Recepti
Mulica » wrote:što je manje masla u tijestu, više će pucat!
voda u zamjenu za maslo će samo pomoć vlažnosti tijesta, ali kod valjanja će stvorit probleme!
ja ti gotovo svako prhko radim po receptu:
250g brašna
120 g masla
malo soli/ako je slatka pita, onda ide 2 žlice šećera u prahu
1 jaje
žlica hladne vode/mlijeka/vrhnja
najbolje bi bilo zamijesit ga u food procesoru! spas
a kad ga valjaš, valjaj ga između 2 papira za pečenje!ništa se ne lijepi, tijesto ne puca, lakše se valja!
![]()
smanjivanjem maslaca imat ćeš samo još više problema s valjanjem! viruj mi, ja na 350g brašna stavila 130g masla! valjala sam ga pola sata...ne lažem, ne preuveličavam...pola sata!!! i onda sam ga krpala, bilo je tvrdo ajme bože!
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- Euklid
- old school
- Been thanked: 1 time
Kako se klonka bavi diplomskim a nitko me nije pozvao na filanu papriku unatoč mojem jasno iskazanom interesu za istu morao sam si sam nekaj skuhat:
ŠPAGETI U BIJELOM UMAKU OD VRGANJA
Sastojbine:

Luk nasjeckati te na ulju kratko propirjati.
Dodati narezane vrganje (ovi su iz škrinje) a pred kraj i vrhnje za kuhanje te malo soli i papra.
Istovremeno skuhati špagete al dente (neam pojma kaj to znači al sigurno je nešto kul).
Po želji posuti parmezanom.

Za desert preporučujem veću količinu neiskorištenog sladoleda
ŠPAGETI U BIJELOM UMAKU OD VRGANJA
Sastojbine:
Luk nasjeckati te na ulju kratko propirjati.
Dodati narezane vrganje (ovi su iz škrinje) a pred kraj i vrhnje za kuhanje te malo soli i papra.
Istovremeno skuhati špagete al dente (neam pojma kaj to znači al sigurno je nešto kul).
Po želji posuti parmezanom.
Za desert preporučujem veću količinu neiskorištenog sladoleda
'if you fall, i'll be there' (floor)
- Euklid
- old school
Kus-kus s grabovim djedom i povrćem
(ekskluzivno samo na trkeljanje.com)
Sastojbine:
- kus-kus
- grabovi djedovi - gljiva slična vrganju, ove sam je godine prvi put nabrao pa možda i nije ta, ako me sutra nema na forumu onda znači da je neka druga i recept pada u vodu - kontaktirati judolina oko vrste
- rajčica
- paprika
- mahune na salatu od jučer

Receptura:
- kus-kus preliti vrućom vodom i ostaviti par minuta kako to već kaže blue
- dok čekamo da kus-kus nabubri gljive propirjati na malo maslaca, dodati narezanu papriku a bogami i rajčicu, na kraju ubacimo i malo mladih mahuna od jučer ako je šta ostalo
- kad kusonja popije svu vodu ubacimo i njega, promiješamo i stavimo začina po želji
- sve skupa natrpamo u oblu zdjelicu pa iskrenemo na tanjur i voila

tu sam malo zasrao s dekoracijom od krastavaca ali nema veze

-za desert marelice:

