Standard, plaće, klase...
- schmokljan
Četveroslojni wc papir je civilizacijski minimum, kad već nismo usvojili napredne higijenske tekovine islamske civilizacije. 
meni je dosta da otaren rukon. još ako ima malo trave i rose ( il snijega ko sad), kuš bolje. štaš tu sad glumit nekog urbanog tariguza kad svi imamo iste nužde. 
Ljubo dere kalopere, ne der, me der... sjedi vezir ode...
Ja usadim žutu krušku vaj kupina suvo drvo...
Livere, Travere
Ja usadim žutu krušku vaj kupina suvo drvo...
Livere, Travere
OK, ne shvaćati maglicu doslovno. Uzmimo nešto drugo umjesto maglice. Uzmimo koncert u inozemstvu za sveukupno 200 eura, jednom godišnje.ex anais » wrote:Mislim da ću sanjati Lidl.![]()
Sjećam se branja kamilice s babom, prije nego su od tog polja napravili parkiralište kraj Jazina.
@Herp, reče Glo što je. Srednji sloj neće znatno oštetiti ni da uzme jednom godišnje tu kurčevu maglicu.Mene hoće.
disklejmer: ne shvatiti maglicu doslovno.
Uzmimo osobu s plaćom 4500kn, podstanara (s cimerom) koji nije u minusu, nije gladan, koji normalno izlazi vikendom i vraća se taksijem doma ako treba, šminka se, putuje na odmor dvaput godišnje i voli sve što vole mladi.
Ova "maglica" je bonus. Koji dotičnu osobu nije oštetila.
Da li onda ona spada u siromašne osobe, niži srednji sloj ili srednji sloj?
Jer meni više nije jasno, svatko vodi svoju politiku, pa evo, potpuno stvaran primjer.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
To je niži srednji sloj koji bi trebao hitno naći dodatni posao da ne otkliže u siromaštvo.Herp » wrote:
OK, ne shvaćati maglicu doslovno. Uzmimo nešto drugo umjesto maglice. Uzmimo koncert u inozemstvu za sveukupno 200 eura, jednom godišnje.
Uzmimo osobu s plaćom 4500kn, podstanara (s cimerom) koji nije u minusu, nije gladan, koji normalno izlazi vikendom i vraća se taksijem doma ako treba, šminka se, putuje na odmor dvaput godišnje i voli sve što vole mladi.
Ova "maglica" je bonus. Koji dotičnu osobu nije oštetila.
Da li onda ona spada u siromašne osobe, niži srednji sloj ili srednji sloj?
Jer meni više nije jasno, svatko vodi svoju politiku, pa evo, potpuno stvaran primjer.
Još će do kraja teme ispast da su i skvoteri middle class
Herpe, studentski način života se ne može podvesti pod pravi srednji sloj. Cimerstvo je posve bespotrebno nekom srednjeg sloja i može eventualno tražit cimera ako mu je do društva i boji se biti sam u kući.
Ako netko mora imati par cimera i tražiti stan na kraju grada da bi si mogao priuštiti jedan koncert godišnje on nije srednji sloj. Ako ima jednog cimera i priušti si dva putovanja i dalje nije srednji sloj. Niži srednji sloj, možda. Međusloj.
Ako netko mora imati par cimera i tražiti stan na kraju grada da bi si mogao priuštiti jedan koncert godišnje on nije srednji sloj. Ako ima jednog cimera i priušti si dva putovanja i dalje nije srednji sloj. Niži srednji sloj, možda. Međusloj.
Meni se više čini da ćemo do kraja teme otkriti po još tri podsloja u svakom od već otkrivenih podslojeva i na kraju ćemo ih imati više nego suknja za kan-kan.m.za » wrote: To je niži srednji sloj koji bi trebao hitno naći dodatni posao da ne otkliže u siromaštvo.
