Apsolutno je potrebno imati biciklističke staze. Ako ih imaju u Nizozemskoj gdje je vozačka kultura na puno višem nivou nego kod nas, onda ih možemo (i moramo) imati i ovdje gdje nam je vozačka kultura užas. Novija izmišljotina, kažeš? I auto je relativno nova izmišljotina. Ako uzmeš u obzir da su danas automobili jači, veći, oklopniji i brži nego što su bili prije 10 ili 20 godina, potreba razdvajanja prometa postaje sve vidljivija. Kad već vučeš analogiju s plenumom, ako su neka pravila loša ili nedostatna, naravno da ćeš tražiti njihovo mijenjanje, a ne poštivanje.Lastan » wrote: I nije stvar samo u biciklističkim stazama. Da se nešto poduzme po pitanju vozačke kulture, ne bi bile potrebne biciklističke staze. Ali lakše je tražiti staze nego provođenje zakona; baš kao što je plenumašima na Filozofskom lakše tražiti revoluciju nego poštivanje pravila.
Biciklisti i promet
gonj špadi
fakat, al fakat mislim (iako sam to mislila i prije 10 godina, sad sam u to 100% uvjerena da je to tocno) da je dobar sudionik u prometu onaj koji je i pjesak i vozac i biciklist.
onaj koji moze uci u sve cipele, taj ce i hodati tako da ne stane nekom na zulj ili ne napravi sebi zulj.
cast iznimkama.
onaj koji moze uci u sve cipele, taj ce i hodati tako da ne stane nekom na zulj ili ne napravi sebi zulj.
cast iznimkama.
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
Ne znam otkud si shvatio da ja vozim pločnikom, jer ne vozim, osim na par iznimnih mjesta (Miramarski podvožnjak i sl.). "Pločnik" poput onog na Vukovarskoj, gdje 200 m ide jasno označena biciklistička staza, zatim neobjašnjivo nestaje da bi se nakon 300 m opet pojavila niotkuda, ne smatram pločnikom. Odnosno, smatrat ću ga pločnikom onda kad usavršim levitiranje, da se mogu makar preko grmlja instantno prebaciti na kolnik.Lastan » wrote: U Hrvatskoj je vozačka kultura očajna, bez daljnjega. I svakog bi od tih vozača trebalo kazniti; oduzimanje prednosti čak i kaznene bodove nosi IIRC.
A kad meni dopizdi, umjesto da se samo ne mičem biciklistima, počet ću ih aktivno rušiti i bacati na cestu.
Pa će se i meni moći staviti soli na rep. Hoće li ti i onda biti drago?
Ja zbog biciklista nemam kuda hodati. Čiju bih ja traku trebao uzurpirati?
Jer ovdje, zapravo, advokatiraš biciklističko oduzimanje prednosti pješacima zato što vozači oduzimaju prednost biciklistima. U koju pičku materinu da se ja maknem od vas?
I nije stvar samo u biciklističkim stazama. Da se nešto poduzme po pitanju vozačke kulture, ne bi bile potrebne biciklističke staze. Ali lakše je tražiti staze nego provođenje zakona; baš kao što je plenumašima na Filozofskom lakše tražiti revoluciju nego poštivanje pravila.
Ja se, za razliku od prosječnog pješaka, ne uklanjam uzurpatorima moje prometne trake.
Većina vam se pješaka uklanja s puta. Ako ti pritom nisi bezobrazan biciklist, što vjerujem da nisi, logično je da se nećeš tako lako ni u koga zaletjeti. No neko bahato smeće koje se vozi pločnikom kao da je biciklistička staza itekako će se zaletjeti u pješaka koji mu ne dopušta da mu oduzme prednost ili ga pokušava izgurati s pločnika. A kao što reče, mnogi biciklisti imaju i B kategoriju. I voze kao što voze ovi s B kategorijom zbog kojih mnogi biciklisti voze pločnikom.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Meni je najnormalnije da se pomaknem u stranu kad se mimoilazim s pješakom, biciklistom, roditeljem s djetetom u kolicima, osobom s punim rukama vrećica ili koferom. Što težim procijenim pomicanje u stranu druge osobe, to se ja više pomaknem u svoju.Lastan » wrote:Ja se, za razliku od prosječnog pješaka, ne uklanjam uzurpatorima moje prometne trake.
Većina vam se pješaka uklanja s puta. [/color]
Da se počnem ukopavati kao ti?
