emerici, pa jebenti..reci, jel ti imas mozda u vozackoj da mos vozit onu kategoriju..koja ono kategorija moze vozit valjak? i to onaj sto ima sa strane kao konj one.. kako se zovu.. naocnjaci? ono da se gleda samo naprijed, ali i tu su instalirani retrovizori, tako da, jebiga, ne znam kako se to moze vozit, da idjes naprijed valjkom, a gledas natrag, ali ti to radis..
malo cu skratit kvotove ti..
e, pa sori, mislim da si spreman za nova znanja.

pogledaj malo, kad govoris vec da si puno citao, tko se sve i sto se sve i kada objasnjava tim organistickim analogijama.
nitko vise ozbiljan ili barem tko zeli da ga se smatra ozbiljnim, ne upotrebljava takve analogije za objasnjavanje drustvenih procesa ili odnosa. ok, osim mozda osiguravajucih drustava, ali oni oni su i onako u rangu neke religije.
Z...
kakve veze ima grozdje s mojim pitanjem? i s vrbom? koja evolucija? mislis na industrijsku revoluciju, na burzoasku revoluciju, na stvaranje nacija, pa onda je to sad nekako postalo evolucijom? nakon sto je sveti benetikt zastitnik bankara. nije jos? kako to, kad su benediktinci poceli primjenjivati nesto sto se zove cijenom novca.
sta ce bit i oce li, ko to zna sta ce bit. zavisi koliko se bude sutjelo.
U..
najdraze mi je igrat igrice tako da je pustim, a onda se ona sama igra. koji put tako lakse razmisljam. nesto kao kad ti koji put treba neki bijeli sum u pozadini da bi se koncentrirao.
dakle, vidis da mozes kad hoces. nakon sto si ovo napisao, jos uvijek ostajes kod..jedne jedine i cudjenja kako neko moze uopce mislit o jednoj jedinoj kao o svakakvoj, nikakvoj, zamjenjivom, bilo kakvom, ali jedinoj? jednoj?
dakle, problem je u drzavi, a ne ide ti se negdje, ne seli ti se? sta radit onda? mijenjas vlade, jel. jedna vlada, druga treca, a problem sve gori. sta onda mislit nego da je problem u drzavi. pa onda, mijenja se drzava, ustroji se neka nova, udruzis se s jos nekim ili se krene putem manjih tih, jel, drzavica ili cega vec, gdje ce zivot bit bolji i ugodniji.
kazem, nije ni rim propao dekretom.
pa nisi se valjda ozenio za drzavu. mislim, gore nego da si se ozenio...kao da si potpisao predbracni ugovor u kojem stoji da ces u slucaju rastave ako te drzava prevari, sve dat drzavi samo zato jer je volis i jer je jedna jedina?
P..
jesu li ili nisu li tijela. kakva je to..neke vrste tijelo? kakvu uvjeti? ti se ustvari citavo vrijeme zelis izrazavati u okviru neke teorije informacija, sustava, ali te ne ide, pa onda svedes to na tijelo i jebiga, jasno da onda nemas vise kuda nego zapizdit u organe, organizme, tijela i sve svest na ono kako je pradida govorio kad je sidra tu bacao..ili plugove, sta se vec baca kad se zeli pokazati kontinuitet tradicije mudrosti u vrdoljakovom biotradiciosocoloskom moja baba stilu. : D
u drugim zemljama postoje i privatne bolnice. neko dodje, tko zna kako i odakle, izvadi pare zeleci imati jos vise para i npr, napravi bolnicu. potraznja je tu velika. narocito velika medju onima koji imaju novaca.
nije tu bilo nikakve kuke i motike. tu radi jedino sina i katran i perje i progon, jasno nakon sto vrati do centa ono sto je ojamio.
kod nas iskoristis resurse koji su nekada nosili naziv drustvenih, tj ulozis nista ili dignes kredit na to sto mislis privatizirat, ono, hipoteka ti je nesto sto nije tvoje i jos koristis sredstva iz budzetadaju ti ih, jer se brines za zdravlje ljudi.
mislim, nije mi jasno kako uopce mozes nesto usporedjivat ovdje i gdje vec ti se usporedjuje ko maksim po diviziji.