Još će do kraja teme ispast da su i skvoteri middle class
A tek kad uvedemo upartnerivanje/ubračivanje u jednadžbu...
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Pa naravno. Mi smo melting pot drustvenih klasa. Nema tu nizi, srednji,visi, pa jos podskupine podijeljene u pododjeljke i male skupove...srednja klasa rules, a ovi ubraceni, eeee...to je burzoazija koja moze kombinirati nebrojeno mnogo kombinacija. S babinim i didovim ognjiscem, vinogradom, pasnjakom, stalom, tatinim i maminim bracnim stecevinama, zajednickim kreditima i poduzimanjima...ajoj, ma pusti samo....Herp » wrote:
Meni se više čini da ćemo do kraja teme otkriti po još tri podsloja u svakom od već otkrivenih podslojeva i na kraju ćemo ih imati više nego suknja za kan-kan.
A tek kad uvedemo upartnerivanje/ubračivanje u jednadžbu...
To je 27 kuna dnevno. Napisala sam ti šta sam jučer jela i došlo je toliko.ombia » wrote: I dalje cekam da mi netko (kuki i ti si spomenula) objasni kako se to tri kvalitetna obroka na dan, plus nekad kolac i kava doma ili slicno obave u 800 kuna.
Danas cornflakes s mlijekom (3 kune), pita od jabuka (6 kuna), 2 jaja plus kruh (3 kune), kruh plus maslac i marmelada i sir (4 kune), sad idem skuhat juhu od pol kile povrća (5 kuna), nisam stigla kuhat ranije, nisam baš stigla ni jest. Ukupno 21. Danas nema voća jer sam pojela sve šta sam imala doma, a lijena sam u dućan po snijegu.
Imam doma kakao, kavu i čokoladni kapučino, koje pijem kad mi se piju, čaj trenutno nemam jer sam popila zadnji nakon što je počeo snijeg a nisam ga se sjetila dok sam radila rezerve za snijeg.
Pa koristim koliko mi treba da operem sebe i stan. Recimo, ona hygieia za koju mi je netko napisao da nije jeftina je 30 kuna, u boci od 2 dl i koristi je se 2 ml po pranju. To je sto pranja. Nije baš da štedim na šamponu da bi mi duže trajao, ili na pasti za zube.@Kuki ovo sve sto si nabrojila od higijenskih potrepstina, to valjda koristis malo, jer da koristis sve onako kako ja koristim, za obnovu istoga ti ne bi bilo 100 kuna mjesecno dosta pa da su ne znam kako jeftini proizvodi.
Koristim malo deterdženta jer sam otkrila da mi je to dovoljno, još dok sam živjela s roditeljima i prašak za robu se materijalizirao u kupatilu, a mama mi objašnjavala da sam retaj što tako perem robu. One reklame za eko kuglu na kojima kažu da se s eko kuglom roba opere uz samo žlicu praška su mi potvrdile da je to razumno postupanje, jer eko kugla ničime ne pospješuje pranje. Ne bojim se ničeg što živi u tramvaju i preživljava pol sata drndanja po mašini. Teže je s okp-ovima i šizofrenijama, tad i svilene bluze valjda otkuhavaš u otopini domestosa da te noću ne pojedu mali Rusi koji su se uvukli u porub rupice za dugme, ali moji su psihički poremećaji srećom lakši. Skupo je bit bolestan danas, znam.K tome mi nije jasno kak ti vise od pol godine traje pakiranje praska za ves.Ono nije mi jasno. Ili boca za sareno traje pol godine.
I nije zmazana odjeca samo znoj nego sve ono smucanje po tramvajima, vlakovima, vani, e bome to ne zelim samo poprati.
U Hrvatskoj, većini podstanara gazda ne samo da ne plaća popravke u stanu nego im jebe mamu kad im mama dođe na ručak. I u guzicu isto.Plus vecini podstanara ne popravlja gazda vesmasinu a dobrom dijelu niti stavlja na raspolaganje. Sve popravke u kuci obavljam sama, usla sam u stan sa praznim zidovima.