Vozačka (ne)kultura nije razlog za uspostavljanje/izgradnju biciklističkih staza.klonka » wrote:Apsolutno je potrebno imati biciklističke staze. Ako ih imaju u Nizozemskoj gdje je vozačka kultura na puno višem nivou nego kod nas, onda ih možemo (i moramo) imati i ovdje gdje nam je vozačka kultura užas.
Zapravo, biciklistička je vozačka nekultura, tj. masovna vožnja pločnicima, jedan od faktora koji sprečavaju izgradnju biciklističkih staza.
Prije nego što popizdiš, pogledaj argumentaciju.
Naime, kod nas je gotovo nemoguće da se problemi anticipiraju, pa da se riješe prije nego što se pojave.
Zato biciklističke staze nisu unaprijed izgrađene.
Dakle, da bi lokalne vlasti prepoznale problem, on mora biti očit: dakle, biciklisti moraju biti na kolniku.
Ne znam je li u Nizozemskoj toliko mnogo biciklista jer ima mnogo biciklističkih staza ili je pak ondje mnogo biciklističkih staza zato što se toliko mnogo ljudi vozi biciklima, no taj kokoš-ili-jaje problem kod nas postaje kvaka 22: dok na kolnicima nema biciklistâ, tvrdit će se da ih nema dovoljno da bi se gradile biciklističke staze, a dok nema biciklističkih staza, biciklisti će masovno uzurpirati pločnike.
Osim što u gradskom prometu – a na koji su biciklističke staze trenutno jedino primjenjive – ograničenje brzine ne prelazi 50 km/h, što je brzina koju su s lakoćom postizali i automobili daleko stariji od mene. Brijem da je prvi auto moga djeda, koji nije imao ni žmigavce već samo nekakve mehaničke indikatore ekvivalentne biciklističkom najavljivanju skretanja rukom (kad si vidjela biciklista da tako najavljuje skretanje?), lako postizao tu brzinu. Nisam siguran kako se točno masa kretala kroz povijest, no danas se definitivno teži njenu smanjivanju radi smanjenja potrošnje goriva.Novija izmišljotina, kažeš? I auto je relativno nova izmišljotina. Ako uzmeš u obzir da su danas automobili jači, veći, oklopniji i brži nego što su bili prije 10 ili 20 godina, potreba razdvajanja prometa postaje sve vidljivija.
Kako bilo, s obzirom na maksimalnu dopuštenu brzinu u gradu, a koja je manja nego prije tridesetak godina, kad je bila 60 km/h, biciklisti nisu po tom pitanju u lošijem položaju nego ranije. Drugi je problem što je automobila više i što su vozači nekulturni, te što policija niti prevenira niti sankcionira takvo ponašanje.
Pravila nisu loša. Biciklisti se voze pločnicima ne zato što ne bi imali biciklističkih staza – koje jesu dobra stvar, da se razumijemo – nego zato što se boje izići na kolnik. A boje se jer su vozači automobila nekulturna stoka.Kad već vučeš analogiju s plenumom, ako su neka pravila loša ili nedostatna, naravno da ćeš tražiti njihovo mijenjanje, a ne poštivanje.
Nije problem u pravilima, već u tome što ih nitko ne poštuje. To pak ne znači da treba mijenjati pravila.
Ja ne znam otkud si ti shvatila da sam ja shvatio da se ti voziš pločnikom. Obraćao sam se biciklistima generalno, uključivalo to tebe ili ne.Herp » wrote:Ne znam otkud si shvatio da ja vozim pločnikom, jer ne vozim, osim na par iznimnih mjesta (Miramarski podvožnjak i sl.). "Pločnik" poput onog na Vukovarskoj, gdje 200 m ide jasno označena biciklistička staza, zatim neobjašnjivo nestaje da bi se nakon 300 m opet pojavila niotkuda, ne smatram pločnikom. Odnosno, smatrat ću ga pločnikom onda kad usavršim levitiranje, da se mogu makar preko grmlja instantno prebaciti na kolnik.
No ako pločnikom ne voziš, tim je manja šansa da se zaletiš u pješaka; dakle, nije mi jasno čemu se onda čudiš: ti ne nalijećeš na pješake jer ne prometuješ njihovom trakom. Ovi koji voze pločnikom, da, nalijeću na pješake.
Apslolutno se slažem – osim po pitanju biciklista. On nema što raditi na pločniku; dakle, ako će se itko ikome uklanjati, onda će se on ukloniti meni.kuki » wrote:Meni je najnormalnije da se pomaknem u stranu kad se mimoilazim s pješakom, biciklistom, roditeljem s djetetom u kolicima, osobom s punim rukama vrećica ili koferom. Što težim procijenim pomicanje u stranu druge osobe, to se ja više pomaknem u svoju.
