su i naši činili zločine. Samo ne znam hoće li itko ikad osim nakaradnih persona dobiti pravo da kaže bilo koji grad, mjesto, datum, bilo što, a da nije patološki slučaj, hadezeovac i budala. Jer meni je beskrajno odvratna situacija u kojoj se na račun jednih žrtava pričaju vicevi, a drugima se iskazuje pijetet.

Ne zato što se drugima iskazuje pijetet jer smatram to nužnim i potrebnim nego zato što se to radi ama baš svaki put kad se spomenu prvi o kojima se ili pričaju vicevi ili se koriste u političko demagoške svrhe.

Može li itko iskreno i ljudski reći da mu je žao zbog gradova koji su razoreni i grobnica te logora? Mnogi koji se vole našaliti svaki put kad netko to kaže, vole za sebe govoriti da su jako tolerantni i da ćute svu bol žrtava koje su pale od naše ruke. A ja nekako ne vjerujem da netko tko može sprdati jedne žrtve ima išta osim lažne poze spram drugih. To je jednaka poza kao i hadezeovska. I to je također patologija. Ne moći suosjećati s nekim samo zato što je iz iste države kao i ti. Jednaka kao i ne moći suosjećati s nekim zato što je iz druge države. Nije to metenje svog praga. Neki neće nikad pomesti, istina. Ali znači li to da neki moraju stalno mahati metlom? I opandrčiti tom metlom svaki put kad nekom bude drago što je preživio taj usrani rat? Jel se mora od svega praviti vic i zgražati nad seljačinama? Jebatga, onda ili konačno priznajmo da smo svi genocidan narod baš kao i ostala dva i pomirimo se više : pupovac: da se možemo opet klati jer mi to tako iz vica svako malo, tko se tuče taj se voli, ili zašutimo više s desničarskim i ljevičarskim proljevima.

O političkoj presudi, ne zanima me to. Meni je ovo više osobna stvar. Ni kič ni spektakl ni politika. Unatoč ako i jest.
Eks

Post 16 Nov 2012, 22:58

I da, danas je sve goli kurac. Nemamo ništa. Na fejsu se šera neki status neke ženske kojoj je pun kurac povijesnih trenutaka. Slažem se. Potpisujem. Samo mi se čini da ta ženska zaboravlja da danas uopće piše te gnjevne retke. Ok, ona nema zašto biti zahvalna ikome jer je pobjegla iz općeg kaosa, ali svejedno, nisu svi bili te sreće. Nisu svi mogli pobjeći. I nama koji nismo mogli pobjeći i koji bi rado u inozemstvo kao i ona jer ne želimo spiskati život ovdje je postojalo jedno turobno i mračno vrijeme u kojem nisu samo odvodili ljude iz stanova nego su postojali i neki ljudi u podrumima koji se baš nisu previše nadali ičemu osim da se ovi ne probiju do grada. Pa bi se moglo malo mućnuti glavom prije nego se popularno krene sa sarkazmima o povijesnim trenucima. Ali, opet, svatko progovara iz i zbog vlastite guzice. Pa tako i ja. Kojoj je isto pun kurac prostituiranja povijesnih trenutaka kao i sprdnje na račun istih. Ali morala sam se roditi ovdje i iz te kože ne ide. Da su me starci poslali u inozemstvo ili da sam rođena u Istri, Zagrebu pisala bih kako mi se sere od svega o čemu su mi prepričavali. A pazi ovo, ja čak nemam ratne traume. :rofl: I kako da se onda poserem na one koji zbilja imaju? :ne zna: Serem se na kič, hadezeovce, ali ne mogu baš na sve.
Emericzy

Post 17 Nov 2012, 07:12

Nema se tu što pametno reć.

Možeš eventualno reagirati na glupost ili zloću.
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 17 Nov 2012, 10:46

Lijepo je kad te ovakva vijest zatekne u inozemstvu i primas cestitke stranaca kao da smo jos jednom pobijedili u ratu.

