ZET
Nisi. Eventualno druga.A.P. » wrote:Zaš ne možemo? Ljudi zarađuju više, prijevoz je organiziraniji, karte su jeftinije. How comes, what gives?
Nemojte se zaduživat. Ja sam prva bila protiv besplatnih studentskih pokaza.
Još i danas pizdim na tu genijalnu ideju. A u to sam vrijeme itekako plaćao studentski pokaz svake godine. I čekao u beskonačnim redovima za dva i pol šaltera.
Inače, već kad je Cammeo počeo ordinirati po Zagrebu (a Oryx je još jeftiniji ako imaš onu njihovu karticu) počeli su srednjoškolci koji idu iz istog kvarta u istu školu dijeliti troškove taksija umjesto da se voze busom. Jer im je jeftinije.ex anais » wrote:Internet je, ako imaš flat rate, mjesečno oko 60, 70, 80 kn. Povremeni posjeti Zagrebu zahtjevaju toliko kn dnevno dano ZET-u. Zbilja usporedivo.
Mislim da će toga sada biti sve više.
Zasto se ne kazne pjesaci koji hodaju ko muhe bez glave po stazi za bicikle? Ili se i to kaznjava?Lastan » wrote: Zakon kaže da im je mjesto na stazi ako ona postoji, odnosno na kolniku, i to uz desni rub.
Jasno je meni da vozači automobila voze ko majmuni, ali voze tako i biciklisti. A ja se kao pješak nemam više kamo sklanjati.
Usput budi rečeno, više sam puta zvao policiju kad bi se biciklist na pločniku zaletio u mene, ali nikad nisu došli unutar pola sata; slao sam im i pismene zahtjeve da malo pripaze na bicikliste po pločnicima, ali nikad nisam vidio policajca u svom kvartu koji bi se time bavio. Službeni odgovor o broju biciklista koje godišnje kazne u čitavom Zagrebu manji je od broj biciklista koje ja u istom vremenu vidim u prekršaju.
Sto se tice karte od 15 kuna, nije li 12 kuna? Dogovori se kava iza razgovora na posao. I dalje su to novci, ali 24 kune dnevno, onda nije 200 kuna za tri dana.
Ajde otici na razgovor za posao.
Al ici na kavu i ocekivati kako je normalno da te netko vozi besplatno?
Niti jednom nije pala cijena karte a da sam ju ja ubrala, nisam doduse bila svugdje po svijetu ali na vise mjesta jesam. Dapace cijena karte raste svake godine. Evo upravo digli za 9 eura mjesecnu. Ne nisu i place povisili.onih 75+ milijuna spižđenih na sustav elektroničke naplate (koji je inače svugdje u svijetu osim u Zagrebu doveo do pada cijena karata!)
I mene je mater učila da je sramota švercati se, a ne zaboravi, išla je u istu srednju kao i ti i putovala vlakom.A.P. » wrote:Moja baba, pokoj joj duši, je imala istu tu retoriku. Dok su moj ćaća i njegov brat i dvije sestre išli u srednju (4 minute vlakom, kao i ja), svima je isključivo radi sramote kupovala mjesečne karte, a nisu imali šta jesti ponekad.
Pa, ako moram odabrati između preživljavanja i plaćanja mjesečnog pokaza, aj pogodi šta ću odabrat.
Puca mi kurac za sramotu.
Ja se švercam ugalvnom. Imam nekih 17 stanica do posla
Čekam da dobijem parkirno mjesto u firmi, s obzirom na plin, mjesečni trošak će mi biti otprilike isti kao i da kupim pokaz.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Dobro, jel tvoja mater meni nešto još i u rodu?Herp » wrote: I mene je mater učila da je sramota švercati se, a ne zaboravi, išla je u istu srednju kao i ti i putovala vlakom.
Nije sramota švercati se (šta je sramota uopće u ovom kontekstu, moralna osuda suputnika
Čekam da dobijem parkirno mjesto u firmi, s obzirom na plin, mjesečni trošak će mi biti otprilike isti kao i da kupim pokaz.
