Standard, plaće, klase...

Sve od javnog i tajnog interesa
ombia

Post 07 Feb 2012, 23:00

Upravo sam kupila dvije knjige prek Amazona, kao na omotu je neka sitna greska, svaka 3 eura komad, te bez greske na omotu bih platila 20 eura komad. Sauna, da srednji sloj ide dvaput tjedno u nju, uvijek su pune :) , ne treba za to nesto puno hrpetine novaca. O parfemima bolje da sutim. To smiju samo bogati.
Ispada da ipak jesam srednji sloj :rofl: ma kako ja svo vrijeme bila uvjerena da nisam.

kuki

Post 07 Feb 2012, 23:04

Da, pa, kao što sam rekla nekih tridesetpet puta na ovom topiku, nemam srednjeslojna primanja i kad platim stan, režije i hranu ostane mi parsto kuna mjesečno. :)
Herp
Nikki Gauda

Post 07 Feb 2012, 23:09

ex anais » wrote:A eto, ja bih i jedno i drugo. :ne zna: Samo na ovoj temi je već utvrđeno da je to kretenski i pohlepno pa sam onda ipak ja kreten. :sam protiv svih: :D

Samo, nisu tema naše želje, nego srednji sloj.
Ne znam, men' svejedno, ja u srednji sloj spadam unatoč ispodprosječnoj plaći jer se zbrajam s boljom polovicom (:uspješna sponzoruša:) ali mi je bilo smiješno kako se olako ljudi proglašavaju siromašnima na ovom topiku.
Ajde, na kraju su uznapredovali do nižeg srednjeg sloja, but still. :zubo:
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Eks

Post 07 Feb 2012, 23:12

Herp » wrote:
Ne znam, men' svejedno, ja u srednji sloj spadam unatoč ispodprosječnoj plaći jer se zbrajam s boljom polovicom (:uspješna sponzoruša:) ali mi je bilo smiješno kako se olako ljudi proglašavaju siromašnima na ovom topiku.
Ajde, na kraju su uznapredovali do nižeg srednjeg sloja, but still. :zubo:
Ne znam, onda ja krivo čitam. Ja vidim kako se ljudi olako proglašavaju dobrostojećima na ovom topiku. :D
kuki

Post 07 Feb 2012, 23:14

ex anais » wrote:
Ne znam, onda ja krivo čitam. Ja vidim kako se ljudi olako proglašavaju dobrostojećima na ovom topiku. :D
Tamo gdje se tvrdi da je 5 tisuća za samca granica siromaštva?

Mene jako zanima što se smatra razumnim životnim troškovima samca, pa da se s 5 tisuća jedva krpa.
ombia

Post 07 Feb 2012, 23:15

ex anais » wrote:
Bas. Tko se ovdje samoproglasio siromasnim? Upravo je obrnuto slucaj.
Eks

Post 07 Feb 2012, 23:20

A šta ja znam. Živimo u zemlji mlijeka i meda samo to još nismo shvatili. Mislim, zbilja mi je ova rasprava besmislena od samog početka. :ne zna:
Pješčana

