subkultura ili?

O duhovnim i materijalnim dobrima
Lyla

Post 25 May 2012, 13:16

vrrrlet » wrote:
Tako je. Ako znate sve o rogatom, kako jede djecu, krade po dućanu i pljuje po majci, onda znate sve i o kuratom, koji fino miriše, ima tri vikendice, mrtvu majku, dva fakulteta i voli masirati stopala nakon što je napravio čokoladni kolač.

Dakle, sve vi koje ste prilično zgodne a zgražale ste se nad rogatim, izvolite mi dati pičke.
O nikom koga osobno ne poznaješ ne znaš ništa. To je prvo. A o rogatom isto koliko i o kuratom možeš neke stvari zaključiti bez problema samo zato jer je rogat.
A kurat može bit i rogat.

blue
Asgard

Post 25 May 2012, 13:20

Lyla wrote:Užasno me živcira koncept tolerancije na apsolutno sve različitosti samo zato što nam je tolerantna poza bez imalo kritike nekakav osobni imperativ.
Ovo što si napisala je egocentrično i na razini postoje cool ljudi koji slušaju Metalicu i glupani koji ju ne slušaju :D Uz to, podrazumijeva da ti znaš bolje razloge tuđe (ne)tolerancije na nešto, od same osobe koja tu (ne)toleranciju ima :zvrko:
S obzirom da sam se izjasnila da me tuđe pretjerane tetovaže, ni kačenje o kuke, ne smeta - kad donosim sud o nečemu o čemu nemam iskustva* promislim - Šteti li meni? Šteti li izravno nekome? Šteti li društvu? Jel stvar izbora?
Ako ne šteti meni, nekom trećem, društvu i produkt je slobodne volje - ok je; tko preferira nek se tetovira i kači o kuke, bmk :ne zna:

Ne znači da sam tolerantna na sve različitosti, samo one koje ne smatratm štetnima - bolje mi je cijelo tijelo tetovirano u šta ja znam, strip Flasha Gordna, nego jedna diskretna svastika na zapešću.

*Ako imam iskustva, obično jebiga, imam i pozitivnu ili negativnu predrasusu
vrrrlet

Post 25 May 2012, 13:21

Lyla » wrote:
A o rogatom isto koliko i o kuratom možeš neke stvari zaključiti bez problema samo zato jer je rogat.
Da, možeš zaključiti da ima veliki kurac. Ne možeš zaključiti da li bi mu dala.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Morticia

Post 25 May 2012, 13:22

vrrrlet » wrote:
Tako je. Ako znate sve o rogatom, kako jede djecu, krade po dućanu i pljuje po majci, onda znate sve i o kuratom, koji fino miriše, ima tri vikendice, mrtvu majku, dva fakulteta i voli masirati stopala nakon što je napravio čokoladni kolač.

Dakle, sve vi koje ste prilično zgodne a zgražale ste se nad rogatim, izvolite mi dati pičke.
BoDerek wrote: E pa taj dio me zanima. Koje je mišljenje struke o takvim ljudima. Psiho profil takvih ljudi i ta sranja.
Koji je njihov problem? Ali, ako imaju problema, sjebani su i nesretni zbog raznoraznih razloga, opet zašto se zgražati? Zašto im ne dati šansu? Opet ništa ne znamo o njima. Štete li društvu i kako ili ne, više ili manje od fašiste? Možda je i taj rogati fašist :ne zna:
Ajde sad vas dvoje meni pokažite tko je i gdje na temi rekao za te ljude da su zla, odvratna gamad kojoj "ne treba pružiti priliku". :confused: :ne zna:

Pa jbmu, samo smo izrazili svoje gađenje, u čisto estetskom smislu.
Mislim, ono, daj, da je tema o debelima i mršavima častili bi se sve u 16, al' zato kad netko za ovu nakazu kaže da IZGLEDA k'o nakaza odmah je fašist.
Koji kuki? :confused:

Da, moje subjektivno mišljenje je da su takvi ljudi sjebani u glavu.
Što ne znači da ne bih "pružila takvom čovjeku šansu" i možda promijenila mišljenje.
Ne bih s njim legla, to je sigurno, jer bi mi uvijek bio fizički odbojan, ali o tome kakav je taj čovjek "u duši" ja nisam sudila. :ne zna:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
blue
Asgard

Post 25 May 2012, 13:26

Morticia » wrote:Aha.

