Veganska prehrana roditelja i za djecu?

O djeci, brigama i radostima roditeljstva
joujou

Post 30 Sep 2011, 18:08

Pješčana » wrote: bok, mica :) prvi post, ha?

uopće mi nije namjera ovdje potezati što je pravo, a što nije.
no, postoji trenutka kad vlastit stav prestaje biti dominantan, a to je kad je tuđi život u pitanju
slazem se s tim trenutkom, no kako je svima mrsko kliknuti na link prijatelja zivotinja cini mi se da je nekako promaklo da to dijete nije umrlo zbog veganske prehrane

u ovoj temi ne kanim sudjelovati, iako se nekako stalno vracam (moj bad), sve dok se nivo razgovora ne podigne s ovog pateticnog pljuvackog

osim toga ovaj forum je totalna banana :D

Now you dont need money
With a face like that, do ya honey
Beta ženka

Post 30 Sep 2011, 18:14

joujou » wrote:
slazem se s tim trenutkom, no kako je svima mrsko kliknuti na link prijatelja zivotinja cini mi se da je nekako promaklo da to dijete nije umrlo zbog veganske prehrane

u ovoj temi ne kanim sudjelovati, iako se nekako stalno vracam (moj bad), sve dok se nivo razgovora ne podigne s ovog pateticnog pljuvackog

osim toga ovaj forum je totalna banana :D
Offtopic: meni je ovaj forum zakon. :D

Ontopic: potpisujem, no ja ne volim tražiti dokaze kod Prijatelja životinja, radije kod nekih neutralnijih izvora. Nedavno je na onom forumu na SoN-u bila dignuta frka oko navodnih vegana koji su izgladnjeli dijete - na kraju ispalo da su frutarijanci. No, bombastičan naslov i lijenost da se pročita članak učinili su svoje. :ne zna:
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
xibalba

Post 30 Sep 2011, 18:16

JPK » wrote: Prosvijetli nas, koju to bolest veganska prehrana liječi?
I je li smio jesti med i šećer? Jer ako jest, bogme nije bio na veganskoj prehrani.
Ni sad ne jede šećer. Med da. Jer više nije na veganskoj prehrani. Sad je na vegetarijanskoj prehrani.

I čitaj pažljivije - nisam rekla da mu je veganska prehrana izliječila bolest nego da je tako izbjegao operaciju kojom bi ostao bez komada crijeva. A ti probaj pokušati pogoditi o kojoj je bolesti riječ.

I da, hvala na pitanju, sad je dobro.
Meni je sasvim dovoljna činjenica da je bilje proteinski vrlo deficitarno, da nema dovoljno željeza i nekih vitamina i da to može uzrokovati niz problema. Ne trebaju mi naramci mrtve djece da zaključim da je veganska prehrana nešto rizično.
Kak je to super. Fućkaš znanost, studije i istraživanja, dovoljno je mišljenje. :facepalm:
Ako je to "činjenica", pa potkrijepi je.

Moj pokojni otac volio je reći "misliti je drek znati". Pa prednost dajem činjenicama koje su znanstveno potkrijepljene. Mišljenje ima svatko.
:facepalm:
Pa ne idu vegani ljudima na živce zato što jedu drukčije, nego zato što su ekstremistička fanatična gamad koja po Trgu bana Jelačića propagandnim panoima uvjerava ljude da su uzgajališta pilića moralno ista stvar kao Auschwitz, a oni koji jedu piletinu su dakle otprilike kao nacisti.
Kad je bio taj veganski skup na Trgu?
Koja je to veganska organizacija koja ga je organizirala?

Ili ti brkaš Prijatelje životinja s veganima?
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it without a sense of ironic futility.
JPK

Post 30 Sep 2011, 18:24

Beta ženka » wrote: Bogme, i ja znam dovoljan uzorak gore opisanih svejeda. :mig:
Pa neka, vjerujem da postoje.
Ali, ti svejedi su samo zadrti krelci koji ne poštuju tuđi izbor. A ovi vegani su fanatici koji misle da je cijeli svijet pun ljudi koji čine zlo ekvivalentno ubojstvu ili jebanju djece. Oni malo razumniji samo misle da većina još nije "osviještena" i da zapravo ne zna što se dešava u mesnoj industriji.