U praznim stanovima u kojima sam kupuješ i popravljaš bijelu tehniku, ombijo, stanarina je manja.
Manje od 30 minuta autom od centra Rijeke možeš za 200€ iznajmiti slatku kompletno namještenu prizemnicu s boravkom i dvije spavaće sobe, par minuta hoda od autobusne stanice, recimo.
Meni su, s prihodima koji, kao što rekoh, nisu ovih 5 tisuća o kojima pričamo, crkle dvije žarulje i svaka je koštala 30 kuna i preživjela sam, zamisli. Crkla je i treća, al ta je obična pa me koštala 2 kune.Ovakve knap kalkulacije lako srusi crknuta stedna zarulja ili nova wc daska. Ea to onda nije srednji sloj.
Dakle, ako meni s prihodima koji mi taman pokrivaju troškove života i ostane mi neš sitno za moje gušte crknuta žarulja ne rasturi financijsku konstrukciju, pa čak ni dvije, vrlo sam sigurna da ne rasturi ni nekome tko mjesečno zarađuje 5 tisuća i samo sebe uzdržava.
Jer, s 5 tisuća mjesečno, lako ti ostane 20 tisuća godišnje. Recimo da ti ostane 15. Tisuća. Kuna.
Ne samo da možeš kupiti wc dasku, možeš kupiti i hello kitty posudicu za sapun za 200 kuna kad već kupuješ dasku.
Dok god te dugove uspijevaju vraćati, ne vidim što ih čini sirotinjom.Da to je sirotinja samo treba zagrebati ispod povrsine.
A srednji sloj je onaj kojem par ušteđenih tisuća kuna godišnje ne igra nikakvu ulogu?ex anais » wrote:Herpe, studentski način života se ne može podvesti pod pravi srednji sloj. Cimerstvo je posve bespotrebno nekom srednjeg sloja
Okej, ja poznam samo jednu osobu srednjeg sloja. Muž joj ima aviokompaniju i pakleno je bogata.
Ne traje kuhinjski kratko, ima u lidlu :ibersirotinja: golema rola, valjda osam kila u njoj ima, meni još traje (od rujnakarambol » wrote:
To kratko traje. Nije sranje, ako ti noge ne utrnu od koljena nanize,a za to su potrebne novine koje prvo citas...citas...citas...pa onda koristis za konacnu namjenu.
Fahrenheit 451.nina williams » wrote: E pa nije.Tito je, u onim oglednim primjercima kućnih biblioteka, bio tiskan na onom fensi papiru, taj usmrdi sve. To se ložilo zadnje.
![]()
P.S. Znam ja da ti misliš da se ja zajebajem, i dobro je da to misliš, al...ja sam crnohumorno ozbiljna bila i kod kamenje i kod loženja.
Inače, o ložačima knjiga (ako nije rad topline) samo najgore.
U mojoj bivsoj firmi su manageri sa placama od 6000+ eura netto zivjeli u takvim zajednicama. Uzeli bi ultra skupi i luksuzan stan u strogom centru, namjestili ga dizajnerskim stvarima i dijelili sa nekim stanarinu, svak pola. Takav nacin zivota nije vani uopce rezerviran za studente.Cimerstvo je posve bespotrebno nekom srednjeg sloja i može eventualno tražit cimera ako mu je do društva i boji se biti sam u kući.
Kuki a gdje ti je komad kvalitetnog mesa, ne onog najjeftinijeg koje nema okus ni na sta? Svjeza riba? Salata, svjeze povrce? Dan bez voca, ma jebes takav dan.
Ja ne bih mogla iz dana u dan raditi na cornfleaksima (nije nesto hranjivo, bolje mijesane musle ili zobene al hajd), komadu pite od jabuka, kuhanim jajima, maslacu, marmeladi, siru i juhi od povrca.
