Generalne karakteristike naroda i narodnosti

Koljite se i gložite!
JPK

Post 19 Feb 2012, 02:06

blaze » wrote: ok, bijelci su populacija, crnci su populacija, azijati su populacija, pa su tako i aškenazi populacija
Ima ti udžbenik iz biologije dobro objašnjenje pojma populacije...

Nikolajevna » wrote:Ajde dobro, JPK je napisao populacije a ne rase...

Nego, nisu li ta istraživanja osporavana od mnogih, pogotovo što su unutar rasna istraživanja pokazala da, recimo, crnci iz siromašnijih obitelji imaju manji kvocijent inteligencije od crnaca iz imućnijih obitelji?
Ne vidim kako ovo može osporiti takvo istraživanje, jer takvo istraživanje (na koje referiram) uopće ne ulazi u uzrok manjeg ili većeg IQ-a, nego samo utvrđuje činjenice. Nitko nije ni implicirao da to uzrokuje siromaštvo ili genetika.

Biti i mniti svemiropolisno
kuki

Post 19 Feb 2012, 06:09

Izgubila sam povjerenje u objektivne testove kad sam vidjela kako je dovoljno na početku testa crnog čovjeka pitati koje je rase pa da naprasno oglupavi.
faktotum

Post 19 Feb 2012, 12:33

IQ testovi, kao i sva mainstream, suvremena bajanja o inteligenciji su ideološki konstrukt i potpuno fulanje suštine i koncepta same inteligencije. Služe da se unutar kapitalističkog sustava napravi predikcija budućih, najuspješniji, mladih indoktriniranih kadrova, i onih malo zakinutijih... Ljudi s najvišim IQ-om su obično i najindoktriniraniji; zauzimaju najviše pozicije u društvu i tvore vojnu, političku i ekonomsku elitu. Oni najinteligentniji nemajju što tražiti u takvom društvu...jer neminovno dolaze u 'ideloški' sukob s 'vlastima'. Recimo, kad mi netko kaže da je Pi-Ejč-Di, ja odmah znam da je indoktriniran do samog doktorata, dakle izvrsno...Meni je faks bio pravi pakao...tako da na diplomu ne gledam kao na uspjeh nego kao na farsu; patetični pokušaj usustavljivanja mene koji je doživio debakl. Pa, ako budem i išao na poslijediplomski, ići ću kako bih poševio šta u stranoj zemlji iskoristio eventualnu stipendiju i dobro se zajebavao na račun akademske zajednice. :ne zna:
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 19 Feb 2012, 14:20

JPK » wrote: Da ne bi možda različitim testovima trebali biti testirani, pa da brojka bude usporediva?
:confused:
Ovaaaj ti si tu upravo zeru indirektno napiso da ne priznaješ test kao mjerni instrument. O čemu onda pričamo? Mislim, ako ne priznaješ, kako uopće ikako misliš uspoređivati rezultate?
Da li bi za za dvije baždarene menzure tvrdio istu stvar? Ako je rezultat mjerenja određenim testom kvocijent inteligencije, a rezultat mjerenja menzurom volumen, onda je to isto kojim god da testom/menzurom mjeriš, u granicama navedenih odstupanja.
Naravno da istim testom ne možeš testirati različite narode, ni vjerske skupine, bome ni stanovnike različitih regija i tako dalje i tako bliže.

Test udovoljava zahtjevima mjernog instrumenta, pa ti kako oš. Osigurava dosljednost, valjan je, mjeri ono što kaže da mjeri i nema razloga da rezultati mjerenja dva različita testa, uz pravilnu primjenu, ne budu usporedivi.
JPK » wrote:Bitno je na kojoj je populaciji test kalibriran, a na to se poprilično pazi.
Ne pazi se, bar ne dovoljno jer se i ne može uvijek.To je ostavljeno na educiranosti i dobroj volji ispitivača, a i naručitelja istraživanja. Definicijski primjer slučajne pogreške uzrokovane mjeriteljem. A poradi koje test, tj. rezultati, nisu valjani. Ko da zaboraviš tarirat vagu i uzmeš dobivenu masu zdravo za gotovo.
Hroboatos

Post 20 Feb 2012, 14:45

Na stranu IQ mitologija- crnci jesu najgluplja rasa. Pratim godinama istraživanja o njima, njihovom socijalnom ponašanju,.....oni su trube - mislim na Bantue i njihove potomke- i jednostavno nisu za gradski život koji bi ustrojili kako- tako.

