File sharing
Kao i valjda sve ostale piratske stranke: za reformu sustava autorskih prava i patenata, za pravo na privatnost i tajnost komunikacije te za povećanu državnu transparentnost.
To su one neke najosnovnije stvari.
Eno smo i u ovotjednom Nacijonalu, baš kako bijah najavio.
Za početak, ovdje.MightyMe » wrote:Đe se može učlanit?
Stranka još nije osnovana, pa nisam ni ja učlanjen.
Evo, ne znam što bih rekao...
Totalno genijalna rečenica i pametno razmišljanje.
Zašto to ne prakticiraš češće, zaboga? Dobro ti stoji!
Čista logika: i Ankica i Franjo i Mujo platili su neku lovu državi, a sad skidaju s interneta. Pa nek država plati honorare.
A eto, socijalizam nije valjao. Ja mislim da bi na ovo aplaudirao i Volođa Uljanov.
Ne, ne zajebavam se: cijenim ovakvo mudro razmišljanje.
Slažem se sa svim stavkama (naravno, pod uslovom da reforma autorskih prava ne znači njihovo ukidanje).Lastan » wrote: Kao i valjda sve ostale piratske stranke: za reformu sustava autorskih prava i patenata, za pravo na privatnost i tajnost komunikacije te za povećanu državnu transparentnost.
To su one neke najosnovnije stvari.
Eno smo i u ovotjednom Nacijonalu, baš kako bijah najavio.
Evo jedna zgodna infografika (i) o (legalnim) downloadima. 
Kao što se može vidjeti iz priloženog, prodaja digitalnih albuma i pojedinih pjesama je otišla gore. Ma neka im ACTA, PIPA i SOPA prođu, to će im samo štetiti.
Usput, predsjednik nam je veći idiot nego što sam mislila.
Kao što se može vidjeti iz priloženog, prodaja digitalnih albuma i pojedinih pjesama je otišla gore. Ma neka im ACTA, PIPA i SOPA prođu, to će im samo štetiti.
Usput, predsjednik nam je veći idiot nego što sam mislila.
gonj špadi
Predsjednik nam je pizdurina koja je napravila domaću verziju zakona o autorskim pravima i dala zampirima moć.klonka » wrote: Usput, predsjednik nam je veći idiot nego što sam mislila.
A ovo da nije upoznat s tim što podržava je presmiješno, kao da u devedesetima slušam Franjine apologete. Pa Josipovićeva je struka upravo taj zakon.
Biti i mniti svemiropolisno
Ne bih rekao da je pizdurina. To što je napravio za glazbu i nije tako loše. Problem je što je kratkovidan, pa ne vidi da ovo danas ide predaleko. Ne možeš imati totalno bezakonje, ali ne možeš ni sa zakonima koji sve zaguše. Pravnicima je malo teško shvatiti takve stvari, osobito kad su i sami autori.JPK » wrote: Predsjednik nam je pizdurina koja je napravila domaću verziju zakona o autorskim pravima i dala zampirima moć.
A ovo da nije upoznat s tim što podržava je presmiješno, kao da u devedesetima slušam Franjine apologete. Pa Josipovićeva je struka upravo taj zakon.
ovo s porezom na prazne cedeove?Emericzy » wrote: Ne bih rekao da je pizdurina. To što je napravio za glazbu i nije tako loše.
za hrvatsku glazbu su najviše napravili svadbe i derneci. evo, ja ni dan danas ne razumijem od čega živi sandi cenov. od svoje glazbe? ako on dobiva i jednu lipu godišnje od ovih poreza na prazne cedeove, ma nek propadne cijeli sustav autorskih prava
i da država još plaća zdravstveno i mirovinsko ovima što okreću tisućice na gažama? sevki, rozgi, ma marš
ps: grozan mi je bio onaj predizborni spot josipovića s glazbenicima
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Nisam rekao 'odlično'. Rekao sam, 'nije tako loše'. Može se i puno bolje. Nekakve vražje regulacije treba biti. Ne takve da guši djelatnost koju regulira. Je li Josipovićeva regulacija koga ugušila? Nekako ne vjerujem. Ali, naravno da je mogla biti i bolja.blaze » wrote: ovo s porezom na prazne cedeove?