But don't wait up
Just leave the light on
'Cause all the roads that I might take will all one day lead back to you
Just leave the light on
rijetko se vozim ZETom. ili pješačim ili vozim svoj auto. kad i ako se desi da idem busom/tramvajem, pripremim kartu na mobu. ne šaljem odmah.
dok nisam živjela gdje sad živim, putovala sam s ruba istoka grada na zapad, i uredno plaćala 290 kuna svaki mjesec. u prosjeku, dva put svaki radni dan me kontrola sačekivala. ne mogu reći da su bili nepristojni, zaista ne mogu. samo, ja bih uvijek tražila da i pokažu isprave, na što bi znali reagirati sa "da, odmah gospodična, nema tu tajne, evo, EVO, pogledajte, molim lijepo "
. jednom me je jedan tražio da i osobnu vidi.
što se tiče inozemstva, dok am bila u Njemačkoj na pamet mi nije palo švercati se. ali sjećam se da je ta karta bila jeftinija nego ZETova, unutar gradski vlak je dolazio na minutu, bio je brz, čist i siguran, nakon toga je ta karta vrijedila za tramvaj i za bus i vozila sam se s kraja na kraj grada od 300 000 + stanovnika za nekih 7 kuna. nije bilo kašnjenja.
metro u Parizu pokazao mi je kako kontrola zna izgledati. za one koji nisu bili tamo: nakon što kartu provučete kroz automat, metalna prečka se pomakne da možete proći i otići na svoj peron. dakle, kartu "dajete" debelo prije vlaka. a kontrola se sastoji od nekoliko velikih snažnih kontrolora, koji kreću zbijeno kroz vlak i pregledavaju karte. nisu micemace niti im se čavrlja. i nikog nisam čula da se bune. no dobro, po Parizu šeću i vojnici s oružjem pa se ni na to ne bune ljudi.
da se vratim na RH: slažem se da Zagreb ima najbolji javni prijevoz u državi. Stvar je u tome što ZEt dobva masu novaca iz proračuna, sav onaj porez građana curi, plus ljudi plaćaju prijevoz mjesečnim i godišnjim kartama, a s druge strane masa kategorija ne plaća ništa.
ne možeš i ovce i novce.ne možeš dobiti izbore na temelju jeftinih pokaza studentima, penzionerima i kome sve ne, a onda očekivati da samo zaposleni ljudi plaćaju i popune rupu.
dok nisam živjela gdje sad živim, putovala sam s ruba istoka grada na zapad, i uredno plaćala 290 kuna svaki mjesec. u prosjeku, dva put svaki radni dan me kontrola sačekivala. ne mogu reći da su bili nepristojni, zaista ne mogu. samo, ja bih uvijek tražila da i pokažu isprave, na što bi znali reagirati sa "da, odmah gospodična, nema tu tajne, evo, EVO, pogledajte, molim lijepo "
što se tiče inozemstva, dok am bila u Njemačkoj na pamet mi nije palo švercati se. ali sjećam se da je ta karta bila jeftinija nego ZETova, unutar gradski vlak je dolazio na minutu, bio je brz, čist i siguran, nakon toga je ta karta vrijedila za tramvaj i za bus i vozila sam se s kraja na kraj grada od 300 000 + stanovnika za nekih 7 kuna. nije bilo kašnjenja.
metro u Parizu pokazao mi je kako kontrola zna izgledati. za one koji nisu bili tamo: nakon što kartu provučete kroz automat, metalna prečka se pomakne da možete proći i otići na svoj peron. dakle, kartu "dajete" debelo prije vlaka. a kontrola se sastoji od nekoliko velikih snažnih kontrolora, koji kreću zbijeno kroz vlak i pregledavaju karte. nisu micemace niti im se čavrlja. i nikog nisam čula da se bune. no dobro, po Parizu šeću i vojnici s oružjem pa se ni na to ne bune ljudi.
