nina williams » wrote:
Kako ne ovisi o popisu stanovništva? Prvo što zdravorazumski, neovisno o bilo kojoj državi, upada u oči je to da se na popisu niko katolikom izjanio nije, ne bi formule nikad ni bilo.
Pa da. Jeli to moguće u Hrvatskoj. Zdravo razumski je da nije tako. Bez obzira na popis stanovništva država jednostavno ukoliko je demokratska mora na neki način urediti te odnose jer preveliki broj ljudi su vjernici odnosno bliski KC. Država mora reagirati a popis stanovništva je pošten, objektivan indikator.
Drugo, mi smo valjda na osnovu tog popisa više katolika neg Vatikan imali. Nekako mislim da će se morat oformit kakav Krizni stožer za obranu digniteta K.C. nakon ovog zadnjeg popisa, jer čini mi se da će doć do masovnog odliva vjernika.
Većina država svijeta ima odnose s Vatikanom. U svakom slučaju imamo više katolika od Vatikana i ima više manje svaka pretežno katolička država. Do odliva neće doći, sigurno će biti više od 80% izjašnjenih katolika.
Ne znam, da se recimo 80% ljudi izjasni za gay brak i država to uvede - bili to bilo opravdano?
Naravno da me ograničava. U zdravom razumu, prvo. Trodioba vlasti je trodioba vlasti i ne smije bit floskula. Odakle ikom drskost da mi kaže kako me postojanje nečeg nad Ustavom ne ograničava? Slušaj vamo, ja tebi nikad neću doć reć da trebaš živjet mimo 10 zapovijedi. Probaj i ti ne zabadat u moja vjerovanja.
Oprosti ali ovo je čista demagogija. Nije Crkva iznad trodiobe vlasti. Međunarodno su sređena pitanja koja su opća i da si pročitala vidjela bi da su tu riješena pitanja tipa održavanje Crkava, plaćanje iz poreza za Crkvu, način obračuna milodara, plaćanje časnih sestara po bolnicama i sličnih stvari. Ništa što bi bilo posebo i što druge zajednice nemaju slično riješeno sa državom. Razlika je samo to što je Vatikan suverena država pa ugovor ima međunarodni značaj. Pogledaj ugovor pa reci što bi ti i kako promjenila? Bez obzira bilo tog ugovora ili ne gotovo ništa se ne može pretjerano promjeniti.
Glede unutarpolitičke situacije, Crkva je jaka onoliko koliko je narod podržava. Ako uspjeva nametnuti tijek rasprave u nekim zakonima to je zato jer je narod podržava. Ugovorom se ni na jednom mjestu ne daje Crkvi neko pravo utjecaja na unutarnju politiku ili neko ustavno pravo.
Pročitala ja to ima dugo. Ako ti ne vidiš, to ne znači da tog i nema. A ovo zadnje je jednostavno matematički nemoguće i to iz jednostavnog razloga-vjernici, ili oni koji se takvima broje, također su i homoseksualci i tu i tamo naprave pobačaj.
Znači ti tvrdiš da KC dobije više po glavi pripadnika te grupe od raznih udruga?