Veganska prehrana roditelja i za djecu?

O djeci, brigama i radostima roditeljstva
Ze.

Post 30 Sep 2011, 13:51

JPK » wrote: Kako god bilo, djetetu koje raste uskraćivati najprobavljivije izvore proteina, poput mesa i mlijeka, i zamijeniti ih teško probavljivim krmivom s celulozom i znatno manjom nutritivnom gustoćom, je čisti kretenizam, a takvi roditelji su obična gamad.
Ovo ti potpisujem od prve do zadnje.

joujou

Post 30 Sep 2011, 14:12

srecom svatko ima pravo na svoje misljenje i nacin na koji ce ga prezentirati

no ostaje cinjenica da to dijete nije umrlo zbog 'veganske' prehrane, te da zemljom hodaju zdravi vegani koji nikad u zivotu nisu okusili zivotnjiske proizvode

Pjescana je pitala, odgovor je tu :W

Now you dont need money
With a face like that, do ya honey
vrrrlet

Post 30 Sep 2011, 14:21

Jašta. Da je mali krka' janjet'nu, neb' nikad umra.

I luka da je jeo.

@ Žužu, ta djeca koja su odrasla isključivo na neživotinjama, kakvi su? Mislim, koliko su veliki, jaki, tuku li ih djeca iz razreda ili oni tuku drugu djecu?

Jesu li agresivni, miroljubivi?

Osobno nemam ništa protiv ljudi koji imaju različite prehrambene navike, pa čak niti kad imaju djecu, ali bi bilo zgodno da se obrazuju prije. Prestati jesti živinčad bez proučavanja svih mogućih implikacija vodi u bolest, kao što vidimo i u smrt.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
xibalba

Post 30 Sep 2011, 14:30

Ne vidim problem u tome da roditelji djecu hrane onako kako misle da je najbolje i najzdravije za njih. Problem vidim u neinformiranosti velikog broja ljudi koji na temelju vrlo oskudnog ili nikakvog razumijevanja funkcioniranja ljudskoga tijela donose odluku o prehrani svoje djece.
(A to se ne odnosi samo na vegane.)

U ovom mi konkretnom slučaju nije jasno kako pedijatar nije ništa primijetio - djeca u toj dobi idu na česte kontrole. Zašto pedijatar nije nikoga alarmirao? Možda ipak nemamo sve činjenice. :ne zna:

Veganska prehrana ne znači samo iz prehrane izbaciti sve životinjskog podrijetla i dalje jesti sve kao prije.
Muž mi je zbog zdravstvenih razloga 6 godina bio na veganskoj prehrani i znam koliko sam morala kombinirati da bi dobio sve potrebne esencijalne aminokiseline. Nije to tako jednostavno. Barem ne u početku. (Ali da smo za to vrijeme svi, ne samo on, poprimili mnogo zdravije prehrambene navike, jesmo. I još ih se držimo.)

Bih li svoje dijete hranila veganskom prehranom? Ne bih.
Ali ga bome nisam hranila ni onako kako se hranila većina njegovih vrtićkih i školskih kolega.

Zašto se na primjer ne digne hajka na roditelje koji djeci svakodnevno daju razne čipseve, grickalice, slatkiše, zaslađena gazirana pića, junk food i sl., a nutricionisti već desetljećima galame zbog toga i medicina pokazuje koliko je takva prehrana štetna?

Zašto se ne digne hajka na roditelje čija su djeca predebela već u vrtiću? U startu im se smrdava zdravlje i povećava rizik za mnoge bolesti.

Ali ne, ajmo izvući jedan slučaj gdje su dva mutava vegana nehotice ubila svoje dijete i pritom zaboraviti tisuće pretile djece koja se hrane smećem i koje roditelji jednako tako ubijaju - samo puno sporije.

Mene recimo brinu tisuće djece koja svakodnevno udišu dim svojih roditelja pušača. Nije li opasnost od raka pluća čak i veća kod pasivnih pušača?

Mnogo me to više brine nego "jadna" djeca koja umjesto hamburgera i čipsa i Coca-Cole jedu hrpu povrća i popečke od soje i piju vodu ili prirodni sok bez šećera.

Iskreno, ne razumijem tu osudu i hajku koja se odmah digne na vegetarijance, vegane i makrobiotičare. Kaj koga briga tko kaj jede?

