Biciklisti i promet

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
A.P.
Cactus

Post 04 Mar 2012, 14:29

Lastan » wrote: Misliš na "debilizme" kao što su vožnja po pločniku, vožnja bez svjetla ili sa svjetlom uperenim pješacima u oči i slične krajnje protupropisne pizdarije koje radi oko 90% biciklista?
Nisam upućena, čula sam samo svekolike vapaje da se kažnjavaju gluposti na rubu prekršaja. Nisam biciklist, tak da nemam pojma. A ako nema staze, kud će vozit? :misli: Što zakon na to kaže?

Lastan

Post 04 Mar 2012, 14:32

A.P. » wrote:
Nisam upućena, čula sam samo svekolike vapaje da se kažnjavaju gluposti na rubu prekršaja. Nisam biciklist, tak da nemam pojma. A ako nema staze, kud će vozit? :misli: Što zakon na to kaže?
Zakon kaže da im je mjesto na stazi ako ona postoji, odnosno na kolniku, i to uz desni rub.

Jasno je meni da vozači automobila voze ko majmuni, ali voze tako i biciklisti. A ja se kao pješak nemam više kamo sklanjati.

Usput budi rečeno, više sam puta zvao policiju kad bi se biciklist na pločniku zaletio u mene, ali nikad nisu došli unutar pola sata; slao sam im i pismene zahtjeve da malo pripaze na bicikliste po pločnicima, ali nikad nisam vidio policajca u svom kvartu koji bi se time bavio. Službeni odgovor o broju biciklista koje godišnje kazne u čitavom Zagrebu manji je od broj biciklista koje ja u istom vremenu vidim u prekršaju.
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 04 Mar 2012, 14:37

Glupo je i neopravdano vozit se po kolniku. Gledanjem ispred sebe što biciklisti redovito rade dolazi do izbjegavanja 99.97% bilo kakvih mogućnosti kontakta.

Pješak koji stohastički ide lijevo desno po pločniku i onda se netko u njega zabije, sam si je odgovoran. :D
Lastan

Post 04 Mar 2012, 14:49

Karl Jozef » wrote:Glupo je i neopravdano vozit se po kolniku. Gledanjem ispred sebe što biciklisti redovito rade dolazi do izbjegavanja 99.97% bilo kakvih mogućnosti kontakta.

Pješak koji stohastički ide lijevo desno po pločniku i onda se netko u njega zabije, sam si je odgovoran. :D
Po zakonu je prekršaj voziti se po pločniku. Biciklist koji se zabije u mene očekujući da ću se ja njemu maknuti (što je puno češće nego što misliš) sam si je kriv ako sleti s pločnika.
Jedan se tako zabio u mene i sletio na cestu te skoro podletio pod auto. I onda sam mu ja bio kriv iako je on vozio protupropisno i ni na trenutak nije razmislio da bi on trebao zaobilaziti mene kad već krši propise, a ne da se ja moram sklanjati njemu.

Jednom će tako neki kreten poginuti, a ja se neću osjećati krivim. :kava:
Karlinjo

Post 04 Mar 2012, 14:58

Lastan » wrote: Po zakonu je prekršaj voziti se po pločniku.
To ja znam samo realno je preopasno voziti se po cesti i policija je neodgovorna što pokušava natjerati ljude u realnu opasnost. Kada u gradu budu označene biciklističke staze onda da inače ne.
Biciklist koji se zabije u mene očekujući da ću se ja njemu maknuti (što je puno češće nego što misliš) sam si je kriv ako sleti s pločnika.
Pa ako ideš desnom stranom i samo desnom stranom to je malo vjerojatno.
Lastan

Post 04 Mar 2012, 15:01

Karl Jozef » wrote: To ja znam samo realno je preopasno voziti se po cesti i policija je neodgovorna što pokušava natjerati ljude u realnu opasnost. Kada u gradu budu označene biciklističke staze onda da inače ne.
Ne bi bilo preopasno da se ljudi stvarno počnu voziti po cesti, pa da prestanu biti iznimke.
Da ne govorim o idiotima koji se doduše voze cestom, ali uredno prođu kroz tamnocrveno iako tri kolone automobila stoje. (Na Črnomercu je to čest slučaj.)

Najveća opasnost za bicikliste zapravo je njihova nesposobnost za normalnu vožnju.
Pa ako ideš desnom stranom i samo desnom stranom to je malo vjerojatno.
Postoje pločnici preuski za desnu stranu. Uostalom, nije bitno; kojom god ja stranom išao, biciklist na njoj nema što raditi. Amen.
Karlinjo

Post 05 Mar 2012, 18:12

vrrrlet » wrote: Ne, to je zakonska obaveza; glupo je voziti se biciklom po pločniku. :D
Ne bih se baš složio iako je zakonska obveza usporedba sa žbukom je kriva. Za nekoliko redova veličina je veća opasnost vožnje po kolniku i nema potrebe slomit se zbog pješaka koji ševrlja lijevo desno. Ukoliko svatko ide svojom desnom stranom, ovako i onako nema problema a tamo gdje su biciklističe staze nema nikakvih problema.

