Standard, plaće, klase...

Sve od javnog i tajnog interesa
ali

Post 08 Feb 2012, 14:11

Ja bih još malo o slojevima :no:

Morticia, nema veze što si ti osobno (ili bilo tko) SSS s malom plaćom ako živiš životom srednje klase. Onda naprosto ne možeš biti klasificirana nižom (a i nisi niska, šta je je ).

Samo se radi o tome da je srednja klasa stekla taj status (uglavnom) upravo zahvaljujući obrazovanju, dok niža uglavnom ostaje niža upravo zahvaljujući - neobrazovanju.
Ali nije nužno VSS=srednja klasa samo zato jer posjeduje diplomu.

A nisu sigurno ni krediti ti koji ga čine eto nižom.
Niža klasa nema sigurnost :mig:

Niža klasa npr. navali na kredite u švicarcima željna boljeg života kao Mujo pičke :zubo: , a da ima posao s plaćom od jedva nategnutog prosjeka, a u banci ili u čarapi nema ni 1000 kuna ušteđevine.
To je sad niža klasa jer spaja kraj s krajem i nema ni za osnovne potrebe :ne zna: A može ona biti učiteljica s Vss sa 35 godina staža koliko god hoće puta.
Ako zbrajaš i limitiraš se koliko smiješ dnevno potrošiti kuna na režije i hranu,a da bi izgurao mjesec bez da opljačkaš kladionicu, niža si klasa jebote :rofl:

Opet me nanervirala ta baba s početka priče :gaah:

Možeš ti dignuti i milijun eura kredita i dalje biti dobrostojeći građanin, ne znam zašto neki misle da je zabranjeno imati kredit.
I kredit nije isto što i "biti dužan". (kredit jest da nije "tvoja" lova, ali nisi "dužan" dok ga god plaćaš)

Ako imaš posao koji će ga moći otplaćivati i ako imaš zaleđe u vidu npr. nasljeđenog (a naslijedio si od predaka koji su bili srednja klasa, a pogotovo vlastite ušteđevine koja od tebe neće preko noći napraviti kopača kontejnera samo zato jer se promijenio tečaj, te ako imaš obrazovanje koje ti, recimo uvjetno: garantira, da ćeš se moći ponovo zaposliti bez većih problema na približno isto plaćeno radno mjesto koje će ti dalje otplaćivati tu kredu - onda si srednja klasa pa i sa milijun eura zaduženja.

Padaju mi na pamet rodbina Ameri, on i ona, oko 35, obrazovani, dobri poslovi, koji su prije 2-3 godine kupili novu, veću kuću na boljoj lokaciji i zaduženi su preko grla. Rade od jutra do sutra, on je i obolio zbog stresa, ali ne pada im napamet ići unazad.
Mogli su slobodno živjeti i u toj manjoj kući, može on nositi i neke druge cipele osim Prade, ali njih zanima samo ići naprijed, živjeti bar stupanj bolje od svojih roditelja (koji su već sad stepenicu niže od njih).
I šta hoću reći uopće:misli: Aha :D nisu ni njima cvjetale ruže zadnjih godina, al oni nisu uopće zabrinuti kako će vraćati taj kredit (zaboravila sam točno koliko iznosi, ali znam da me cifra užasnula).
Znaju da će sa svojim referencama bez pol frke naći nove poslove.
Ono, možda je (bila) recesija pa će biti bez dobrog posla i 6 mjeseci, ali sigurni su da i za tih eventualnih 6 mjeseci nerada dok biraju poslove imaju dovoljno da si mogu priuštiti takav život.
To bi, po mom mišljenju, bila srednja klasa.
(sjetila sam se zašto sam ih spomenula :S :zubo: )

A u državi čiji gro stanovnika po nekim zapadnim standardima razvijene Evrope 21. stoljeća nema ni za dokrajčit mjesec dostojanstveno bez obzira na obrazovanje (pa čak i sposobnosti), teško da se može govoriti o nekoj srednjoj klasi kao većini.

