Standard, plaće, klase...

Sve od javnog i tajnog interesa
baja

Post 08 Feb 2012, 09:58

Morticia » wrote:Zato sam i napisala JA, a ne mi. :zubo:
sad si još i sponzoruša :giggle:
Glo wrote:ovakav način razmišljanja upravo i stvara siromahe
men' se čini da su neki shvatili ovu temu kao prozivanje, što naravno nije
pobogu, standard nam tone i spuštanje kriterija, kako bi izbjegli terminološke zamke, neće pomoći lakše živjeti

ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 08 Feb 2012, 10:14

Koliko doista trošimo i jesmo li u potrošačkoj groznici gdje je bitno kupiti, kupiti, kupiti:
http://danas.net.hr/novac/page/2012/02/ ... tml?pos=n1
http://www.poslovni.hr/vijesti/hrvati-n ... 96475.aspx
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
ombia

Post 08 Feb 2012, 10:21

Herp » wrote:
Nije rekao sam za sebe, rekli su drugi za njih.

I još nešto, pripadnost srednjoj klasi ne ovisi samo o brojci na platnoj listi nego i o stupnju obrazovanja i o vrsti posla koji obavlja, te o ukupnoj vrijednosti njegovog domaćinstva i imovine.
Netko s fakultetskom diplomom, ako baš ne kopa kanale za minimalac, opet ni po definiciji ne može biti niži sloj.
Pa u tome i je poanta. :zubo: Sto ljudi imaju problem sebe svrstati u nizi sloj cak i kad realno, brojcano gledano to jesu. Lako ce druge svrstati, s tim nitko nije imao problem.
I naravno da mogu biti nizi sloj i cesto i jesu. Zavisi koju definiciju uzmes. Visina osobnog dohotka i troskova cesto je podatak koji se koristi za odredjivanje necijeg siromastva.
To je ona osnovna definicja, prihod i rashod.

Sto se prehrane tice ti Herp zaista mislis da je kukin jelovnik koji je stavila jelovnik osobe srednjeg sloja svejedca. Never ever. Dobro nije tvrdila da je srednji sloj, ali ju se onda ne moze ni uzeti za referencu kako se s malo love dobro zivi. Kao recimo srednji sloj zivi.

Srednji sloj zapadne Europe ne mora uopce razmisljati jel ce taj mjesec jednom ili tri put u restoran, jel ce u saunu ili sto se ono spominjalo toplice, hoce li za goste u slasticarni uzeti tri ili sedam kolaca itd.
Evo ta tvoja frendica, ne da mi se sad skrolati, 4500 kuna placa, stan 1500. Ostane 3000. Hrana valjda barem 1000. Ostane 2000, kozmetika i higijena, odjeca, obuca, knjige, izlasci, taksi, nesto po stanu crkne ili eto treba nekad i novi madrac, deka, tava, frizer, sminka, mobitel. Koliko joj ono mjesecno ostane za ustediti?
I ta njena putovanja su onda skromna.
I studenti mogu doci do londona, a opet ce taj njihov boravak izgledati drugacije nego moj boravak u londonu. Ili moj prije 15 godina. Tak da ona meni nije srednji sloj. Nizi srednji mozda. Da vrtimo se danima u krug. Forum je premali da bi se pet ljudi raspravljalo.

Mortica slazem se s tobom.
Morticia

Post 08 Feb 2012, 10:32

Ma problem je što se neki na ovoj temi drže eksela i abakusa i sve što čine je zbrajanje tri broja u nekim njihovim, sterilnim i idealnim uvjetima.
Kao da je život sterilan.

Jbte, ima tona sitnica koje čine život i povećavaju troškove, a spadaju u ono što si netko iz srednjeg sloja može priuštiti.
Proslava na koju si pozvan i donijet ćeš bocu osrednjeg vina, dječji rođendan na koji ćeš ponijeti neku sitnicu, nepredviđena kava nakon posla kad sretneš poznatog, jedna pizza mjesečno, odlazak u kino, na predstavu, mogućnost da pozoveš goste i poslužiš im barem neki jeftiniji kolač umjesto štapića, izlet, IŠTA.

I sad, imamo pun kurac ljudi u ovoj našoj usranoj državi koji to ne mogu priuštiti ili mogu na način da si s druge strane doslovno otkidaju od usta.
Što su onda takvi ljudi?

Da, postoje i siromašniji.
Uvijek postoje siromašniji. I još siromašniji.
I najsiromašniji.
Ali to što netko spava u pothodniku i u kolicima ima kaput koji je našao negdje na smetlištu ne znači da nije siromašan samo zato što postoji i onaj koji nije imao tu sreću da nađe taj kaput.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Herp
Nikki Gauda

Post 08 Feb 2012, 10:38

Glo » wrote:
ovakav način razmišljanja upravo i stvara siromahe
Ne bih se složila. Prije ćeš postati siromahom ako smatraš da moraš imati stan u tramvajskoj zoni od 70 kvadrata u vlasništvu i novi auto pa se zadužiš do balčaka kako bi to dobio. Ne vidim zašto bi svijest o vlastitim potrebama i mogućnostima stvorila siromaha, upravo suprotno.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Ze.