Štoviše, ako na kakvu suženju biciklist siđe s bicikla, ja ću propustiti njega. No ako se gura i zalijeće, neka si jebe mrtvu mater.
Ne. Ja sam hodao.Da se počnem ukopavati kao ti?Jesi se morao ukopati da se ovaj zaleti u tebe?
Ne ukopavam se; samo se ne mičem s puta.
Uostalom, da se zaustavim i ukopam, biciklist bi lakše srušio mene. Kad imam neku svoju količinu gibanja, udarac će me možda usporiti ili zaustaviti, ali će me teže srušiti.
Oni koji voze biciklističkim stazama postavljenima na pločniku također nalijeću na pješake koji smatraju da se tu imaju pravo gegati i šetkati. Nemaš pojma koliko ih je.Lastan » wrote:
No ako pločnikom ne voziš, tim je manja šansa da se zaletiš u pješaka; dakle, nije mi jasno čemu se onda čudiš: ti ne nalijećeš na pješake jer ne prometuješ njihovom trakom. Ovi koji voze pločnikom, da, nalijeću na pješake.
Rješenje Kvake 22, vozite se po cesti i kad dosegnete određeni broj mrtvih, prometni stručnjaci će vam napraviti staze? Lastane, smiješan si.
gonj špadi
- schmokljan
Baš htjedoh napisati nešto slično Klonkinom upisu. Po život je opasno voziti glavnim prometnicama. Na kojima ograničenje nije 50, nego 70 km/h, Lastane. A kao za vraga - kod tih glavnih prometnica su najšire pješačke staze. I jasno da ih biciklisti koriste.
Imam. Gledam ih kad prolazim i mislim si koliki su kreteni.klonka » wrote: Oni koji voze biciklističkim stazama postavljenima na pločniku također nalijeću na pješake koji smatraju da se tu imaju pravo gegati i šetkati. Nemaš pojma koliko ih je.
Njih mi nije žao, jednako kao što mi nije žao idiota koji glupo prelaze cestu ili hodaju kolnikom, pa nastradaju.
Da, baš sam smiješan.Rješenje Kvake 22, vozite se po cesti i kad dosegnete određeni broj mrtvih, prometni stručnjaci će vam napraviti staze? Lastane, smiješan si.
Sadašnje rješenje, gdje biciklisti gaze pješake po pločnicima, puno je bolje rješenje. Pješaci uglavnom prežive.
To što se na taj način problem neće nikad riješiti… pa, nema veze. Bitno da to više nije biciklistički problem, nego pješački.
Reci, ako više pješaka počne hodati poput mene, pa više biciklista počne padati pod aute, hoće li to biti bolje od toga da se biciklisti počnu voziti po propisima?
A što misliš, čemu su služile dvije kritične mase? I što rade udruge koje su se nedavno oformile?
Ima i boljih rješenja za pritisak od individualnog vozikanja cestom na ponici ne bi li me slučajno uočio netko iz Gradskog ureda za prostorno uređenje i pomislio "joj, gle, siroče, ajmo joj sagraditi stazu".
Da, pješaci uglavnom prežive. Da, to više nije samo biciklistički problem, to je i pješački problem. I neka je. Eto, slobodno se možeš pridružiti radu Sindikata biciklista budući da bi i tebi kao pješaku odgovaralo da se maknemo s pločnika.
Ima i boljih rješenja za pritisak od individualnog vozikanja cestom na ponici ne bi li me slučajno uočio netko iz Gradskog ureda za prostorno uređenje i pomislio "joj, gle, siroče, ajmo joj sagraditi stazu".
Da, pješaci uglavnom prežive. Da, to više nije samo biciklistički problem, to je i pješački problem. I neka je. Eto, slobodno se možeš pridružiti radu Sindikata biciklista budući da bi i tebi kao pješaku odgovaralo da se maknemo s pločnika.
gonj špadi
Ne, ne bi te ugledao netko iz nekog gradskog ureda. Nego biste kao tisuće biciklista svakodnevno sudjelovali u prometu prema važećim prometnim propisima i ne bi vas bilo više lako zanemarivati jer ne biste bili iznimka na cesti, već činjenica. Čitavo vrijeme operiraš s pretpostavkom da bi bila usamljena na cesti, što je notorna glupost. Sad su biciklisti usamljeni na cesti jer po propisima vozi manje od 10% biciklistâ. A ovi koji voze po propisima svejedno ne ginu svakodnevno. Ne ginu ni oni koji ne voze po propisima nego se zalijeću preko zebre. A trebali bi.klonka » wrote:Ima i boljih rješenja za pritisak od individualnog vozikanja cestom na ponici ne bi li me slučajno uočio netko iz Gradskog ureda za prostorno uređenje i pomislio "joj, gle, siroče, ajmo joj sagraditi stazu".
