Ogledalo, ogledalce moje, u Hrvatskoj, dobro sto je?

Sve od javnog i tajnog interesa
Emericzy

Post 14 Apr 2012, 11:49

Pješčana » wrote:8. gostoljubivost Hrvata
9. sposobnost ljudi da i u ovakvoj situaciji zamisle sebe u koži drugog, i skupe pare nekome tko je u još goroj situaciji
10. ljubav prema bližnjemu i prema nepoznatomu
Nadam se da se šališ.

Mi nismo gostoljubiv narod. Nisu ni mnogi drugi, ali se bar ne prave važni da jesu. Mi smo komotni ksenofobi kojima svatko 'stran' ide na živce. i imamo neobičnu kombinaciju kompleksa manje i veće vrijednosti prema strancima.

Drugima pomažemo puno, puno manje od, štajaznam, Amerikanaca. Treba tamo otići pa vidjeti što je pomoć bližnjemu.

Ljubav prema bližnjemu jako se malo primjećuje. Gdje ju ti, recimo, vidiš? Navedi par poznatih primjera, da vidim na što misliš. Ja sam ju zadnji put vidio u Bibliji.

A prema strancima pogotovo. Ksenofobični smo do bola. Ništa neobično; mnogi su još gori od nas, ali se bar ne hvale svojom navodnom ljubavlju.

Pješčana

Post 14 Apr 2012, 13:07

Pitka voda je zdrava i jeftina. To što neki vole kupovati u bocama, je stvar tih ljudi, isto tako, ljeti i kad je suša, mnoga područja nemaju bistru i pitku vodu- pa ti si na obali, valjda znaš da se i ne preporuča pijenje vode iz slavine ako kiša dugo nije padala.
Niska stopa kriminala u odnosu na neke druge dijelove svijeta. to znači da se možeš pješice/pijan vraćati doma, usred noći, to znači da možeš pronaći mjesto di ćeš se kupati na rijeci/ moru, i u miru provoditi vrijeme. to znači da možeš kampirati i pecati cijelu noć. Sigurna je zemlja, koliko god da iamo dojam da je sto sranja u državi, to još uvijek nije visoka stopa kriminala.
Školovanje u Hrvatskoj. ne znam koliko bi trebalo, po tebi, koštati. znam da je još uvijek dostupno svima, zar ne? svaki državni fakultet, koji još uvijek nešto znači. ti to ne zoveš besplatnim, ja zovem. jer imaš pravo upisa na određeni fax samim svojim ocjenama/ prijamnim ispitom.
Čista priroda- da, imamo ju. to što ju ima i ostatak Evrope ne umanjuje čistoću prirode u nas. isto kao i povijesne znamenitosti. to što mi imamo Trakošćan neće me spriječiti pogledati dvorce u dolini rijeke Loire, niti će spriječiti nekog turistu da dođe kod nas i pogleda Dubrovnik/ Tabor/ Ilok/ Varaždin

gostoljubivost i pomaganje drugima.
vidim da vas se puno ne slaže sa mnom. ok, vi imate drugačija iskustva, ali kao što sam već napisala, ne mogu reći da ne pomažemo drugima kad vidim toliko primjera oko sebe kako ljudi pomažu. to što Amerikanci više pomažu ne umanjuje činjenicu da i ovdje pomažu koliko mogu i koliko znaju. daleko od toga da se ne bi moglo i više, moglo bi se. ali i to što bi se moglo više ne poništava ovo što se radi.
Em, ne znam kakve primjere tražiš.
Ja nigdje nisam napisala da je gostoljubivost= ljubav prema strancima.
Imam u svom društvu par stranaca, svaki je iz svoje zemlje, nikad nisam čula da se ikom išta loše desilo, niti da im je netko odbio pomoći u trenutku kad je tražio pomoć.
U zgradi di živim jedan je gospodin imao moždani udar prošle godine, i nekoliko susjeda mu je svakodnevno dolazilo u posjet sa skuhanim ručkovima i večerama, tjednima, dok se nije opopravio- jel ti to dobar primjer?
Ljudi koji nemaju puno para će odvojiti nešto kuna i uplatiti nekome kome više treba. Volontirati će. Poklonit će robu onima koji imaju manje. Podijelit će hranu onima koji prose po cesti.
Kad se gradi kuća/vikendica, doći će pomagati. Pomagat će kad se kreči, kad se ruši, kad treba pripremiti vjenčanje, kad treba pomoći oko sprovoda.
je li dovoljno?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
A.P.
Cactus