A ne znaju kolko mi je neugodno sto pripadam kukavickom narodu koji je isporucio najbolje od najboljih iz svojih redova, zbog boljeg standarda (o, kako smo pravedno kaznjeni padom istog), jednoj kvazipravosudnoj tvorevini gdje nevin lezis godinama cekajuci da sudjenje uopce pocne.
Zamisljam druga Starog da mu je neko dosao poslije rata i trazio da mu isporuci stajaznam Kocu Popovica, jebote upiso bi se od smijeha iste sekunde Jovanki u krilo.
A mi smo se tjesili da je to zato jer smo pravna drzava, a pravo i pravda su odavno ovdje rekli laku noc.

I nece reci dobar dan dokle god pravi psi rata na slobodi slave ovakve dogadjaje uz ustaske prigodnice i rafale.

A heroj je jos jednom pokazao kako se vode bitke i svaka mu cast na tome.
'if you fall, i'll be there' (floor)
..a unda
Undaminator

Post 17 Nov 2012, 11:59

ex anais » wrote:
Možemo i o pobjednicima.
Pobijedili su, nažalost, i svi oni koji i danas vjeruju da je ubojstvo civila naprosto kolateralna žrtva i time nebitno. Pobijedili su oni koji će sutra pod hadezeovskom ili haespeovskom zastavom divljati u svom nacionalističkom zanosu jer su crno na bijelo dobili da je sve što su radili bilo legitimno i u ime pravde.
Pobijedili su svi oni idioti koji bi sad silom u ovu presudu ugurali i Tuđmana i Šuška i priskrbili im aureolu.
Pobijedio je narod koji sad ima puno pravo pjevati "Ubi Srbina" jer su crno na bijelo dobili da su na pravoj strani, baš kao devedesetih. Revival, trenutni ili dugogodišnji, vidjet ćemo.
Pobijedio je hadeze iz devedesetih nasuprot lopova Sanadera koji ih je izdao.

To me žalosti.
Ja ne znam omjer krivih i pravednih vojnika. Ne znam točno ni koliko ni kakvih zvjerstava je počinjeno, ali znam da su počinjena i s hrvatske strane.
Ali ono što odbijam vjerovati je ono što se svaki put kad itko slučajno progovori o našim žrtvama (a to je daleko teža pozicija jer moraš ne ispasti hadezeovac, ustaša, zatucan, mrzitelj) serviraju žrtve kojima je netko iz naših redova presudio. Čim zineš u usta moraš ubaciti određenu količinu pepela. Zašto? Zašto je to što je netko otišao u rat i nije ubijao djecu i civile (jel to moguće? ili je krimen što je pucao uopće? ne znam) sramotno? Lijepe i pravedne riječi su lijepe i pravedne riječi, ali ne znam kome bi opće dezerterstvo sačuvalo glavu na ramenima. Ja priznajem da govorim iz sebične pozicije. Možda bi me bolio kurac da sam živjela u Zagrebu. Možda bih se sprdala sa svim tim, šta ja znam.

Zašto se kolektivna histerija, kič, nacionalističko ludilo mora vezivati uz puku činjenicu da je bilo ljudi koji su nam spasili guzice? A da pritom nisu ubijali nevine guzice. Zato pitam, o čemu pričamo uopće, o presudi koja je isprostituizirana od strane političara, politikanata, o tome da je svaki vojnik zločinac apriori ili o tome da je beskrajno naivno sam za sebe, bez kiča, histerije i buke, biti zadovoljan s tim da ima barem nekakve simboličke pravde? Iako su oni koji sad prostituiraju presudu oni zbog kojih se nemamo čemu veseliti. Ali sama presuda meni znači da mi guzicu nisu spasili samo zločinci i da nije neki starac i neko dijete zbog moje sigurnosti moralo izgubiti glavu.
Možeš reći da sam naivna, da pričam pizdarije, možda je sve samo dobra gluma i možda je sve bilo samo klanje izopačenih jedinki, ali meni nešto ne dopušta da u to povjerujem. Ne znam točno što.

Jako dobro znam da su i naši činili zločine. Samo ne znam hoće li itko ikad osim nakaradnih persona dobiti pravo da kaže bilo koji grad, mjesto, datum, bilo što, a da nije patološki slučaj, hadezeovac i budala. Jer meni je beskrajno odvratna situacija u kojoj se na račun jednih žrtava pričaju vicevi, a drugima se iskazuje pijetet.

