..osim nekoliko grotesknih, pateticnih, isforsiranih, naj-smo-ludji baza i to odmah prvog dana, sve mi ovo sve vise izgleda jadno i tuzno.
cak i ono djecje veselje snijegu, vise mi izgleda kao nesto sto su su naucili da treba iskoristiti, a ne veseliti se.
kako je sva ta snijeg situacija sve vise odmicala, sve se vise vidjelo da problem nije u snijegu, u vremenskoj nepogodi (cuju se i rijeci katastrofa, kataklizma cak), nego u drustvu, u ljudima, u ovom slucaju u dalmaciji, ali i sire..
svjetsko prvenstvo u futsbalu ili kako se vec zove, sasvim uredno tece, do prodajnih centara se autom dolazi bez problema, police po samoposlugama prazne, prodaju se i zalihe sto su se trebale otpisati..i sve mi se cini da netko trlja ruke i da zali sto nije jos koji dan snijeg padao, sigurno bi se dobilo na vremenu i da se cijene podignu.
sedam dana se najavljuje ova ciklona ili sto vec, meteorolozi su svoj dio posla napravili, sve ostalo je zakazalo.
jutros prolazim ispred splitske zupanije, dva auta hitne pomoci stoje, par terenskih vozila, par jos nekih sluzbenih vozila, narancastih, crvenih, policijskih..sta rade tamo? osiguravaju vijece mudraca koji ce odluciti reagirati kad sve okopni?
glavno da su oni proglasili vanredno stanje i..ne znam, ne znam radi cega i cemu vanredno stanje sluzi, sto znaci,,vanredno stanje?
to je valjda da bi se se prijavile stete i povukla lova iz drzavnog budzeta ili zato da nitko nikoga ne moze tuzit, jer kao..pa proglaseno je vanredno stanje, sta ste niste vanredno ponasali?
dakle, osim ono malo vatrogasaca i policije (ne znam sto oni mogu radit u ovakvim vanrednim situacijama, nesto ovih s ralicama koji ne znaju gdje bi prije i koje samo sto nije trebalo izvlacit iz snijega, gss-a od kojega se valjda ocekivalo da njih dvadesetak ociste i pospreme citavu dalmaciju, par udruga i samoinicijativa gradjana, splitski duh se polako ali sigurno pretvorio u bljuzgavicu.
premalo je pozitivnih primjera da bi se opravdalo nesto nekim temperamentom, fatalizmom..
nadalje, angazirana je i vojska. jedva jedvice i to kon la fjaka, vec su dva dana spremni, a nikako tu vojsku pustit s lanca da pojede taj snijeg, pustit tu mehanizaciju mocnu vojnu koja valjda treba u nekim situacijama probit brdo zajedno sa snijegom i usput isforsirat vodenu prepreku u obliku brackog kanala npr. i to sve jos dok ti meci ne fijucu oko glave.
za jednu neku vojnu ralicu sam cuo da je pustena u promet di su im gusjenicari, nema tri cetiri tenka koja ce malo zasrat tu i tamo cestu i asfalt (usput, idealna prilika da se ti komunalni radovi namjeste nekom kad sve prodje), gdje je ta mehanizacija, organizacija (kod rojsa valjda) koja bi trebala doslovno silom doci do vrgorackih i imotskih sela, do slavnog drzavnotvornog arzana koji je iznjedrio jednog slavnog gradjevinara, kotarca, do drzavotvorne berlin strase u tijarici?
