karambol wrote:
Zahvaljujem
ombia wrote:Ono moje sto si citirao je bio parafraziran clanak a ne moje osobno misljenje, daj se smiri.
Nije to bio "napad" na tebe samo eto sjelo mi je na volej ta ideja da bih ja trebao hvatati svoje poznanike ili djecu svojih poznanika i prijavljivati ih policiji zato što osakaćuju korporacije kojima je proizvodna djelatnost reketarenje.
Bila si mi samo povod da se ispušem

, hvala na tome
Inace da bas nikakva akcija od tebe nije potrebna, ono filmovi ti sami padaju pod noge.
Pa nisam ja kriv što znam koristiti Google, dobro jesam ali ne žalim zbog toga. Upišem nešto u tražilicu prema uputama koje su dali, kliknem i gledam. Nit sam ja uplodao to, niti sam napravio tražilicu niti sam na ikoji način zarađivao na tome a u 99% slučajeva niti sam uživao u tom materijalu niti se materijal duže od par sati zadržao na mom HDDu.
Mislim ako je to lopovluk i njihove štete su takve kao što kažu 500 milijuna eura, pa milijarda eura, pa milijun kuna, ... OK, ja ću otkucat sve za koje znam da imaju neki piratski sadržaj ali onda nek mi daju moju zakonsku nagradu koja je mislim 10%. Dakle ukoliko kažu da je netko počinio štetu od 500 milijuna eura neka taj neki svjetski/europski/Hrvatski ZAMP plati 50 milijuna eura poštenom nalazniku "ukradene" robe.
Virtualno. Bas nista ne moras uciniti, kao jel analogija s kamionom. Dogodilo se i meni danas! otvorim internetse a ono flop padne film direktno meni na ekran i sam se i pokrene.
Pa tako je. Zašto bih se ja brinuo dali je nekome procurio njegov sadžaj na internet nezaštićen. Microsoft, Apple, Siemens, Sony imaju dovoljno novca i nek' štite svoje proizvode. Ljudi bi trebali završavat pazi sad u zatvoru s kaznama jednakima onima za silovanja, ratne zločine, oružane pljačke i slično zato što su oni nesposobni paziti na svoju ambalažu u prodavaonici.
Otprilike kao da neka slastičarna naplaćuje to što sam pomirisao miris njihovih kolača. Mislim ako bih ja nekako zarađivao na tome npr. da dovodim turiste ispred Vinceka pa nek šnjofaju ajde ali ako sam ja samo prošao tuda - što bi ja njima plaćao što oni ne paze na svoju ventilaciju ili još gore hvatao druge ljude po Ilici i prijavljivao ih policiji.
Ima onaj neki dječak iz SADa koji je probijao ama baš svaku novu konzolu ili uređaj od Sonya i objavljivao to na svojoj stranici. Oni su ga htjeli tužiti zbog toga i tužili su ga ali su se onda dogovorili tako da je on obećao da neće to više raditi a ne znam što su oni njemu obećali.
Uglavnom tu ispada da taj dječak plaća zato što s prijateljima priča kako su glupi inženjeri u Sonyu. On je pošteno kupio taj uređaj platio ga i igra se s lemilicom, kablovima, softwareom i zaboli ga đon što je Sony potrošio milijune dolara na nesposobne programere. On svoj uređaj može strgati, bušiti, modificirati kako mu je volja jer to je njegov uređaj koji je platio i ima pravo o tome raspravljati sa svojim prijateljima.
Mah, znam da se ne primjeti

ali čitao sam malo o tome i uzrujava me ta tema.
Negdje sam gledao neko predavanje od onog Stallmana i on je ispričao čini mi se slučaj jednog autora knjige koji je molio da mu ponište autorska prava tako da bi mogao živjeti od svoga djela. Naime s izdavačkom kućom je potpisao ugovor da su prava njihova dok se ne prodaju svi primjerci ili neki postatak njih. Uglavnom on je htio napraviti novo izdanje svog djela, jeftinije i bolje ali nije mogao jer ovi su odbijali pustiti u prodaju preostale primjerke i tako ga ograničavali o njegovim pravima.
Ne znam dali sam točno prenio priču ali je tako nekako bilo. Ta prava na nikakav način ne koriste autorima niti se tim pravima pospješuje njihova financijska situacija niti financira njihova kreativnost ako i da to je u minimalnom postotku u odnosu na njihovu zaradu. Financiraju se jedino odvjetnici, ekonomisti i ostali ljudi kojima je posao u svrhu svoje zarade ograničiti kreativnost.