Glo

Post 08 Feb 2012, 14:11

Herp » wrote:
Ne bih se složila. Prije ćeš postati siromahom ako smatraš da moraš imati stan u tramvajskoj zoni od 70 kvadrata u vlasništvu i novi auto pa se zadužiš do balčaka kako bi to dobio. Ne vidim zašto bi svijest o vlastitim potrebama i mogućnostima stvorila siromaha, upravo suprotno.
pa ja govorim isto što i ti. odnosno htjela samo to reći, valjda je ispalo suprotno :D

opet, razlika je kad netko želi, pa ima strategiju, ambicije i volju kako doći do većeg materijalnog blagostanja. još k tome ima strpljenja, voljan je učiti i zaraditi. :o :zubo:
Glo

Post 08 Feb 2012, 14:16

m.za » wrote:
A u državi čiji gro stanovnika po nekim zapadnim standardima razvijene Evrope 21. stoljeća nema ni za dokrajčit mjesec dostojanstveno bez obzira na obrazovanje (pa čak i sposobnosti), teško da se može govoriti o nekoj srednjoj klasi kao većini.
pa totijto :zubo: nestaju slojevi i svi oni prijelazi te polako ostaje samo sirotinja i bogati. jedina mobilnost iz sloja u sloj je da ta da svi mogu ostat s gaćama na štapu, osim nekolicine iz samog ekonomskog vrha. koja sigurnost danas, štat'je!? :zubo:

jedina razlika je valjda što neki brže propadaju, a neki se koprcaju malo duže
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 08 Feb 2012, 14:17

Ovo da niža klasa nema sigurnost, to se u suvremenom društvu mijenja. Sve se češće koristi pojam prekarijat - on obuhvaća sve one koji tu sigurnost više nemaju i sve češće su tu i visokoobrazovani ljudi.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Ze.

Post 08 Feb 2012, 14:17

kuki » wrote: Za 200 eura u dobro prometno povezanoj okolici Rijeke nađeš KUĆU za 200 eura. Namještenu. S dvije sobe i boravkom.
Ukaži deder, frend će mi se tamo sa ženom iste sekunde preselit (a i ja bih mogao o tome razmisliti).
Bez zajebancije.
Naravno, "kod babe u potkrovlju" se ne računa.
Morticia

Post 08 Feb 2012, 14:18

Glo » wrote:
pa totijto :zubo: nestaju slojevi i svi oni prijelazi te polako ostaje samo sirotinja i bogati. jedina mobilnost iz sloja u sloj je da ta da svi mogu ostat s gaćama na štapu, osim nekolicine iz samog ekonomskog vrha. koja sigurnost danas, štat'je!? :zubo:
I ja to tupim i tupim već danima.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Glo

Post 08 Feb 2012, 14:23

Morticia » wrote:
I ja to tupim i tupim već danima.
ma ovisi, gleda li se generalno ili pojedinačno, u slijedećih 10 godina ili dugoročno :zubo: zato je možda došlo do nerazumijevanja i nekih neslaganja među vama :D možda se gleda iz različitih kuteva
Morticia

Post 08 Feb 2012, 14:26

Glo » wrote:
ma ovisi, gleda li se generalno ili pojedinačno, u slijedećih 10 godina ili dugoročno :zubo: zato je možda došlo do nerazumijevanja i nekih neslaganja među vama :D možda se gleda iz različitih kuteva
Ne znam, ali ja stvarno mogu situaciju pogledati iz svih kuteva, bez obzira što su mi neki na temi rekli da sam bogata :facepalm:.
Naime, odrasla sam kao dijete razvedenih roditelja, imam i sestru, a mama je radila kao službenik.
Nije da u životu nisam okusila i spoznala siromaštvo.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
baja

Post 08 Feb 2012, 14:29

Glo » wrote:
ne razumijem te, možeš li mi pojasniti?
htjedoh reći da je spuštanje kriterija, a kako bi se ljudi nastavili smatrati srednjim slojem, besmisleno :o :D
Morticia wrote:Nije da u životu nisam okusila i spoznala siromaštvo.
meni je moja teta rekla da ne pozna nikog poput mene; tko živi jednako sa super plaćom, pola plaće, bez plaće... :zubo:
A.P.
Cactus

Post 08 Feb 2012, 14:30

Meni je vani baš lijepo, i svaki put kad sam negdje u inostranstvu :o osjećam se baš dobro i lijepo mi je, nažalost, čini mi se puno ljepše nego u Hrvackoj. Nema tu previše nekog objašnjenja, tako je, i rado bih otišla, ne da bih, nego ću nać načina da i odem.