Koliko znam, struka ima mišljenje o npr. klincima koji se režu.
Meni je to potpuno isti kurac, da li se netko reže žiletom ili si izbuši cijelo lice.
Znam jednu curu koja se rezala u srednjoj - na taj način je "rješavala" neke svoje probleme, jer nije znala drugačije. Nije se rezuckala na cvjetiće, pa da mogu povuć neku paralelu s estetikom, i sakrivala je rane. Osim što su i ona i ovi ljudi pregrubi preba svojem tijelu, ne vidim neku poveznicu.
Beau

Post 25 May 2012, 13:27

Ma ne, uopće ne mislim da se netko neumjesno zgraža i osuđuje. Rekla sam da se i ja na prvu zgražam nad svim i svačim. Normalno mi je to.

Al me nakon tog prvog vala površnog zgražavanja interesira nešto više o tim ljudima. Ne da mi se zgražat još 15 stranica.
Zgražanje smo utvrdili, ajmo dalje...
Morticia

Post 25 May 2012, 13:28

blue » wrote: Osim što su i ona i ovi ljudi pregrubi preba svojem tijelu, ne vidim neku poveznicu.
Eto, ja mogu.
Tolika brutalnost prema vlastitom tijelu, bez obzira da li je učinjena u svrhu "uljepšavanja", po meni ima isti korijen- samoranjavanje.
A vjerujem da ljudi koji se imaju potrebu samoranjavati imaju problema sa samima sobom.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
blue
Asgard

Post 25 May 2012, 13:29

Morticia » wrote:
Pa jbmu, samo smo izrazili svoje gađenje, u čisto estetskom smislu.
Mislim, ono, daj, da je tema o debelima i mršavima častili bi se sve u 16, al' zato kad netko za ovu nakazu kaže da IZGLEDA k'o nakaza odmah je fašist.
Koji kuki? :confused:

Da, moje subjektivno mišljenje je da su takvi ljudi sjebani u glavu.
Što ne znači da ne bih "pružila takvom čovjeku šansu" i možda promijenila mišljenje.
Ne bih s njim legla, to je sigurno, jer bi mi uvijek bio fizički odbojan, ali o tome kakav je taj čovjek "u duši" ja nisam sudila. :ne zna:
Prvo boldano - nisam tako shvatila temu; estetski su mi odbojni :ne zna:
Drugo boldano - procjena nečije sjebanosti nije estetski kriterij :D Ako smatraš da je "sjeban u glavu" to je već dio onog "kakav je u duši".
Morticia

Post 25 May 2012, 13:32

BoDerek » wrote:Ma ne, uopće ne mislim da se netko neumjesno zgraža i osuđuje. Rekla sam da se i ja na prvu zgražam nad svim i svačim. Normalno mi je to.

Al me nakon tog prvog vala površnog zgražavanja interesira nešto više o tim ljudima. Ne da mi se zgražat još 15 stranica.
Zgražanje smo utvrdili, ajmo dalje...
Pa, ok, hajmo pokušati zagrepsti ispod površine.
Nije li u (blsikoj) prošlosti (dok to nije prešlo u svojevrsni mainstream) tetoviranje bilo rezervirano uglavnom za ekscesne osobe, sklone kriminalu i još koječemu?

Meni je već to dovoljno znakovito.
Zašto su baš takvi ljudi bili skloni obilježavanju tijela na takav način?

Gašenje opušaka, rezanje, divljačko bušenje kukama, pirsinzima, po meni sve to spada u vrlo sličnu kategoriju.