Post 08 Feb 2012, 10:46

Najtužnije je što smo došli do one tragikomične razine u kojoj realne potrebe nazivamo "koricom kruha i malo vode", a sve je ostalo hoštapleraj i konzumerizam.
Imamo nekakvu potrebu pokazati kako smo zadovoljni s tim što imamo, da ne ispadamo nezahvalni spram onih koji imaju manje.
"Ja sam bogat kako drugi ljudi žive" - možda i jest istina, ali tako nas mogu guliti do prekosutra.
Tako su valjda i propali oni prosvjedi od prošle godine. Ni ne mislimo da zaslužujemo bolje.

Jebiga, ne možeš valjda bit i jeben i pošten.

Nisam zadovoljan, vrijedim više od ove države. Jedino što sam papak u njoj i ostao.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 802 times
Been thanked: 1522 times
Post 08 Feb 2012, 10:51

"Pomirite se s tim da ćete uvijek biti otmjeno siromašni." To mi je rekao profesor na faksu. I nastavio, otprilike, da onima koji biraju moje zanimanje novac ionako manje vrijedi od ideala.

Iako je načelno u pravu, ideali se ne mažu na kruh. :D
Potpisi su za budale.
ombia

Post 08 Feb 2012, 10:55

Hekatonhir » wrote:"Pomirite se s tim da ćete uvijek biti otmjeno siromašni." To mi je rekao profesor na faksu. I nastavio, otprilike, da onima koji biraju moje zanimanje novac ionako manje vrijedi od ideala.

Bio je altruistican i zelio vas je osvjestiti na vrijeme.
Pješčana

Post 08 Feb 2012, 10:58

ali ja ne želim ići iz ove države! ja volim ovu zemlju. meni je ovdje lijepo. ja volim i ljude i prirodu i bitno mi je to. ono što mene muči je misao koje sam svjesna u zadnje vrijeme, kakva ću biti ja sa 60 naspram mojih prijatelja i poznanika koji nisu tako mislili i pokupili su se van.
ispast će da sam naivna i i idealist i da je vani bilo mudrije živjeti.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Stitch
Head Honcho
Post 08 Feb 2012, 10:59

ombia » wrote:
Bio je altruistican i zelio vas je osvjestiti na vrijeme.
Ma znali smo mi sve. Ali opet, iznenadi se čovjek. :D
Potpisi su za budale.
Ze.

Post 08 Feb 2012, 11:00

Čuj, vani si navek stranac. Doma si doma, to je istina. Samo na Balk...pardon, istočnoj Europi nikad sreće. :D
Pješčana

Post 08 Feb 2012, 11:03

ne znam, meni još uvijek nije sve u parama. ne mogu se prebaciti u taj film :ne zna:
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Morticia

Post 08 Feb 2012, 11:04

Pješčana » wrote:ali ja ne želim ići iz ove države! ja volim ovu zemlju. meni je ovdje lijepo. ja volim i ljude i prirodu i bitno mi je to. ono što mene muči je misao koje sam svjesna u zadnje vrijeme, kakva ću biti ja sa 60 naspram mojih prijatelja i poznanika koji nisu tako mislili i pokupili su se van.
ispast će da sam naivna i i idealist i da je vani bilo mudrije živjeti.
Štupido. :lol: :lol: :lol:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Stitch
Head Honcho
Post 08 Feb 2012, 11:05

Pješčana » wrote:ne znam, meni još uvijek nije sve u parama. ne mogu se prebaciti u taj film :ne zna:
Pa i nije. Ima nešto i u zlatu i nekretninama. :zubo:
Potpisi su za budale.
ombia

Post 08 Feb 2012, 11:06

Ze. » wrote:Čuj, vani si navek stranac. Doma si doma, to je istina. Samo na Balk...pardon, istočnoj Europi nikad sreće. :D
Bas i nisi navek. :)
Pogotovo kad vidis da dobijes super radno mjesto a ne znas nikoga u gradu a kamoli na polozaju. :) Da ostanem uz temu, nizi slojevi imaju cesto negativan stav spram stranaca, ovi obrazovaniji i financijski bolje stojeci su navikli da su im radna mjesta internacionalna i da je to dobro, ne iskljucuju mogucnost da sa sljedecim poslom i sami promijene drzavu i nemaju diskriminirajuci stav.
A ima ih koji su se u devedesetima osjetili stranci u rodnom gradu usred Hrvatske. Jer su se neki tamo spustili sa brda. I koji u rodnom gradu nisu imali sanse jer ne znaju prave ljude. Nisam ta ali bilo ih je.
Ze.

