ZET

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
Nikolajevna

Post 31 Mar 2012, 10:35

Lastan » wrote:
I onda mi se obraća s “ti”.

...
A ako mi se bude obraćao kao da smo skupa u školu išli, bilježim mu ime i prezime i pišem žalbu zbog neprofesionalnog ponašanja.
A joj Lastane, pa što si tako otrovan?
Zašto takav familijarni ton neznanaca ne možeš shvatiti dobrohotno. Zar stvarno misliš da je onome tko ti se obraća sa „ti“ namjera da te uvrijedi? Niste na poslovnom sastanku niti pred kamerama hrt-a.
Misliš da te on tražio kartu da bi te kinjio? Kladim se da mu je svaki okršaj s putnicima mučan. On radi ono što mora, pa i njemu je u interesu da mu radni dan prođe mirno i bez stresa.

Nikolajevna

Post 31 Mar 2012, 10:43

MmeTipfeler » wrote: A ovo s pokazivanjem karte, to je stara praksa. Iz doba prije modernizacije. Još dok su se karte samo cvikale ili se kupovali mjesečni kuponi pa se presjedalo s tramvaja na bus, recimo, na terminusu (jel se to i kod nas tako kaže? :ne zna:), znali su se vozači autobusa sjetiti pa zahtijevati od putnika da pokaže kartu prije ulaska u autobus. Točnije, prije prolaska kroz onu okretaljku na prvim vratima.

Huh, evo opet... :zubo:
Mislim da vozače autobusa kontroliraju koliko im se putnika u autobusu vozi bez karte. Pritisnuti su "odozgora", ne rade oni to iz gušta. :ne zna:
MmeTipfeler » wrote: Pariški kontrolori imaju specifičan način zabave:
Blago li im se što se zabavljaju. Sigurno je traženo radno mjesto. :zubo:
MmeTipfeler

Post 31 Mar 2012, 11:41

Nikolajevna » wrote:
Zašto takav familijarni ton neznanaca ne možeš shvatiti dobrohotno. Zar stvarno misliš da je onome tko ti se obraća sa „ti“ namjera da te uvrijedi? Niste na poslovnom sastanku niti pred kamerama hrt-a.
Misliš da te on tražio kartu da bi te kinjio? Kladim se da mu je svaki okršaj s putnicima mučan. On radi ono što mora, pa i njemu je u interesu da mu radni dan prođe mirno i bez stresa.
Kontrolor je službena osoba i ima se u skladu s time i ponašati. To jest, putnike službeno oslovljavati. Tek nakon bruderšafta prelazi se na tikanje.
Herp
Nikki Gauda

Post 31 Mar 2012, 12:00

Nova cijena mjesečnog pokaza = skoro dva puna tanka goriva.
Živio ZET i putni troškovi! :zubo: :lux:
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
MightyMe

Post 31 Mar 2012, 13:48

Jebeš ZET, nabavljam biciklu kad dođem u Zagreb. :zubo:
Lastan

Post 31 Mar 2012, 14:20

MmeTipfeler » wrote:Zašto samo ako je riječ o mužjaku? Je li to provjereno da ZET zapošljava samo straight kontrolorke? :ne zna:
Zato što su muškarci percipirani kao vjerojatni seksualni napasnici.

Poanta nije u kontroloru, već u publici; takav je napad efikasan jedino ako postoji netko treći tko će te čuti. I četvrti, peti, osmi…
S obzirom na to da u narednih ne znam koliko ljudskih vjekova nema šanse da će se tu išta naći, možeš komotno priložiti i zahtjev za naknadu troškova. Čisto iz zajebancije.
Jedna je zetovka, iz starog kioska za prodaju karata na Črnomercu, odlazila doma prije kraja službenog radnog vremena, pa se nije uvijek moglo kupiti kartu.

Pa se dogodilo da je moja tadašnja cura odlazila od mene i htjela ondje kupiti pokaz. I pola sata prije isteka radnog vremena naletjela na zatvoreni šalter.

Napisao sam žalbu. Mailom.
Kad sam sljedeće godine kupovao pokaz, saznao sam da je rečena dobila otkaz zbog pizdarija koje je radila.