Post 07 Feb 2012, 23:20

ja sam promjenom zadnjeg posla dobila miću maju povišicu, i sjećam se kako sam si svašta nešto planirala što ću s tim.
ništa. ta razlika u plaći jednostavno mi je olakšala život, ležernije prolazim kroz mjesec.
uspijem nešto staviti na stranu, samo da me za neko kratko vrijeme dočeka veći kvar koji trebam popraviti, ili nešto što treba platiti.
na primjer, akumulator neki dan. razlika za struju/plin/grijanje koji ulete jednom, dvaput godišnje. i onda to nije više popis režija koje misliš da plaćaš, nego se još doda par stotina kuna.
život, na žalost ili na sreću, nije samo suma tri obroka i režije i minimalna potrošnja.
novci cure iz ruku, čak i kad ih držiš čvrsto šakom. bolestan si, treba kupiti lijekove, više voća, nešto što možeš žvakati dok te pere temperatura. u isto vrijeme, na bolovanju ti skidaju 30% plaće, pa ti ostaje još manje za izgurati mjesec.
ako ti potez od stana do posla nije unutar tramvajske/bus zone, auto je bitan,a auto je stalna izvor potreba. ne samo benzin. gume, voda za stakla. brisači. servis. tehnički. osiguranje. kočnice.
čak i da ideš pješice i tramvajem, to nije jedini trošak. stvari u stanu i u tvom vlasništvu se kvare. dođu ti kazne za razne stvari. dragi ljudi imaju rođendane, svadbe, pogrebe. pozovu te na ručak pa kupiš nešto i poneseš. barem bocu vina.
cipele se trgaju. zubi se kvare. jakne se kradu. naočale. leće. laptop.
a nije da bez svega toga možeš funkcionirati.
po ovome što sve ovdje stoji, ja ne pripadam u srednji sloj. noup.do ove teme mislila sam da spadam :zubo: ali ne osjećam se loše niti imam taj kukavački stav da zaslužujem nešto, a netko mi to ne da.
nekako malim koracima ostvarujem snove. uopće nemam dojam da radim stvari krivo.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
karambol

Post 07 Feb 2012, 23:22

ex anais » wrote:
Ima ljudova koji bi rado da im netko potvrdi njihovu srednjoklasnost po europskom modelu. Jer bi silno zeljeli biti upravo takvi, ali vrazi razni im jos uvaljuju bube sumnje...
Zatim ima ljudova koji bi rado da netko izbaci razumijevanje za njihovu patnju potcjenjenih. Jer,eto, primaju manje nego sto stvarno vrijede, a oni su po svemu srednja klasa, kulturoloski,imunoloski,srednjoskolski i jos neki ski...ali zbog neke nepravde, drustvene ili sudbinske, nemaju dovoljno love...
I nekako mi se cini da je malogradjana, a to je obiljezje srednje klase, sve vise. Dakle i srednji se sloj oporavlja i pomalo izvlaci iz recesijskih ralja. Pa, neka, lijepo je to vidjeti... :raspa:
Herp
Nikki Gauda

Post 07 Feb 2012, 23:25

ex anais » wrote:
Morticia » wrote: Činjenica je da je netko sa prosječnom plaćom u našoj državi- sirotinja.
Viši sloj sirotinje, al' sirotinja. .
ex anais » wrote:5000 je ništa, nula, kad platiš režije i stambeni kredit ili podstanarstvo te hranu ne ostaje ti ni za komad odjeće jedva, a o nekakvim izletima, predstavama i restoranima moš samo sanjat.
Tu je krenulo, a ne da mi se čitati dalje od prve stranice. :D
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Herp
Nikki Gauda

Post 07 Feb 2012, 23:26

ex anais » wrote:A šta ja znam. Živimo u zemlji mlijeka i meda samo to još nismo shvatili. Mislim, zbilja mi je ova rasprava besmislena od samog početka. :ne zna:
Pa gle, ako tebi od 5000 kuna ne ostane ni za predstavu, a kukici ostane i za knjigu i za predstavu od 3000 kuna, onda jebiga.
Eks

Post 07 Feb 2012, 23:27

I?
Da, ja iza toga stojim. Ako nećeš živjeti kao student, to jest tako.
Sve ovo ostalo mi djeluje kao prenavljanje, bez uvrede. Pogotovo kad netko izvana dođe sastavljati jelovnik ljudima ovdje. Tu bih se pobljuvala. :D
I sve je rečeno na temi, ostao je samo prostor za trolanje. :zivili:
Eks

Post 07 Feb 2012, 23:28

Herp » wrote:
Pa gle, ako tebi od 5000 kuna ne ostane ni za predstavu, a kukici ostane i za knjigu i za predstavu od 3000 kuna, onda jebiga.
Pa da. Ja sam pohlepna. Već smo to ustanovili. I? :ne zna:
kuki

Post 07 Feb 2012, 23:28

ex anais » wrote:
Gle, pet tisuća nije neka golema plaća za samca. Pogotovo ako mu je, recimo, auto neophodan da bi išao na posao, a ponegdje zaista jest jer javnog prijevoza ili nema ili bi taj čovjek morao krenuti na posao u 8 navečer da bi ujutro stigao na početak smjene, a živi u nekoj pripizdini u kojoj mu nijedan kolega ne živi.