Ne zato što se drugima iskazuje pijetet jer smatram to nužnim i potrebnim nego zato što se to radi ama baš svaki put kad se spomenu prvi o kojima se ili pričaju vicevi ili se koriste u političko demagoške svrhe.

Može li itko iskreno i ljudski reći da mu je žao zbog gradova koji su razoreni i grobnica te logora? Mnogi koji se vole našaliti svaki put kad netko to kaže, vole za sebe govoriti da su jako tolerantni i da ćute svu bol žrtava koje su pale od naše ruke. A ja nekako ne vjerujem da netko tko može sprdati jedne žrtve ima išta osim lažne poze spram drugih. To je jednaka poza kao i hadezeovska. I to je također patologija. Ne moći suosjećati s nekim samo zato što je iz iste države kao i ti. Jednaka kao i ne moći suosjećati s nekim zato što je iz druge države. Nije to metenje svog praga. Neki neće nikad pomesti, istina. Ali znači li to da neki moraju stalno mahati metlom? I opandrčiti tom metlom svaki put kad nekom bude drago što je preživio taj usrani rat? Jel se mora od svega praviti vic i zgražati nad seljačinama? Jebatga, onda ili konačno priznajmo da smo svi genocidan narod baš kao i ostala dva i pomirimo se više : pupovac: da se možemo opet klati jer mi to tako iz vica svako malo, tko se tuče taj se voli, ili zašutimo više s desničarskim i ljevičarskim proljevima.

O političkoj presudi, ne zanima me to. Meni je ovo više osobna stvar. Ni kič ni spektakl ni politika. Unatoč ako i jest.
to sto tebe zalosti, to je vise za zabrinut se, nego za bit tuzan, ali..nije ni za brigu. zabrinutost je prvi korak ka psihickim poremecajima. :D
ali, mislim da razumijem o cemu pricas i u rasponu price gdje su kriteriji porazeni i pobjednici, koliko god se mogu slozit da na ovaj ili onaj nacin svi gube ili, u ekstremnom marketinskom ludilu, svi pobjedjuju, netko je u ovoj prici ipak pobijedio i ostvario svoje ciljeve na nacin na koji je ostvario.
mislim, da ne selim ovu pricu na druge terene, kad kazemo da su)smo svi, u nekim opcenitijim gabaritima..stogod, izgubili, pobijedili..mogli bi na taj svi-nacin reci da je ovaj rat bio svima potreban u smislu da su ga svi htjeli. govorim o svim stranama, ne o svim nestranama u ratu.
e, sad, ta opcija koja se manifestira na nacin ili u kolicini da si tuzna, ima razloga ponasat se kako se ponasa, kao sto i ostali imaju razloga mislit i ponasat se na drugi nacin, e sad je pitanje samo koliko je kome to vise osobna stvar.
sve dok to bude osobna stvar, u smislu emotivnog odnosa, onda te strane ili nestrane, koje mogu cak bit i sukobljene ili cak, usprkos sukobljenosti, imaju znacajnije ili vece slicnosti nego razlike, bez obzira sto se svaka strana pokusava identificirati ili nazvati ovako ili onako zeleci se na takav nacin razlikovati od te druge strane misleci da je to neka vrijednost, imanentnost.

vidim i da te jos neke stvari malo bune, nisi jedina ako ce ti bit lakse. jes ti citala dezulovicevog kristkinda? kazem, etika je zeznuta stvar, sve je dobro dok se nasa nevinost brani postedjivanjem nevinih s druge strane ili trece, pete strane ili kako ti kazes da ne znas bas sto je u ratu krimen, ali sto ako je cijena koju treba netko drugi platiti, malo veca?
tu vec dostizemo plafone nase osobne involviranosti ili razmisljanja i zato je sa osobne razine i involviranosti bolje se distancirati i izabrati politicki pristup, jer smo ga osobno i ovako i onako, htjeli to sebi priznati ili ne, odabrali.