Da. Super. Umjesto da bude vozački problem, kao što bi morao biti.Da, pješaci uglavnom prežive. Da, to više nije samo biciklistički problem, to je i pješački problem.
Krasno.
Nasilničko ponašanje: bježiš od jačega i kinjiš slabije. Super.
Uz ovakvu mi je argumentaciju sve manje žao sljedećeg biciklista koji će naletjeti na mene.
Evo je danas jedan skočio na pločnik pred mene misleći da bih ga, valjda, trebao propustiti. Kreten.
Meni kao pješaku jednako odgovara da se maknete s pločnika tako da se zaletite u mene i završite pod šleperima.I neka je. Eto, slobodno se možeš pridružiti radu Sindikata biciklista budući da bi i tebi kao pješaku odgovaralo da se maknemo s pločnika.
Kad se vi ponašate kao đubrad, i ja ću. Jer ne želim da vaše kršenje propisa bude moj problem.
- Beta ženka
Ne znam, nisam vozač pa se onda sklanjam svima, novi zubi su skupi.dimnjak » wrote:fakat, al fakat mislim (iako sam to mislila i prije 10 godina, sad sam u to 100% uvjerena da je to tocno) da je dobar sudionik u prometu onaj koji je i pjesak i vozac i biciklist.
cast iznimkama.
O gadnijim ozljedama da ne govorimo.
A to su i razlozi zašto ne bicikliram - preriskantno mi je.
Također, redom bih tukla i pješake i bicikliste i motoriste i vozače. I sve one u redovima po bankama, finama, ljekarnama, poštama, blagajnama u trgovinama i na kolodvorima itd. koji pizde dok čekaju, a kad dođu na red - jeeebe im se živo za one iza, onda odugovlače i dosađuju nepotrebnim pričama koje veze nemaju s tim zbog čega su došli. Pogotovo ove u ljekarnama, tamo redovito ljudi dolaze proćaskati s magistrama...
Bezobzirni smo i boli nas briga za druge, i to je činjenica.
Bilo bi lijepo kad bismo toga postali svjesni.
:imagine by john lennon: (=utopija)
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Biciklisti su još mila majka prema vozačima motora i skutera. Ti idioti se voze kao da su besmrtni, a zapravo je potreban i najmanji dodir s drugim vozilom da se nađu pod kotačima. Uvjerljivo najdraži su mi ovi koji se kroz gužvu na Zelenom valu probijaju vožnjom po biciklističkoj stazi. Ne kužim kako i zašto prolaze nekažnjeno.
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
da. tu bi uvrstila i aute sa toliko prljavim sajbama da ne vidis kroz njih.slf » wrote:Meni smetaju samo kada sam iza jednoga. Ne podnosim situacije u kojima ne vidim ispred.
auti koji ne znam kako su prosli eko test na tehnickom.
mislim, kad ili moram da gas da ga preteknem ili stati i pustiti ga da se udalji da se ne bi ugusili svi iza njega...
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
Da. I džipove sam zamrzila zbog toga.dimnjak » wrote: da. tu bi uvrstila i aute sa toliko prljavim sajbama da ne vidis kroz njih.
auti koji ne znam kako su prosli eko test na tehnickom.
mislim, kad ili moram da gas da ga preteknem ili stati i pustiti ga da se udalji da se ne bi ugusili svi iza njega...
Meni najviše tlak dižu pješaci
, bilo da sam u autu, na biciklu ili pješke. Ako idem autom kao ovce prelaze cestu, 5-10 m od pješačkog, zašto bi se gospoda potrudila napraviti par koraka. Takvima iz inata ne stanem. Ako vidim nekoga da čeka pokraj zebre stanem da ga propustim, ovakve bih najradije zgazio. Za upozorenje ostalim članovima čopora
. A da ne govorimo onim biserima koji idu polagano prelaziti cestu od 2 trake u svakom smjeru...
Kada sam na biciklu me isto živciraju jer ne poštuju bic staze. To se šeće i po nogostupu i po bic stazi. Još ako je neka stanica blizu stoje oni bez bada na stazi i hvataju muhe. Ne bere ih puno briga da SMETAJU. I onda seru ako bicikl ide po nogostupu gdje nema staze, mhm, da...