U najmanju ruku jeftinije je platiti tu neku kaznu nego nekoliko mjeseci imat slomljenu ruku ili nogu a da ne govorim o kakvim težim ozljedama.
klonka

Post 05 Mar 2012, 18:48

Slažem se. :raspa:

I dok se ne srede staze za bicikliste, vozit ću di procijenim da je manje opasno. :kava:
gonj špadi
Lastan

Post 05 Mar 2012, 20:00

klonka » wrote:Slažem se. :raspa:

I dok se ne srede staze za bicikliste, vozit ću di procijenim da je manje opasno. :kava:
Pa, ako vidiš mene na pločniku, računaj da ti je kolnik manje opasan. :kava:
kuki

Post 05 Mar 2012, 23:20

Lastan » wrote: Pa, ako vidiš mene na pločniku, računaj da ti je kolnik manje opasan. :kava:
:facepalm: Jer, što, bacit ćeš je s ponice?
Lastan

Post 06 Mar 2012, 01:51

kuki » wrote: :facepalm: Jer, što, bacit ćeš je s ponice?
Jer se ja biciklistima ne sklanjam. Voze nepropisno i ne pada mi na rub malog mozga skloniti im se i za milimetar.
Jedan je već sletio na cestu jer je bahato mislio da se ja moram maknuti njemu, pa nije ni usporio.
Imaš kotače. Nisi u kolicima. Mjesto ti je na cesti.
Karlinjo

Post 06 Mar 2012, 01:55

Lastan » wrote: Jer se ja biciklistima ne sklanjam. Voze nepropisno i ne pada mi na rub malog mozga skloniti im se i za milimetar.
Pa možda je netko donio propise koji nisu u skladu s realnom situacijom :D. Možda je netko išao nekim općim pristupom ne uzimajući u obzir posebnosti pojednog grada i time zapravo šteti ljudima.
vrrrlet

Post 06 Mar 2012, 10:22

Morticia » wrote:
Da. :o :ne zna:
Luđak.
Nije luđak nego sofisticiran.
Karl Jozef » wrote: Ne bih se baš složio iako je zakonska obveza usporedba sa žbukom je kriva. Za nekoliko redova veličina je veća opasnost vožnje po kolniku i nema potrebe slomit se zbog pješaka koji ševrlja lijevo desno. Ukoliko svatko ide svojom desnom stranom, ovako i onako nema problema a tamo gdje su biciklističe staze nema nikakvih problema.

U najmanju ruku jeftinije je platiti tu neku kaznu nego nekoliko mjeseci imat slomljenu ruku ili nogu a da ne govorim o kakvim težim ozljedama.
I opet krivo. Razumnoj osobi se ništa neće dogoditi na kolniku. Štoviše, vozeći po pločniku puno je veća vjerojatnost da će pješak naglo promijeniti smjer ili izletiti iz haustora, pri ćemu ćeš sletiti na pod prouzročivši ozljede njemu, sebi i biciklu.
klonka » wrote:Slažem se. :raspa:

Recimo, po krevetu?
Karl Jozef » wrote: Pa možda je netko donio propise koji nisu u skladu s realnom situacijom :D. Možda je netko išao nekim općim pristupom ne uzimajući u obzir posebnosti pojednog grada i time zapravo šteti ljudima.
Imaš pravo. Trebali bi i motore potjerati na pločnik. Ipak imaju samo dva kotača. Dok bi rolere trebalo potjerati na kolnik, jer imaju osam kotača. To je zapravo za autoput već. Ako ne i za pistu.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
kuki

Post 06 Mar 2012, 10:43

Lastan » wrote: Jer se ja biciklistima ne sklanjam. Voze nepropisno i ne pada mi na rub malog mozga skloniti im se i za milimetar.
Jedan je već sletio na cestu jer je bahato mislio da se ja moram maknuti njemu, pa nije ni usporio.
Imaš kotače. Nisi u kolicima. Mjesto ti je na cesti.
Aha, oprosti, nisam znala da si širok dva metra pa je opasno uopće pokušat proć kraj tebe.
klonka

Post 06 Mar 2012, 11:25

Karl Jozef » wrote: Pa možda je netko donio propise koji nisu u skladu s realnom situacijom :D. Možda je netko išao nekim općim pristupom ne uzimajući u obzir posebnosti pojednog grada i time zapravo šteti ljudima.
Pa i nisu u skladu s realnom situacijom. Nisu ni za pješake u skladu s realnom situacijom, zašto bi bili za bicikliste?