tako je i s ovom presudom, bolje je promatrati kao politicku presudu, jer ona to i jest, kakva kod bila i gledati je u sklopu politickih interesa, nikakvih etickih ili eto ajd, zakonskih nekih. bolje je tako odrzati distancu, a ne odmah zasrljati u osobno. uvijek imamo dovoljno vremena i prostora da se osobno odredimo zato jer nam tako odgovara ne mareci za druge i da to pokusamo dignuti na razinu opceg pravila, ali dajmo ili pokusajmo malo dati priliku i objektivnosti i uociti koji sve interesi osim naseg ili nasih postoje i pokusati se dogovoriti i prije svega biti iskreni prema sebi, inace cemo ostati u vrzinom kolu emocija, demokratske pateticne zadrtosti, religije kao nosaca politike i prevare..ukratko ludila koje se samo sobom hrani.
rat nije produzena ruka politike, nego ludila i to kao izbora da bi se takvim mehanizmom pokusao sacuvati neki integritet..

znam da treba upakirati neke poruke da bi tako dospjele do sto veceg broja ljudi i da bi bilo nejasno prosjecno emocionalno obrazovanom balkancu (dinaroidu, stogod) kad bi se porucilo..stavimo tocku na i sto se tice ludila, ludilo je napokon gotovo..ali nekom ko je lud, neces pomoc ako mu kazes da je lud, mozes mu time samo stanje pogorsati.

zato, ne treba gledati bas sve tako osobno ili dramaticno, jos ce se u politickom procesu sto se ovih krajeva ovdje tice i sto se haga tice svasta odlucivati i porucivati i svaka odluka kakva god ona bila ce se od svih pokusati iskoristiti, bit ce tu jos razocarenja i odusevljenja, danajskih darova, manipulacija masama tako da uvijek pola skace od veselja, pola se cupa za kose, a mi mozemo samo pokusat odabrat kad cemo se u kojoj grupi nac, kockat se ili gledat sa strane i cudit se..sto drugo? :D
Eks

Post 17 Nov 2012, 13:38

A eto, netko doživljava osobno, netko politički i svatko je nekom sličan. Danas je novi (sivi i kišni :() dan i sve je isto kao i prekjučer. Sutra će biti još gore pa je dobro da između goreg i jošgoreg stignemo i proćaskati. :o
Pješčana

Post 17 Nov 2012, 15:19

uopće nisam toliko reagirala dok nisam otišla tamo na Politiku, i počela čitati ljude koji plaču, sad već poodraslu djecu kako pišu da im očevi branitelji plaču, valjda prvi put od rata naovamo.. meni je jučerašnji dan bio ventil za tolika sranja koja se kumuliraju, a kako smo karakterno potlačen narod i nismo spremni na neke akcije, ovo je valjda bio trigger za sve što narod tlači. pa je narod plakao i smijao. klinci koji ne znaju za što je Gotovina osuđen su slavili uz deračinu. Gledala sam kako se Čavoglave ore na tvu.
jbte, Čavoglave :facepalm:
generali su mi baš dobro izgledali: odmjereni, i brijem da im je bio šok vidjeti onu svjetinu koja je očekivala ne znam što- riječ koja će ih pokrenuti da krenu u još jedan rat. jer imala sam dojam da bi se masa njih sad baš rado krenula boriti.
jer, lakše je vikat floskule i borit se slobodnu Hrvatsku, nego živjeti i preživjet u miru, kad je Hrvatska slobodna, i kad nije izvanredno stanje. kad treba plaćat račune.
i smiješno mi je kako su zviždali na gotovininu zahvalu državnim institucijama, onim koje je većina izabrala, onim koje su generale izvukli iz Haaga.
kako nam je narod glup. ujedinjeni smo jedino kad imamo vanjskog zlog neprijatelja.

što se tiče pjesama, imala sam grč u želucu pola dana, jer to su pjesme koje su puštane s radia nakon što bi granatiranje počelo, i nakon što bi uzbuna svirala.
ne znam hoću li ikad u svom životu moći poslušati ijednu tu pjesmu a da mi nije vezana uz takvu reakciju.
tako da Čavoglave i Moja domovina i Bože čuvaj Hrvatsku i sve što je išlo u tom paketu..jab to pospremila u neku mentalnu arhivu.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Pero

Post 17 Nov 2012, 15:22

Pješčana » wrote:...kako nam je narod glup. ujedinjeni smo jedino kad imamo vanjskog zlog neprijatelja.
Pa meni se to čini razumljivo. Što je negdje drugdje drugačije?
Pješčana