Dakle, s jedne strane imamo svejede koji nisu dovoljno tolerantni, a s druge strane imamo maligne luđake. Nije baš isto.
Biti i mniti svemiropolisno
Lastan

Post 30 Sep 2011, 18:30

Pješčana » wrote:malo sam guglala i linkajući članak na ovaj http://danas.net.hr/svijet/page/2011/08/12/0286006.html veli da su roditelji visokoobrazovani :ne zna:, i nije im prvo dijete
Osim onoga što pravo veli schmokljan, valja istaknuti da “visokoobrazovan” ≠ “nije jebeni idiot kojemu ne bi trebalo dati ni čačkalicu da pridrži”.
Recimo, Jadranka Kosor i Milan Bandić imaju fakultetske diplome te su kao takvi – visokoobrazovani.
Iz nekog čudnog razloga ljudi misle da visoka obrazovanost automatski znači i nedostatak niskih poriva, poštenje, inteligenciju, moralnost i još svašta nešto. E pa, ne znači. :kava:

Tko najlakše nasjeda na teorije zavjere? Inženjeri i njima slični – ljudi koji godinama treniraju svoj mozak da povezuje činjenice i traži uzorke.
Tko najlakše nasjeda na piramidalne sheme i slične pizdarije? Ekonomisti – oni koji nešto znaju i vide priliku, ali im ne padne na pamet provjeriti malo jer su presigurni u vlastito znanje.

A tko su najčešće vegani, makrobiotičari i slični? Studentice društvenih znanosti koje su pobjegle od biologije, matematike i sličnih užasa. :kava:
Beta ženka

Post 30 Sep 2011, 18:30

JPK » wrote: Pa neka, vjerujem da postoje.
Ali, ti svejedi su samo zadrti krelci koji ne poštuju tuđi izbor. A ovi vegani su fanatici koji misle da je cijeli svijet pun ljudi koji čine zlo ekvivalentno ubojstvu ili jebanju djece. Oni malo razumniji samo misle da većina još nije "osviještena" i da zapravo ne zna što se dešava u mesnoj industriji.

Dakle, s jedne strane imamo svejede koji nisu dovoljno tolerantni, a s druge strane imamo maligne luđake. Nije baš isto.
Pa i ja imam mišljenje kao oni o tome što se radi životinjama - uostalom, zato sam i prešla na vegetarijanstvo i izbjegavam općenito bilo kakve proizvode za koje se morala ubiti životinja. Rado bih postrožila svoj "režim" i još više da imam financijskih, geografskih itd. mogućnosti. No i dalje se ne smatram išta "moralnijom" od drugih, niti da svi trebaju odbaciti mesnu prehranu itd. MENI ne odgovara, ne želim sudjelovati u tome, ali ne namjeravam propovijedati drugima jer niti imam ikakav poriv za to, niti vidim svrhu. A to što mislim je ipak moja stvar, dok ne utječe na druge ni na koji način - koga briga.
Lastan » wrote: Osim onoga što pravo veli schmokljan, valja istaknuti da “visokoobrazovan” ≠ “nije jebeni idiot kojemu ne bi trebalo dati ni čačkalicu da pridrži”.
Recimo, Jadranka Kosor i Milan Bandić imaju fakultetske diplome te su kao takvi – visokoobrazovani.
Iz nekog čudnog razloga ljudi misle da visoka obrazovanost automatski znači i nedostatak niskih poriva, poštenje, inteligenciju, moralnost i još svašta nešto. E pa, ne znači. :kava:

Tko najlakše nasjeda na teorije zavjere? Inženjeri i njima slični – ljudi koji godinama treniraju svoj mozak da povezuje činjenice i traži uzorke.
Tko najlakše nasjeda na piramidalne sheme i slične pizdarije? Ekonomisti – oni koji nešto znaju i vide priliku, ali im ne padne na pamet provjeriti malo jer su presigurni u vlastito znanje.

