Jezikoterija

Od kunilingvistike do pravopižđenja
T@nja

Post 03 Oct 2011, 13:49

Zekoslawa » wrote:Aj, bogati, ne davite. Nije ni baba šta prodaje na pazaru meni kumica s placa, pa tko me šta pita. :D O čemu govorimo, gdje su te navedene terase, a za škverove ne trebam ni pitati, sigurno nisu u Ličkom Lešću?
Mislis da mi nemamo terasa po nasim birtijama?

I di su onda brodogradilista, ako imamo samo skverove?

Diapers & politicians should be changed often both for the same reason.
Zekoslawa

Post 03 Oct 2011, 13:49

Regionalizmi jesu dio standarda, ma koliko Radoslav šutio o tome. :D I imaju svoje mjesto u njemu, kao i kontekst u kojemu su poželjni i sasvim na mjestu.

Edit: Pa to i pitam - gdje su bile te terase, o čemu se govorilo, o kakvoj emisiji govorimo...? A je li kumica s placa standard? Imamo i mi svoje babe s pazara, nisu to kumice, pa će se opet govoriti o kumicama.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 803 times
Been thanked: 1529 times
Post 03 Oct 2011, 13:51

Zekoslawa » wrote:Regionalizmi jesu dio standarda, ma koliko Radoslav šutio o tome. :D I imaju svoje mjesto u njemu, kao i kontekst u kojemu su poželjni i sasvim na mjestu.
HRT je nacionalna televizija. Nemam ništa protiv da se tako govori na TV Splitu. :kava:
Potpisi su za budale.
T@nja

Post 03 Oct 2011, 13:51

Zekoslawa » wrote:Regionalizmi jesu dio standarda, ma koliko Radoslav šutio o tome. :D I imaju svoje mjesto u njemu, kao i kontekst u kojemu su poželjni i sasvim na mjestu.
Aj sad bez zajebancije, bas me zanima ovo boldano. Buduci da dolazim iz prirodnih znanosti, nisam bas relevantna raspravljati s vama znalcima, no voljela bih ponesto nauciti.
Zekoslawa

Post 03 Oct 2011, 13:52

T@nja » wrote: Mislis da mi nemamo terasa po nasim birtijama?

I di su onda brodogradilista, ako imamo samo skverove?
Pa brodogradilišta su tamo gdje su i škverovi, je li. :D No eto, zašto ih ne nazvati onako kako ih se uobičajeno zove. Nije to nikakva pogreška, stvar stila i ništa drugo.
rajderica

Post 03 Oct 2011, 13:52

Pomoć, pomoć,pomoć!!!

Zadaća za 4. razred osnovne :D

Umanjenice i uvećanice za slijedeće riječi:

lice
oči
kolica
usne

Lišce, okice (očice su ono u pletenju, jel), kolica su već umanjenica, ne znam kaj s tim?
usničice???

A uvećanice? :mama:
T@nja

Post 03 Oct 2011, 13:54

Edit: Pa to i pitam - gdje su bile te terase, o čemu se govorilo, o kakvoj emisiji govorimo...? A je li kumica s placa standard? Imamo i mi svoje babe s pazara, nisu to kumice, pa će se opet govoriti o kumicama.
Gdjegod da su bile, štekatima i škverovima nije mjesto u Dnevniku HRT-a gdje se mora govoriti standardom.
Za kumicu nisam ziher, ali mislim da je to novousvojena rijec.
Zekoslawa

Post 03 Oct 2011, 13:59

T@nja wrote: Aj sad bez zajebancije, bas me zanima ovo boldano. Buduci da dolazim iz prirodnih znanosti, nisam bas relevantna raspravljati s vama znalcima, no voljela bih ponesto nauciti.
Malo smo se raštrkali na više fronta, ali ajde. Recimo da smo sad u zoni "svaki cigo svoga konja hvali". Tako će ti Radoslav inzistirati na jednoj i samo jednoj standardnoj varijanti, dočim ću ja čak i u slučaju TV Dnevnika biti nešto tolerantnija, pa ću reći da škver ima tu jednu nijansicu koju brodogradilište nema, pa to i nije tolika tragedija.