Post 17 Nov 2012, 15:25

Pero » wrote: Pa meni se to čini razumljivo. Što je negdje drugdje drugačije?
ne znam kako je okolo. ali mi smo usmjereni na međusobno zabijanje noževa, umjesto da radimo na oporavku zemlje i dobrim međusobnim odnosima.

jbt morao je doć čovjek koji je potrošio godine u zatvoru da kaže da je vrijeme da se okrenemo budućnosti.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Eks

Post 17 Nov 2012, 15:34

Samo mogu reć da ne želim živjeti u Hrvatskoj koja će izabrati opet HDZ. Ne mogu, ne želim, meni se plače od toga. Imala sam tupi grč u želucu gledajući onu svjetinu, naslađivala sam se što nisu dobili ono što su htjeli od tog govora, eto, priznajem. Niti osmijeh, niti suze, samo tupi anksiozni grč. I strah. Imam osjećaj da je netko u onoj gomili povikao "eno Srbina" da bi netko krenuo klati. Neka glupača negdje, već sam zaboravila gdje, je napisala da je netko jebao mater ustašama na ulici, a da nitko od momaka nije reagirao. Kako su to trebali reagirati? Ubi, zakolji? :ne zna:

Zlo mi je. :(
Jer danas, rekapitulirajući sve ono jučer, shvaćam kuda opet Hrvatska ide. I ako mi netko kaže svi su isti, ono, ... ne znam. Neka su stoput isti, ja njih ne mogu više gledati, nikad više. Ni njih ni njihovu histeriju i patetiku.
Emericzy

Post 17 Nov 2012, 16:42

Nakon gluposti koju je američki narod demonstrirao tijekom nedavno završene predizborne kampanje, nekako mi se mi više ne činimo onako jezivo glupima kao što smo mi se nekad činili.

Dugo sam mislio da ćemo mi napredovat do standarda Zapada. Umjesto toga, Zapad se lagano izjednačuje s nama.
Eks

Post 17 Nov 2012, 16:48

Možemo si i tako tepati. Možda je ipak bolje pogledati neke druge zemlje. A i kad smo mi to Amere smatrali pametnima? Uvijek se tješimo da smo pametniji od njih. :ne zna:
Euklid
old school

Post 17 Nov 2012, 17:12

ex anais wrote:Samo mogu reć da ne želim živjeti u Hrvatskoj koja će izabrati opet HDZ.

Onda ces nas prije ili kasnije ostavit na cjedilu da se sami patimo s njima.

Jer mnogi su jos izbori pred nama na kojima ce hdz trijumfirati.

Na zalost.

Kako neko rece, svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje a mi smo lopovski narod, da se blago izrazim.
Eks

Post 17 Nov 2012, 17:20

Euklid » wrote:

Na zalost.

Kako neko rece, svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje a mi smo lopovski narod, da se blago izrazim.
:(

Ako vas ostavim, ostavljam vas u dobrim rukama. Undinim. :zubo: Jedino što bi me tamo odavde zanimalo jest svađaju li se još uvijek Emer i Unda na Trkeljanju. :zubo:
Euklid
old school

Post 17 Nov 2012, 18:08

Prepametni su oni da bi se svadjali.

To sto ponekad izvode, red prepucavanja, red spustanja, red sitnih provokacija...
to je posve prirodno...
mislim ono, da se muzjaci natjecu ko ce bit glavna faca u coporu

makar je copor sve manji pa upitan postaje smisao takvog natjecanja

Isto ko i zenke, stalno ljepe neke slicice, sta su si kupile, kak su se ofarbale, obojale noktice, depilirale dlacice...

Meni je simpaticno gledat i jedno i drugo. Mozda sam bi :misli:
Euklid
old school

Post 17 Nov 2012, 18:09

Dobro, kakve ovaj post gore ima veze s ustasama i partizanima? Molim moderatore da ga odmah izbrisu a autora kazne...
Pješčana

Post 17 Nov 2012, 22:53

Euklid » wrote:

zašto ne?
nije hdz problem. jedna zdrava desnica ne bi smetala.
za 20 godina hdz može biti puno zdravija stranka, kad svi ovi koji su u politici od '91. nestanu.
Euklid
old school

Post 17 Nov 2012, 22:59

Image
  • Information