Ali totalni je bulšit reći da je to granica siromaštva. Jer nije. I jer se može sasvim lijepo živjeti od tih pet tisuća. Drugi je par rukava što što nam sa svih strana objašnjavaju da nam treba još i još i još i da sreću u životu moramo platiti zlatnim amerikenom i da žena nije žena ako nema barem 50 pari cipela i da svaki pravi muškarac zna koji auto mora kupiti i da smo jadna sirotinja ako nismo obijesni u dućanima i ako nemamo versačeovu odjećicu pa makar u h&m verziji.
ombia

Post 07 Feb 2012, 23:29

Ovo o povisici, isto promjenom radnog mjesta i tome kako cu ja od toga puno toga, zvuci poznato. :zubo:
A onda je ispalo da samo puno opustenije prodjem mjesec, da me bas to iznenadni troskovi ne bace u dramu. Da kupim komad necega u keshu, a bez na rate. Nije mi se zivot nesto promijenio.
Sto sve mozes od novaca kojeg nemas a rado bi imao na kraju kad se obistini ispadne mnogo manje nego je prije toga izgledalo. :zubo:
A mozda ja samo ne znam s nofcima. :ne zna:
Al bar nisam nikome nista duzna.
Kad sam skupila nesto kesha mogla sam si kupiti nesto bolji auto, tipa novog golfa. Kako mislim da mi auto ne treba sad, namjestila sam stan. Nekima je to bilo neopisivo cudno kad sam dosla na godisnji doma.
Eks

Post 07 Feb 2012, 23:30

Kakvih 50 pari cipela? Kolika plaća je zaboga potrebna za tako nešto? To nije plaća od sedam tisuća.
Ljudi grcaju u kreditima i žive na knap s dvije plaće od pet tisuća ako imaju djecu, a mi sad možemo pretakati iz šupljeg u prazno koliko hoćemo. :ne zna: Nema tu nikakvih cipela ni s dvije tisuće više.
JPK

Post 07 Feb 2012, 23:34

kuki » wrote: Ne, da sam tako glupa da za to smeće dam novac nikad me nobelovci ne bi jebali. :raspa:
Eko-kugla ne služi samo mehaničkom pospješivanju pranja veša, nego i kao iznimno versatilna i edukativna igračka za mice i svisce.
Biti i mniti svemiropolisno
kuki

ex anais » wrote:Kakvih 50 pari cipela? Kolika plaća je zaboga potrebna za tako nešto? To nije plaća od sedam tisuća.
Ljudi grcaju u kreditima i žive na knap s dvije plaće od pet tisuća ako imaju djecu, a mi sad možemo pretakati iz šupljeg u prazno koliko hoćemo. :ne zna: Nema tu nikakvih cipela ni s dvije tisuće više.
A ne ne, nemoj sad uvoditi djecu. Radilo se o samcima s plaćom od 5 tisuća kuna kojom uzdržavaju samo sebe. Ostanimo na tome. :)

Kako kolika plaća je potrebna za 50 pari cipela? Pa ne kupiš ih odjednom. Ali kupiš, recimo, svaki drugi ponedjeljak, cipele. Od 500 kuna, recimo. Dosta ti je plaća od 5000 za to. :D Brzo se nakupi.
kuki

JPK » wrote: Eko-kugla ne služi samo mehaničkom pospješivanju pranja veša, nego i kao iznimno versatilna i edukativna igračka za mice i svisce.
Danas se kaže didaktička.
ombia

Post 07 Feb 2012, 23:35

ex anais » wrote:Kakvih 50 pari cipela? Kolika plaća je zaboga potrebna za tako nešto? To nije plaća od sedam tisuća.
Pa...zavisi gdje si kupio 50 pari. Ak si ih kupio po cijeni od 100 kuna par, mozes biti bogat a da ni ne trepnes. :zubo:
kuki