Ne, neće zato Edi Škovrlj zagrebačku terasu nazvati štekatom jer ne zna drugačije, ali će možda onu dalmatinsku ipak tako nazvati jer ju se uobičajeno tako zove. Brodogradilište u Japanu neće nazvati škverom, ali 3. maj recimo hoće. I tako to...

Uostalom, prije koji dan imali smo pitanje korza, pjace, placa, pazara...
T@nja

Post 03 Oct 2011, 14:02

Ko je Radoslav? :brukica:
Zekoslawa

Post 03 Oct 2011, 14:02

T@nja » wrote:Ko je Radoslav? :brukica:
Hekatonhir. :rofl:
vrrrlet

Post 03 Oct 2011, 14:03

Hekatonhir » wrote:
HRT je nacionalna televizija. Nemam ništa protiv da se tako govori na TV Splitu. :kava:
Mene ne smeta ni na HRT-u.

rajderica wrote:Pomoć, pomoć,pomoć!!!

lice
oči
kolica
usne

Lišce, okice (očice su ono u pletenju, jel), kolica su već umanjenica, ne znam kaj s tim?
usničice???

Ličetina
Očetine
Kola ili Količetina(umanjenica količica)
Usnetine

Ovo ti nije niš' točno, to ja onako, po osjećaju.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Zekoslawa

Post 03 Oct 2011, 14:05

rajderica » wrote:Pomoć, pomoć,pomoć!!!

lice
oči
kolica
usne

usničice???

Reci ti tom djetetu da kaže toj pametnoj učiteljici ono što je Pipi Duga Čarapa rekla svojoj: Ja sam došla u školu da ti to mene naučiš. :D

Jebem im umanjenice i uvećanice da im jebem. Nema. I šta sad? Mora biti zato što ona tako kaže? :D
rajderica

Post 03 Oct 2011, 14:06

vrrrlet » wrote:
Mene ne smeta ni na HRT-u.

Ličetina
Očetine
Kola ili Količetina(umanjenica količica)
Usnetine

Ovo ti nije niš' točno, to ja onako, po osjećaju.
Hvala ali meni treba točno, inače će dijete po osjećaju dobiti komad. :D
I to po maminoj preporuci.
T@nja

Post 03 Oct 2011, 14:08

rajderica » wrote:
Nek stavi samo ispred imenice pridjev veliko i nemre fulat. :D
Stitch
Head Honcho
Post 03 Oct 2011, 14:12

rajderica » wrote:Pomoć, pomoć,pomoć!!!

lice
oči
kolica
usne

usničice???

I kolica možeš smanjiti, po tvorbenom modelu kockica - kockičica. Količica, usničice.

A dvije su uvećanice odmah rješive - očurine (ili očetine) i usnetine. Onda bi mogla biti i količetina. Za lice ne znam što bih, nijedan mi sufiks ne paše. Ličina ili ličetina. Nemam pojma. :D
Potpisi su za budale.
Zekoslawa

Post 03 Oct 2011, 14:12

rajderica » wrote:
Vjeruj mi da će tom djetetu više vrijediti informacija da nema baš sve umanjenicu i uvećanicu, nego ta petica temeljena na izmišljotinama. Ako je već toliko tvrdoglava, neka joj kaže da su sufiksi -ić, -čić, -ak, -ečak, -ica, -čica, -ance, -ence, -ešce itd.;-ina, -etina, -čina, -urina, -erina, -ešina, -ušina, -uskara itd. I da nema baš nekog smislenog razloga zašto bi bilo ovako, a ne onako.
rajderica