A tko su najčešće vegani, makrobiotičari i slični? Studentice društvenih znanosti koje su pobjegle od biologije, matematike i sličnih užasa. :kava:
:rofl:
Onda kad sam prestala jesti meso (s nepunih 16 god.), pojma nisam imala što bih upisala, svašta me zanimalo, čak sam mislila da će to najvjerojatnije biti medicina. Srećom pa ipak nije bila. :zubo:
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Lastan

Post 30 Sep 2011, 19:09

baja » wrote:jer sam htjela pitati JPK-a da li bi iste epitete upotrijebio za roditelje koje baziraju prehranu djece na hrenovkama i krafnama
Nisam JPK, ali odgovorit ću: da.

Loša prehrana je loša prehrana. Neka je samo ubojito loša.
Usput, meni je prihvatljivije da je dijete, kako to kažu bake, “lijepo debelo” (Ivica i Marica, anyone? :D) nego da je, kako to kažu moderne anoreksično-bulimične majke, “lijepo mršavo”. Iako mislim da primjeri debljine kakve danas imamo prilike vidjeti (eno je jučer opet bio “dječak-magnet” na televiziji, jebem li tim novinarima oči krvave nepismene da im jebem; izuzev trenja, jedina sila koju taj mali ima jest gravitacijska) ne bi bili po volji ni bakama. Ili sad već prabakama.

BTW ja se ne bojim hajke na debele. Mogu sjesti na hajkače. :kava:
blaze

Post 30 Sep 2011, 19:10

bio zapanjujuće sličan slučaj također u sloveniji prije nešto godina, sjećam se da je dijete također imalo 10 mjeseci. čak sam pomislila da je netko staru vijest prezentirao kao novu ili izvukao za potrebe kakvog osvrta, provjeravala sam datum

tada je dijete umrlo jer mu roditelji nisu htjeli davati mliječnu formulu ili kravlje mlijeko, samo sojino (što uopće nije mlijeko, samo tako izgleda)

rekla bih da je i jedno i drugo dijete stradalo zbog fanatizma. dijete od 10 mjeseci ionako još ne jede svu hranu, do 6 mjeseci je na mlijeku, ostalo se uvodi postupno i u malim količinama. a samo od mlijeka u prva tri mjeseca ide po kilogram gore u prosjeku

fanatizam ovdje nije povezan samo uz hranu (odbijanje formule ili kravljeg jer je "jako štetno"), nego i odbijanje liječničke pomoći, zatajivanje djeteta institucijama. moguće je da je dijete imalo i kakav drugi problem ili smetnje
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
JPK

Post 30 Sep 2011, 20:56

Beta ženka » wrote: Pa i ja imam mišljenje kao oni o tome što se radi životinjama - uostalom, zato sam i prešla na vegetarijanstvo i izbjegavam općenito bilo kakve proizvode za koje se morala ubiti životinja. Rado bih postrožila svoj "režim" i još više da imam financijskih, geografskih itd. mogućnosti. No i dalje se ne smatram išta "moralnijom" od drugih, niti da svi trebaju odbaciti mesnu prehranu itd. MENI ne odgovara, ne želim sudjelovati u tome, ali ne namjeravam propovijedati drugima jer niti imam ikakav poriv za to, niti vidim svrhu. A to što mislim je ipak moja stvar, dok ne utječe na druge ni na koji način - koga briga.
Ali, da dobiješ apsolutnu vlast, vjerojatno bi zabranila ubijanje životinja. Mislim, morala bi, ako želiš biti dosljedna. Mislim, većina ljudi bi, da dođe na vlast u zemlji gdje se kolju i jedu djeca, zabranila to. Pa tako i ti, ne moraš se ustručavati. :D
Dakle, da parafraziram onaj vic, utvrdili smo što si, a sad se samo cjenkamo. :D
Beta ženka

Post 30 Sep 2011, 21:14

JPK » wrote: Ali, da dobiješ apsolutnu vlast, vjerojatno bi zabranila ubijanje životinja. Mislim, morala bi, ako želiš biti dosljedna. Mislim, većina ljudi bi, da dođe na vlast u zemlji gdje se kolju i jedu djeca, zabranila to. Pa tako i ti, ne moraš se ustručavati. :D
Dakle, da parafraziram onaj vic, utvrdili smo što si, a sad se samo cjenkamo. :D
Besmisleno i pretjerano ubijanje + loše uvjete u kojima se drže životinje - bih.
Ubijanje onoliko koliko ćeš pojesti, brzo i bez mučenja - ne bih.
Drugim riječima, lov i ribolov samo i isključivo u svrhu prehrane (NE masovne proizvodnje s velikim gubicima) bi bili obavezni. :D
blaze