Vjerojatno ja nisam bio jedini koji se žalio, ali prilično sam siguran da je i ta žalba odigrala ulogu.
A ovo s pokazivanjem karte, to je stara praksa. Iz doba prije modernizacije. Još dok su se karte samo cvikale ili se kupovali mjesečni kuponi pa se presjedalo s tramvaja na bus, recimo, na terminusu (jel se to i kod nas tako kaže? :ne zna:), znali su se vozači autobusa sjetiti pa zahtijevati od putnika da pokaže kartu prije ulaska u autobus. Točnije, prije prolaska kroz onu okretaljku na prvim vratima.
Da. Vozači su mogli pročitati kad je karta poništena. Mogli su je provjeriti.
Sada, 70 milijuna kuna kasnije, vozač traži na uvid kartu za koju ni na koji način ne može provjeriti je li valjana.
Ukratko, jebe putnike.

I jebe se meni koji su razlozi – jel njega jebu odozgo (za što znam da jest slučaj) ili je njemu puhnulo u glavu. On ne može provjeriti valjanost moje karte i nema je što tražiti na uvid.
Inače, ne da je neka utjeha, ali... Pariški kontrolori imaju specifičan način zabave: kontroliraju putnike nakon izlaska iz busa. Izvedba je jednostavna: vozač ne otvori sva vrata, nego samo jedna, i to napola (ah, ta vražja zapadna tehnika). Pa putnici mogu izlaziti samo jedan po jedan. I, naravno, neizostavno proći mimo kontrolora. I pokazati kartu. Tko je nema... sami dovršite rečenicu.
U Zagrebu im to ne bi prošlo jer nemaju ovlasti da te zadrže. Morali bi biti u policijskoj pratnji.
I svima je to normalno. Za razliku od Bečana koji su mi, kad jednom prilikom aparat za cvikanje nije radio, a ja se ogledavala za drugim, rekli da to nije moja briga, nego "neka si ONI sami poprave aparat ako hoće da im se plati vožnja.
I u pravu su. Bečani.
Ako prijevoznik želi da poništiš kartu, mora osigurati ispravne automate.
Ti imaš kartu, imaš dobru volju, ali ako automat ne radi – jebiga. Nije tvoj problem.
Lastan

Post 31 Mar 2012, 14:24

Nikolajevna » wrote:A joj Lastane, pa što si tako otrovan?
Mi smo u poslovnom odnosu. Ja plaćam kartu, on mene prevozi od točke A do točke B.
Nije me briga koja je njemu namjera.
Realno, on bi se i klincu iz osnovne škole trebao obraćati s “vi”. Jer i taj klinac plaća kartu i njemu daje kruh.
Nije me briga.
Traži me kartu da bi sebi pokrio dupe kad mu dođe nekakva kontrola iako je to posve imbecilna radnja.
Jer, ponavljam, on ne može vidjeti je li karta valjana. On može vidjeti da ja imam jednu plavu karticu. I to je sve.
I za to sam ja, zajedno s ostalim građanima Zagreba, dao 70 milijuna kuna?
Mrš, stoko.
MmeTipfeler

Post 31 Mar 2012, 14:31

Lastan » wrote: Zato što su muškarci percipirani kao vjerojatni seksualni napasnici.

Poanta nije u kontroloru, već u publici; takav je napad efikasan jedino ako postoji netko treći tko će te čuti. I četvrti, peti, osmi…
A zamisli tek kako bi se dobro čulo da žensko vrisne na žensko. Ili muško na muško. Jest da nije pretjerano politički korektno (jebemti izraza!), ma il fine giustifica i mezzi.
Lastan

Post 31 Mar 2012, 15:41

MmeTipfeler » wrote: A zamisli tek kako bi se dobro čulo da žensko vrisne na žensko. Ili muško na muško. Jest da nije pretjerano politički korektno (jebemti izraza!), ma il fine giustifica i mezzi.
Nisam siguran da bi bilo jednako efikasno. Ali valjda ne škodi probati.
blaze

Post 02 Apr 2012, 08:01

budimo realni. vozač ima pravo tražiti da mu se pokaže karta. nije tu da se klanja gospodi švercerima
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Almost Rosey

Post 02 Apr 2012, 09:51

blaze » wrote:budimo realni. vozač ima pravo tražiti da mu se pokaže karta. nije tu da se klanja gospodi švercerima
Ali debilno je. Jer možeš uredno pokazati kartu vozaču i švercati se.
Lastan

Post 02 Apr 2012, 11:51

blaze » wrote:budimo realni. vozač ima pravo tražiti da mu se pokaže karta. nije tu da se klanja gospodi švercerima
Otkad smo spizdili onih 70 milijuna kuna na sustav elektroničke naplate, možda i ima – ali budući da ne može provjeriti valjanost karte, time samo jebe putnike i usporava promet jer putnici dulje ulaze.