Za njih je seoski život, i da je svijet ostao nepokretan kao pred 500 godina- Afrika nije bila istražena- oni bi bili zadovoljni svojim načinom života i sve bi bilo ko bog.
Najgluplja je pogrješka što ih se išlo vozati preko Atlantika da dirinče zbog kratkoročnoga profita, i time se natovarila jedna populacija s kojom ne znaš što bi.
baja

Post 20 Feb 2012, 14:57

Hroboatos » wrote:Na stranu IQ mitologija- crnci jesu najgluplja rasa. Pratim godinama istraživanja o njima, njihovom socijalnom ponašanju,.....oni su trube - mislim na Bantue i njihove potomke- i jednostavno nisu za gradski život koji bi ustrojili kako- tako.

Za njih je seoski život, ....
selo - glupo, grad - pametan Image
nije li lakše ustrojiti glupe nego pametne?
vrrrlet

Post 20 Feb 2012, 15:47

Hroboatos » wrote:Na stranu IQ mitologija- crnci jesu najgluplja rasa. Pratim godinama istraživanja o njima, njihovom socijalnom ponašanju,.....oni su trube - mislim na Bantue i njihove potomke- i jednostavno nisu za gradski život koji bi ustrojili kako- tako.

Za njih je seoski život, i da je svijet ostao nepokretan kao pred 500 godina- Afrika nije bila istražena- oni bi bili zadovoljni svojim načinom života i sve bi bilo ko bog.
Najgluplja je pogrješka što ih se išlo vozati preko Atlantika da dirinče zbog kratkoročnoga profita, i time se natovarila jedna populacija s kojom ne znaš što bi.
S druge strane, možemo reći da smo mi bijelci stvorili oružje za terminalno klanje, usrdno ga upotrebljavali, da seremo u kantu u kojoj držimo vodu za piće, da smo vječito nezadovoljni usprkos svim tehničkim igračkama koje imamo, i slabo se jebemo kao rasa.

Tko tada ispada glupan?
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Nikolajevna

Post 20 Feb 2012, 16:27

Vrle, nisi shvatio. Hroboatos želi reći da su Bantui preglupi za šetnju gradom jer ne znaju prijeći zebru a bijelci preglupi za šetnju savanom jer zebra prijeđe preko njih.
Hroboatos

Post 20 Feb 2012, 18:58

Glede početnoga primjera oko "komšija", situacija je dosta jasna. To je profil
ponašanja tipičan za balkansku kulturu kojoj su pečat udarili Turci (Bugarska, Grčka, Abanija,..).
Neke sličnost ima i primitivniji oblik mediteranske kulture, prikazan u neorealističkim talijanskim filmovima (Napulj, ali ne Milano).

Tu i tamo na internetu pročitam ponješto iz beogradske "Politike". Oni imaju rubriku naziva-odprilike- "Moj pogled iz inostranstva", u kojoj razni iseljenici- koji su otišli pred 2 ili 20 godina- prikazuju život zemlje u kojoj žive (Nizozemska,SAD, Italija,..). Svaki od tih tekstova je podosta komentiran, bar 50 komentara.

I vidi se mentalitetska razlika, jer komentiraju i ljudi ostali u Srbiji, i iseljenici u neke treće zemlje, i oni u baš toj zemlji. Ako bi bio njeki zaključak- 100 ljudi, 100 ćudi, a ono što je češće kod komentatora je žal za balkanskim primitivizmom i neposrednošću.

Dio iseljenika, naravno, drugačije gleda i zadovoljni su što su se otarasili balkanizma, nu to je manjina.
nina williams

Post 20 Feb 2012, 19:26

Hroboatos » wrote:Glede početnoga primjera oko "komšija", situacija je dosta jasna. To je profil
ponašanja tipičan za balkansku kulturu kojoj su pečat udarili Turci (Bugarska, Grčka, Abanija,..).
Neke sličnost ima i primitivniji oblik mediteranske kulture, prikazan u neorealističkim talijanskim filmovima (Napulj, ali ne Milano).