Post 30 Sep 2011, 21:51

svi bi uzgajali kokice koje bi trčkarale oko kućica? u gradu pajceke na balkonima? na poslu bi dobio dva h da otrčiš nahraniti živinu, prijepodne i poslijepodne. na sajmu u gudovcu trampili bi tikve za mekinje

nema pristupačne hrane bez masovne proizvodnje
Margarita

Post 30 Sep 2011, 22:03

I svi bi imali svoje ovce od čije vune bi si sami pravili veste i svoje telce od kojih bi znali napraviti cipele. Sva sreća da je moja baba kupovala samo šećer, sol i kafu i ponešto me naučila pa bih možda uspjela preživjeti.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
blaze

Post 30 Sep 2011, 22:28

kožnate cipele? ne bi išlo. upisala bi se na listu čekanja kod obućara koji izrađuje cipele od eko kože dok ima slobodnog vremena između ručne mužnje kravica i lova na glupe purane koji se ne znaju sami vratiti s ispaše
Beta ženka

Post 01 Oct 2011, 01:36

Margarita » wrote:I svi bi imali svoje ovce od čije vune bi si sami pravili veste i svoje telce od kojih bi znali napraviti cipele. Sva sreća da je moja baba kupovala samo šećer, sol i kafu i ponešto me naučila pa bih možda uspjela preživjeti.
Moja mi pričala kako su od lana proizvodili odjeću, od sijanja pa do tkanja i šivanja - nije bilo potrebe za kupovanjem ičega. Da ne govorim da je domaće platno i dan-danas kvalitetan i prilično skup proizvod. :)
Pješčana

Post 01 Oct 2011, 08:57

čitala sam jučer jedan blog gdje su komentirali vegansku kozmetiku( meni je to bila novost), a za snimanje editorijala trebalo je sve biti vegansko- sva garderoba, nakit, obuća, bez elemenata životnjskog porijekla.
ja sam se osjećala malo pogubljeno dok sam to čitala
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Beta ženka

Post 01 Oct 2011, 09:41

Pješčana » wrote:čitala sam jučer jedan blog gdje su komentirali vegansku kozmetiku( meni je to bila novost), a za snimanje editorijala trebalo je sve biti vegansko- sva garderoba, nakit, obuća, bez elemenata životnjskog porijekla.
ja sam se osjećala malo pogubljeno dok sam to čitala
JAKO je teško izbjeći bilo što životinjskog porijekla, proučavala sam davno sastojke u kozmetici i hrani.
A mi smo otišli u offtopic.

Ne branim ovdje niti vegane, niti vegetarijance, niti svejede. Potražila sam po netu studije o prehrani veganske djece, ne od veganskih udruga, PETA-e, Prijatelja životinja i sl. jer se bojim da su pristrani. Uglavnom, postoji nešto malo stručnih članaka (ili barem sažeci istih) o tome, i zaključak je da se veganska djeca normalno razvijaju ako im je prehrana uravnotežena, osim što su niža i mršavija od ostale djece. Neke studije kažu da dobivaju manje energije iz hrane. Nije mi neko super rješenje, iskreno. Ali to je i dalje jako daleko od smrti. :ne zna:
schmokljan

Post 01 Oct 2011, 09:56

Normalno se razvijaju osim što su niža i mršavija? Ovo je doista zanimljiva tvrdnja.
schmokljan

Post 01 Oct 2011, 10:02

Beta ženka » wrote:
Spominjana je militantnost vegana. Zanimljivo: neki vegani su se okupili na Trgu bana Jelačića da bi promovirali svoje stavove. Dakle - SVI vegani nameću svoje stavove drugima i militantni su.

"TO" nije argument. Samo to sam htjela napomenuti.
Ovaj je post napisan po svim BBB pravilima: "Kako možete reći da smo mi štetočine, samo 5% nas uništava javnu imovinu i ugrožava tuđe živote?"