da se vratim na RH: slažem se da Zagreb ima najbolji javni prijevoz u državi. Stvar je u tome što ZEt dobva masu novaca iz proračuna, sav onaj porez građana curi, plus ljudi plaćaju prijevoz mjesečnim i godišnjim kartama, a s druge strane masa kategorija ne plaća ništa.
ne možeš i ovce i novce.ne možeš dobiti izbore na temelju jeftinih pokaza studentima, penzionerima i kome sve ne, a onda očekivati da samo zaposleni ljudi plaćaju i popune rupu.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
pa da.blaze » wrote:i u londonskom tubeu su metalne prečke, nema šanse da priđeš bez karte. zapravo, najbolje funkcionira naplata tamo gdje unaprijed ne računaš na "ljudsko poštenje"
jednostavnije je, ne plaćaš prečki penziju, plaću i doprinose, ne ide na bolovanje i radi svoj posao 0- 24. samo, malo je teže utopiti novce onda
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
a gle, ima ovih što paze da ne preskočišPješčana » wrote: pa da.
jednostavnije je, ne plaćaš prečki penziju, plaću i doprinose, ne ide na bolovanje i radi svoj posao 0- 24. samo, malo je teže utopiti novce onda
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
1) Vozim se zato što je tramvaj tu, vozi sa mnom unutra jednako kao i bez mene unutra, nisam nikome ništa ukrao vozeći se u njemu bez karte i ne vidim ništa nemoralno u tome. Osim toga, puno ću brže doći na odredište nego hodajući. Ti se, pretpostavljam, ne bi vozila. Ja sebe ne uzimam toliko ozbiljno i ne mislim da bi moj čin dosljednog nevoženja u tramvaju bio ikako bitan.Silajn » wrote:
Zašto se onda uopće voziš?Ako ne želiš sudjelovati u financiranju sotonskog holdinga, što je sasvim legitimno, zašto ne hodaš? Nije valjda da ti je baš potrebna usluga javnog prijevoza...
Nego, što još ne plaćaš? Zanima me kojom logikom se donosi odluka da se, primjerice, plati preskupi internet, a ne plati karta za tramvaj. Ili, zašto bi netko platio kabelsku? Zašto ljudi svojim gradovima plaćaju prirez iz plaće?
Dalje, uzmimo da je ZET-ova cijena karte nabrijana isključivo zbog ovog što ti ističeš. Uzmimo da značajan broj ljudi smatra da ih se time oštećuje. Švercanjem će se ispraviti nepravda?
2) Glupa ti je analogija, Internet nema jednog jedinog providera koji radi što hoće i rupa je bez dna za javni novac, nego je na slobodnom tržištu i mogu birati.
3) Jesam li ja spomenuo nekakvo ispravljanje nepravde? Ne plaćam kartu kad baš ne moram zato što imam osjećaj da kradu od mene, i zato što se 10 kn može puno korisnije potrošiti, recimo dati prosjaku ili jednostavno zapiti.
Uostalom, recimo da imam 10 kn u džepu i da mogu birati hoću li ih dati ZET-u ili gladnom klošaru. Kakva si ti to uopće osoba ako misliš da je bolje dati 10 kn gradskom mastodontu koji je kamen oko vrata svim građanima, na korist malog broja povlaštenih, nego nekome tko nema za kruh?
Biti i mniti svemiropolisno
Moram priznat da bar od Silajn nisam očekivala "svaka karta se mora platit jer inače kradete".
But don't wait up
Just leave the light on
Just leave the light on
Pa krademo. Koristiti uslugu koju ne plaćaš je krađa. Koliko se sjećam, baš se pitanje o plaćanju javnog prijevoza pojavljuje u upitnicima u istraživanjima razine društvenog kapitala. Što je više ljudi koji misle da se pravila na njih ne odnose ili da nije neka šteta da ih zaobilaze, to nam je svima, općenito govoreći, gore.