Tu i tamo na internetu pročitam ponješto iz beogradske "Politike". Oni imaju rubriku naziva-odprilike- "Moj pogled iz inostranstva", u kojoj razni iseljenici- koji su otišli pred 2 ili 20 godina- prikazuju život zemlje u kojoj žive (Nizozemska,SAD, Italija,..). Svaki od tih tekstova je podosta komentiran, bar 50 komentara.

I vidi se mentalitetska razlika, jer komentiraju i ljudi ostali u Srbiji, i iseljenici u neke treće zemlje, i oni u baš toj zemlji. Ako bi bio njeki zaključak- 100 ljudi, 100 ćudi, a ono što je češće kod komentatora je žal za balkanskim primitivizmom i neposrednošću.

Dio iseljenika, naravno, drugačije gleda i zadovoljni su što su se otarasili balkanizma, nu to je manjina.
:rofl:
A bokte. Pa upravo balkanizam prvorazredno podvaljen stereotip. Vrhunski poso. Balkanizam mu ga dođe ko nešto pogrdno, to su divljaci bez kulture koji stalno ratuju.
Ajme smijeha i od priča i od govornika.
Kakav manjak kulture? Pa na staroj Grčkoj današnji svijet počiva, ona je i onu famoznu europsku misao iznjedrila .

Zgodno je uočiti i kako starogrčka kultura, u glavama tih koji balkanluk preziru, ne spada na Balkan, dok, nekim čudom, današnji grčki dugovi i prosvjedi-spadaju.
Jebena ta geografija.

A tek ratovi. :rofl: A tek oni koji nam ih spočitavaju. :rofl: Bokte, o ratovima nam popuju oni koji su imali sitnice zvane Stogodišnji rat. Il možda Ameri, koji valjda od osnutka svega par dana bez rata imaju?
Mi smo, sasvim gospodski, dva Balkanska rata odradili u manje od godinu dana.

Ma, mislim, šta da kažem...prodali su nam laž o balkanizmu i još nas uspjeli uvjerit da smo stvarno takvi.
Brao za nji.
Ko ih jebe, kompleksaši. :hek:
Hroboatos

Post 20 Feb 2012, 19:53

nina williams » wrote:
:rofl:
A bokte. Pa upravo balkanizam prvorazredno podvaljen stereotip. Vrhunski poso. Balkanizam mu ga dođe ko nešto pogrdno, to su divljaci bez kulture koji stalno ratuju.
Ajme smijeha i od priča i od govornika.
Kakav manjak kulture? Pa na staroj Grčkoj današnji svijet počiva, ona je i onu famoznu europsku misao iznjedrila .

Zgodno je uočiti i kako starogrčka kultura, u glavama tih koji balkanluk preziru, ne spada na Balkan, dok, nekim čudom, današnji grčki dugovi i prosvjedi-spadaju.
Jebena ta geografija.

A tek ratovi. :rofl: A tek oni koji nam ih spočitavaju. :rofl: Bokte, o ratovima nam popuju oni koji su imali sitnice zvane Stogodišnji rat. Il možda Ameri, koji valjda od osnutka svega par dana bez rata imaju?

Ma, mislim, šta da kažem...prodali su nam laž o balkanizmu i još nas uspjeli uvjerit da smo stvarno takvi.
Brao za nji.
Ko ih jebe, kompleksaši. :hek:
Promašila si ceo fudbal.

Taj nesretni Balkan- koji ni ne postoji jer nije poluotok, nego je izum njemačkih zemljopisaca iz 19. st., koliko se sjećam- nije domovina Homera i comp. nego čedo turskoga osvojenja.

Dubrovnik je južnije od Bihaća pa nije Balkan, dok je Bihać, iako sjevernije- Balkan.

Iako taj pojam u neku ruku ne podnosim, i uvijek pišem jugoistočma Europa, nalazim da je koristan za opis toga mentaliteta nastalog pod Turcima.

Za ilustraciju: neka je Srpkinja iz Švedske jadikovbala kako su Švedi hladni, kako joj je hladnjak pun a prazna duša, kako ...