I jesmo li sigurni da je sve što piše u novinama istina?

P.S. Sezona lova na xibalbu ovime je službeno otvorena. :zubo:
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it without a sense of ironic futility.
Morticia

Post 30 Sep 2011, 14:35

Pod broj jedan ne vidim da itko ovdje podržava junk prehranu. :misli:
Pod broj dva na debele ljude općenito već dulje vrijeme traje hajka.

Pod broj tri i najbitnije- izgladnjivati dijete 9 mjeseci nije NEHOTIČNO ubojstvo.
To bih sudila kao teško ubojstvo s predumišljajem.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
baja

Post 30 Sep 2011, 14:36

xibalba » wrote:U ovom mi konkretnom slučaju nije jasno kako pedijatar nije ništa primijetio - djeca u toj dobi idu na česte kontrole. Zašto pedijatar nije nikoga alarmirao? Možda ipak nemamo sve činjenice. :ne zna:
:ne zna:
Umrli dječak nije imao medicinski karton, a sumnja se i da nije bio upisan u knjigu rođenih.
P.S. Sezona lova na xibalbu ovime je službeno otvorena. :zubo:
imaš moj naklon :s

jer sam htjela pitati JPK-a da li bi iste epitete upotrijebio za roditelje koje baziraju prehranu djece na hrenovkama i krafnama
Ze.

Post 30 Sep 2011, 14:39

baja » wrote:
Ja bih. U smislu idiota i debila.
Ovima što dijete izgladnjuju dodao bi i epitet ubojica.
xibalba

Post 30 Sep 2011, 14:48

Morticia » wrote:Pod broj jedan ne vidim da itko ovdje podržava junk prehranu. :misli:
Pod broj dva na debele ljude općenito već dulje vrijeme traje hajka.
Ne kažem da je itko podržava. Ali bilo bi zanimljivo vidjeti čime forumši hrane svoju djecu.

Hajku na debele nisam primijetila. Debeli odrasli uopće me ne brinu. Oni sami odlučuju o tome što i koliko jedu.
Brinu me - kao što napisah - djeca koja su pretila već u najranijoj dobi.
Pod broj tri i najbitnije- izgladnjivati dijete 9 mjeseci nije NEHOTIČNO ubojstvo.
To bih sudila kao teško ubojstvo s predumišljajem.
Nisam pravnik. Ne znam pojedinosti slučaja. Ali pretpostavljam da će im drugo dijete biti oduzeto i da će im biti suđeno za ubojstvo iz nehata ili nemara.
baja wrote: :ne zna:
Umrli dječak nije imao medicinski karton, a sumnja se i da nije bio upisan u knjigu rođenih.
Znači da su očito u pitanju poremećeni roditelji i da glavni problem tu nije veganstvo nego to što nisu čisti u glavi.
jer sam htjela pitati JPK-a da li bi iste epitete upotrijebio za roditelje koje baziraju prehranu djece na hrenovkama i krafnama
I mene to zanima. :mig:
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it without a sense of ironic futility.
vrrrlet

Post 30 Sep 2011, 14:49

xibalba » wrote: P.S. Sezona lova na xibalbu ovime je službeno otvorena. :zubo:
Zašto, sve si lijepo rekla.
Ze_Administratum wrote:
Ovima što dijete izgladnjuju dodao bi i epitet ubojica.

To je bila priprema za modnu pistu, a ne ubojstvo. Danas se djecu mora od najmanjih nogu poticati na postignuća ako hoćemo da nešto i postignu. Da je poživila, mala bi bila Mojca Campbell.
Ze.

Post 30 Sep 2011, 15:00

vrrrlet » wrote:
To je bila priprema za modnu pistu, a ne ubojstvo. Danas se djecu mora od najmanjih nogu poticati na postignuća ako hoćemo da nešto i postignu. Da je poživila, mala bi bila Mojca Campbell.
Idealno je biti model. Imaš para, a ne trošiš ni na hranu. Pardon, gablec. :rofl:
JPK

Post 30 Sep 2011, 15:02

baja » wrote: jer sam htjela pitati JPK-a da li bi iste epitete upotrijebio za roditelje koje baziraju prehranu djece na hrenovkama i krafnama
1. Ne bih. Nije isto zabiti avion u zgradu iz ideološkog fanatizma, i zabiti ga iz nemara. Vegani to rade iz ideološkog fanatizma i još osnivaju udruge koje propagiraju takvo ponašanje.

