nina williams » wrote:
A bokte. Pa upravo balkanizam prvorazredno podvaljen stereotip. Vrhunski poso. Balkanizam mu ga dođe ko nešto pogrdno, to su divljaci bez kulture koji stalno ratuju.
Ajme smijeha i od priča i od govornika.
Kakav manjak kulture? Pa na staroj Grčkoj današnji svijet počiva, ona je i onu famoznu
europsku misao iznjedrila .
Zgodno je uočiti i kako starogrčka kultura, u glavama tih koji balkanluk preziru, ne spada na Balkan, dok, nekim čudom, današnji grčki dugovi i prosvjedi-spadaju.
Jebena ta geografija.
A tek ratovi.

A tek oni koji nam ih spočitavaju.

Bokte, o ratovima nam popuju oni koji su imali sitnice zvane Stogodišnji rat. Il možda Ameri, koji valjda od osnutka svega par dana bez rata imaju?
Mi smo, sasvim gospodski, dva Balkanska rata odradili u manje od godinu dana.
Ma, mislim, šta da kažem...prodali su nam laž o balkanizmu i još nas uspjeli uvjerit da smo stvarno takvi.
Brao za nji.
Ko ih jebe, kompleksaši.

Promašila si ceo fudbal.
Taj nesretni Balkan- koji ni ne postoji jer nije poluotok, nego je izum njemačkih zemljopisaca iz 19. st., koliko se sjećam- nije domovina Homera i comp. nego čedo turskoga osvojenja.
Dubrovnik je južnije od Bihaća pa nije Balkan, dok je Bihać, iako sjevernije- Balkan.
Iako taj pojam u neku ruku ne podnosim, i uvijek pišem jugoistočma Europa, nalazim da je koristan za opis toga mentaliteta nastalog pod Turcima.
Za ilustraciju: neka je Srpkinja iz Švedske jadikovbala kako su Švedi hladni, kako joj je hladnjak pun a prazna duša, kako ...
Dio je komentatora jadikovao zajedno s njom, dio se cinički osvrnuo na to rekavši da se vrati, pa da joj duša bude puna, a hladnjak-prazan, nu, nitko nije reagirao na neke njezine bljuzge koje su mi odmah pale u oči.
Npr., ženska pišti kako se u Šveda djeca najavljuju roditeljima za posjet i kako je to, eto, strašno otuđenje. Meni je odmah to izgledalo idiotski, jer mi je posve normalno da se djeca- koja su ljudi s obiteljima i žive u zasebnim kućama- najave roditeljima jer roditelji mogu imati neki raspored pa im dolazak djece (i unuka) ne odgovara, možda imaju neke gerijatrijske goste, možda idu nekamo u grad, možda nešto treće ...
Eto, to je Balkan- da ti svatko govori "ti", da ti bubne u kuću bez pitanja, da ti hoda cipelama uvaljanim u blato i bljuzgavicu po sagu, da te u ime srdačnosti davi detaljima iz privatnoga života koji te uopće ne zanimaju i koji te se i ne tiču ...