Dio je komentatora jadikovao zajedno s njom, dio se cinički osvrnuo na to rekavši da se vrati, pa da joj duša bude puna, a hladnjak-prazan, nu, nitko nije reagirao na neke njezine bljuzge koje su mi odmah pale u oči.

Npr., ženska pišti kako se u Šveda djeca najavljuju roditeljima za posjet i kako je to, eto, strašno otuđenje. Meni je odmah to izgledalo idiotski, jer mi je posve normalno da se djeca- koja su ljudi s obiteljima i žive u zasebnim kućama- najave roditeljima jer roditelji mogu imati neki raspored pa im dolazak djece (i unuka) ne odgovara, možda imaju neke gerijatrijske goste, možda idu nekamo u grad, možda nešto treće ...

Eto, to je Balkan- da ti svatko govori "ti", da ti bubne u kuću bez pitanja, da ti hoda cipelama uvaljanim u blato i bljuzgavicu po sagu, da te u ime srdačnosti davi detaljima iz privatnoga života koji te uopće ne zanimaju i koji te se i ne tiču ...
nina williams

Post 20 Feb 2012, 20:07

Hroboatos » wrote:
Promašila si ceo fudbal.

Taj nesretni Balkan- koji ni ne postoji jer nije poluotok, nego je izum njemačkih zemljopisaca iz 19. st., koliko se sjećam- nije domovina Homera i comp. nego čedo turskoga osvojenja.
E tu istu priču mi je prodavao profesor iz zemljopisa u srednjoj. Ima samo jednu manu-nije istinita. Nije i gotovo. Nečija provala koja je postala floskula i uvriježila se. Uzmi kartu, nađi spojnice i vidjet ćeš da jest poluotok.
I sasvim se lijepo uklapa u europsko nazivanje poluotoka po planinama na njima.
Hroboatos » wrote:Dubrovnik je južnije od Bihaća pa nije Balkan, dok je Bihać, iako sjevernije- Balkan.

Iako taj pojam u neku ruku ne podnosim, i uvijek pišem jugoistočma Europa, nalazim da je koristan za opis toga mentaliteta nastalog pod Turcima.

Za ilustraciju: neka je Srpkinja iz Švedske jadikovbala kako su Švedi hladni, kako joj je hladnjak pun a prazna duša, kako ...

Dio je komentatora jadikovao zajedno s njom, dio se cinički osvrnuo na to rekavši da se vrati, pa da joj duša bude puna, a hladnjak-prazan, nu, nitko nije reagirao na neke njezine bljuzge koje su mi odmah pale u oči.

Npr., ženska pišti kako se u Šveda djeca najavljuju roditeljima za posjet i kako je to, eto, strašno otuđenje. Meni je odmah to izgledalo idiotski, jer mi je posve normalno da se djeca- koja su ljudi s obiteljima i žive u zasebnim kućama- najave roditeljima jer roditelji mogu imati neki raspored pa im dolazak djece (i unuka) ne odgovara, možda imaju neke gerijatrijske goste, možda idu nekamo u grad, možda nešto treće ...

Eto, to je Balkan- da ti svatko govori "ti", da ti bubne u kuću bez pitanja, da ti hoda cipelama uvaljanim u blato i bljuzgavicu po sagu, da te u ime srdačnosti davi detaljima iz privatnoga života koji te uopće ne zanimaju i koji te se i ne tiču ...
Ne, ne misli se upravo na to kad se balkanluku govori. Balkanci su (kuloarski) ratu skloni nekulturni divljaci. Cipele i blato su tu nuspojave.
Lastan

Post 20 Feb 2012, 20:30

Kako fascinantno zadrta pisanija. :kokice:

Na stranu sad što unutar ljudske vrste rase ne postoje.
Na stranu sad što je genetska raznolikost u Africi daleko veća od ukupne genetske raznolikosti među svim ljudskim populacijama u ostatku svijeta, pa je tim gluplje govoriti o crnoj rasi.

Ono što me najviše fascinira – daleko više od ovog prekrasnog primjera nepoznavanja biologije, antropologije i sociologije – jest upravo fašistička zadojenost izjednačavanjem genotipa i fenotipa. I potpuno ignoriranje socioloških faktora.