Inače, nekoliko mjeseci sam si uspjela priuštit život u Zagrebu sa 2000kn mjesečno, i to ne kao student. Good times :kava:
Morticia

Post 08 Feb 2012, 14:31

Bez ikakve pomoći od ikoga i bez da je još netko participirao u stanovanju??? :eek:
Kad?
I koliko još dugo bi tako izdržala?
I jesi li i onda bila srednji sloj? :zubo:
ali

Post 08 Feb 2012, 14:33

ElliQuinn » wrote:Ovo da niža klasa nema sigurnost, to se u suvremenom društvu mijenja. Sve se češće koristi pojam prekarijat - on obuhvaća sve one koji tu sigurnost više nemaju i sve češće su tu i visokoobrazovani ljudi.
Ali te promjene se odnose tek na, doslovno, posljednjih par godina.

A mi nismo definirali još ni šta je srednja klasa bila "nekad", sad si sve još više zapeljala :D
Glo wrote: jedina razlika je valjda što neki brže propadaju, a neki se koprcaju malo duže
E, a brže propadaju oni koji nisu imali podlogu, nego su "umjetno" bili dobrostojeći.

Uostalom, to se odnosi i na države, tj. na uzroke globalne krize :S
ombia

judolino » wrote: A može se kupiti i auto, a može se voziti i taksijem...
Jesi li ti ikada u životu imalo malo love? Nekak sumnjam. I ona spika sa starcima u socijalizmu mi je nekak mutna.
Meni se čini da si ti rođena u tuđini i da cijeli život živiš vani, a u Hrvatsku dolaziš samo povremeno.
Možda griješim, ali takvu vrstu išćuđavanja ne mogu protumačiti drukčije.
Da, cesce sam imala malo love nego mi je bilo milo. Zadnje kad sam otplacivala dugove tad vec bivseg muza, kucila se od nule i placala prosjecnu hrvatsku placu mjesecno za lijekove mami. Tad sam i morala napustiti posao koji sam voljela i otici raditi u onaj rudnik od 60+ sati tjedno jer su fenomenalno placali, a ja se ponadala da cu ipak prije to sve otplatiti nego cu se skljokati od burn outa i iscrpljenosti.
Mimo toga moji roditelji jedva da su bili srednji sloj.
Ovo zadnje ti se posve pogresno cini, studirala sam u hrvatskoj i to financirala tako da sam konobarila. Zato ne pusim spiku o neimanju posla. Konobarila bi do ponoci te do jutra ucila kako bih mogla izaci na ispit.
I da, ne zelim se bojati dva sata dnevno osim ako je tolika frka da nemam za goli zivot.
Hoces mi ti sad ispricati nesto o svom zivotu? Koliko su ti starci imali love? Koliko ti? Koliko imas sad? Mislim. :rolleyes:
Glo

Morticia » wrote:
Ne znam, ali ja stvarno mogu situaciju pogledati iz svih kuteva, bez obzira što su mi neki na temi rekli da sam bogata :facepalm:.
Naime, odrasla sam kao dijete razvedenih roditelja, imam i sestru, a mama je radila kao službenik.
Nije da u životu nisam okusila i spoznala siromaštvo.
ne znam ni ja, ali možda je poruka teme da se ljudi pokriju koliko su dugi, da ne pate radi propagande, već da budu štedljivi i racionalni kako bi što duže imali od čega živjeti :zubo: a sad jel' to dovoljno ili nije, mora ti biti :ne zna: ako se prihodi ne mogu povećati, smanji rashode, ionako ih je pola bespotrebnih :zubo:
Pješčana

Post 08 Feb 2012, 14:36

Glo » wrote: ako se prihodi ne mogu povećati, smanji rashode, ionako ih je pola bespotrebnih :zubo:
točno. naravno, ovdje nemamo takvih, ovdje smo svi mudri i trošimo unutar danih nam mogućnosti.
no u RL bi ljudi trebali ovo zaljepiti na ogledalo
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Morticia

Post 08 Feb 2012, 14:36

Glo » wrote:
ne znam ni ja, ali možda je poruka teme da se ljudi pokriju koliko su dugi, da ne pate radi propagande, već da budu štedljivi i racionalni kako bi što duže imali od čega živjeti :zubo: a sad jel' to dovoljno ili nije, mora ti biti :ne zna: ako se prihodi ne mogu povećati, smanji rashode, ionako ih je pola bespotrebnih :zubo:
:misli:
Ja uopće nisam širila ikakvu poruku. :ne zna:
Niti mislim da je smisao ove teme širiti poruku.
Ustvari, da, ako se pogleda od kud je krenulo imam jedu posluku porati. :mudri:
Nije bitno u koju ladicu te drugi trpaju dokle god si ti zadovljan svojim životom.
I ne budi pokondirena tikva kojoj je ispod časti da je se po prihodima smatra nižim slojem.
POGOTOVO ne budi takva ako nam obrazuješ djecu. :flop:
ombia