Post 14 Apr 2012, 13:16

Hrvati su ksenofobi, tu se uopće ne radi o osobnim iskustvima, nego o stvarima koje pokupiš iz okoline i medija.
I ne znam odakle si, ali oko mene si na taj način pomažu Bosanci - kad se pravi nešto, kad netko kolje krmad, kad zida kuću, kad pokriva kuću i treba mu dić crijep na deku, kad ti se auto pokvari 400km dalje pa ti ga dovuku za kavu, dok ti ga susjed oće dovuć za 400 eura. Moram to reć tako blatantno i otvoreno. Ovdje, gdje sam ja sad, su jako upravo na taj način izražene razlike između tzv. domaćeg stanovništva, slavonaca, šokaca, kak oćeš i onih koji su došli ovdje s druge strane Save ili protjerani ratom. Hrvati su šupci, pobogu, pa deremo turiste i nudimo im nikakvu uslugu, vlastita vlada nas dere i ne gleda našu dobrobit, samo kratkoročno zakrpavaju nešto ne bi li začepili usta narodu, a svoju guzicu što dugoročnije zbrinuli. To je realnost, ma koliko ti bila domoljubna, a ja ne.
JPK

Post 14 Apr 2012, 13:18

Još jedan nacionalni mit koji se svako malo pojavljuje u novinama, a totalna je pizdarija - voda. "Hrvatska ima ogromne zalihe pitke vode, zbog kojih će u budućnosti biti geopolitički jako važna (kao Saudijska Arabija danas)" - to je ono što se može zaključiti iz medija i koliko vidim, vrlo je često mišljenje ljudi na forumu, koji su očito popušili medijska bulažnjenja.

Prava istina je - Hrvatska ima veće zalihe pitke vode od prosjeka zemalja takve veličine, ali ništa posebno. Samo od zemalja u regiji, Mađarska, Srbija i Crna Gora i Bugarska imaju veće zalihe. (FAO ima statistike.)

Postavlja se pitanje - zašto novine vole pisati takve pizdarije i iskrivljavati istinu? Rekao bih da je to zato što prosječan Hrvat voli masturbirati svoje nacionalno biće takvim fantazijama.

BTW, još nisam naišao na grad u kojemu se ne može piti voda iz pipe.
Biti i mniti svemiropolisno
Pješčana

Post 14 Apr 2012, 13:23

A.P. » wrote:Hrvati su ksenofobi, tu se uopće ne radi o osobnim iskustvima, nego o stvarima koje pokupiš iz okoline i medija.
I ne znam odakle si, ali oko mene si na taj način pomažu Bosanci - kad se pravi nešto, kad netko kolje krmad, kad zida kuću, kad pokriva kuću i treba mu dić crijep na deku, kad ti se auto pokvari 400km dalje pa ti ga dovuku za kavu, dok ti ga susjed oće dovuć za 400 eura. Moram to reć tako blatantno i otvoreno. Ovdje, gdje sam ja sad, su jako upravo na taj način izražene razlike između tzv. domaćeg stanovništva, slavonaca, šokaca, kak oćeš i onih koji su došli ovdje s druge strane Save ili protjerani ratom. Hrvati su šupci, pobogu, pa deremo turiste i nudimo im nikakvu uslugu, vlastita vlada nas dere i ne gleda našu dobrobit, samo kratkoročno zakrpavaju nešto ne bi li začepili usta narodu, a svoju guzicu što dugoročnije zbrinuli. To je realnost, ma koliko ti bila domoljubna, a ja ne.
oprosti, ali kakve ovo ima veze s moim napisanim?
ja sam odmah u prvom postu napisala da se radi o mojim iskustvima.
sigurna sam da je ksenofobija prisutna jedino u Hrvatskoj, jer u Srbiji bole Hrvate/ Cigae/Bosance/Albance. U Albaniji vole Srbe, u Makedoniji albance, u Francuskoj Cigane i afričko stanovništvo, a u SAd jako vole u zadnje vrijeme Muslimane.
ja opet vidim stvarne ljude kako se snalaze u RL, i nekako sam sklonija vjerovati njima isebi i na temelju RL stvarati mišljenje, a ne na temelju medija.
sve ostalo što si napisala, o pšomaganju u gradnji kuće, vožnji pokvarenog auta i slično, ja sam vidjela po većini zemlje.
sve što si napisala za turiste, vrijedi za svaku državu.
sve što si napisala za vodstvo vode države, nema veze s onim što sam ja napisala, i ne znam točno o kakvoj realanosti pričaš.