Men’ se čini da bi naš Hrobi, da je rođen u SAD-u, nosio bijelu kapuljaču.
Almost Rosey

Post 20 Feb 2012, 21:02

Aristocat » wrote:Stereotipi, kliseji - zasto i kako?
Kategorizacija objekata, nadređeni pojmovi :ne zna: točnije, kategorizacija na vlastitu i vanjsku grupu.
Unutargrupna pristranost*, heterogenost vlastite grupe, homogenost vanjske. Oni su svi isti, mi smo zasebne jedinke, jer s članovima vlastite grupe imamo više iskustava, a za članove vanjske grupe smo skloni ona ponašanja koja ne potvrđuu stereotip nprosto zanemariti. Kognitivisti vele da je to zbog ograničenog kognitivnog kapaciteta, iako veliku ulogu ima i motivacija. Kad vidimo prljavog Roma, reći ćemo "aha!", a kad vidimo čistog Roma, reći ćemo da je izuzetak koji potvrđuje pravilo, osobito ako su nam se Romi zamjerili ili ako su nam kao malima prijetili da će nas "prodati Ciganima".
(Naravno, priča je nešto složenija, ali ovo su nek osnove.)

*Eksperimentalna paradigma ide otprilike ovako: ljude se pita sviđa li im se više Klimtova ili Kleeova slika, zatim im se kaže da pripadaju "Klimt" ili "Klee" grupi. Ne znaju tko su članovi njihove ni druge grupe. Zadatak je dodijeliti imaginarne poene (dolare) članu vlastite i vanjske grupe. Nalazi redovito ukazuju na favoriziranje vlastite grupe, čak i kad je grupa zasnovana na tako provizornom kriteriju i kad su članovi grupe nepoznati.

A što se testova tiče - prema testiranju na otoku Ellis, čak je 80% Mađara mentalno retardirano :kokice:
vrrrlet

Post 20 Feb 2012, 22:13

nina williams » wrote:
Mi smo Balkanskim ratovima nismo imali ama baš nikakve veze. :D Jedino što je Austrougarska prisilila pobjednice 1. balkanskog rata da uspostave Albaniju, umjesto da je podijele kao Makedoniju.
Hroboatos » wrote:
Tvoje osobne predrasude zamućuju ti perspektivu. Vrlo velik dio Balkana čine muslimani, koji tradicionalno uopće ne hodaju po kući u cipelama. :D
nina williams » wrote:
E tu istu priču mi je prodavao profesor iz zemljopisa u srednjoj. Ima samo jednu manu-nije istinita. Nije i gotovo. Nečija provala koja je postala floskula i uvriježila se. Uzmi kartu, nađi spojnice i vidjet ćeš da jest poluotok.
I sasvim se lijepo uklapa u europsko nazivanje poluotoka po planinama na njima.
Ok. Samo po sebi se nameće pitanje zašto onda nema Alpskog poluotoka, koji bi činile Švicarska, Francuska, zemlje Beneluxa, sjeverni dio Italije, zapadni dio Austrije, slovenska dolina Soče, Njemačka i Sudeti. :zubo: Također, nama je geografski bliži Baltik nego Crno more. I ne samo geografski.

Hrvatska ima značajne utjecaje Balkana, ali ne premoćne. Da se razumijemo, meni pojam "Balkan" nije a priori negativan, to je neizostavni dio Europe, sa svojim specifičnostima, i lijepim i ružnim.
nina williams

Post 20 Feb 2012, 23:03

vrrrlet » wrote:
Mi smo Balkanskim ratovima nismo imali ama baš nikakve veze. :D Jedino što je Austrougarska prisilila pobjednice 1. balkanskog rata da uspostave Albaniju, umjesto da je podijele kao Makedoniju.

a.) A ti si od onijeh kojima Hrvatska nije na Balkanu?
Kako da ti priđem, gdje da ti zađem :zubo: ...dobro, ajmo vako, niko od današnjih nikakve veze s Balkanskim ratovima nije imo. Više-manje, sve je to do danas pomrlo.

b.) Mojnemebatje, mi kao Balkanci. Takvima nas doživljavam.