..ali, angazirano je dvjestotinjak rocnika, s lopaticama, sve se to muvalo uglavnom po gradu, barem sam slike takve vidio..nesto ih je poslano s lopaticama dublje u dalmaciju, tako gdje su u frci angazirani vlasnici bagera da naprave koliko mogu.
sta je s tim kotarevima, mjesnim zajednicama, kako se zovu, sa civilnim zastitama, sta je s organizacijom i slavnim splitsko dalmatinskim duhom?
kompletni plocnici su danas, dej after nakon dej aftera, jos uvijek pod petnajstak centimetara zaledjenog snijega.
kako je split opustio, rijetko da sam na ulicima splitskim zapazio vise starijih ljudi, invalida, sa stakama, kako se bore preci ociscenu cestu preko brda leda kojeg nitko ne cisti..gdje oni idu sami? zasto? gdje je ta famozna splitska solidarnost..zajebantska mozda, ali solidarnost, gdje je to drustvo, gdje je nestalo?
dok su po centru grada cistili zaledjene ulicice, kako je tko i s cim je mogao, junci i telci od sesnajstak godina i vise su im se smijali.
gdje su te hrvatske gradjanske stranke, hadezevi, esdepeovi i haespeovi, seljaci i liberali, gdje im je ta njihova aktivna starnacka mladez? sta ih nisu organizirali i dali primjer kad su vidjeli da sustav ne funkcionira..citav sustav, a ne samo kerumove, svagusine i od ostalih trgomana prodavaonice..
sta je radio slavni vojni logoisticar, takticar i strateg sundov, kad je vidio da mu je sef za kurac i da samo gleda koliki mu je polog iz ducana? sta je on to organizirao? nejveci problem su mu bile ralice moje bi ocistile jednu ulicu i onda na raskrscima i ta ralica zatrpala onu cestu koja se kriza s ociscenom.
zamjenica keruma, viskovic, u najboljoj politickoj pr maniri uopceno objasnjava, tj opravdava se, sto su oni sve to napravili, organizirali, iskoordinirali..sve ono sto je potrebno kad se proglasi jedno, ono..vanredno stanje.
njeno opravdanje je da se ovo dogadja jednom u pedeset godina i da se nije moglo ocekivati. pa sto se onda moze ocekivati kad je frka?
za petnajst dana moze se isto dogoditi, pa ce to biti jednom u dvjesto godina? sto da je bilo koji stuppanj nize, pa popucaju elektricni vodovi, kao sto su vec poceli pucat i kao sto se u vrsnim opterecenjima bilo kojeg sustava dogadja da podsustavi pocnu kolabirati jedan za drugim, pa nema struje, pa nema vode, pa nema komunikacija, pa se zdravstvo svede na trijazu, a histerijica je jedino sto se aktiviralo tako da snijeg nije ni poceo dobro padat, vec je kruha nestalo, preko radija su se davale upute kako se pece kruh.
ok, osim histerijice i ono..naj smo ludji, ali samo donekle, drugi dan je vec frkica, treci dan i vise nismo tako naj smo ludji smo..
eto, sto da na ovo ( nevolje, ne samo po marfiju, dolaze u kohortama) dodje jos neka nepogoda, potres, novi val ili da je snijeg jos samo jedan dan nastavio padati?
dakle, u dalmaciji nista novo. prava katastrofa vec se dogodila i dogadja, a ovaj snijeg je posluzio samo ne da pokrije brijeg, neko da ovo drustvo ostavi trag, zapis, karakter..jad.
citave one fora slike prvog dana su odlicna ilustracija citave ove i ovdje situacije, sa snijegom i bez..groteska, petparacki vodvilj, lazna neozbiljnost koja nastoji prikazati iskrivljene karaktere pokusavajuci podvaliti da se radi o iskrivljenim ogledalima.
kao sto su te slike dobra ilustracija ove nesto lokalnije situacije, tako je ta lokalnija situacija dobra ilustracija mejnstrim etabliranog duha hrvatske, gdje je nakon prvog laznog smijeha najvaznije prezivjeti, sam za sebe i naposlijetku je sasvim dobrodoslo ako se iz toga moze izvuci jos koja ekstra dobit, korist, bilo kakav nered je dobrodosao za korist..jebiga, takav je zivot, vanredna je situacija, dok nekom ne omrkne..