Post 08 Feb 2012, 14:38

Morticia » wrote:Bez ikakve pomoći od ikoga i bez da je još netko participirao u stanovanju??? :eek:
Kad?
Pa za par mjeseci mozes i bez kupnje odjece, obuce, kozmetike ako si imao zalihe i cega sve ne. To je odraz nicega.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 08 Feb 2012, 14:39

Glo » wrote: ... ako se prihodi ne mogu povećati, smanji rashode, ionako ih je pola bespotrebnih :zubo:
Sad sam ponosna na sebe, smanjila sam točno polovicu rashoda prekidom prošle veze. JPK, oš me ženit? :raspa:
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Pješčana

Post 08 Feb 2012, 14:39

ajmo onda definirati što je srednji sloj bio prije.
Do kada, do početka devedesetih?
Kako je to izgledalo?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
baja

Post 08 Feb 2012, 14:40

ElliQuinn » wrote: JPK, oš me ženit? :raspa:
Hek bi te prodao? :D
Glo

Post 08 Feb 2012, 14:41

baja » wrote: htjedoh reći da je spuštanje kriterija, a kako bi se ljudi nastavili smatrati srednjim slojem, besmisleno :o :D

meni je moja teta rekla da ne pozna nikog poput mene; tko živi jednako sa super plaćom, pola plaće, bez plaće... :zubo:
aha, hvala na pojašnjenju :D
A.P.
Cactus

Post 08 Feb 2012, 14:42

Morticia » wrote:Bez ikakve pomoći od ikoga i bez da je još netko participirao u stanovanju??? :eek:
Kad?
Izdržala bi koliko je trebalo. Stanarina+režije su bile 1100 kn :D
Ništa posebno, možeš se hranit za 900kn, samo onda nemam za ići u birtije pit kave, kino, ikakav izlazak i tako, ti novci odu samo na hranu i najosnovniju higijenu.
Drži te činjenica da je privremeno, ali dugoročno se tako ne može živjet. 3000 su zaista minimum minimuma, a da imam 5-6 tad bi već mogla pristojno živjet.
Bila sam minus prvi sloj :zubo:
ombia

judolino » wrote: Tako što živi u Hrvatskoj, boktejebodatenejebo!
Gastarbajteri, možete li shvatiti da ne živite u RH? Ili namjerno podjebavate?
Daj ne seri judolino.
2500 kuna da nema maminog zaledja ih bi umro od gladi il bi nasao drugi posao. Jednostavno.
Ja od toga nisam mogla zivjeti, pa sam bila prisiljena naci fizicki naporan posao koji mi je nosio vise od 2500 kuna. I studirati pride.
Konobar sa trinkegltom zaradi vise, a kamoli ne bi netko tko posao trazi vec godinama.
Glo

Morticia » wrote:
:misli:
Ja uopće nisam širila ikakvu poruku. :ne zna:
Niti mislim da je smisao ove teme širiti poruku.
Ustvari, da, ako se pogleda od kud je krenulo imam jedu posluku porati. :mudri:
Nije bitno u koju ladicu te drugi trpaju dokle god si ti zadovljan svojim životom.
I ne budi pokondirena tikva kojoj je ispod časti da je se po prihodima smatra nižim slojem.
POGOTOVO ne budi takva ako nam obrazuješ djecu. :flop:
:D ma ja sam se to samo tako malo pjesnički izrazila s tom porukom :zubo:
Ze.

Post 08 Feb 2012, 14:43

Pješčana » wrote:ajmo onda definirati što je srednji sloj bio prije.
Do kada, do početka devedesetih?
Kako je to izgledalo?
Hm. Kredit (veličine cca stambenog) +troškovi hrane i režija do recimo 70% jedne plaće u domaćinstvu. Jedan obiteljski auto i jedan za karambol. Vikendica (ništa ekskluzivno). Ljetovanja i zimovanja bez glavobolje. Rješavanje većine nepredviđenih troškova iz plaće ili kratkoročno zaduženje (mjesec do dva).
Vrlo paušalna procjena iz glave, po nekom mom viđenju.
  • Information