Post 03 Oct 2011, 14:18

Zekoslawa » wrote: Vjeruj mi da će tom djetetu više vrijediti informacija da nema baš sve umanjenicu i uvećanicu, nego ta petica temeljena na izmišljotinama. Ako je već toliko tvrdoglava, neka joj kaže da su sufiksi -ić, -čić, -ak, -ečak, -ica, -čica, -ance, -ence, -ešce itd.;-ina, -etina, -čina, -urina, -erina, -ešina, -ušina, -uskara itd. I da nema baš nekog smislenog razloga zašto bi bilo ovako, a ne onako.
Iskreno, ljuta sam i najradije bi joj rekla da kaže učiteljici neka ih pita nešto primjereno uzrastu. Da je to poručila njena mama. :zubo:
Kak da ja to objasnim djetetu? Jebe joj se za sufikse.
Za sve traži logičko objašnjenje. Morala sam heklat da joj pokažem kaj su očice a kaj su okice. :zubo:
rajderica

Post 03 Oct 2011, 14:23

Hekatonhir » wrote:
I kolica možeš smanjiti, po tvorbenom modelu kockica - kockičica. Količica, usničice.

A dvije su uvećanice odmah rješive - očurine (ili očetine) i usnetine. Onda bi mogla biti i količetina. Za lice ne znam što bih, nijedan mi sufiks ne paše. Ličina ili ličetina. Nemam pojma. :D
Thanks!

Ako me pita zašto je to tako, proslijedim ju tebi. :zubo:
Zekoslawa

Post 03 Oct 2011, 14:24

rajderica » wrote:
Iskreno, ljuta sam i najradije bi joj rekla da kaže učiteljici neka ih pita nešto primjereno uzrastu. Da je to poručila njena mama. :zubo:
Kak da ja to objasnim djetetu? Jebe joj se za sufikse.
Za sve traži logičko objašnjenje. Morala sam heklat da joj pokažem kaj su očice a kaj su okice. :zubo:
Pošalji je ovamo. Učiteljicu, mislim. :box:

:D

A eno, neka pokuša s nečim od ovoga što je Hekatonhir naveo, ali mislim, mora li baš svaka učiteljica postavljati ova retardirana pitanja? Zbilja se pokušavam domisliti logici koja stoji iza ovakvih gluparija. I ne vidim je. Na stranu moje profesionalne deformacije, ali mislim da postoji stotinu drugih načina da se djecu nešto nauči od glupavog ladičarenja i izmišljanja. Bitno da mala zna da ovdje zapravo nema točnog odgovora, i tko god je pokuša uvjeriti u suprotno, neka mu kaže da je teta Zekoslawa poručila da je budala. Budalica. Budaletina. Kako god. :D
Stitch
Head Honcho
Post 03 Oct 2011, 14:30

rajderica » wrote:
Thanks!

Ako me pita zašto je to tako, proslijedim ju tebi. :zubo:
Na drugu loptu, stavi očurde, tako mi možda najljepše. A lice... Samo mi ta ličetina ima smisla. Ličina je drugo pa to izbaci.
Potpisi su za budale.
rajderica

Post 03 Oct 2011, 14:41

Hekatonhir » wrote:
Na drugu loptu, stavi očurde, tako mi možda najljepše. A lice... Samo mi ta ličetina ima smisla. Ličina je drugo pa to izbaci.
Očurde, da.
OK.
Reći ću vam sutra koliko ste dobili. :D

Hvala svima!
vrrrlet

Post 03 Oct 2011, 14:46

Hekatonhir wrote:
Za lice ne znam što bih, nijedan mi sufiks ne paše. Ličina ili ličetina. Nemam pojma. :D
Da nije Ličanin?
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Stitch
Head Honcho
Post 03 Oct 2011, 14:51

Jok, ličina je uže od lika.
Potpisi su za budale.
klonka

Post 04 Oct 2011, 15:18

Internet. Veliko ili malo slovo? Zadnji put kad sam provjeravala, rekoše mi da treba velikim, ali meni se to ne sviđa. :D
gonj špadi
Stitch
Head Honcho
Post 04 Oct 2011, 15:20

Malim, po pravopisu. Informatičari se doduše s tim ne slažu, ali tko njih pita. :D
Potpisi su za budale.
  • Information