2. Koliko god hrenovke bile nezdrave, puno su bolji izvor esencijalnih aminokiselina od prosječne veganske hrane i prije bih hranio dijete njima nego veganski.
Biti i mniti svemiropolisno
Morticia

Post 30 Sep 2011, 15:08

Meni nije jasno zašto se ide iz krajnosti u krajnost.
Što, postoje samo vegani i hrenovkaši?

Evo, moja jede i meso, a u životu nije okusila komadić hrenovke, čipsa, Cole ili nekog umjetnog soka. :ne zna:

Što sam onda ja, čudnovati kljunaš? :misli:

Čvrsto vjerujem da je umjerenost uvijek i u svemu (osim u alkoholu :zubo:) najbolji izbor.
Tri puta tjedno jede meso, dva puta tjedno ribu, jedan dan u tjednu samo povrće, s tjesteninom ili nešto slično.
Nisam za prežderavanje mesinom, to mi se čak i pomalo gadi.
Ali ni zobena kaša za doručak svaki dan mi nije baš prejasna. :ne zna:
A osobno znam primjer gdje žena istovremeno doji oba sina (malog od par mjeseci i onog starijeg od 4 godine) i uz to (ovom starijem) nikad nije dala ni mrvice mesa, doslovno ga nažderava žitaricama (koje su krcate sluzi i također mogu biti uzročnici kasnijih alergija, ukoliko se pretjeruje).
Mali je totalno pothranjen, na očigled.

Sve u svemu, za zdravu prehranu i umjerenost sam uvijek.
Ali, žao mi je što to moram reći, gledajući na primjere oko sebe vegani to gotovo NIKAD nisu. :ne zna:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
schmokljan

Post 30 Sep 2011, 15:09

Smatram gnjusnim trolanjem svakoga tko dođe na ovu temu pa počne o tome kako je njen muž morao..kako osobno zna...kako su i cigarete štetne...kako su krafne i hrenovke...

Dakle - ovo nije tema o opasnosti od pušenje cigareta, niti o nezdravoj prehrani - ovo je tema u kojoj govorimo o veganskoj prehrani djece, to jest beba, koja je pogubna.

Veganstvo nije čisto u glavi, uopće izdići prehranu na razinu životne filozofije je samo po sebi indikativno, no onda ne uživati nego se hraniti korovom - e to je već psihopatologija.

Naravno - svako ima pravo na svoju psihopatologiju, da se razumijemo, nikome ja to pravo ne odričem. No, uvijek se sjetiti osnovne liberalne postavke - živi i pusti druge da žive.
Morticia

Post 30 Sep 2011, 15:13

Pa što ću kad poznajem ženu koja tako hrani dijete. :durica:

:zubo:
baja

Post 30 Sep 2011, 15:13

JPK » wrote: 1. Ne bih. Nije isto zabiti avion u zgradu iz ideološkog fanatizma, i zabiti ga iz nemara. Vegani to rade iz ideološkog fanatizma i još osnivaju udruge koje propagiraju takvo ponašanje.
što, ove druge amnestira lijenost?
meni je sasvim svejedno zbog čega se avion razbio, a mislim da je i avionu svejedno
2. Koliko god hrenovke bile nezdrave, puno su bolji izvor esencijalnih aminokiselina od prosječne veganske hrane i prije bih hranio dijete njima nego veganski.
žličica cvjetnog praha sadrži više esencijalnih aminokiselina nego pun frižider hrenovki :ne zna:
Morticia

Post 30 Sep 2011, 15:15

:lux:

I to žderemo, skupa s propolisom, medom i matičnom mliječi! :zubo:
Kažu da je odlično za imunitet. :ne zna:
baja

Post 30 Sep 2011, 15:21

schmokljan » wrote: Dakle - ovo nije tema o opasnosti od pušenje cigareta, niti o nezdravoj prehrani - ovo je tema u kojoj govorimo o veganskoj prehrani djece, to jest beba, koja je pogubna.
to na temelju ovog slučaja ili?

ako je trolanje primijetiti da su i neki drugu principi prehrane jednako pogubni onda je poanta ove teme - što?
schmokljan

Post 30 Sep 2011, 15:24

Morticia » wrote:Pa što ću kad poznajem ženu koja tako hrani dijete. :durica:

Nisam o tebi govorio. :D

Ali, ljudi bi morali nešto shvatiti - a to je tema koja zaslužuje čitav roman - radi se o: "A dis' ti bio 91.?", podvali, na koju pošten čovjek krene odgovarati, neshvaćajući da se radi o gnjusnoj trolbi.