Zašto se osuđuje ranjavanje drugoga, a smatra se potpuno normalnim da čovjek na takav način ranjava sebe?
Jer nikome ne škodi?
Ali škodi- sebi. :ne zna:
blue
Asgard

Post 25 May 2012, 13:33

Morticia » wrote:
Eto, ja mogu.
Tolika brutalnost prema vlastitom tijelu, bez obzira da li je učinjena u svrhu "uljepšavanja", po meni ima isti korijen- samoranjavanje.
A vjerujem da ljudi koji se imaju potrebu samoranjavati imaju problema sa samima sobom.
Što misliš o botoxu, umetanju silikona u sise, usne, liposukciji, zatezanju lica, ne medicinski opravdanim korekcijama nosa i ušiju?

Ne radi se o direktnom samoranjavanju, nego o izboru da te netko drugi ranjava, u svrhu "uljepšanja". Doduše ni tetoviranje leđa čovjek ne može napraviti sam.
Lyla

Post 25 May 2012, 13:33

...ajd pobrišite netko ovaj post :D
Morticia

Post 25 May 2012, 13:34

blue » wrote: Prvo boldano - nisam tako shvatila temu; estetski su mi odbojni :ne zna:
Drugo boldano - procjena nečije sjebanosti nije estetski kriterij :D Ako smatraš da je "sjeban u glavu" to je već dio onog "kakav je u duši".
Ne, nije.
Jer i najluđi čovjek na planeti može biti dobar k'o kruh i osoba s kojom bih rado provodila vrijeme i prijateljevala. :ne zna:
Može biti silno zabavan, zanimljiv, human, suosjećajan, genijalac.

I unatoč svemu tome- lud k'o čep.
Lyla

Post 25 May 2012, 13:34

@ blue

Ja bih rekla da postoje cool ljudi koji ne slušaju narodnjake i seljoberi koji ih slušaju. I naravno da je to egocentričan sustav vrijednosti jer polazim od sebe. Usput ću isto egocentrično reć da mi je stav ''nek sluša ko šta hoće, meni ne smeta, njegov izbor'' jednako tako bezveze, ako polazi od osobne želje da se bude tolerantan prema svima čak i onda kad mu intimno cajke idu neopisivo na kuki.

Nitko nije ni rekao da treba zabranit vješanje o kuke te da isto nama šteti, tako da ne kužim point ovog upisa. :ne zna:

ja pričam o toleranciji koja je imperativna poza bez kritičkog odmaka. Možda se nismo razumjele.
:ne zna:
[/quote]
Morticia

Post 25 May 2012, 13:37

blue » wrote: Što misliš o botoxu, umetanju silikona u sise, usne, liposukciji, zatezanju lica, ne medicinski opravdanim korekcijama nosa i ušiju?

Ne radi se o direktnom samoranjavanju, nego o izboru da te netko drugi ranjava, u svrhu "uljepšanja". Doduše ni tetoviranje leđa čovjek ne može napraviti sam.
Pa rekla sam što mislim o tome- isto što mislim o ovima.

Ovisi o mjeri.

O osobi koja učini npr. jednu operaciju ne mislim ništa.
O osobi koja izgleda ovako ili ovako mislim potpuno isto što i o ovim ljudima gušterima- da ima velikih problema sa sobom, tj. da je sjebana u glavu.

Što i dalje ne znači da ne može biti dobra osoba. :ne zna:
Ze.

Post 25 May 2012, 13:39

blue » wrote: Što misliš o botoxu, umetanju silikona u sise, usne, liposukciji, zatezanju lica, ne medicinski opravdanim korekcijama nosa i ušiju?

Smatram to neukusnim, isto kao i pretjerano tetoviranje i pirsanje.
Pretjerano botoksiranje i slično također mi je žešći mentalni sjeb - što reći o ljudima koji mahnito pokušavaju izgledati koje desetljeće mlađi?
vrrrlet

Post 25 May 2012, 13:39

Morticia » wrote:
Eto, ja mogu.
Pa to ti je - Mišo Kovač. Samoranjava se pretilošću, pištoljima, i čime sve ne. A njegove pristaše, kojih je nekoliko desetaka postotaka pučanstva, se samoranjavaju njegovom muzikom. I još mašu rukama i ponose se time.

Odi im objasni da su u problemu.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Beau

Post 25 May 2012, 13:41

Morticia » wrote:
Pa, ok, hajmo pokušati zagrebsti ispod površine.
Nije li u (blsikoj) prošlosti (dok to nije prešlo u svojevrsni mainstream) tetoviranje bilo rezervirano uglavnom za ekscesne osobe, sklone kriminalu i još koječemu?