Ne, nije ni slično krađi. Činom jednog švercanja nisi oštetio ZET uopće. Krađom 10 kn, ukrao si nečijih 10 kn.kuki » wrote:Pa krademo. Koristiti uslugu koju ne plaćaš je krađa. Koliko se sjećam, baš se pitanje o plaćanju javnog prijevoza pojavljuje u upitnicima u istraživanjima razine društvenog kapitala. Što je više ljudi koji misle da se pravila na njih ne odnose ili da nije neka šteta da ih zaobilaze, to nam je svima, općenito govoreći, gore.
Tako bi se moglo reći i da je bacanje papirića na cestu krađa, jer će to smetlar na gradskoj plaći morati pokupiti, a njegovo vrijeme košta. A to nije krađa, nego komunalni prekršaj, baš kao i švercanje.
Nisam oštetila ZET time jedino ako je alternativa tom švercanju da idem pješice. Ako je alternativa da pošteno platim uslugu koju koristim, da, jesam, oštetila sam ih za 10 kuna.
To što ja mislim da je bolje da za tih deset kuna oštetim lopova nego sebe ne mijenja tu činjenicu.
To što ja mislim da je bolje da za tih deset kuna oštetim lopova nego sebe ne mijenja tu činjenicu.
Ne radi se o jednom švercanju, kao što se ne radi o jednom ubacivanju preko reda na MR, kao što se ne radi o jednom davanju policajcu parsto kuna da ti oprosti prolazak kroz crveno, kao što se ne radi o jednom na crno iznajmljenom stanu i ne znam čemu.
Štajaznam, meni je u Hrvatskoj lakše izbjegavati ta neka pravila koja izbjegavam jer me manje peče savjest ako kradem od lopova. U nekoj pristojnoj i uređenoj državi bi me bilo sram i osjećala bih moralnu obavezu ne sudjelovat u stanodavčevoj krađi poreza na iznajmljenu nekretninu a tako se lijepo barata novcem iz proračuna i svima nam je bolje i nitko, koliko god siromašan i/ili bolestan i/ili star bio, nije gladan i spava na toplom, i sve to tako skupa.
Ovako nekako mislim, ako mogu opraštati milijunske kamate na dugove i puniti onu vreću bez dna od stadijona, mogu i ja sebi oprostit što nemam kartu. Ja sam pristojna lopuža i ne kradem pohlepno.
Štajaznam, meni je u Hrvatskoj lakše izbjegavati ta neka pravila koja izbjegavam jer me manje peče savjest ako kradem od lopova. U nekoj pristojnoj i uređenoj državi bi me bilo sram i osjećala bih moralnu obavezu ne sudjelovat u stanodavčevoj krađi poreza na iznajmljenu nekretninu a tako se lijepo barata novcem iz proračuna i svima nam je bolje i nitko, koliko god siromašan i/ili bolestan i/ili star bio, nije gladan i spava na toplom, i sve to tako skupa.
Ovako nekako mislim, ako mogu opraštati milijunske kamate na dugove i puniti onu vreću bez dna od stadijona, mogu i ja sebi oprostit što nemam kartu. Ja sam pristojna lopuža i ne kradem pohlepno.
Govorim o konkretnoj šteti koju uzrokuješ jednim činom švercanja. Kod švercanja je konkretna šteta samo to što si učinila tramvaj malo težim, pa je potrošio malo više struje. Kod krađe 10 kuna, ZET zbog tebe ima 10 kuna manje na računu. Sasvim neusporedive stvari.
"Propuštena dobit" tu ne ulazi u račun.
"Propuštena dobit" tu ne ulazi u račun.
Zašto ne, ako bi ostvarili dobit da platim kartu, nije da bih išla pješke?JPK » wrote: "Propuštena dobit" tu ne ulazi u račun.