Post 08 Feb 2012, 11:07

ombia » wrote:
Bas i nisi navek. :)
Pogotovo kad vidis da dobijes super radno mjesto a ne znas nikoga u gradu a kamoli na polozaju. :) Da ostanem uz temu, nizi slojevi imaju cesto negativan stav spram stranaca, ovi obrazovaniji i financijski bolje stojeci su navikli da su im radna mjesta internacionalna i da je to dobro, ne iskljucuju mogucnost da sa sljedecim poslom i sami promijene drzavu i nemaju diskriminirajuci stav.
A ima ih koji su se u devedesetima osjetili stranci u rodnom gradu usred Hrvatske. Jer su se neki tamo spustili sa brda. I koji u rodnom gradu nisu imali sanse jer ne znaju prave ljude. Nisam ta ali bilo ih je.
Znam na šta misliš jer se u vlastitom kvartu osjećam kao stranac.
Stitch
Head Honcho
Post 08 Feb 2012, 11:08

Ja se isto nikad neću odseliti. Da je Bog htio da budem Šveđanin, rodio bih se u Helsinkiju. :D
Potpisi su za budale.
ombia

Post 08 Feb 2012, 11:09

Pješčana » wrote:ne znam, meni još uvijek nije sve u parama. ne mogu se prebaciti u taj film :ne zna:
Vrijeme klasicnih gastarbajtera koji su iskljucivo zbog love isli van je proslo. Visokoobrazovani danas idu van jer imaju bolje sanse za rad, bolju tehnologiju, vise novaca za realizirati neke projekte i jer je medjunarodna suradnja i razmjena odlicna. I radi iskustva. Naravno novac ne odmaze ali nije jedina motivacija. Osobno zbog novaca nisma otisla van.
Pješčana

Post 08 Feb 2012, 11:13

ombia » wrote:
Vrijeme klasicnih gastarbajtera koji su iskljucivo zbog love isli van je proslo. Visokoobrazovani danas idu van jer imaju bolje sanse za rad, bolju tehnologiju, vise novaca za realizirati neke projekte i jer je medjunarodna suradnja i razmjena odlicna. I radi iskustva. Naravno novac ne odmaze ali nije jedina motivacija. Osobno zbog novaca nisma otisla van.
imaš pravo. osim toga, ljudi putuju jer vole putovati, nije uvijek egzistencija u pitanju.
odu negdje drugdje i žive tamo par godina. nije uvijek put na Zapad iz Hrvatske. nije, ali lako zaboravim da nije
Ze.

Post 08 Feb 2012, 11:14

Osobno bi išao zbog uređenije države i društva i bolje opće perspektive.
Samo mi baš i diplomu ne priznaju (predbolonjac) i veliku konkurenciju za neka zanimanja za koja mi nije strogo potrebna mi rade gospoda Indijci.
Stitch
Head Honcho
Post 08 Feb 2012, 11:15

Ze, a industrijski certifikati? U IT-u se oni gledaju, i te kako.
Potpisi su za budale.
Ze.

Post 08 Feb 2012, 11:17

Hekatonhir » wrote:Ze, a industrijski certifikati? U IT-u se oni gledaju, i te kako.
Ne skupljam. Mislim, mogao bi, nije neki problem. Problem je što se smanjila potražnja za IT kadrom od navale istočnih kolega, pa me ne puštaju unutra po defaultu.
Zakon ponude i potražnje, šta ćeš.
ombia

Post 08 Feb 2012, 11:18

Ze. » wrote:
Znam na šta misliš jer se u vlastitom kvartu osjećam kao stranac.
Zao mi je da znas.
Sto se odlaska van tice bitno je i gdje se ide, veci gradovi su ionako puni stranaca svih nacionalnosti i boja koze, pa si samo eto jedan od stranaca. Iako se ja ne osjecam strancem. :)
Imala sam par puta prilike se vratiti, zadnji put nakon rastave i na samu pomisao sam se uzasnula.
Hrvatsku najljepse uzivam kad odem na godisnji i pustim mozak na pasu i sve mi je super. :)

Dal zivim puno bolje nego bih u Hrvatskoj ne znam. :ne zna: I tamo sam dobila ponudu za posao na kojem mi nista ne bi falilo.
Ono sto znam da zakoni funkcioniraju, da me nitko lud me moze jebati u mozak jer policija radi kako treba, da doktora ne moram podmititi niti sam u vise od desetljeca vani ikad doktoru ista dala osim participacije i bolnicke pristojbe ter bi se uvrijedili da sam pokusala.

Da su ulice ciste, da mi nitko iza deset navecer ne jebe mamu pod prozorom, da natjecaji za posao nisu namjesteni, da ljudi od socijalne pomoci vise imaju nego fakultetski obrazovani i zaposleni u Hrvatskoj.
Ze.

Post 08 Feb 2012, 11:19

ombia » wrote:
Zao mi je da znas.
Jebiga, malo mi se teško priviknut da mi okreću volove uz glasno nabijanje cajki od jutra do milog sutra, svakim povodom.
vrrrlet

Post 08 Feb 2012, 11:21

Hekatonhir » wrote:"Pomirite se s tim da ćete uvijek biti otmjeno siromašni." To mi je rekao profesor na faksu. I nastavio, otprilike, da onima koji biraju moje zanimanje novac ionako manje vrijedi od ideala.

Tako je, ideali se puše, a ne mažu na kruh.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
  • Information