Ne pada mi na pamet s ponicom ići po prometnoj cesti. Predlažem genijalcu kojem je tako nešto palo na pamet da proba sam. S djetetom ispred sebe, po mogućnosti.
gonj špadi
vrrrlet

Post 06 Mar 2012, 11:34

klonka » wrote:
Ne pada mi na pamet s ponicom ići po prometnoj cesti.
ne pada mi na pamet s Ponicom ići po bilo kojoj cesti. Ponica je bicikl za otići po sladoled. :o
karambol

Post 06 Mar 2012, 11:46

vrrrlet » wrote:
ne pada mi na pamet s Ponicom ići po bilo kojoj cesti. Ponica je bicikl za otići po sladoled. :o
Svim svojim ponijima sam slomio ramu i zatim ugrađivao ortopedska pomagala koja nisu doprinijela performansama. Zato sam ih morao ispohati i pojesti sa šarenom salatom.
klonka

Post 06 Mar 2012, 11:47

Eto, dakle, ne spada u bicikle za cestu. :raspa: :sladoled:
gonj špadi
Lastan

Post 06 Mar 2012, 12:02

Posebnosti pojedinog grada? Ma nemoj.
Svugdje je propis da se bicikli voze biciklističkom stazom ili kolnikom; dok sam išao u osnovnu, uredno se učilo da je biciklu mjesto na kolniku te kako signalizirati promjenu smjera i svašta nešto što danas rade tek rijetki biciklisti.

Posebnost je Zagreba što se biciklisti gotovo uopće ne voze kolnikom, fol zbog manijaka za volanom, a zapravo prvenstveno jer ljudi uopće ne znaju voziti.
vrrrlet

Post 06 Mar 2012, 12:06

klonka » wrote:Eto, dakle, ne spada u bicikle za cestu. :raspa: :sladoled:
Mislim da ne spada u bicikle, više u konjiće za ljuljanje. :D
Lastan

Post 06 Mar 2012, 12:07

klonka » wrote: Pa i nisu u skladu s realnom situacijom. Nisu ni za pješake u skladu s realnom situacijom, zašto bi bili za bicikliste?
Misliš, nisu za pješake u skladu s realnom situacijom gdje je pločnik prometna traka za bicikliste? :kava:
Ne pada mi na pamet s ponicom ići po prometnoj cesti. Predlažem genijalcu kojem je tako nešto palo na pamet da proba sam. S djetetom ispred sebe, po mogućnosti.
Ja sam vozio poni po prometnoj cesti.
Kao klinac, doduše; prije saobraćajke nakon koje sam morao na liječenje od straha od automobila (doživio sam je kao pješak, da ne bi bilo zabune; na zebri, pred školom, ne prekršivši nijedan propis), a nakon koje više nisam sjeo ni na bicikl.

Vožnja uz desni rub kolnika stvarno nije velika mudrost. I tu i tamo viđam prave bicikliste kako stvarno tako voze.
Lastan

Post 06 Mar 2012, 12:08

kuki » wrote: Aha, oprosti, nisam znala da si širok dva metra pa je opasno uopće pokušat proć kraj tebe.
Oprosti, nisam znao da su svi pločnici u Zagrebu širi od dva metra i neopterećeni parkiranim automobilima i inim smetalima.
klonka

Post 06 Mar 2012, 12:09

Otrovat ćeš se od toliko kofeina. :o
gonj špadi
Herp
Nikki Gauda

Post 06 Mar 2012, 12:18

Lastan » wrote: Posebnosti pojedinog grada? Ma nemoj.
Svugdje je propis da se bicikli voze biciklističkom stazom ili kolnikom; dok sam išao u osnovnu, uredno se učilo da je biciklu mjesto na kolniku te kako signalizirati promjenu smjera i svašta nešto što danas rade tek rijetki biciklisti.
Ovo je, zapravo, ušlo u zakon tek nedavno sa zadnjim izmjenama ZSCP tamo negdje 2008. ako se ne varam, do tada je vožnja pločnikom bila dopuštena.
Ali.
Ja se, recimo, prva ne volim taljigati pločnikom; no što učiniti na, primjerice, Vukovarskoj gdje ide biciklistička staza i ide i ide...i onda odjednom doslovce nestane i nema je neko vrijeme. Pa se opet pojavi. Kaj, da levitiram preko grmlja za to vrijeme?
Ili, recimo, Držićeva gdje sam se više puta našla u škarama živčanih vozača koji su mi trubili k'o nespašeni, iako sam vozila potpuno po propisima i držala se svoje trake (da, trake, a ne desnog ruba kolnika jer desna traka, recimo, vodi obavezno desno, a ja moram ići ravno).
Iskreno, to mi ne pada na pamet ponoviti.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
*jezebel*

Post 06 Mar 2012, 12:48

sad bismo mogli otvoriti i temu o ponasanju biciklista, stazama, neimanju svjetla, biciklistima u prometu opcenito, ne?

lastane, ja mislim da tebi prije svega malo pojacano rade obrambeni mehanizmi i da bi se ti zapravo jako htio voziti na biciklu. :raspa: think about it. tako bi mogao i snaznije utjecati na populaciju biciklista. jer si ''jedan od njih''. :o

nego... zanimljivo kako svi kazete ''vozim ponicu''. mi (slavonija) smo uvijek govorili ''ponija''. btw, jednom sam sjela na njega i skoro se razbila koliko je cudan i nesiguran. iako djeluje benigno, taj poni je zapravo bicikl-ubojica. :o :bmx dijete:

edit: (vidi pjescanu) ok, onda nista. :brukica:
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
  • Information