Recimo, ako idem od Trga do Glavnog tramvajem, i ne platim kartu, nema propuštene dobiti jer da se ne švercam, išla bih pješke, ne bih plaćala kartu 10 kuna. Zapravo, uvijek idem pješke tu relaciju, i kad sam imala studencku pokaznu sam išla pješke.
Ako se vozim sat vremena u jednom smjeru, ne bih išla pješke da ne idem tramvajem.
Pa ne podrazumijeva se da bi taj koji se šverca svakako platio kartu. Možda ne bi uopće putovao, možda bi stopirao, možda bi išao biciklom. Direktna šteta, bez ovakvih dodatnih pretpostavki koje uvodiš, koju uzrokuje švercanje jednostavno nije 10 kn, niti se vjerojatno može kvantificirati, i zato je bespredmetno to nazivati krađom.kuki » wrote: Zašto ne, ako bi ostvarili dobit da platim kartu, nije da bih išla pješke?
Recimo, ako idem od Trga do Glavnog tramvajem, i ne platim kartu, nema propuštene dobiti jer da se ne švercam, išla bih pješke, ne bih plaćala kartu 10 kuna. Zapravo, uvijek idem pješke tu relaciju, i kad sam imala studencku pokaznu sam išla pješke.Ali, recimo da ne idem.
Ako se vozim sat vremena u jednom smjeru, ne bih išla pješke da ne idem tramvajem.
Čak i da se podrazumijeva, propuštena dobit nije slična krađi, jer nakon švercanja ZET ima istu količinu novca na računu je imao prije čina švercanja, a nakon krađe 10 kn od ZET-a, on ima 10 kn manje na računu nego prije čina krađe. Kako su te dvije stvari uopće slične?
Evo, ja za sebe kažem. Za druge ljude ne znam bi li išli stopom na posao ili uopće ne bi išli ili bi išli svojim novim bemveom. Moj je na popravku. 
Ako se održava svirka Colonie a ulaznicu ne plati očekivanih 300 ljudi nego 150, a drugih 150 uđe bez ulaznice jer ne postoje mehanizmi kontrole, organizatoru nije oduzeto 150 iznosa cijene ulaznica s računa, ali pokriva manje troškova svirke nego što bi ih pokrio da je ulaznicu platilo svih 300 osoba. Naravno, možemo i o tome kako ovih 150 možda ne bi ni došlo nego bi sjedili doma i slušali jazz ploče.
Ako se održava svirka Colonie a ulaznicu ne plati očekivanih 300 ljudi nego 150, a drugih 150 uđe bez ulaznice jer ne postoje mehanizmi kontrole, organizatoru nije oduzeto 150 iznosa cijene ulaznica s računa, ali pokriva manje troškova svirke nego što bi ih pokrio da je ulaznicu platilo svih 300 osoba. Naravno, možemo i o tome kako ovih 150 možda ne bi ni došlo nego bi sjedili doma i slušali jazz ploče.
Silajn nije rekla da se svaka karta mora platitiA.P. » wrote:Moram priznat da bar od Silajn nisam očekivala "svaka karta se mora platit jer inače kradete".
U gradu troši oko 10L plina po cijeni 5,89kn, znači 58,9 (zaokružimo na 59) kuna za 100 km.A.P. » wrote:
Dnevno do posla i natrag imam 20 km, mjesec ima 22 radna dana, znači 440 km napravim na posao i natrag.
59 x 4,4 = 259,6 kuna
U kurac, jeftinije je od zeta za jebenih 100 kuna, prosto ne mogu da verujem
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
zašto ne ideš bajkom?Herp » wrote:
U gradu troši oko 10L plina po cijeni 5,89kn, znači 58,9 (zaokružimo na 59) kuna za 100 km.
Dnevno do posla i natrag imam 20 km, mjesec ima 22 radna dana, znači 440 km napravim na posao i natrag.
59 x 4,4 = 259,6 kuna
U kurac, jeftinije je od zeta za jebenih 100 kuna, prosto ne mogu da verujem![]()
samo pitam, zanima me
-
- Information
-