Meni je već to dovoljno znakovito.
Zašto su baš takvi ljudi bili skloni obilježavanju tijela na takav način?

Gašenje opušaka, rezanje, divljačko bušenje kukama, pirsinzima, po meni sve to spada u vrlo sličnu kategoriju.

Zašto se osuđuje ranjavanje drugoga, a smatra se potpuno normalnim da čovjek na takav način ranjava sebe?
Jer nikome ne škodi?
Ali škodi- sebi. :ne zna:
Ne znam, na tetoviranje i bušenje možemo gledati i kao na ukrašavanje.
Nekad se tetoviralo i obilježavanja radi, da se zna čiji si :cerek:
I žene iz afričkih plemena su se bušile i svašta si radile ukrašavanja radi. Tako da....

Meni osobno je tetoviranje divno. Kad je umjereno.

E sad zašto se dogodi da netko ovako pretjera.......ž n se pa.
Morticia

Post 25 May 2012, 13:42

vrrrlet » wrote:
Pa to ti je - Mišo Kovač. Samoranjava se pretilošću, pištoljima, i čime sve ne. A njegove pristaše, kojih je nekoliko desetaka postotaka pučanstva, se samoranjavaju njegovom muzikom. I još mašu rukama i ponose se time.

Odi im objasni da su u problemu.
Bože moj, vrlete. :rolleyes:

Otvori temu o poklonicima Miše Kovača pa ću tamo pisati što mislim o njima i koja je gradacija njihova ludila.
Ali ovdje govorimo o ljudima gušterima.
Da, naravno da ima i gorih od njih, ali ne razumijem to napadno guranje istih u nekakav sveopći "kontekst".

Što to znači?

Ako postoji shizofrenija, znači li to da ne postoji bipolarni poremećaj?
Ili to znači da to što je bipolarni nešto "blaži" od shizofrenije on ustvari i nije poremećaj?
Morticia

Post 25 May 2012, 13:43

BoDerek » wrote: Ne znam, na tetoviranje i bušenje možemo gledati i kao na ukrašavanje.
Nekad se tetoviralo i obilježavanja radi, da se zna čiji si :cerek:
I žene iz afričkih plemena su se bušile i svašta si radile ukrašavanja radi. Tako da....

Meni osobno je tetoviranje divno. Kad je umjereno.

E sad zašto se dogodi da netko ovako pretjera.......ž n se pa.
Pa upravo u ovoj posljednoj rečenici i leži "poanta" ove teme.
Zašto i tko ode u toliki ekstrem?

Mislim, i šminkanje može biti (i uglavnom jest) u svrhu ukrašavanja, ali svejedno ima žena koje prijeđu u ekstrem i ne skidaju s lica monstruoznu masku žbuke.
Imamo li o njima mišljenje?
Ja imam, jbga. :ne zna:
blue
Asgard

Post 25 May 2012, 13:48

Lyla » wrote: Ja bih rekla da postoje cool ljudi koji ne slušaju narodnjake i seljoberi koji ih slušaju. I naravno da je to egocentričan sustav vrijednosti jer polazim od sebe. Usput ću isto egocentrično reć da mi je stav ''nek sluša ko šta hoće, meni ne smeta, njegov izbor'' jednako tako bezveze, ako polazi od osobne želje da se bude tolerantan prema svima čak i onda kad mu intimno cajke idu neopisivo na kuki.

Nitko nije ni rekao da treba zabranit vješanje o kuke te da isto nama šteti, tako da ne kužim point ovog upisa. :ne zna:
Da. A ja sam pokušala objasniti da se ne radi o nekoj tree-hugging želji da se bude opće tolerantan bez kriterija. I navela sam svoje kriterije. Samo što ti misliš (možda sam krivo shvatila, ali to sam isčitala iz tvog upisa, ako sam zabrijala - isprike) da moje kriterije znaš bolje od mene.