A kada sam pješak mi smetaju jer uopće ne gledaju oko sebe, to ide kao muha bez glave. Stanu, guraju se, svašta nešto.
Uglavnom, trebala bi biti i pješačka dozvola
.
Kada sam na biciklu me isto živciraju jer ne poštuju bic staze. To se šeće i po nogostupu i po bic stazi. Još ako je neka stanica blizu stoje oni bez bada na stazi i hvataju muhe. Ne bere ih puno briga da SMETAJU. I onda seru ako bicikl ide po nogostupu gdje nema staze, mhm, da...
A kada sam pješak mi smetaju jer uopće ne gledaju oko sebe, to ide kao muha bez glave. Stanu, guraju se, svašta nešto.
Uglavnom, trebala bi biti i pješačka dozvola
Od ovog nadalje su izdvojeni postovi s teme ZET, jer pripadaju ovdje.
Glede parkiranja bicikla, dvije su vrste biciklista. Prva ima neki stari bic s Hrelića od 200-400 kuna kojeg vežu šifrom. Druga po gradu vozi svoje pile, i oni imaju U-lock, lanac i šifru. U-lock ključa ramu, lanac stražnji kotač i ramu, a šifra prednji kotač za ramu. Nije loše imati i mali lanac koji veže sic s ramom.
Stražnje svijetlo tako oblijepi selotejpom da izgleda zakrpano, pa ga neće krasti. Brzinomjer kupi onaj skidivi, pa ga furaj sa sobom. Kada god možeš, odnesi bicikl u stan od prijatelja, ne ostavljaj ga na stubištu. Ne ostavljaj ga ni u hodniku prijateljevog stana ako mu brat ili majka uživaju drogu.
Jezebel, zapravo ti se najbolje ne skidati s bicikla.
Navodno se 45% ljudi šverca. Što znači da bi karta mogla biti skoro duplo jeftinija sada kada su uveli bijesne kontole, a ne skuplja.*jezebel* » wrote: kad bi se barem onda vrijeme koristenja usluge povecalo sa sat i pol na tri sata. kad bi barem poboljsali uslugu i pazili da u tramvajima ne bude prljavo, vruce ili hladno… ali ne. ne vjerujem da ce se ista promijeniti na bolje. umjesto da su snizili cijenu karata, zetovci su se sada ujebali jer ce podizanjem cijena samo povecati broj svercera (kao da ih prije nije bilo previse), a mnoge otjerati u bojkot. e neka im. kad vise ne budu imali para, neka zderu karte.
inace, smatram da su odgovorni svi, i zet, i sverceri, a ponajvise grad koji im je dopustio da pljunu ljudima u lice s tim svojim cijenama.
Glede parkiranja bicikla, dvije su vrste biciklista. Prva ima neki stari bic s Hrelića od 200-400 kuna kojeg vežu šifrom. Druga po gradu vozi svoje pile, i oni imaju U-lock, lanac i šifru. U-lock ključa ramu, lanac stražnji kotač i ramu, a šifra prednji kotač za ramu. Nije loše imati i mali lanac koji veže sic s ramom.
Jezebel, zapravo ti se najbolje ne skidati s bicikla.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Sad mi je palo na pamet, nije li prije koji mjesec bilo golemih sranja s policijom koja je čučala na svakom ćošku i kažnjavala bicikliste zbog raznih debilizama?
But don't wait up
Just leave the light on
'Cause all the roads that I might take will all one day lead back to you
Just leave the light on
'Cause all the roads that I might take will all one day lead back to you
JeA.P. » wrote:Sad mi je palo na pamet, nije li prije koji mjesec bilo golemih sranja s policijom koja je čučala na svakom ćošku i kažnjavala bicikliste zbog raznih debilizama?
Da, ako imaš mišiće, ako nemaš možeš se smješkat, treptat i pravit da ne razumiješ hrvatskikarambol » wrote:
Je, tako će biti i sa zetovcima...vidi kakve mišiće imam i to je to...
Misliš na "debilizme" kao što su vožnja po pločniku, vožnja bez svjetla ili sa svjetlom uperenim pješacima u oči i slične krajnje protupropisne pizdarije koje radi oko 90% biciklista?A.P. » wrote:Sad mi je palo na pamet, nije li prije koji mjesec bilo golemih sranja s policijom koja je čučala na svakom ćošku i kažnjavala bicikliste zbog raznih debilizama?
-
- Information
-