jpk, slažem se da se forsira ideja države bogate vodom. ne znam zašto. moguće da ponavljaju ko svrake
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Emericzy

Post 14 Apr 2012, 13:24

A.P. » wrote:Hrvati su šupci
To je i moje iskustvo.

Krasno je neki dan rekao jedan škveranin, ne sjećam se u kojem točno brodogradilištu. Veli, kad su se drugima gasile tvornice i odlazili su na cestu, onda smo šutjeli. A sad kad nama gase škver, sad bismo htjeli da nam pomognu.

Da, ima dosta izoliranih slučajeva solidarnosti i pomoći, ali generalno smo ksenofobični sebični šupci.
A.P.
Cactus

Post 14 Apr 2012, 13:28

Pješčana » wrote:...

Dobro, ne da mi se raspravljati kako ima ili nema veze kad očito imamo vrlo suprotan pogled na državu i sunarodnjake i rasprava neće rezultirati ničim, moram spremat sobu i ribat kupaonu. :D
A i vjerujem da će Em to bolje reći od mene.
kuki

Post 14 Apr 2012, 15:11

Pješčana » wrote: Volontirati će.
U Hrvatskoj se relativno malo volontira. :D
Pješčana

Post 14 Apr 2012, 16:10

kuki » wrote: U Hrvatskoj se relativno malo volontira. :D
govoriš o Hrvatima u Hrvatskoj, ili o Hrvatima koji odu van volontirati?
nije za one slaba srca!
[spoiler]ili govoriš o strancima koji dođu tu volontirati?
kojima se tako svide ljudi i mjesto da odluče produžiti boravak i vraćaju se opet?[/spoiler]
Aristocat

Post 14 Apr 2012, 16:26

Pješčana » wrote: 8. gostoljubivost Hrvata

Mit. Od kud se stvorio ne znam. Nagadjam da je mozda lansiran negdje 70-ih godina od strane Njemackih turista kada su nudjenje rakije zamijenili za gostoljubivost. :D

Gostoljubivost u Hrvatskoj sam ponekad dobivala od Hrvatskih Srba i Hrvatskih Bosanaca. Od Hrvata vrlo vrlo rijetko. Gostoljubivost u Hrvata vrlo je proracunata kategorija. Zadnjih godina i lose glumljena tako da je ako nije za gadjenje, bar je za podsmijeh.
kuki

Post 14 Apr 2012, 16:26

Pješčana » wrote: govoriš o Hrvatima u Hrvatskoj,
O Hrvatima u Hrvatskoj. Ne da mi se sad ić tražit podatke, fjakasta sam i ne da mi se ni jest, ali ako te zanima a ne možeš nać, potražit ću u nekom trenutku.
zeleni zub

Post 14 Apr 2012, 16:29

A.P. » wrote: I ne znam odakle si, ali oko mene si na taj način pomažu Bosanci - kad se pravi nešto, kad netko kolje krmad, kad zida kuću, kad pokriva kuću i treba mu dić crijep na deku, kad ti se auto pokvari 400km dalje pa ti ga dovuku za kavu, dok ti ga susjed oće dovuć za 400 eura...
Ono što vidim oko sebe u Zagrebu je isto tako, Bosanci grade kuće, Hercegovci grade grad :D, a prosječan purger ne priča ni s bratom ni sa susjedom i čudom se čudi svemu tome. U tom nekom kontekstu mislim da fali još jedna garaža recimo ispod Dolca, a gore trgovački centar, a sve u uzorku šestinskog kišobrana.
Aristocat

Post 14 Apr 2012, 16:29

Emericzy » wrote:
Da, ima dosta izoliranih slučajeva solidarnosti i pomoći, ali generalno smo ksenofobični sebični šupci.
Kako je ovo tocno. Da dodam jos nesto. Generalno govoreci hrvatski narod je skrt narod. Mozda bi ova procijena bolje pristajala na temi 'Generalne karakteristike naroda i narodnosti' ali neka se i ovdje nadje.