A tih 70 milijuna kuna nisu platili ti vozači, već putnici.
ombia

Post 02 Apr 2012, 12:17

Ja ima od nedavno tu elektronsku, ako ulazim iza devet navecer u bus moram pokazati jer otvara zato samo prva vrata.
Kontrolori po podzemnoj isto ne mogu provjeriti jel karta vrijedi. Nisu zadnji put imali nikakav aparatic. Priznajem da te elektronske tek uvode i da ih svega par ljudi sad ima.
blaze

Post 03 Apr 2012, 12:42

Lastan » wrote:
kao prvo, i vozači plaćaju poreze i prireze, kao drugo, platili su putnici koji plaćaju poreze i prireze, ne svi, kao treće, vozač nije privatnik pa da novac od karata ide u njegov džep, kao četvrto, genijalno mi je kad institut javnog prijevoza gledaju kao na svoje bogom dano besplatno pravo najjači zagovornici privatizacije i protivnici subvencioniranja

mislim, švercajte se koliko vam drago, al ne pizdite kao osvetnici pravednici kad vas netko pokušava omesti u tome
Lastan

Post 03 Apr 2012, 12:58

blaze » wrote: kao prvo, i vozači plaćaju poreze i prireze, kao drugo, platili su putnici koji plaćaju poreze i prireze, ne svi, kao treće, vozač nije privatnik pa da novac od karata ide u njegov džep, kao četvrto, genijalno mi je kad institut javnog prijevoza gledaju kao na svoje bogom dano besplatno pravo najjači zagovornici privatizacije i protivnici subvencioniranja

mislim, švercajte se koliko vam drago, al ne pizdite kao osvetnici pravednici kad vas netko pokušava omesti u tome
Nešto si pogrešno shvatila.

Ja se, naime, ne švercam. Pokaz imam i rado ću ga pokazati svakome tko mu može provjeriti valjanost.
Problem je u tome da smo taj sustav onih 70 milijuna kuna platili svi građani Zagreba upravo kroz prirez, tim više što je uveden u vrijeme kad je kartu plaćala teška manjina. A pokazivanje karte vozaču koji, ponavljam još jednom za one koji malo slabije čitaju, ni na koji način ne može utvrditi njenu valjanost vraća nas u doba prije tih 70 milijuna. S time da je pokazivanje karte vozaču postalo gola formalnost jer ne služi ničemu.

A to što zaposlenici u javnim službama plaćaju poreze i prireze zapravo nije nego fikcija: plaća im dolazi iz proračuna, a onda se dio u proračun vraća.
blaze

Post 03 Apr 2012, 13:02

pričali mi frendovi koji su izbjegli u amsterdam, nitko te nema prava zaustaviti i legitimirati na ulici, ali probaj da te uhvate bez karte u javnom prijevozu, veselo će te deportirati isti čas. u uređenim zemljama imaš bezbroj prava, ali s nekim obavezama se ne isplati zajebavati. naravno da to nama zvuči blesavo, svi bismo mi bili u pravima i teoriji kapitalisti, a u obavezama i praksi socijalisti
ombia

Post 03 Apr 2012, 13:21

Deportirati zbog neimanja vozne karte?
I koliko su nasih vec deportirali?
blaze

Post 03 Apr 2012, 13:28

kupovali su karte, ombia, to je poanta, jer te na kupljenu kartu nema prava tražiti isprave
ombia

Post 03 Apr 2012, 13:32

blaze » wrote:kupovali su karte, ombia, to je poanta, jer te na kupljenu kartu nema prava tražiti isprave
U Amsterdamu ima ljudi koji se svercaju, mislim mozda manje nego drugdje, ali ima. I stranaca. :ne zna:
A dozivjela sam da me nakon 9/11 svugdje traze osobnu, dobro mene manje (zensko sam i nisam tamnoputa) al ak hodam s nekim tamnoputim tko samo malo lici na Araba s potjernice, cesce.
Ne znam jel u Amsterdamu zakon drugaciji, ali mnoge drzave su se nakon tog dogadjaja povampirile u svrhu zastite vlastitih gradjana i svima nama su se gradjanske slobode malo smanjile. Kako bi kazu sigurnost narasla.
Tako da mislim da ako te zele legitimirati da ce naci razlog.
kuki

Post 03 Apr 2012, 20:57

Pitanje.

Koja je točno svrha silovanja ljudi time da moraju prisloniti karticu na ono pištalo SVAKI put kad uđu u tramvaj inače se smatra neispravnom? Platiš mjesečnu ili godišnju kartu, ali to nije dosta, nego je svaki božji put moraš poništavati inače će ti naplatiti kaznu.