Post 07 Feb 2012, 23:47

ex anais » wrote:
Pa da. Ja sam pohlepna. Već smo to ustanovili. I? :ne zna:
Da si siromašna, ne bi tu pohlepu uspijevala realizirati. Ne bi nužno uspijevala realizirati ni želju da imaš struju doma cijelo vrijeme.
JPK

Post 07 Feb 2012, 23:48

ex anais » wrote:I?
Da, ja iza toga stojim. Ako nećeš živjeti kao student, to jest tako.
Sve ovo ostalo mi djeluje kao prenavljanje, bez uvrede. Pogotovo kad netko izvana dođe sastavljati jelovnik ljudima ovdje. Tu bih se pobljuvala. :D
Tebi i dobrom dijelu ljudi s ovog topica, osim kuki, ne samo da treba netko sastaviti jelovnik, nego i skrbnik za sva financijska pitanja. I to ne na temelju prebivališta, nego pizdarija koje pišete.
Biti i mniti svemiropolisno
Eks

Post 07 Feb 2012, 23:55

JPK » wrote: Tebi i dobrom dijelu ljudi s ovog topica, osim kuki, ne samo da treba netko sastaviti jelovnik, nego i skrbnik za sva financijska pitanja. I to ne na temelju prebivališta, nego pizdarija koje pišete.
A vi svi meni zvučite kao Kerum i Nevenka u stilu njihovih današnjih i ostalih izjava i što ćemo sad?
I čvrsto vjerujem da trolate. Nitko ne može ovakve stvari pisati i vjerovati u to. Osim Keruma. Koji misli da ljudi lagodno hodaju i na poledici.

No, ja nemam toliko volje za trolanje pa vas ostavljam u dubiozama oko hrvatskog blagostanja. :)
kuki

Post 08 Feb 2012, 00:08

ex anais » wrote: No, ja nemam toliko volje za trolanje pa vas ostavljam u dubiozama oko hrvatskog blagostanja. :)
To nije nikakvo hrvatsko blagostanje, jer u Hrvatskoj baš i nema tako jako puno ljudi koji žive od 5 tisuća kuna u samačkim kućanstvima. :)

Ali ima djece koja su u dobi kad bi morala jesti zdravo i raznoliko, a jedu uglavnom krumpire na bjanko i mlijeko i voće tek rijetko. Pokušavam naći sve vrijeme gdje sam čitala koliko ih je u PGŽ.

Ima ljudi koji ne mogu svojoj bolesnoj djeci kupiti obični sirup za kašalj, koji ne ide na recept, za 50 kuna.

Ima ljudi koji idu na posao kureći na 39 jer neće moći djecu nahraniti ni s to malo što inače mogu ako ostanu par dana na bolovanju.

I ljudi koji ne idu doktoru jer su skupili sve kovanice po kući i još uvijek nemaju za kartu za autobus.

Ima ljudi koji mjesecima čekaju plaću. I ljudi koji robu peru na ruke onim velikim žutim sapunom. I kosu.

I djece koja idu autostopom u srednju školu, ili ne idu uopće. Ili kreću godinu-dvije kasnije.

Ako se netko želi s pet tisuća kuna od kojih samo on živi osjećati siromašno, stvarno, neka izvoli. :ne zna:
Mene bi jako sram bilo izjaviti to za sebe sad.
kuki

Post 08 Feb 2012, 00:12

ex anais » wrote: I čvrsto vjerujem da trolate. Nitko ne može ovakve stvari pisati i vjerovati u to.
Ja nemam šta ne vjerovati. Da lažem, ili bih bila gladna, ili bih bila bolesna, ili bih bila prljava, ili bih bila dužna.

I, kažem opet, da više kuham trošila bih manje. Da je država puna ljudi s plaćom od 5 tisuća koji žive u samačkim kućanstvima sigurno bi bilo više hrane u pakiranjima koja su okej za jedan obrok, pa bih i ja kuhala više. :D
  • Information