Na primjeru cajki - idu mi na živce ako ih netko pusti na fešti na kojoj sam ja, ako se moja prijateljica otura na cajke svaki vikend, ne dotiče me se, ne smeta, ne šteti meni :ne zna: Koliko vidim ni njoj, koliko vidim društvo je tako kakvo je, jedna cajka više ili manje ga neće promijenit :ne zna:

ja pričam o toleranciji koja je imperativna poza bez kritičkog odmaka. Možda se nismo razumjele.
:ne zna:
Ako je neka tolerancija veća ili samo drugačijeg opsega od tvoje ne znači da je nekritička, na to sam mislila.
blue
Asgard

Post 25 May 2012, 13:57

Morticia » wrote:
Pa rekla sam što mislim o tome- isto što mislim o ovima.

Ovisi o mjeri.

O osobi koja učini npr. jednu operaciju ne mislim ništa.
O osobi koja izgleda ovako ili ovako mislim potpuno isto što i o ovim ljudima gušterima- da ima velikih problema sa sobom, tj. da je sjebana u glavu.

Što i dalje ne znači da ne može biti dobra osoba. :ne zna:
Ok :top:
Ze. wrote:

Smatram to neukusnim, isto kao i pretjerano tetoviranje i pirsanje.
Pretjerano botoksiranje i slično također mi je žešći mentalni sjeb - što reći o ljudima koji mahnito pokušavaju izgledati koje desetljeće mlađi?
Ljudi općenito pokušavaju izgledati mlađe, ne nužno botoksom i ne nužno cijelo desetljeće, ali čini mi se da svatko pronalazi svoj način bivanja mlađim :ne zna:
Leteća
babin nakurnjak

Post 25 May 2012, 13:59

Edit: zajebala kvot, ponavljam.
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
Leteća
babin nakurnjak

Post 25 May 2012, 14:00

Lyla » wrote:[quote="[url=viewtopic.php?p=154583#p154583]

tema je bila postavljena u smislu rasprave o tome da li takve vrste subkulturnih pripadnosti spadaju u sociopatski oblik ponašanja ili ne i što ljudi o tome misle i je li sve veći broj pripadnika te subkulture označio izlazak iz subkulture u mainstream i što to govori o društvu.
Sociopati nisu. Ali psihičkih problema imaju, barem većina. Je li u pitanju egzibicionizam, neprihvaćanje svog tijela, mazohizam, nerazriješene traume ili nešto deseto, ovisi o pojedincu. Pokoji pirs ili tetovaža može biti izraz tinejdžerskog bunta, želje za uklapanjem u društvo ili drugačijeg doživljaja estetike. Problem je u tome što neki ljudi postaju ovisni o tjelesnim modifikacijama, pa im nikada nije dosta. Ista je stvar s plastičnom kirurgijom - ni oni koji se neprestano peglaju nisu baš sasvim čisti.

Što se tiče moje reakcije na tu ekipu - kad vidim ove s linka malo mi se gade, malo se zgražam i teško se mogu zamisliti da se družim s takvom osobom. Možda sam zadrta, ali ljudi koji sebi mogu napraviti takve stvari mi ne ulijevaju povjerenje.

Manje ekstremni primjer - nedavno sam pred nekim šoping centrom vidjela curu koja ima cijele ruke istetovirane, kao jakuza. Promotrila sam je neupadljivo, da baš ne vidi da buljim u nju i zapitala se koji joj je kurac. Ne bi mi bilo bed od nje kupiti sladoled niti bi mi smetalo da radi u banci. Puno više me nerviraju bankovni činovnici koji nose one narukvice sa svetcima.
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
ali

Post 25 May 2012, 14:02

Dobro, a zašto ste zanemarili duhovni aspekt vješanja na kuke npr.? Ne mora to biti (samo) zapadnjačka moda i/ili stejtment, a i rade to ljudi stotinama godina već.

Zašto fakir leži na čavlima? Stejtment? Želja za različitošću? Nije vidio reklamu za Dormeo?
:o
Lyla

Post 25 May 2012, 14:07

Leteća » wrote:
Sociopati nisu.
Da nisu. Sociopati su ''ljudi bez duše'' skraćeno. Krivi pojam svakako.
  • Information