S...
T..
N..
pa zasto se toliko zrtvujes. nemoj molim te vise, meni dodje za plakat od samilosti kad te cujem. kazi lijepo, vi tamo, kreteni koji ne date brodogradnju, ne zelim imat s vama vise posla, ne zelim vam davat moje pare, odvajam se. jebitese i vi i vasa brodogradilista, a da o drugom i ne govorim. vi meni ne trebate..dosta je bilo ovoga & toga. necu vas nista trazit, ali ni vi mene nista vise ne trazite. ne dam, nemam. idem zivjet u drzavi zajedno s varazdinom, koprivnicom, bjelovarom, sa svetom murom na dravi..dogovorimo se za granicu. ahoooj..
mislim, cemu forsirat? drugi ne zele zivjet kako ti hoces, a ti ne zelis financirat tudje ludosti i da drugi dzabe locu i zderu,a ti da za to crncis. mislim, poptpuno si u pravu, ali ono..potpuno.
iako, stilske vjezbe samo radi, retoricki i hipoteticki, da si ti mogao, da si bio u toj mogucnosti, imao te ovlasti, dakle, simuliram, bi li ti, lolo, zatvorio skverove 1995? ..ocemo malo zesce..1993? ili, ajd, amo do kraja 1991, dok su jos bili na navozu neki brodici ili 1992? aj, iskreno sebi odgovori? ono, amo djaci kuci, dosta je bilo kurbinog pira..brodogradilista su vam neprofitabilna, razlaz.
dakle, u okvirima ove simulacije, ne pet godina prije ili poslije.
mislim, ako ne bi onda zatvorio, onda zaboravi temu i skverove, bavi se nekom drugom tematikom. a ako bi zatvorio, he he, siguran si da bi?
P...
pa nego od cije love zive? mislim, ima kumpira i ovdje, ali mogu ih kupit jedino preko konzuma, ako razumijes da se ne pogubimo u detaljima.
nadalje, zasto bih ja financirao skolstvo koje je..ne znam..ne znam kako bih to opisao..od revolucija u pravopisima svako dvije godine, preko revolucija u povijesti, pa do cega ono..ah, da, vjeronauka?
ili, platis ispite na faksu i onda odes vani radit ili ostanes ovdje radit, mases s diplomom jer te i onako niko drugo nista ne pita.
mislim da je jasno da onaj ko ima za platit ispit da ga posao vec ceka. kako se to zove..proizvodnja za poznatog kupca?
to da financiram? da financiram, pa eto, lokalno cu, jos smo u samo jednoj dezeli : zubo:, sveuciliste u kojem se ukidaju predmeti o proucavanju nasilja il predmeti koji proucavaju ovdasnju modernu, jel, onu koja se ne bi smjela proucavat, akod dekana kad udjes izgleda kao da si usao na bogosloviju, a ne na, recimo, filozofski.
predivno obrazovana djeca, ali cime?. super sutrasnji kadrovi. jedni jedini, a da kakvi ce bit. gaudeamus igitur..
P..
dakle, ok, eto, prije nije bilo dobro, sad je jos gore. onu je trebalo mijenjat, ovu treba po svaku cijenu spasavat.
daj mi reci jedan razlog zasto? ajd, os ekonomski, vidim da se palis na ekonomske pristupe. vjerojatno one koji ekonomiju objasnjavaju, opisuju i razumijevaju organisticki. : D
nemoj sad vrdat. koji su racionalni (ne iracionalni) razlozi da je ona drzava koja je imala pet ili deset puta bolju bilancu, perspektivu, red i drustvo po civilno drustvenim mjerilima skoro potpuno spremno da udje u tu evropu kojoj mi sada dohrljavamo nekako spoticuci se u frci i strahu zelimo je se docepati, trebalaje, dakle, propast jer nije bila dobra, a ova za koju zaista mozemo rec da zivi po duhu svetome, jer se ne zna od cega drugog, je nezamjenjiva?