za hrvatsku glazbu su najviše napravili svadbe i derneci. evo, ja ni dan danas ne razumijem od čega živi sandi cenov. od svoje glazbe? ako on dobiva i jednu lipu godišnje od ovih poreza na prazne cedeove, ma nek propadne cijeli sustav autorskih prava
i da država još plaća zdravstveno i mirovinsko ovima što okreću tisućice na gažama? sevki, rozgi, ma marš
ps: grozan mi je bio onaj predizborni spot josipovića s glazbenicima
Ja bih osobno to nekako centralizirao. Organizirao, recimo, NSB da funkcionira kao iTunes shop. Svatko tko ima glazbu ili tekst ili štoliveć, baci ga na NSB. Svatko tko ga želi koristiti, mora ga uzeti iz NSB-a i platiti. Simbolično za osobnu upotrebu, više od simboličnog za komercijalne svrhe. Danas to nije osobito teško napraviti, ni tehnički ni organizacijski.
Autor dobije mjesečni ispis i uplatu na žiro račun. Država dobije porez. Korisniku nije neka velika lova, isplati mu se platiti pet kuna za nešto. Jebeš pet kuna za dobru stvar.
mdaklonka » wrote: Zalaže se za ACTA-u, a k tome je očito da nije upoznat sa svime što ona donosi.
iako bi bilo krajnje čudno da, kao pravnik, nije jako dobro upoznat sa sadržajem, a onda i svim mogućnostima interpretacije
tako da bi se i ja složila da je pizda koja zakon promatra kroz vlastite, uskogrudne, porive
jer on je, naravno, odmjeren i umjeren te uvijek postupa po zakonu, a kao izuzetan intelektualac strahuje da mu netko ne bi oteo misli i vizije
btw, muzika mu je dosadna... škloke, ploke, flonge
Dati autoru, štoviše domaćem glazbeniku, da piše zakon o autorskim pravima je kao dati pedofilu da piše age of consent zakon.Emericzy » wrote: Ne bih rekao da je pizdurina. To što je napravio za glazbu i nije tako loše. Problem je što je kratkovidan, pa ne vidi da ovo danas ide predaleko. Ne možeš imati totalno bezakonje, ali ne možeš ni sa zakonima koji sve zaguše. Pravnicima je malo teško shvatiti takve stvari, osobito kad su i sami autori.
Biti i mniti svemiropolisno
Naravno da ne znači njihovo ukidanje. No kad pogledaš sadašnji sustav autorskih prava, pokušaj mi objasniti zašto autorsko pravo traje nakon autorove smrti. I ako ti je prvi odgovor “zbog nasljednika”, objasni mi zašto nešto slično ne postoji u ostalim djelatnostima i tipovima vlasništva.Ze. » wrote:
Slažem se sa svim stavkama (naravno, pod uslovom da reforma autorskih prava ne znači njihovo ukidanje).
Što se mene tiče, sustav zaštite tih prava jednostavno više ne odgovara realnosti u kojoj je kopiranje trivijalno i besplatno. Ako nisu knjižnice uništile izdavače, ako radio nije uništio glazbu (o tome jesu li TV i video uništili kina dalo bi se raspravljati, ali opet bih rekao da nisu), neće ni internet nikoga uništiti. Ali treba se prilagoditi.
We will adapt. Resistance is futile. :borg:
Rado, ako mi točno objasniš što ti točno vuče na plenume.kuki » wrote: Zvuči mi malo, malo... ajde pojasni ove stavke koje vuku na plenume.
Osnivačka skupština, recimo, mogla bi ti vući na plenum, ali ona je zakonska obaveza da bi se stranka uopće mogla registrirati.
Aha, na stranici. Isprva je ondje bio samo grubi prijevod teksta s Wikipedije, tek toliko da nešto bude.kuki » wrote:Sad je nešto promijenjeno, ali prilično sam sigurna da je pisalo slobodno obrazovanje i direktna demokracija, a te četiri riječi u kombinaciji mi aktiviraju PTSP.
Ja o direktnoj demokraciji inače imam posve jasno izraženo mišljenje. Nadam se da ga ne trebam ponavljati.
Pokret Occupy za sada funkcionira uz pomoć / na osnovi direktne demokracije. I to relativno dobro. Pitanje je kako dugo.