vrrrlet » wrote:Ok. Samo po sebi se nameće pitanje zašto onda nema Alpskog poluotoka, koji bi činile Švicarska, Francuska, zemlje Beneluxa, sjeverni dio Italije, zapadni dio Austrije, slovenska dolina Soče, Njemačka i Sudeti. :zubo:
Kakvi su to poluotoci s dvije kopnene granice? S jedne strane istok Europe, s druge Španjolska? Hm, ne iđe to tako. Jedna kopnena granica, ostatak strši u more.
vrrrlet » wrote:Također, nama je geografski bliži Baltik nego Crno more. I ne samo geografski.
Jes. Mjestimično. I šta s tim? Geografski nam je bliži i recimo Tunis il azijska Turska od recimo Moskve. Predlažem da odjebemo EU i tražimo pristupnicu za Arapsku ligu. Čujem da imaju bolju naftu od Rusa. Il da Rusiju komplet nabijemo u Aziju, ionako su većinom u njoj. A, ruku na srce, ni Europa nikakvih, osim narcisoidnih i političkih, razloga nema da se kontinentom zove.
vrrrlet » wrote:Hrvatska ima značajne utjecaje Balkana, ali ne premoćne. Da se razumijemo, meni pojam "Balkan" nije a priori negativan, to je neizostavni dio Europe, sa svojim specifičnostima, i lijepim i ružnim.
Balkan je pojam sa zemljopisnim uporištem, sve druge konotacije okačim mačku o rep. Nek mi pokažu realan temelj na kom je "balkanizam" uspostavljen. Dotad ću ostat pri stavu da su nam ga smjestili.
vrrrlet

Post 20 Feb 2012, 23:40

nina williams » wrote:
a.) A ti si od onijeh kojima Hrvatska nije na Balkanu?
Kako da ti priđem, gdje da ti zađem :zubo: ...dobro, ajmo vako, niko od današnjih nikakve veze s Balkanskim ratovima nije imo. Više-manje, sve je to do danas pomrlo.

b.) Mojnemebatje, mi kao Balkanci. Takvima nas doživljavam.

Kakvi su to poluotoci s dvije kopnene granice? S jedne strane istok Europe, s druge Španjolska? Hm, ne iđe to tako. Jedna kopnena granica, ostatak strši u more.

Jes. Mjestimično. I šta s tim? Geografski nam je bliži i recimo Tunis il azijska Turska od recimo Moskve. Predlažem da odjebemo EU i tražimo pristupnicu za Arapsku ligu. Čujem da imaju bolju naftu od Rusa. Il da Rusiju komplet nabijemo u Aziju, ionako su većinom u njoj. A, ruku na srce, ni Europa nikakvih, osim narcisoidnih i političkih, razloga nema da se kontinentom zove.

Balkan je pojam sa zemljopisnim uporištem, sve druge konotacije okačim mačku o rep. Nek mi pokažu realan temelj na kom je "balkanizam" uspostavljen. Dotad ću ostat pri stavu da su nam ga smjestili.
Onda ne postoji ni Arapski poluotok, jer graniči i s Afrikom i s Azijom. I pol Čilea i Argentine su poluotok, jer je Južna Amerika tamo uža od Balkana. I Južna Afrika je polutok.

Rekao sam već, Hrvatska je dobrim dijelom na Balkanu, Hrvati još i više, ali je ne bih nazivao balkanskom zemljom, kao niti uglavnom balkanskom zemljom. Mediteranski i srednjeeuropski kulturni krug su ipak više i duže vršili utjecaj.

Europa se zove kontinentom zbog politike i narcisoidnosti? :D Ako ćemo po tom ključu, Europa nije kontinent, ona je planet za ove ostale barbare. Šta planet, galaksija, ostale velike kulture, čak i kada su imale veći stupanj znanstvenog napretka, uređenosti i bogatstva, nisu nikada iznjedrile tu potrebu za dokučivanjem nemogućeg.

Kada dođe treći svjetski, uvjeravam te u puno veće bratstvo između nekog Finca i mene, koji smo oboje ateisti, nego između štajaznam Tunižana i Jemenaca, koji bi oboje umrli za zajedničku vjeru, ali ne i za zajedničku valutu. :D
nina williams

Post 21 Feb 2012, 02:12

vrrrlet » wrote:Onda ne postoji ni Arapski poluotok, jer graniči i s Afrikom i s Azijom.