dakle, pitam, tko je tu lud, zasto i koliko? mislim, koji je smisao te drzave, a stalno se spominje neka ekonomija, neka lova, neka sloboda, neka kvaliteta zivota, a svega toga svakim danom sve manje.
zar je konj na trgu bana republike, koji je baj d vej, vrlo sumnjive identifikacije i metafore, toliko vrijedan da ustvari postaje oltar na kojem cemo svi bit zrtvovani?
jel tebi jasno sto ja pitam? jel tebi jasno dok se misli da je ova jedna i jedina, da ce to tako i bit, da je to terminalno razmisljanje ovog drustva ili ako bas hoces velike pateticne rijeci koristit.. kulture? nema dalje. nema bolje. nema nista..
a, eto, ja mislim da je ovo zanimljiv dio svijeta. jedino mi je zao sto nemamo jos i vulkane.
N..
ma, jel ti to zelis mozda sve drzavne institucije i firme privatizirat?
a inu politika ne vodi? a djuru djakovica politika ne vodi? a igeha politika ne vodi? a konzum politika ne vodi? o bankama necu, one su te koje vode politiku i koje su prije privatizacija bila glavni servis jedne ili neke politike, kao sto su glavni servis bile svicarske banke trecem rajhu..do kraja. treceg rajha.
zaista, ne znam puno, ako i to. ali, zasto se i ostali skverovi ne bi mogli drugacije organizirat? zasto vec nisu? mislim, jel ih zato treba ukinut i posadit, ne znam, hotele neke? zar u uljaniku vecinu dionica nije do sad nedavno imala drzava, dakle, politika, pa ih je prenijela na radnike?
jel tebi jasno da je to sve vezano, spojeno. da ako brodogradilista jednostavno ukines, jer se tebi ne da dalje razmisljat i dosadila su ti, da ukidas jos stosta, a ne rijesavas skoro nista, tj neznatno, a stvaras jos gore?
kazem, ako ne zelis tako razmisljat, onda je to tvoje pravo i tvoja sirina gledanja, ali onda budi dosljedan u tom principu, pa pogledaj gdje sve tvoja lova ide i jel ti to zelis i zasto zelis jedno, a ne zelis drugo.
to tvoje pravo da na ovaj ili onaj nacin racionaliziras ne bi li pretpostavio da tako mozes imat neku korist, to pravo moras onda i drugima dopustit, moras dopustit da svatko gleda svoje interese, organizira svoju okolinu, odredjuje svoje cijene i svoje poreze i da odlucuja kako ce i gdje usmjeravati svoj novac, pa koliko ga ima da ima.
ovo sto ti govoris, put kojim ides, moze imati samo dva izlaza. ok, tri, ako uracunamo jos godine i godine sivila. mozemo imati druge administrativne i funkcionalne cjeline vezane za druge administrativne centre ili mozemo imat crnilo, nacional arbajt maht fraj, red, rad, disciplina i molitva.
dakle, ak ja ne znam, nemoj se pravit da ti ne razumijes o cemu se radi, a radi se o onom cega se ti upravo, kao bojis, jedino, ne znam zasto mislis da bi to nesto sto bi moglo masovno krenuti ulicama trebalo nuzno bit lijevo orijentirano? sasvim je suprotno. kao sto je sasvim moguce da to suprotno bude prihvaceno od nekog sloja koji ce sutjet da se ne bi eto, stvarala nelagoda neka u svom zivotnom ritmu.
sta ti mislis da je njih 600 pivopijaca samo stvorilo to sto je stvorilo, bez sutnje srednje ili osrednje klase koja je time pristajala, dakle, sve aktivnije razvijala to sto se dogadjalo?
