Aurora » wrote:Isuse Zagrabčana.
Za vama nije jasno da se u Dalmaciji dan smatra sretnim ako padne snijeg? Jer je snijeg rijedak, i uglavnom neopasan.
Ovo sada... Dalmatnice možete jebati da se nisu pripremili, da su meterolozi najavljivali to i to, da su si sami krivi što nisu iskusili Zagrabčku ili Slavonsku zimu...
Nemate pravo.
Vaše zagrebačko- slavonsko-ličko iskustvo ne mjenja činjenicu da snjega u Dalmaciji nije bilo više. Prije par godina snjega JEDVA nije bilo. I sada kada je prvi put u dugo vremena (mislim 30 godina) u Zadru pao pravi,
vaš snjeg, normalno da će se ljudi izbezumiti. Osobito mlađi od 45 godina. A i oni stariji od 60.
isuse, splicana. i to isuse, onaj isuse sta ces bit na vrh marjana.
mislim da bi ubrzo mogli semanticki, filozofski i lingvisticki doci do toga da u dalmaciji nista nije normalno i da smo jos uvijek zateceni time. cak smo i burom zateceni. jos je uvijek invociramo kad zelimo nasu patnju naglasit.
gle, sit hepns i to ol d tajm. ne zelim sad biti na tragu ze ge kalinica i nabavi tenkica, ali nema opravdanja o iznenadjenu i nenaviklosti nekoj. mislim, ja jesam od onih koji misli da je moguce prestat zivit, ono, odustat od svega ili u najbolju ruku cekat dok samo od sebe nesto ne prodje, ali to ne smije bit opravdanje.
sutra se moze bilo sto dogoditi zbog cega bi jedan split mogao dozivjeti kolaps, a suprotstavit cemo se samo time sto cemo prestat disat i cekat da nevolja prodje?
cujem od jednog sljedeci argument..ma sta ces sve to nabavljat, bavit se tim organizacijama, pa to je jednom u pedeset godina, skupo je sve to, pripremat se, bolje ovako, jeftinije je, sve ce to proc, a ko je najeba, najeba.
i s ovim se slazem, da je to doktrina i misao vodilja ljudi koji se trebaju baviti vodjenjem neke civilizacije, jedino sto se civilizacija na tome ne zasniva. to su prije pravila divljastva, nego civilizacije.
dakle, formalno, hadeze zupan je proglasio vanredno stanje. njegovom koalicijskom partneru, kerumu, sve je to smijesno i moli boga da sljedece godine bude isto. valjda ce se bolje pripremiti i firma ce mu nabaviti vise krupne soli.
od proglasenja tog vanrednog stanja, kerumu ni traga ni glasa tri dana. to je isto normalno, svaki put kad je neka frka, rat, elementarna nepogoda, kerumu ni traga ni glasa, pobjegne, a cim frka zavrsi vidi se da je on izvukao neku korist iz toga.
pa ako u splitu i nije bila neka frka, jel moglo osloboditi snage i sredstva i uputiti ih tamogdje je bilo potrebnije?
sve je prepusteno sundovu i viskovicki, recimo nekim koliko toliko snalazljivim operativcima, ali birokratima, ljudima koji nisu naucili nista voditi van birokracije, papira, pecata i dopisa i najveci dio vremena utrosti na to kako zaodovoljiti formu, a da se ne bude odgovoran.
ukratko, oni ne znaju raditi, moraju se odluciti..ili ce pokrivati kerumovu apsolutnu drustvenu nesposobnost, neodgovornost i odrzavati i njegovati novi divljacki duh splita ili ce voditi brigu o gradu, civilizaciji, ljudima.
s druge strane, sto je to zakonski..izvanredno stanje? tko to ima pravo proglasavati, sto to znaci, sto su to izvanredne mjere, kakvi planovi postoje, zna li neko u zaseoku u ogorju gornjem da je u slucaju snjezne nepogode na redu za ralicu treci dan i da mora tri dana prezivjet kako zna i umije?
a koje nam je redovno stanje?
i, naravno, zaista mislim da se u splitu nista strasno sto se snijega tice nije dogodilo, dogodilo se s ljudima. nije ovaj snijeg katastrofa, katastrofa je sto zamjenik gradonacelnika pobjednicki izjavi da civilna zastita ne moze nista uciniti i jos znacajno i nekako pobjednicki naglasi da civilna zastita u splitu nema niti jedne lopate.
jedino sto je funkcioniralo u splitu jest potrosacka histerija u najboljoj vajt tres americkoj maniri. jos ovakve tri izvanredne situacije i izlazimo iz recesije garant. jedan dobar potres i pokrenut ce se investicije i gradjevinarstvo, razbudit ce se sve djelatnosti oko gradjevinarstva..ma procvat pravi.