Kako? Nu Sueskog kanala. I to ne od jučer, nešto slično su Egipćani imali prije par iljada godina.
vrrrlet » wrote: I pol Čilea i Argentine su poluotok, jer je Južna Amerika tamo uža od Balkana. I Južna Afrika je polutok.
Kopnena granica Balkana nije mjera za druge, nego samo za Balkanski poluotok. Bitno je da li imaš nekakvu zemljopisnu cjelinu i da li ona ima odgovarajuću relativnu duljinu kopnene granice. Kada gledaš Europu, strše i Pirinejski i Apeninski i Balkanski Skandinavski poluotoci, te nešto 'manje' Normandija, Bretanja i Jiland.
Jug Južne Amerike, a ni Afrike, ne strši u odnosu na kontinent.
vrrrlet » wrote:Rekao sam već, Hrvatska je dobrim dijelom na Balkanu, Hrvati još i više, ali je ne bih nazivao balkanskom zemljom, kao niti uglavnom balkanskom zemljom. Mediteranski i srednjeeuropski kulturni krug su ipak više i duže vršili utjecaj.
Ne govorim o kulturnom krugu, neg o geografiji.
vrrrlet » wrote:Europa se zove kontinentom zbog politike i narcisoidnosti? :D Ako ćemo po tom ključu, Europa nije kontinent, ona je planet za ove ostale barbare. Šta planet, galaksija, ostale velike kulture, čak i kada su imale veći stupanj znanstvenog napretka, uređenosti i bogatstva, nisu nikada iznjedrile tu potrebu za dokučivanjem nemogućeg.

Kada dođe treći svjetski, uvjeravam te u puno veće bratstvo između nekog Finca i mene, koji smo oboje ateisti, nego između štajaznam Tunižana i Jemenaca, koji bi oboje umrli za zajedničku vjeru, ali ne i za zajedničku valutu. :D
Ti si opet na kulturi. Jest, kontinent je i kulturom definiran pojam. Al geografski Europi fali vlastita litosferna ploča da bi baš skroz kontinentom mogla zvat. Ko što, tom logikom, ni Indija ne spada u Aziju. Za to čak relativno često i koristimo naziv Indijski podkontinent. Al brale za Europu se niko nije drznuo uvriježit odgovarajući naziv. Nije to do narcisoidnosti, ni politike, ma kakvi.
vrrrlet

Post 21 Feb 2012, 10:17

nina williams » wrote:

Kako? Nu Sueskog kanala. I to ne od jučer, nešto slično su Egipćani imali prije par iljada godina.

Kopnena granica Balkana nije mjera za druge, nego samo za Balkanski poluotok. Bitno je da li imaš nekakvu zemljopisnu cjelinu i da li ona ima odgovarajuću relativnu duljinu kopnene granice. Kada gledaš Europu, strše i Pirinejski i Apeninski i Balkanski Skandinavski poluotoci, te nešto 'manje' Normandija, Bretanja i Jiland.
Jug Južne Amerike, a ni Afrike, ne strši u odnosu na kontinent.

Ne govorim o kulturnom krugu, neg o geografiji.

Ti si opet na kulturi. Jest, kontinent je i kulturom definiran pojam. Al geografski Europi fali vlastita litosferna ploča da bi baš skroz kontinentom mogla zvat. Ko što, tom logikom, ni Indija ne spada u Aziju. Za to čak relativno često i koristimo naziv Indijski podkontinent. Al brale za Europu se niko nije drznuo uvriježit odgovarajući naziv. Nije to do narcisoidnosti, ni politike, ma kakvi.
Aha, vidim da smo krenuli u prejebavalački manirizam. :cerek: Sueski kanal, bravo!

Znači, da bi bio poluotok, mora imati samo jednu kopnenu granicu, s ostalih strana je u vodi, i mora stršati. Pada mi na pamet još jedan poluotok, vi djevojčice ga jako volite. :D

Daj ne budali. Mi ćemo otkriti sve te kontinente (za koje ovi ostali nisu ni znali dok im mi nismo rekli), i onda reći da ovo gdje smo mi nije kontinent nego nečije pregrađe? Da im možda i rentu plaćamo?