Ja se toga grozim, ali Carne Ross, jedan od najistaknutijih ideologa pokreta (i silno pametan čovjek) tvrdi da vjerojatno nema drugog izlaza, jer je predstavnička demokracija na kakvu smo navikli korumpirana. Po svojoj prirodi. Ako i počne kao 'čista', prije ili kasnije se korumpira i počinje služiti ne-demokratskim ciljevima.
(One pred-demokratske sustave neću ni spominjati.)
Razvijaju se nekakvi mehanizmi te direktne demokracije, koje ja baš ne razumijem najbolje, ali koji navodno funkcioniraju. Vidjet ćemo.
Kako kaže Ross, a tu je svakako u pravu, naši dosadašnji pokušaji političke organizacije svode se na tretiranje kompleksnih problema jednostavnim alatima. To jednostavno više ne funkcionira. Moramo se priviknuti na činjenicu da su problemi strahovito kompleksni i da jednostavni pristup ne služi ničemu. Moramo smisliti kompleksne pristupe.
Tipični primjer je ekologija. Ljudi su na svim razinama, uključujući tu i znanstvenike, zbunjeni ekološkim problemima. Kako shvatiti globalno zatopljenje koje dovodi do sve oštrijih zima? Kako shvatiti da je suša u Ukrajini rezultat rezanja drveća u Brazilu?
Ekonomija je slična. Kako shvatiti da država ubere više poreza ako su porezi niži? Kako shvatiti da se nezaposlenost smanjuje ako radnik lakše dobije otkaz?
Svi su problemi današnjice takvi. Kako rastumačiti ljudima da tamo gdje se mladi najviše jebu ima najmanje maloljetničkih trudnoća, najmanje pobačaja i najmanje spolnih bolesti?
Svijet je postao tako kompleksno mjesto da ga nitko više ne razumije. Ne znam hoćemo li njime bolje upravljati kompleksnim mehanizmima direktne demokracije, ali bolna je činjenica da sadašnji mehanizmi njime upravljaju upravo katastrofalno. Nešto se očito treba mijenjati i to brzo.
Ja se toga grozim, ali Carne Ross, jedan od najistaknutijih ideologa pokreta (i silno pametan čovjek) tvrdi da vjerojatno nema drugog izlaza, jer je predstavnička demokracija na kakvu smo navikli korumpirana. Po svojoj prirodi. Ako i počne kao 'čista', prije ili kasnije se korumpira i počinje služiti ne-demokratskim ciljevima.
(One pred-demokratske sustave neću ni spominjati.)
Razvijaju se nekakvi mehanizmi te direktne demokracije, koje ja baš ne razumijem najbolje, ali koji navodno funkcioniraju. Vidjet ćemo.
Kako kaže Ross, a tu je svakako u pravu, naši dosadašnji pokušaji političke organizacije svode se na tretiranje kompleksnih problema jednostavnim alatima. To jednostavno više ne funkcionira. Moramo se priviknuti na činjenicu da su problemi strahovito kompleksni i da jednostavni pristup ne služi ničemu. Moramo smisliti kompleksne pristupe.
Tipični primjer je ekologija. Ljudi su na svim razinama, uključujući tu i znanstvenike, zbunjeni ekološkim problemima. Kako shvatiti globalno zatopljenje koje dovodi do sve oštrijih zima? Kako shvatiti da je suša u Ukrajini rezultat rezanja drveća u Brazilu?
Ekonomija je slična. Kako shvatiti da država ubere više poreza ako su porezi niži? Kako shvatiti da se nezaposlenost smanjuje ako radnik lakše dobije otkaz?
Svi su problemi današnjice takvi. Kako rastumačiti ljudima da tamo gdje se mladi najviše jebu ima najmanje maloljetničkih trudnoća, najmanje pobačaja i najmanje spolnih bolesti?
Svijet je postao tako kompleksno mjesto da ga nitko više ne razumije. Ne znam hoćemo li njime bolje upravljati kompleksnim mehanizmima direktne demokracije, ali bolna je činjenica da sadašnji mehanizmi njime upravljaju upravo katastrofalno. Nešto se očito treba mijenjati i to brzo.
-
- Information
-