Onda im ljudi kažu da kad su se distancirali od tih 5% i čitava priča padne u vodu (u biti padala je do osnivanja ZZD, udruge koja se jasno i izričito ograđuje od i osuđuje svako nasilje).

Dakle - imaju li vegani ekvivalent ZZD, jesu li se distancirali od militantnog krila koje se percipira kao njihovo vodstvo?
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 01 Oct 2011, 10:05

Zašto bi to vegetarijanka trebala znati?
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
schmokljan

Post 01 Oct 2011, 10:08

Komentira ih. Djeluje upućeno. :)

No, da su razumijemo, to i nije pitanje u punom smislu - znam da nije bilo distanciranja.
Lord Byron

Post 01 Oct 2011, 10:28

schmokljan » wrote:
Dakle - imaju li vegani ekvivalent ZZD, jesu li se distancirali od militantnog krila koje se percipira kao njihovo vodstvo?
Nekorektna paralela.

Zašto bi se svaki vegan, zbog same činjenice da je vegan (neorganiziran u bilo kakvu udrugu ili nešto), morao deklarirati o ovim ili onim veganima?

Ne znam je li ti jasno da je to retorika rigidne desnice - samo zamijeni aktere.
schmokljan

Post 01 Oct 2011, 10:36

Relativiziraš. Iz toga što ti tvrdiš proizlazi da sam ja rigidni desničar, a vegani miroljubiv svijet. Istina je obrnuta i ja se branim.
schmokljan

Post 01 Oct 2011, 10:38

Usto, Byrone, moj stav je da bi se svaki Hrvat morao odrediti o zločinima nad nehrvatima u Hrvatskoj. Logično, očekujem da se i vegani odrede o zločinima počinjenim u ime veganstva.
JPK

Post 01 Oct 2011, 10:58

Meni uopće nije problem to što se svaki pojedinačni vegan nije ogradio od militanata, niti mislim da bi to trebao učiniti. Ono što je bitno za primijetiti je da i umjereni vegani i militanti imaju isti set načela, a ne slažu se samo u provedbi.
A taj set načela, kojemu je u centru izjednačavanje prava ljudi i životinja je umobolan i nečovječan otprilike kao nacizam. (Zabijte si Godwina!)

Naravno, mislim na animal rights vegane, a ne ove koji samo jedu veganski, da se neki biser opet ne bi našao pogođenim.
xibalba

Post 01 Oct 2011, 11:00

schmokljan » wrote:Usto, Byrone, moj stav je da bi se svaki Hrvat morao odrediti o zločinima nad nehrvatima u Hrvatskoj. Logično, očekujem da se i vegani odrede o zločinima počinjenim u ime veganstva.
A ja logično očekujem da netko to se razbacuje takvim ultradesničkim zadrtim izjavama to nečim i potkrijepi: statističkim podacima o tim zločinima, recimo.

Koliko je bilo slučajeva da su majke, katolkinje, Hrvatice, mesojedi ubile svoju novorođenčad i bacile je u smeće? Ja se sjećam dva o kojima se pisalo u proteklih godinu i nešto. Koliko je hrvatskih očeva mesojeda ubilo svoju djecu? Nedavno se pisalo o tipu koji je zaklao svojih dvoje (+ženu).

Pribrojimo tome zločine počinjene u ime hrvatstva (da zamijenim "veganstvo" iz tvojeg posta) i tvojom smo logikom došli do osude cijelog hrvatskog naroda: čista psihopatologija, Hrvati ubijaju novorođenčad, kolju ne samo svoju djecu nego i tuđu (Aleksandra Zec, da nabrojim samo jedno dijete).

Slijedom tvoje logike i tvojih postova, "odredi" se o tome. Preuzmi dio krivnje za to.
(Usput, što znači "odrediti se o nečemu"?)

Zašto ti i tebi slični ubijate novorođenčad i koljete nervatsku djecu u ime neke vaše ideologije?

Jer ako si Hrvat, onda si jedan od tih koji to rade i logično očekujem da se "o tome odrediš".
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it without a sense of ironic futility.
  • Information