Skrti - skrti, nepodnosljivo skrti. Imam stotine iskustava.
Eks

Post 14 Apr 2012, 16:34

Kakva gostoljubivost. U mom susretanju s turistima sam bila glumljeno gostoljubiva, preko kurca. :zubo: Imam tipičan hrvatski sindrom "neka nam cvate turizam, ali dajte se maknite s ulica :mama: " jer kad ljeti dođeš na krcatu plažu ili se glavnom ulicom moraš probijati pola sata, prođe te svaki altruizam. :D

I da, taj domaćinski dobrošličasti mod sam primijetila uglavnom najviše kod Bosanaca. Snobovi smo i komotni za svoju guzicu. I mislimo još da smo zbog toga kulturniji od ostalih balkanskih naroda. :facepalm: Eto. :D
Pješčana

Post 14 Apr 2012, 16:34

Aristocat, živiš li ti u Hrvatskoj?
kuki

Post 14 Apr 2012, 16:41

Aristocat » wrote: Skrti - skrti, nepodnosljivo skrti. Imam stotine iskustava.
Stvarno? Ja bih rekla da sam ja škrta, al ja ionako nisam Hrvatica, ali ne bih rekla da su Hrvati generalno škrti. Recimo, ja bih radosno poslala u kurac bilo koga tko bi očekivao da mu za vjenčanje dam 80€ da pokrijem stolicu, dakle večeru kojom on mene kao časti, i još dodatak od ponešto eura za započinjanje zajedničkog života, a vidim da je to dosta normalno i da ljudi to rade. Kao i ajfoni i laptopi za krizmanu kumčad. :D
Aristocat

Post 14 Apr 2012, 16:46

Pjescana, zadnja 4 mjeseca ne. Vrlo kratko sam odsutna a da ne bi znala o cemu govorim.

Meni je jasno kako ti vidis moja pisanja - ispada da sam ' devil's advocate', no ja to nisam.
Zelim ukazati na cinjenice. Zelim ukazati na to da se rusila kuca koja se gradila ciglu po ciglu50 godina, da bi na njenom mjestu bila sagradjena drvena baraka. Zelim ukazati na sljepilo ljudi koji su podrzali tu ideju i koji ju jos uvijek podrzavaju zbunjeni i izmanipulirani.

Gledati svoju domovinu izvana, nakon sto sam je gledala iznutra velika je stvar. Trebas izaci vani Pjescana da vidis sto se dogadja ispod tog satora.
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini.
Aristocat

Post 14 Apr 2012, 16:56

kuki » wrote: Stvarno? Ja bih rekla da sam ja škrta, al ja ionako nisam Hrvatica, ali ne bih rekla da su Hrvati generalno škrti. Recimo, ja bih radosno poslala u kurac bilo koga tko bi očekivao da mu za vjenčanje dam 80€ da pokrijem stolicu, dakle večeru kojom on mene kao časti, i još dodatak od ponešto eura za započinjanje zajedničkog života, a vidim da je to dosta normalno i da ljudi to rade. Kao i ajfoni i laptopi za krizmanu kumčad. :D
Pa ta ocekivanja nemaju veze s tobom ili tvojom skrtoscu. To je stvar megalomanije tih ljudi tj. zelje da se docepaju necega na osnovi neke njihove 'radosne manifestacije'.

