Herp » wrote:
Nije rekao sam za sebe, rekli su drugi za njih.
I još nešto, pripadnost srednjoj klasi ne ovisi samo o brojci na platnoj listi nego i o stupnju obrazovanja i o vrsti posla koji obavlja, te o ukupnoj vrijednosti njegovog domaćinstva i imovine.
Netko s fakultetskom diplomom, ako baš ne kopa kanale za minimalac,
opet ni po definiciji ne može biti niži sloj.
Pa u tome i je poanta.

Sto ljudi imaju problem
sebe svrstati u nizi sloj cak i kad realno, brojcano gledano to jesu. Lako ce druge svrstati, s tim nitko nije imao problem.
I naravno da mogu biti nizi sloj i cesto i jesu. Zavisi koju definiciju uzmes. Visina osobnog dohotka i troskova cesto je podatak koji se koristi za odredjivanje necijeg siromastva.
To je ona osnovna definicja, prihod i rashod.
Sto se prehrane tice ti Herp zaista mislis da je kukin jelovnik koji je stavila jelovnik osobe srednjeg sloja svejedca. Never ever. Dobro nije tvrdila da je srednji sloj, ali ju se onda ne moze ni uzeti za referencu kako se s malo love dobro zivi. Kao recimo srednji sloj zivi.
Srednji sloj zapadne Europe ne mora uopce razmisljati jel ce taj mjesec jednom ili tri put u restoran, jel ce u saunu ili sto se ono spominjalo toplice, hoce li za goste u slasticarni uzeti tri ili sedam kolaca itd.
Evo ta tvoja frendica, ne da mi se sad skrolati, 4500 kuna placa, stan 1500. Ostane 3000. Hrana valjda barem 1000. Ostane 2000, kozmetika i higijena, odjeca, obuca, knjige, izlasci, taksi, nesto po stanu crkne ili eto treba nekad i novi madrac, deka, tava, frizer, sminka, mobitel. Koliko joj ono mjesecno ostane za ustediti?
I ta njena putovanja su onda skromna.
I studenti mogu doci do londona, a opet ce taj njihov boravak izgledati drugacije nego moj boravak u londonu. Ili moj prije 15 godina. Tak da ona meni nije srednji sloj. Nizi srednji mozda. Da vrtimo se danima u krug. Forum je premali da bi se pet ljudi raspravljalo.
Mortica slazem se s tobom.