Na temi o veganima ekvivalent: "A dis' ti bio 91.?", je: "A šta je s hrenovkašima i Mc'ovisnicima?". Te provokacije čovjek treba ignorirati, a ne odgovarati trolu.

Općenito:"A dis' ti bio 91.?" je najgnjusniji način trolanja i ljude koji to rade treba ignorirati i prezirati.
Ze.

Post 30 Sep 2011, 15:24

baja » wrote: to na temelju ovog slučaja ili?

ako je trolanje primijetiti da su i neki drugu principi prehrane jednako pogubni onda je poanta ove teme - što?
Ali nisu.
Pretila djeca obično požive dulje od 9 mjeseci. Jesu nezdrava, ali su živa. Ne dobijaju sepsu od skršenog imunološkog sustava i podhranjenosti.
Morticia

Post 30 Sep 2011, 15:25

Bit ćeš ti pothranjen ako mi ne dodaš Hitler smajlija. :kava:

JPK

Post 30 Sep 2011, 15:27

baja » wrote: što, ove druge amnestira lijenost?
meni je sasvim svejedno zbog čega se avion razbio, a mislim da je i avionu svejedno
Tebi može biti, ali pravnom sustavu i većini ljudi nije, i postoji dobar razlog za to.
žličica cvjetnog praha sadrži više esencijalnih aminokiselina nego pun frižider hrenovki :ne zna:
100 g hrenovki sadrži oko 12 g esencijalnih aminokiselina. Žličica polena ni nema 12 grama.
Biti i mniti svemiropolisno
Ze.

Post 30 Sep 2011, 15:27

Morticia » wrote:Bit ćeš ti pothranjen ako mi ne dodaš Hitler smajlija. :kava:

Ne! Ne! Samo ne cvjetne latice i tofu!! :mama: :mama:

EDIT: Dodano.
baja

Post 30 Sep 2011, 15:36

Ze_Administratum » wrote:
Ali nisu.
Pretila djeca obično požive dulje od 9 mjeseci. Jesu nezdrava, ali su živa. Ne dobijaju sepsu od skršenog imunološkog sustava i podhranjenosti.
dakle, pričamo samo o ovom konkretnom slučaju?
koji, btw, ne govori previše o prehrani koliko o gluposti i aroganciji roditelja
jer, poznam žive i zdrave vegance starije od 9 mjeseci
JPK wrote:100 g hrenovki sadrži oko 12 g esencijalnih aminokiselina
kojih i kojeg porijekla?
polen ih sadrži sve
harpy

Post 30 Sep 2011, 15:43

[/quote]
100 g hrenovki sadrži oko 12 g esencijalnih aminokiselina. Žličica polena ni nema 12 grama.[/quote]

Hrenovka od mesa (postoje li još takve?) ili svaka ona vakumirana :misli: ?

Nije da ih ne jedem tu i tamo, ali nisam nikad mislila da služe ičemu osim da pukneš nešto u želudac ako ti se izrazito ne da kuhat.

Edit: ne znam ni editirat kvot :tupa:
vrrrlet

Post 30 Sep 2011, 15:43

schmokljan wrote:
Općenito:"A dis' ti bio 91.?" je najgnjusniji način trolanja i ljude koji to rade treba ignorirati i prezirati.
A dis ti bio '91.? :ceka:

Meni je to legitimno pitanje, ali dobro, ja nemam ukusa. Često ljude pitam i koliko su posto Hrvati, to mi je isto zanimljiv podatak.

S druge strane, ne pitam ih da li su vegani. To mi je kao da pitaš... e, e, kajs' ti Srbin? Ili da lika na onkologiji pitaš kaj mu je.

Joj, moram pod hitno po esencijalnih aminokiselina, krepati ću.
  • Information