Za mene je bitan jedan posteni kuhan obrok na dan a to tu ne vidim. Uglavnom ovo sto si nabrojala i meni nije nesto prehrana sorry.
Ta eko kugla pospjesuje pranje mehanicki. Kemijski naravno ne, jer to malo srebra unutra ne znaci nista.
Jebote fakat taj okp poceli dijeliti sakom i kapom, te ko sto netko ovdje nedavno rece, zeljela bih vam isti na par dana da vidite sto to zapravo znaci.
I jos nazivas ljude bolesnima ako okrenu normalan program u masini? Blagi Boze.
Nakon ovog ostatak tvog posla nema smisla citati.
Ja ne bih mogla iz dana u dan raditi na cornfleaksima (nije nesto hranjivo, bolje mijesane musle ili zobene al hajd), komadu pite od jabuka, kuhanim jajima, maslacu, marmeladi, siru i juhi od povrca.
Za mene je bitan jedan posteni kuhan obrok na dan a to tu ne vidim. Uglavnom ovo sto si nabrojala i meni nije nesto prehrana sorry.
Kako to mislis materijalizirao se?još dok sam živjela s roditeljima i prašak za robu se materijalizirao u kupatilu, a mama mi objašnjavala da sam retaj što tako perem robu. One reklame za eko kuglu na kojima kažu da se s eko kuglom roba opere uz samo žlicu praška su mi potvrdile da je to razumno postupanje, jer eko kugla ničime ne pospješuje pranje.
Ta eko kugla pospjesuje pranje mehanicki. Kemijski naravno ne, jer to malo srebra unutra ne znaci nista.
Svatko tko ves normalno pere, a ne poplahne ga na programu za ispiranje ima okp?Teže je s okp-ovima i šizofrenijama, tad i svilene bluze valjda otkuhavaš u otopini domestosa da te noću ne pojedu mali Rusi koji su se uvukli u porub rupice za dugme, ali moji su psihički poremećaji srećom lakši. Skupo je bit bolestan danas, znam.
I jos nazivas ljude bolesnima ako okrenu normalan program u masini? Blagi Boze.
Nakon ovog ostatak tvog posla nema smisla citati.
Ni ja ne jedem ovako iz dana u dan. Pojela sam deset jaja u zadnjih 5 mjeseci. Ovo je bio čisto današnji primjer.

Hajde izmišljaj samo ono što piše u tvojim postovima, nemoj i ono što piše u mojima.I jos nazivas ljude bolesnima ako okrenu normalan program u masini? Blagi Boze.
Ekokugla ne radi apsojebenolutno ništa.
E da, nemam ni ionske uloške.
Materijaliziranim praškom zovem onaj koji mi roditelji kupe i stave kraj vešmašine.
Dakle, nije da se radi o nekakvoj štednji s ciljem da mi ostane više novca, samo koristim onoliko proizvoda koliko mi treba. Za poprat tajice i štrample i majičice mi više od toga ne treba, niti mislim da njima treba više od pol sata tumbanja po mašini s malo deterdženta da se operu. Recimo traperice koje se vuku po cesti idu na 60.
Materijaliziranim praškom zovem onaj koji mi roditelji kupe i stave kraj vešmašine.
Srednji sloj podrazumijeva komociju. Ja samo definiram ono što srednji sloj jest. Ne vidim zašto bi se itko vrijeđao ako ne spada u isti. Ne mislim pritom na tebe nego općenito. Komocija nije življenje s cimerima osim ako te iste cimere ne želiš. Ako ih želiš jer drukčije nikako nećeš otići na željeni koncert ili putovanje, jebiga, to onda nije srednji sloj. Vrlo jednostavno.kuki » wrote: A srednji sloj je onaj kojem par ušteđenih tisuća kuna godišnje ne igra nikakvu ulogu?