Ha?
blaze

Post 03 Apr 2012, 21:12

ombia » wrote: A dozivjela sam da me nakon 9/11 svugdje traze osobnu
ja govorim o 1991. moguće je da te od 9/11 svugdje traže osobnu, 91. nisu
nikako mi nije jasno zašto toliko voliš upadati svisoka pokušavajući poseruckati tuđa iskustva. koja je svrha? ući u vremenski stroj i objasniti ljudima da postoje i drugi načini sređivanja rezidencije i lagodnog pokazivanja isprava. npr. ženidbom-udajom
blaze

Post 03 Apr 2012, 21:16

kuki » wrote:Pitanje.

Koja je točno svrha silovanja ljudi time da moraju prisloniti karticu na ono pištalo SVAKI put kad uđu u tramvaj inače se smatra neispravnom? Platiš mjesečnu ili godišnju kartu, ali to nije dosta, nego je svaki božji put moraš poništavati inače će ti naplatiti kaznu.

Ha?
meni je žena u zet-u objasnila da je namjena evidentirati promet putnika
ali isto tako da se ništa strašno u vidu kazni (barem zasad) neće provoditi ako se to preskoči. e sad, ako se to od rujna promijenilo, ne bi me iznenadilo :ne zna:
ombia

Post 03 Apr 2012, 21:24

Odakle da iz ovoga dolje znam da pises o stvarima koje leze 20 godina unazad?
nitko te nema prava zaustaviti i legitimirati na ulici, ali probaj da te uhvate bez karte u javnom prijevozu, veselo će te deportirati isti čas.
I cudis se kad te netko ispravi. :misli: Iako ne mislim da je ton bio s visoka. :zubo:
Isprave imas bio udan, neudan, pa cak i izbjeglicki status je zakonski reguliran bio.
kuki

Post 03 Apr 2012, 21:47

blaze » wrote: meni je žena u zet-u objasnila da je namjena evidentirati promet putnika
ali isto tako da se ništa strašno u vidu kazni (barem zasad) neće provoditi ako se to preskoči. e sad, ako se to od rujna promijenilo, ne bi me iznenadilo :ne zna:
Nasnimljeni glas u tramvaju svakih pol minute ponavlja da se kartica neevidentirana pri svakom ulasku u svako vozilo smatra neponištenom. Na ovom ili onom forumu je netko napisao da je žena dobila kaznu jer ima mjesečnu kartu ali je nije evidentirala.

Meni je to đubretarsko teroriziranje ljudi. Platiš 120-350 kuna mjesečno i u prekršaju si za koji ti mogu naplatiti kaznu ako u šestoj današnjoj vožnji ne evidentiraš karticu.
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 03 Apr 2012, 22:00

kuki » wrote: Meni je to đubretarsko teroriziranje ljudi. Platiš 120-350 kuna mjesečno i u prekršaju si za koji ti mogu naplatiti kaznu ako u šestoj današnjoj vožnji ne evidentiraš karticu.
Osim toga sa mjesečnom kartom ti plaćaš 24 sata vožnje svaki dan mjesec dana a s godišnjom 24 sata godinu dana.

Dakle stalno prijavljivanje kartice ne služi ničemu nego da se za njih prikupljaju statistički podaci o vožnjama a mislim da nigdje ne postoji obveza da se troši vrijeme za sudjelovanje u besplatnoj izradi statistike neke tvrtke. Ono kao da te HRT ili neka kabelska televizija prisile da iako si platio mjesec dana unaprijed negdje zapisuješ svaki puta kada si upalio televizor i koji si kanal gledao. Ukoliko ih to zanima njihova je obveza da da to na neki način prikupljaju. Mogu kao i prije zaposlit konduktera u tramvaju koji bi brojao ljude :D mislim da je ostalo još nešto nezaposlenih kumova.

Ti aparati su tamo samo da oni koji kupuju pojedinačno karte mogu platiti vožnju. Obveza da se tamo prijavljuje je razumljiva tamo gdje te netko plaća ali tamo gdje ti nekome plaćaš i platiš unaprijed mjesec ili godinu dana ne.

Mislim da je nije istina da je netko platio kaznu zato što nije prijavio mjesečni ili godišnji pokaz, možda ako onu karticu s pojedinačnim iznosom nisu prijavili ali ovako ne.

Uostalom i kad nemaš sa sobom pokaz a inače ga imaš s kaznom odeš u sjedište i ponište ti kaznu. Što sada će reći nešto tipa: ... je da, da ste prijavili karticu poništili bi vam kaznu ali evo ovako ne možemo :rofl:
  • Information