File sharing

Mreža svih mreža
Lastan

Post 15 Mar 2012, 12:48

Herp » wrote:Slušam određenu vrstu muzike, blogeri su međusobno odlično umreženi, nađe se tu i bootlega i B-sideova za koje nisam znala ni da postoje. Postupak je jednostavan: na Google blog tražilici upišem ime benda, kliknem na prvi upotrebljivi blog koji mi ponudi i u roku od sat vremena skinem svih 10 albuma, zajedno s onim neobjavljenima. :D
Tehnički, jednom kad se nešto nađe na internetu, više nije neobjavljeno. :D

Inače, sutra smo dvojica pirata u Briljanteenu.
Ne pitajte me kojom to logikom ide i hoćemo li uskoro doći i u Školski program.
Samo se nadam da nas neće Mišak zvati. :D

kuki

Post 15 Mar 2012, 12:49

Lastan » wrote: Zapravo, prvo je red da počnemo kriptirati promet. Retroshare se čini kao dobra ideja, samo što trebaš kritičnu masu prijatelja s kojima ćeš razmijeniti certifikate.
Može sad ovo isto, samo na hrvatskom?
Pješčana

Post 15 Mar 2012, 12:54

Lastan » wrote: Tehnički, jednom kad se nešto nađe na internetu, više nije neobjavljeno. :D

Inače, sutra smo dvojica pirata u Briljanteenu.
Ne pitajte me kojom to logikom ide i hoćemo li uskoro doći i u Školski program.
Samo se nadam da nas neće Mišak zvati. :D
:D

sretno! nadam se da će voditelj ovaj put biti bolji
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Lastan

Post 15 Mar 2012, 13:14

kuki » wrote: Može sad ovo isto, samo na hrvatskom?
Retroshare funkcionira kao P2P mreža (Gnutella, BitTorrent), ali tako da je sav promet kriptiran, i to 2048-bitnim RSA ključem. To znači da je sav promet jako dobro šifriran, bolje nego što je zaštićena tvoja komunikacija s net bankingom.

Ali taj sustav šifriranja počiva na javnim i privatnim ključevima.
Generiraju se u paru, i to tako da ono što zaključaš javnim ključem, možeš otključati samo privatnim. I obratno.
Dakle, ako meni želiš poslati nešto što ću samo ja moći pročitati, uzet ćeš moj javni ključ i njime šifrirati poruku.
Kako ćeš doći do mog javnog ključa? Moram ti ga poslati, naravno. Iako je javan, moraš biti sigurna da je moj.

Inače, svojim privatnim ključem nećeš toliko kriptirati poruke (iako će i one biti šifrirane i nečitljive svakom tko nema tvoj javni ključ) koliko ćeš ih potpisivati: kad netko ima tvoj javni ključ i njime može otvoriti poruku kriptiranu tvojim privatnim ključem, može biti sasvim siguran da si je baš ti poslala. Ali taj dio nije toliko bitan za Retroshare.

Uglavnom, kad izmijeniš certifikate s nekim, možeš s njime komunicirati putem Retrosharea: ima instant messaging, P2P file sharing i još šačicu srodnih funkcionalnosti.
Lastan

Post 15 Mar 2012, 13:19

Pješčana » wrote: :D

sretno! nadam se da će voditelj ovaj put biti bolji
Danas su nas usnimili, voditelj je bio bolji. Znao je o čemu nas ispituje, za početak. :D
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 15 Mar 2012, 13:31

Lastan » wrote: Danas su nas usnimili, voditelj je bio bolji. Znao je o čemu nas ispituje, za početak. :D
Kaj, bilo je bolje bez drečavih Italorvatina?
Lastan

Post 15 Mar 2012, 13:43

judolino » wrote: Kaj, bilo je bolje bez drečavih Italorvatina?
Gle, najmanje je meni od svega smetao Sfeci. U Otvorenom zapravo i nisu znali što od emisije žele; ovi iz Briljanteena radili su prilog od nekih 10 minuta, postavili smislena pitanja i snimili razgovor. U Otvorenom je Togonal cvao što je došao Sfeci jer se on svađa, a svađa generira gledanost.
Mislim, to bi bilo kao da ja cvatem što na forum dolaze trolovi jer se svađaju... :D
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 15 Mar 2012, 14:43

Lastan » wrote: Gle, najmanje je meni od svega smetao Sfeci. U Otvorenom zapravo i nisu znali što od emisije žele; ovi iz Briljanteena radili su prilog od nekih 10 minuta, postavili smislena pitanja i snimili razgovor. U Otvorenom je Togonal cvao što je došao Sfeci jer se on svađa, a svađa generira gledanost.
Mislim, to bi bilo kao da ja cvatem što na forum dolaze trolovi jer se svađaju... :D
Ja ipak mislim da ne bih mogao izdržati a da ga ne pitam: "Ma gdje se gasiš, trolčino jedna talijanska?!"
Pješčana

Post 15 Mar 2012, 17:31

tko živ, tko mrtav. riskiram zbog Sherlocka :zubo:
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
kuki

Post 15 Mar 2012, 19:55

Lastan » wrote:objašnjenje[/color]
Kako onda saznam tko ima nešto što bih ja?
Lastan

Post 15 Mar 2012, 23:12

kuki » wrote: Kako onda saznam tko ima nešto što bih ja?
Imaš mehanizam pretraživanja sličan Gnutelli ili, koliko čujem, µTorrentu. Ti nešto tražiš, pa pitaš svoje prijatelje. Ako oni imaju, javljaju ti da imaju; ako nemaju, pitaju dalje svoje prijatelje, i tako unedogled.