Okej, ja poznam samo jednu osobu srednjeg sloja. Muž joj ima aviokompaniju i pakleno je bogata.
Prehrana koju navodiš također je vrlo studentska. Ne mislim pritom na količinu nego sadržaj.
Dakle, summa summarum, srednji sloj=komocija. Sve ovo što čitam meni stvara giant upitnik nad glavom jer se svodi na vrlo striktnu štednju.
Hm...koga je tocno ovo islo? Islo je ljudi kakvog tocno ponasanja?kuki » wrote:Ni ja ne jedem ovako iz dana u dan. Pojela sam deset jaja u zadnjih 5 mjeseci. Ovo je bio čisto današnji primjer.
Hajde izmišljaj samo ono što piše u tvojim postovima, nemoj i ono što piše u mojima.
Kakve si sve dijagnoze sasula za pazi normalno pranje vesa.
Sto se izmisljanja tice, zasad izmislja onaj tko kaze da se za 800 kuna moze zaista kvalitetno hraniti mjesec dana. Prehraniti se moze. To je nekih 25 kuna na dan. Plus ulje, mast, zacini, secer, sol, brasno itd.Teže je s okp-ovima i šizofrenijama, tad i svilene bluze valjda otkuhavaš u otopini domestosa da te noću ne pojedu mali Rusi koji su se uvukli u porub rupice za dugme, ali moji su psihički poremećaji srećom lakši. Skupo je bit bolestan danas, znam.
Kvalitetno hraniti, daj me naj.
Jesi probala? Ja jesam, isti prasak, ista kolicina. Sa kuglom se bolje zapjeni, posteno "istuce" ves, kugla je dosta teska i izgleda mi cisci.kuki » wrote:Ekokugla ne radi apsojebenolutno ništa.E..
Mehanicki se prao ves i prije izuma praska, sifra korito i deri.
Sigurna sam da neka osoba koja više kuha može za <30 kuna dnevno imati i pošten skuhani obrok. I vjerojatno tako potroši na hranu manje nego što potrošim ja.
Ja ručam neke ugljikohidratasto (njoki pašta riža ječam nešto) - umačne (povrće - vrhnje - sir - tuna) kombinacije, ili neke povrtno rižaste iz woka, obično.
Meso baš i ne kupujem jer sam zadnji put bacila 2/3 pakovanja, nekako mi ne ide jedenje mesa dva-tri dana za redom. A pakiranja za jedan obrok nisam srela. U mesnicama i ribarnicama mi se povraća od rođenja, pa i to otpada.
Sirovo povrće jedem u ljetnim salatama koje mi budu kompletan obrok, ili zblendano s nečim, nisam baš tip od salate uz obrok, dok sam živjela s roditeljima salatu bih jela prije ili poslije obroka, uz neku pauzu.
Tu i tamo sam od volje za skuhati nešto što zahtijeva dužu pripremu, ali kuhati sat vremena sadržaj jednog tanjura mi se rijetko da. Jednom sam sat i pol radila prefinu večeru. I onda sam je pojela u 10 minuta. Khm.
Dakle, nastojim jesti tako da jedem i proteine i cjelovite žitarice i voće i povrće, a da mi je to fino i da nisam dugo za šparhetom.
To nema neke veze sa sredstvima kojima raspolažem, radila bih isto i da zarađujem 50 tisuća.
Ja ručam neke ugljikohidratasto (njoki pašta riža ječam nešto) - umačne (povrće - vrhnje - sir - tuna) kombinacije, ili neke povrtno rižaste iz woka, obično.
Meso baš i ne kupujem jer sam zadnji put bacila 2/3 pakovanja, nekako mi ne ide jedenje mesa dva-tri dana za redom. A pakiranja za jedan obrok nisam srela. U mesnicama i ribarnicama mi se povraća od rođenja, pa i to otpada.
