Morticia, nema veze što si ti osobno (ili bilo tko) SSS s malom plaćom ako živiš životom srednje klase. Onda naprosto ne možeš biti klasificirana nižom (a i nisi niska, šta je je ).
Samo se radi o tome da je srednja klasa stekla taj status (uglavnom) upravo zahvaljujući obrazovanju, dok niža uglavnom ostaje niža upravo zahvaljujući - neobrazovanju.
Ali nije nužno VSS=srednja klasa samo zato jer posjeduje diplomu.
A nisu sigurno ni krediti ti koji ga čine eto nižom.
Niža klasa nema sigurnost
Niža klasa npr. navali na kredite u švicarcima željna boljeg života kao Mujo pičke
To je sad niža klasa jer spaja kraj s krajem i nema ni za osnovne potrebe
Ako zbrajaš i limitiraš se koliko smiješ dnevno potrošiti kuna na režije i hranu,a da bi izgurao mjesec bez da opljačkaš kladionicu, niža si klasa jebote
Opet me nanervirala ta baba s početka priče
Možeš ti dignuti i milijun eura kredita i dalje biti dobrostojeći građanin, ne znam zašto neki misle da je zabranjeno imati kredit.
I kredit nije isto što i "biti dužan". (kredit jest da nije "tvoja" lova, ali nisi "dužan" dok ga god plaćaš)
Ako imaš posao koji će ga moći otplaćivati i ako imaš zaleđe u vidu npr. nasljeđenog (a naslijedio si od predaka koji su bili srednja klasa, a pogotovo vlastite ušteđevine koja od tebe neće preko noći napraviti kopača kontejnera samo zato jer se promijenio tečaj, te ako imaš obrazovanje koje ti, recimo uvjetno: garantira, da ćeš se moći ponovo zaposliti bez većih problema na približno isto plaćeno radno mjesto koje će ti dalje otplaćivati tu kredu - onda si srednja klasa pa i sa milijun eura zaduženja.
Padaju mi na pamet rodbina Ameri, on i ona, oko 35, obrazovani, dobri poslovi, koji su prije 2-3 godine kupili novu, veću kuću na boljoj lokaciji i zaduženi su preko grla. Rade od jutra do sutra, on je i obolio zbog stresa, ali ne pada im napamet ići unazad.
Mogli su slobodno živjeti i u toj manjoj kući, može on nositi i neke druge cipele osim Prade, ali njih zanima samo ići naprijed, živjeti bar stupanj bolje od svojih roditelja (koji su već sad stepenicu niže od njih).
I šta hoću reći uopće:misli: Aha
Znaju da će sa svojim referencama bez pol frke naći nove poslove.
Ono, možda je (bila) recesija pa će biti bez dobrog posla i 6 mjeseci, ali sigurni su da i za tih eventualnih 6 mjeseci nerada dok biraju poslove imaju dovoljno da si mogu priuštiti takav život.
To bi, po mom mišljenju, bila srednja klasa.
(sjetila sam se zašto sam ih spomenula
A u državi čiji gro stanovnika po nekim zapadnim standardima razvijene Evrope 21. stoljeća nema ni za dokrajčit mjesec dostojanstveno bez obzira na obrazovanje (pa čak i sposobnosti), teško da se može govoriti o nekoj srednjoj klasi kao većini.