Nije ti bitno tko točno ima; svatko svoje dijeljene mape daje svima kojima vjeruje na uvid, i tako se uspostavlja web of trust.
kuki

Post 17 Mar 2012, 06:58

Nikome ne vjerujem. :( :D

Upravo vidim da amazon ima knjižnicu s navodno preko stotinu tisuća naslova, za tričavih 79 dolara godišnje.
Emericzy

Post 17 Mar 2012, 07:02

kuki » wrote:Nikome ne vjerujem. :( :D

Upravo vidim da amazon ima knjižnicu s navodno preko stotinu tisuća naslova, za tričavih 79 dolara godišnje.
Ali vjerojatno samo s naslovima koje je osobno odobrio Rick Santorum.
Lastan

Post 17 Mar 2012, 07:20

kuki » wrote:Nikome ne vjerujem. :( :D

Meni idu na živce takvi blesavi pokušaji imitiranja fizičkih objekata. Elektroničke knjige koje se same brišu nakon x dana… daj me nemoj.
kuki

Post 17 Mar 2012, 07:25

Ne mogu do naslova dok si ne aktiviram to prime članstvo, koliko vidim.

The lending library is only available to Kindle owning Amazon Prime members. There are no due dates on items and members can download one book a month. -> ovo mi je besmisleno, pogotovo jer pretpostavljam da je većina tih knjiga za jednokratnu upotrebu i ionako se mogu kupiti (da ne spominjem da se bestseleri mogu i ukrasti) šakom kovanica, a u situacijama kad čovjeku stvarno treba knjižnica nije mu dovoljno da može posuditi jednu knjigu mjesečno. Ja sam za omanje seminarskiće na faksu skidala po nekoliko knjiga s library.nu, pokoj joj duši i vječna slava.
kuki

Post 17 Mar 2012, 07:29

Lastan » wrote: Meni idu na živce takvi blesavi pokušaji imitiranja fizičkih objekata. Elektroničke knjige koje se same brišu nakon x dana… daj me nemoj.
Ja sam sad već strašno umorna, a takva znam "I want to leave room for dessert" (Daisy u Anansi bojsima :D) shvatiti kao "želim napustiti sobu kako bih večerala" i odustati od čitanja jer mi je jasno da sam apsolutni idiot, ali koliko shvaćam, ne samouništava se, samo ne možeš posuditi drugu knjigu dok ne "vratiš" prvu.

edit: i dalje mislim da je ovakva e-knjižnica idiotluk, da ne bi bilo da im brojim u neke velike pluseve što se knjige ne samoubijaju. Ako već hoće imitirati knjižnice od krvi i mesa, neka navrate u koju pa vide da je sasvim moguće doći jedan dan, staviti na stol pred sebe hrpu od 30 knjiga, i listati jednu po jednu dok ne nađeš što ti treba, a onda tih nekoliko u kojima si to našao odnijeti kući. Ili dolaziti i sjediti nad njima svaki dan osam sati dok ne završiš. I otići doma s nekom razbibrižnom knjižicom. Ili tri.
Lastan

Post 17 Mar 2012, 11:45

kuki » wrote:The lending library is only available to Kindle owning Amazon Prime members. There are no due dates on items and members can download one book a month.
One book a month.

Krasno.

Za 80 dolara mogu skinuti jednu knjigu mjesečno. Za iste novce mogu i kupiti jednu knjigu mjesečno. :bonk:
klonka

Post 17 Mar 2012, 13:23

Lastan » wrote:Meni idu na živce takvi blesavi pokušaji imitiranja fizičkih objekata. Elektroničke knjige koje se same brišu nakon x dana… daj me nemoj.
Nije pokušaj imitiranja fizičkih objekata nego nepotrebna svinjarija.

Inače, Lessig (osnivač CC licence) u Free Culture lijepo pizdi na gnjusobe od izdavača e-knjiga: Middlemarch (koji nije pod kopirajtom) smije kopirati 10 puta dio teksta na clipboard svakih 10 dana i isprintati 10 stranica teksta svakih 10 dana, a Aristotelovu Politiku nema pravo ni kopirati ni printati. :zvrko:

Ovo s pretplatom od 80 $ mjesečno je vrhunac lihvarenja. :flop:
gonj špadi
  • Information