Ovo je jos jedan dobar primjer, iako si ga nesvjesno istakla, sto se u zadnje vrijeme dogadja u Hrvatskoj.
Isforsirane proslave za koje se nema novcanog pokrica , ocekivanje poklona kakvi se daju na zabavama valjda Paris Hilton, i opcenito imitiranje holivud lajf stajla, samo zato sto netko ima rodjendan ili svadbu. Uz to, primjetila sam, da je ovima koji poklone kupuju, mucno. Darovanje poklona odavno vise nije zadovoljstvo nego teska tlaka. Znam ljude koji izbjegavaju druge ljudi upravo radi toga.

To nema veze s tvojom skrtoscu. Ti sasvim zdravorazumski reagiras. To ima veze s njihovim stanjem svijesti i govori sto ti ljudi misle da zasluzuju ili oni ili njihova djeca. Kao sto rekoh netko im je obojio malogradjansku svijest holivudom i zutilom zivotnih potreba.
JPK

Post 14 Apr 2012, 16:57

Aristocat » wrote:

Mit. Od kud se stvorio ne znam. Nagadjam da je mozda lansiran negdje 70-ih godina od strane Njemackih turista kada su nudjenje rakije zamijenili za gostoljubivost. :D

Gostoljubivost u Hrvatskoj sam ponekad dobivala od Hrvatskih Srba i Hrvatskih Bosanaca. Od Hrvata vrlo vrlo rijetko. Gostoljubivost u Hrvata vrlo je proracunata kategorija. Zadnjih godina i lose glumljena tako da je ako nije za gadjenje, bar je za podsmijeh.
Nagađam da se stvorio na temelju seljačkih običaja kao što su: okretanje rundi u birtijama (s istodobnim budnim praćenjem tko je preskočio red), te priređivanje svadbi za sedamsto ljudi (na kojima se onda očekuje 100 eura po osobi i zapisuje koliko je tko donio).
kuki » wrote: Stvarno? Ja bih rekla da sam ja škrta, al ja ionako nisam Hrvatica, ali ne bih rekla da su Hrvati generalno škrti. Recimo, ja bih radosno poslala u kurac bilo koga tko bi očekivao da mu za vjenčanje dam 80€ da pokrijem stolicu, dakle večeru kojom on mene kao časti, i još dodatak od ponešto eura za započinjanje zajedničkog života, a vidim da je to dosta normalno i da ljudi to rade. Kao i ajfoni i laptopi za krizmanu kumčad. :D
Ovisi o definiciji škrtosti, ali ja bih rekao da se može biti škrt i razmetati u isto vrijeme. Primjer su gastarbajteri koji u Njemačkoj žive na kruhu i vodi, ne bi li u Hrvatskoj izgradili trokatnicu s betonskim lavovima i dorskim stupovima kao spomenik svom radu, na zavist cijelog sela.

A ti nisi škrta, nego racionalna. :D
Biti i mniti svemiropolisno
Emericzy

Post 14 Apr 2012, 17:24

Aristocat » wrote:Pjescana, zadnja 4 mjeseca ne. Vrlo kratko sam odsutna a da ne bi znala o cemu govorim.

Meni je jasno kako ti vidis moja pisanja - ispada da sam ' devil's advocate', no ja to nisam.
Zelim ukazati na cinjenice. Zelim ukazati na to da se rusila kuca koja se gradila ciglu po ciglu50 godina, da bi na njenom mjestu bila sagradjena drvena baraka. Zelim ukazati na sljepilo ljudi koji su podrzali tu ideju i koji ju jos uvijek podrzavaju zbunjeni i izmanipulirani.

Gledati svoju domovinu izvana, nakon sto sam je gledala iznutra velika je stvar. Trebas izaci vani Pjescana da vidis sto se dogadja ispod tog satora.
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini.
Ja sam izraziti anti-Jugoslaven. Ni za Juge nisam tu zemlju volio, a ni sad mi u retrospektivi ne izgleda ništa pametnije. Nasuprot tebi, meni se čini da se baraka trulih temelja zamijenila barakom trulih zidova, jer smo preglupi da si sagradimo kuću.