D..
manje pit, vise slusat. : D
jos jednom dakle..dakle, juga je sama bila na granicnom podrucju ekonomske i/ili trzisne samostalnosti, tj cjelovitosti...svrsishodnosti, kako oces.
ova drzava je ispod svih, tj minimalnih kriterija, nesposobna da sama opstane, a to znaci neki oblik udruzivanja u neku drugi ekonomski sistem, a to vremenom znaci i drustveni, kulturni. to cemo imati formalno sad u eu. vec sutra, ko zna gdje.
s tobom samo treba bit strpljiv i pustit te pet minuta pricat i postavit tu i tamo neko pitanje. sam sebe pobijes nakon..koliko, cek, pet recenica?
emerici, sam protiv sebe vodis s 5:4...
Slažem se. Recimo, Rab bi vjerojatno mogao opstati kao republika. Istra svakako. Lošinj već skoro jest takav, po nuždi, više nego po izboru. Slavonija bi mogla, ali oni se među sobom nikada neće dogovoriti. I tako dalje. A opet, mogla bi i Europa. Mogla je i Austrougarska, da je bila pametnija. Sve je moguće, moj Unda, kad ima pameti. Al jebiga -- kad je nema. Štaš sad?
pa ako je nema doce. po tebi takvom nece. nije bilo ni ostalih, pa su dosle, a i osle.
Hahahahahaha... rugala se tava loncu. Ti kažeš da ja skačem na tvoj socijalizam, a pritom puno gore skačeš na moj kvazi-fašizam. Sve su to samo imena, moj Unda. Nije važno što na kutiji piše nego što u njoj jest.
nisam nikad rekao da je socijalizam mila majka. cak nisam rekao ni da je nuznost. mene je sram cak i smatrat se socijalistom, ali da bi bilo dobro zivjet negdje gdje ce se prava i moc rasporediti sto manje monopolistickije, s pozitivnom, eto, diskriminacijom prema slabijima, to da, tu sam negdje.
ti, invece, koliko se sjecam, koristio se rijec fasizam kao barem blisko objasnjenje svojih ideja, ako vec ne nesto drugo. ok, malo si ga umotao u neki celofan, pokusao mu dat humanisticki legitimitet nekim svojim invencijama, ali, mislim, ne mos od fasizma napravit napravit zeku i potocic..
: rofl: ..
eto, vidis kako te lako natjerat. samo treba pravi algoritam pogodit. ok, da je bas bio neki tezak program za napravit, pa i nije, sto jos uvijek ne znaci da je inteligentno ic u rat i sto jos uvijek ne znaci da su npr prosvjedi po spanjolskoj ili grckoj gori od tog rata.
cuj, mozes jedino sebi priznat, ako zelis, ali sta se imas opravdavat i racionalizirat. jesi li mogao stat doma i gledat kako se nesto valja ulicama. jesi, mogao si. ali nisi htio.
sad ne zelis gledat kako se nesto slabije valja ulicama i prijetis de da ces u tom slucaju ostat doma.
amo bit iskreni, onaj rat bi i bez tebe isto zavrsio da si ostao doma, kao i bilo sto sto ce se ovdje dogodit, na to opet neces imat nikakvog utjecaja. mos ti mislit drugacije o sebi misleci da ce te i drugi takvim vidjet, ali time neces nista promijenit. narocito zato sto i ne zelis nista mijenjat. tebi je super, ali bolje je plakat mizeriju. sta je sigurno, sigurno.. : zubo:
B..
koja opcija? ko radi te opcije? jel ti neko osobno nudio opcije doma ili si ih isao trazit po nami ili gdje si vec onda kupovao?
cuj, rat je bio posljedica revolucije. super. bit ce ti to i okolo govoris, s ponosom?
bile su opcije. bila ti je opcija. npr ujdi. ujdi od horvata. ali, sta ces on je pametan, vino si pio s njim, osobno ga poznavao, prevodio, intervjue radio i..kurac, horvate moj. stoj mi dobro, sutra cu rec da nije bilo opcija, jebiga, znas ti nas, jebo ti nas.