Sirovo povrće jedem u ljetnim salatama koje mi budu kompletan obrok, ili zblendano s nečim, nisam baš tip od salate uz obrok, dok sam živjela s roditeljima salatu bih jela prije ili poslije obroka, uz neku pauzu.
Tu i tamo sam od volje za skuhati nešto što zahtijeva dužu pripremu, ali kuhati sat vremena sadržaj jednog tanjura mi se rijetko da. Jednom sam sat i pol radila prefinu večeru. I onda sam je pojela u 10 minuta. Khm.
Dakle, nastojim jesti tako da jedem i proteine i cjelovite žitarice i voće i povrće, a da mi je to fino i da nisam dugo za šparhetom.
To nema neke veze sa sredstvima kojima raspolažem, radila bih isto i da zarađujem 50 tisuća.
Smijesna si. Nikad u zivotu nisam napisala da me Nobelovackuki » wrote: Ne, da sam tako glupa da za to smeće dam novac nikad me nobelovci ne bi jebali.
Iako zasto bi tebe bilo briga tko mene jebe? Mislim jel tema? Jel ti osobno bitno? Jel o tome ovdje raspravljamo?
Najblize icemu sam napisala na jednom chatu tamo kao internu zajebanciju s curama s kojima se znam drugim kanalima, da padam samo na lumene koji "su tik do Nobela". Cudno shvatile su kako i treba jer nam je to iterna sala i ...mah sta te briga uostalom.
Sto se kugle tice dobila sam ju uz neko pakiranje deterdzetna, neka promo akcija bila. Da sam zeljela kupila bih ju, imam novaca, opet sto te briga sto radim sa svojim novcem.
A na temu prehrane, ne jedes sirovo povrce, ne jedes ribu, ne jedes meso, mislim ono ajmo mi i dalje o kvalitetnoj prehrani. To sto jedes je studentska prehrana i kao takva (za studenta s ogranicenim budzetom) je o.k. Nista vise i nista manje.
Zaboravila sam, kad perem jakne ili bilo sto sa punjenjem ili perjem ta kugla dusu daje.
Ali ovdje čitaš moju potrošnju a ja nemam srednjeslojna primanja.ex anais » wrote: Dakle, summa summarum, srednji sloj=komocija. Sve ovo što čitam meni stvara giant upitnik nad glavom jer se svodi na vrlo striktnu štednju.
S tim da, oprostite, možda sam ja kreten, ali i da imam hrpetinu novaca više na ove bih osnovne stvari trošila novaca koliko i sad, voljela bih imati hrpetinu novaca više da mogu naručiti dvije knjige tjedno i kupovati chanelove parfeme i ići na radionice u londone i berline (imam neke konkretne koje bih i koje bi me koštale cca pet tisuća novaca hrvatskih za tjedan dana za kotizaciju samo) i da mogu za vikende ići u toplice i grijati guzicu u sauni dok vani snijeg pada, i da mogu dodati koju nulicu kad ispunjavam netbanking uplatnice nekim dobročiniteljskim udrugama, i da svašta nešta. Nikad ne pomislim "da bar imam više novaca, mogla bih staviti više praška u mašinu". Stavljala bih ga isto.
Ne pomislim ni "da bar imam više novaca, mogla bih si češće kuhati". Da mi bar penisić voli jesti šta ja volim, mogla bih češće kuhati hrane koje traže više truda i ispadnu finije, al kad ne voli, a ni ja šta on voli.
Kažem, možda sam ja kreten. Mogu živjeti s tim.
Znam. Nakon deset godina vegetarijanstva, meso dvaput tjedno mi je puno previše.Pješčana » wrote:kuki, višak mesa možeš smrznuti, upacati i spremit u fridž za sutra.
A ona pakiranja od cca 400 grama ili koliko budu meni su za 3 obroka.
Ne mogu ga jest, ni običnu piletinu bez bogznakakvog okusa, ne ide. Meso intenzivnijeg okusa obično ne mogu ni progutati.
-
- Information
-