Ali gle, u ocijeni mentaliteta Hrvata (ako prihvatimo postojanje pomalo nebuloznog fenomena kao što je nacionalni mentalitet) praktički se sasvim slažemo.
kuki

Post 14 Apr 2012, 18:01

Aristocat » wrote:
Pa ta ocekivanja nemaju veze s tobom ili tvojom skrtoscu. To je stvar megalomanije tih ljudi tj. zelje da se docepaju necega na osnovi neke njihove 'radosne manifestacije'.
Ali i dočepat će se, to ti hoću reć. :D Oni će se zaista dočepat koverata u kojima je 250€ od ljudi koji su upravo ostali bez posla pa su bili u financijskoj stisci (random post na random otvorenoj stranici topika "Koliko novaca dajete kad idete na vjenčanje").

Meni to izgleda kao da ljudi (osim mene :D) nisu škrti, ako će se financijski dodatno ugrozit zbog nečijeg "najvažnijeg dana", rođenja djeteta, krštenja djeteta, pričesti djeteta, krizme djeteta. :D Izgleda mi kao da su glupo rastrošni. :D
ombia

Post 14 Apr 2012, 18:48

Emericzy » wrote: Nadam se da se šališ.

Mi nismo gostoljubiv narod. Nisu ni mnogi drugi, ali se bar ne prave važni da jesu. Mi smo komotni ksenofobi kojima svatko 'stran' ide na živce. i imamo neobičnu kombinaciju kompleksa manje i veće vrijednosti prema strancima..
Strasno smo negostoljubivi. Nazalost. Toliko da me sramota povratnih informacija svih stranaca kojima sam preporucila Hrvatsku za odmor.
Tako nadrkanih socijalistickih konobara nema nigdje.
Negostoljubivi i neljubazni vecim dijelom u cijelom usluznom sektoru.

Ja sam vise susretljivosti dozivjela od naroda koji medju Hrvatima slove za hladne.

Sto se volontiranja tice (je sad ce neki napisati da rad za hrvatsku placu jest volontiranje) jako jako malo se po Hrvatskoj radi. Opet u odnosu na druge zemlje.
Dok je drugdje normalno da svi mladi pogotovo studenti volontiraju po djecjim domovima, umirovljenickim i slicno u Hrvatskoj znam jako malo mladih koji se na takav redovan nacin negdje angaziraju.
Iz moje generacije ne znam nikoga tko volontira, kao nemaju vremena.

Voda iz pipe se ne moze piti po dosta arapskih/africkih gradova. Moze.
Ali uz grceve kao popratnu pojavu.
sve što si napisala za turiste, vrijedi za svaku državu.
Nazalost ne. Hrvatski turizam ili turizam na hrvatski nacin je dosta los. Neke zemlje s manje prirodnog potencijala imaju deset puta razvijeniji turizam jer znaju kako.
Pješčana

Post 14 Apr 2012, 18:54

nemam sad vremena za malo dulje obrazlaganje, samo molim objasnite mi u kojem trenutku smo izjednačili gostoljubivost i turizam?
jer vidim da povlačite pitanje lijenih konobara i turista nezadovoljnih uslugom.
jel pričamo sad onda o turizmu i lošoj usluzi, i/ili gostoljubivosti kao recimo karakternoj osobinu/ ponašanju pojedinca? nije isto
ombia

Post 14 Apr 2012, 18:55

Amen.
I to ne otici na 2-3 tjedna na odmor nekamo, nego zivjeti neko vrijeme u nekoj drugoj drzavi.

S druge strane sam anti-Jugoslavenka skroz naskroz jer ne nije svima u Jugi bilo dobro, i ne nisu svi bili u partiji. Nista osobno, ali ne biti miljenik rezima je i u Jugi znalo biti neugodno.
I to je bio truli sistem koji je zamijenio jedan ne bolji.
Emericzy

Post 14 Apr 2012, 18:59

Pješčana » wrote:nemam sad vremena za malo dulje obrazlaganje, samo molim objasnite mi u kojem trenutku smo izjednačili gostoljubivost i turizam?
jer vidim da povlačite pitanje lijenih konobara i turista nezadovoljnih uslugom.
jel pričamo sad onda o turizmu i lošoj usluzi, i/ili gostoljubivosti kao recimo karakternoj osobinu/ ponašanju pojedinca? nije isto
Nije isto, ali mi 'falimo' i po jednoj i po drugoj stavci.
  • Information