O..
dakle, da se vratim na 300. sori, ne na 300, to je spartaaaaaaaa. na njih 600 da se vratim. sutnja, nereagiranje, papa in boka, gradjanski srednji i osrednji sloj su bili prevaga i glavna sila za dominaciju nacizma u njemackoj. odgovarao im je. nije njih 600 reklo..sad cemo se nalokat pivine i i svi ce se usrat u gace. nije tako bilo. najprije su se svi usrali u gace, onda je doslo njih 600. ostalo je povijest. iako je neki zele promijenit i dalje to ostaje povijest.
dakle, o tome ti govorim. ti uopce nisi bitan kao ti, ne moras bas toliko davat sebi na znacaju.
meni je skoro sve sto si ti napisao sasvim kompatibilno s misljenjem vecine. koji put kad te se malo nagazi, onda se pocnes kolebat, ali cim vidis da si predaleko otisao, evo tebe kuci, u toplo, kod vecine, mejnstrima ili kako vec oces.
Z..
cuj ok, jest pamet, a ja pisem konfuzno, znam, ipak je to samo za moju eliticu. ali dalje ostaje tvoja nelogicnost i konzistentna nekozinstentnost. u takvoj okolini, ko treba argumente ili kako se vec to inflacijski zove, tj kako cemo vec tome tepat.. : D
I...
vikao si i ti. i sad kad si se ti izvikao, mudrujes drugima..nije to dobro, nije, poslusajte mene.
mocno, nema sta.
ok, ok, nema rjesenja, nema rjesenja, sori. sori sto sam se usudio reci da postoji problem. agdje je problem, po definiciji ima i rjesenja.
to sto ti mislis da nema rjesenja jer ti ga nitko nije ponudio, pa da ti onda to mozes blagoslovit i rec ingejdz, ne znaci da ga nema. ne znaci da nesto ne postoji zato jer ti za to ne znas. a i zasto bi trebao znat? sta to tebi vrijedi? ako bude po tebi plan dobar, ti ces rec..ja sam u tome, kao sto si i horvatu rekao?
ovo sto govoris me podsjeca na one studentske prosvjede kad su isto pitali..a sta vi ocete? kad su rekli sta oce, onda su opet pitali..a sta vi ocete? kad su poceli studenti im crtat i slovkat kao zadnjim kretenima, onda su ih pitali..a ko ce to provest, a studenti su rekli..pa vi. onda su ovi pitali kako, a studenti su im rekli i kako i zasto i kuda i radi cega i zbog cega i di je lova i di nije lova i gdje treba lova. onda su ih opet ovi pitali..a gdje je plan. naravno, to je vec bilo zajebavanje, ali onda su studenti izveli da primorac sam sebi vice..ostavka, ostavka. i dao ostavku. dao se u forenzicare. sto god to bilo..
to bi meni znacilo, barem od onda, da kad te netko pita koji je plan i kako ga izvest i jos sto podpitanja kojima se pokusava cimaviti i opstruirati, da ti koji to pitaju upce ne znaju sto je to plan, ako su ga ikada i napravili.
mislim pisanje rasporeda nije plan, kao ono sto zovemo programirenje videa ili televizije, uopce nije programiranje, iako hakerski zvuci.
ili, jel imaju spanjolci sad neki plan? grci? planski su dosli do toga gdje jesu. na kojoj strani ulice ili plana bi ti bio u spanjolskoj ili grckoj?
ili jesi li ti bio onda na cvjetnom? ako nisi, zasto nisi? ako jesi, zasto jesi? koji si plan i nacin zatupao? ne samo plan, ideju. i kako si i kome svojim ponasanjem doprinio? retoricki pitam. ponavljam, retoricki pitam. jel trebam i treci put ponovit?
emerici, emerici..