- moram priznat da sam ugodno iznenađen s tim kus-kusom, do sad sam mislio da se Ana Ugarković i ostali po običaju samo preseravaju s neuobičajenom namirnicom ali sad uviđam svoju grešku
dobar tek
(ekskluzivno samo na trkeljanje.com)
Sastojbine:
- kus-kus
- grabovi djedovi - gljiva slična vrganju, ove sam je godine prvi put nabrao pa možda i nije ta, ako me sutra nema na forumu onda znači da je neka druga i recept pada u vodu - kontaktirati judolina oko vrste
- rajčica
- paprika
- mahune na salatu od jučer
Receptura:
- kus-kus preliti vrućom vodom i ostaviti par minuta kako to već kaže blue
- dok čekamo da kus-kus nabubri gljive propirjati na malo maslaca, dodati narezanu papriku a bogami i rajčicu, na kraju ubacimo i malo mladih mahuna od jučer ako je šta ostalo
- kad kusonja popije svu vodu ubacimo i njega, promiješamo i stavimo začina po želji
- sve skupa natrpamo u oblu zdjelicu pa iskrenemo na tanjur i voila
tu sam malo zasrao s dekoracijom od krastavaca ali nema veze
-za desert marelice:
- moram priznat da sam ugodno iznenađen s tim kus-kusom, do sad sam mislio da se Ana Ugarković i ostali po običaju samo preseravaju s neuobičajenom namirnicom ali sad uviđam svoju grešku
dobar tek
Euklide, po slici ne mogu odgonetnuti je li to uistinu grabov djed jer su gljive osušene, ali djed je poznat po tome da pocrni kad se suši.
Javi ako umreš od trovanja.
Inače, Rusi bacaju gljive na suhu tavu, pa tek kad ispari voda dodaju ulje i luk, dinstaju dok se luk ne zdinsta pa ubace vrhnja i malo kopra.
Djed je inače dobar za sušiti jer friški ima ljigavu konzistenciju. Meni je najbolji u prahu.
Inače, Rusi bacaju gljive na suhu tavu, pa tek kad ispari voda dodaju ulje i luk, dinstaju dok se luk ne zdinsta pa ubace vrhnja i malo kopra.
Djed je inače dobar za sušiti jer friški ima ljigavu konzistenciju. Meni je najbolji u prahu.
Zbog te ljigavoće ih i volim.judolino » wrote: Djed je inače dobar za sušiti jer friški ima ljigavu konzistenciju. Meni je najbolji u prahu.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
dakle, stoji ono da se gljive ne dinstaju/obrađuju u zatvorenoj posudi?judolino » wrote:...
...
Ne baš, dinstaš ih na umjerenoj vatri poklopljene, ali tako da voda isparava ispod poklopca. Na kraju ih otkriješ. Naravno, to je ruska fora, možeš ti njih dinstati i otklopljene.baja » wrote: dakle, stoji ono da se gljive ne dinstaju/obrađuju u zatvorenoj posudi?
A ti, Mardž, da si kanibalka, Lavka Slinića bi pojela...
Dalo bi se pancete napravit.judolino » wrote: A ti, Mardž, da si kanibalka, Lavka Slinića bi pojela...
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
Običnom čovjeku bi trebalo ugraditi tri premosnice dok bi poždero to krme...Margarita » wrote: Dalo bi se pancete napravit.
- Euklid
- old school
judolino » wrote:Euklide, po slici ne mogu odgonetnuti je li to uistinu grabov djed jer su gljive osušene, ali djed je poznat po tome da pocrni kad se suši.
Znam, prijatelju.
Po fotki koju sam stavio teško je razaznat da je uopće riječ o gljivama.
Ovi djedovi nisu ni sušeni nego samo očišćeni i stavljeni u duboko.
Zapravo sam te htio na ovaj način dozvat da pišeš ovdje jer vidim da se logiraš ovih dana a ne ostavljaš pisanih tragova.
Vidio sam šta su ti uradili tamo. Za onakav odličan post 500 bodova. Iako je sporan samo naci boj koji vrijedi pišljivih 30.
Iako se ni malo ne slažem s tvojim stavovima jerbo vjerujem, ipak volim čitati to što pišeš.
E, kad te Musa Moderatordžija nemre nabit na kolac, onda ti uvali 500 kvrga...Euklid » wrote:
Znam, prijatelju.
Po fotki koju sam stavio teško je razaznat da je uopće riječ o gljivama.
Ovi djedovi nisu ni sušeni nego samo očišćeni i stavljeni u duboko.
Zapravo sam te htio na ovaj način dozvat da pišeš ovdje jer vidim da se logiraš ovih dana a ne ostavljaš pisanih tragova.
Vidio sam šta su ti uradili tamo. Za onakav odličan post 500 bodova. Iako je sporan samo naci boj koji vrijedi pišljivih 30.
Iako se ni malo ne slažem s tvojim stavovima jerbo vjerujem, ipak volim čitati to što pišeš.
Jebo politiku, ajmo mi o gljivama te ostaloj miloj nam hrani.
- Euklid
- old school
Slažem se,
jesi bio šta u berbi zadnjih dana pošto beremo blizu jedan drugog?
Ja čekam jednu dobru kišu al nikako da dođe, a kad su bile kiše onda nisam imao vremena...
Ja čekam jednu dobru kišu al nikako da dođe, a kad su bile kiše onda nisam imao vremena...
Đe blizu? Koji potez?Euklid » wrote:Slažem se,
Nema ništa, buraz, fali kiše.
@Mardž: ko što rekoh - nema kiše. Javit ću kad nešto krene.
Ja sam u Gudcima, između Lukavca i Dubranca. Jel znaš di je birc Vratija se Šime? Ako budeš u prolazu, mogli bismo kajEuklid » wrote:Pa ja ponekad navratim u šume oko Kravarskog a ti si malo južnije, ne?
- Euklid
- old school
Znam di su Gudci, prošao par puta tamo, znam i birtiju
tamo kod tebe ima jedan dobar crnogorični potez ali ga nisam stigao obići samo sam ga snimio s motora
jel ima tamo kaj?
tamo kod tebe ima jedan dobar crnogorični potez ali ga nisam stigao obići samo sam ga snimio s motora
jel ima tamo kaj?
Zna biti vrganja i vrganjevki, te brinovki, ali ja uglavnom lovim na drugim lovištima.Euklid » wrote:Znam di su Gudci, prošao par puta tamo, znam i birtiju![]()
jel ima tamo kaj?
Može, buraz, samo javi!Euklid » wrote:Čim završim neke poslove koje još imam tu u Zagrebu gibam na more
ali od kraja kolovoza pa na dalje možemo zajedno u jedno gljivarenje i
-
- Information
-