Sumljiva si mi. Da nisi crnkinja?
nina williams

Post 21 Feb 2012, 19:01

vrrrlet » wrote:
Aha, vidim da smo krenuli u prejebavalački manirizam. :cerek: Sueski kanal, bravo!
Šta fali Sueskom kanalu kao vodenoj granici? :misli:
vrrrlet » wrote:Znači, da bi bio poluotok, mora imati samo jednu kopnenu granicu, s ostalih strana je u vodi, i mora stršati. Pada mi na pamet još jedan poluotok, vi djevojčice ga jako volite. :D

Daj ne budali. Mi ćemo otkriti sve te kontinente (za koje ovi ostali nisu ni znali dok im mi nismo rekli), i onda reći da ovo gdje smo mi nije kontinent nego nečije pregrađe? Da im možda i rentu plaćamo?

Sumljiva si mi. Da nisi crnkinja?
Ajebote...zar i ovdje? :crying:

Mda...ti kurci su fakat zgodna stvar za izvuć. Kad ne ide drugačije, lupi kurcem.

I kakve veze s bojom čije kože ima činjenica da Europa leži na istom komadu ko i Azija?

Akoš argumentirano pričat, pričat ćemo. Akoš, a skroz nevezano za dosadašnju priču, najedamput počet kurcem i rasom mahat, ondak nećemo.
vrrrlet

Post 21 Feb 2012, 19:27

nina williams » wrote:
Šta fali Sueskom kanalu kao vodenoj granici? :misli:

Ajebote...zar i ovdje? :crying:

Mda...ti kurci su fakat zgodna stvar za izvuć. Kad ne ide drugačije, lupi kurcem.

I kakve veze s bojom čije kože ima činjenica da Europa leži na istom komadu ko i Azija?

Akoš argumentirano pričat, pričat ćemo. Akoš, a skroz nevezano za dosadašnju priču, najedamput počet kurcem i rasom mahat, ondak nećemo.

Ok. Idemo zdravom logikom. Nema te tektonske ploče koja može učiniti da se vlažite na kosooke malokurcne ljude koje satru dve pive. Europa je vrhunac ovog svijeta, i mene čini iznimno ponosnim činjenica da živim u njenom šupku.
blue
Asgard

Post 21 Feb 2012, 21:58

vrrrlet » wrote: Ok. Idemo zdravom logikom. Nema te tektonske ploče koja može učiniti da se vlažite na kosooke malokurcne ljude koje satru dve pive. Europa je vrhunac ovog svijeta, i mene čini iznimno ponosnim činjenica da živim u njenom šupku.
Predrasude/stereotipi :B - što već.
vrrrlet

Post 21 Feb 2012, 23:50

blue » wrote: Predrasude/stereotipi :B - što već.

:kava:

Uguglaj : The Penis Size Worldwide

Bila je meni frendica na školovanju u Beču, i tamo je srela Japanca, citiram: "mala zemlja, mali ljudi, a najbolji su", ali iskustvo prosječne hrvatske drolje nema nikakve veze s znanstvenom statistikom.
nina williams

Post 22 Feb 2012, 01:22

vrrrlet » wrote:

Ok. Idemo zdravom logikom. Nema te tektonske ploče koja može učiniti da se vlažite na kosooke malokurcne ljude koje satru dve pive. Europa je vrhunac ovog svijeta, i mene čini iznimno ponosnim činjenica da živim u njenom šupku.
Pa dobro. A ko ti smeta da se time ponosiš? Il, ko ti osporava ponos?
Ne vidim vezu toga i teme. :ne zna:
Odnosno vezu tvoja zadnja dva posta i teme i onog o čemu smo pričali. Al fakat ne vidim, nije ovo sad nikakvo prenemaganje, isto tako si mi mogo napisat da si ručo ćufte i pire, ne kužim smisao iznošenja takvih informacija.
baja

Post 22 Feb 2012, 10:07

vrrrlet » wrote:

pravo balkanski post :D
  • Information