Standard, plaće, klase...

Sve od javnog i tajnog interesa
JPK

Post 02 Feb 2012, 14:35

baja » wrote: ne :ne zna:
ovi s 5 su na granici siromaštva, a sve ispod je očaj
Je, Mađari s još manjim plaćama su onda svi gladni, evo samo što im humanitarnu pomoć ne šalju.

Biti i mniti svemiropolisno
Pješčana

Post 02 Feb 2012, 15:03

koliko košta hrana u Mađarskoj?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
JPK

Post 02 Feb 2012, 15:11

Pješčana » wrote:koliko košta hrana u Mađarskoj?
Koga briga?
Daj probaj pogledati situaciju iz perspektive koja nije samo tvoja vlastita. Ako ne proizvodiš dovoljno novih vrijednosti da to opravdaju, to su jednostavno prevelike plaće. Pa čak i ako je hrana toliko skupa da ćeš za tri mjeseca crknuti od gladi. Jer, pazi sad, ljudi tako u svijetu masovno i crkavaju od gladi.
Jel tako teško razlučiti listu lijepih želja od stvarnosti?

BTW, cijena hrana je bila slična našoj kad sam zadnji put bio u Budimpešti.
baja

Post 02 Feb 2012, 15:30

JPK » wrote: Je, Mađari s još manjim plaćama su onda svi gladni, evo samo što im humanitarnu pomoć ne šalju.
hrana je tamo cca. 20% jeftinija
Pješčana

Post 02 Feb 2012, 15:37

JPK » wrote: Koga briga?
Daj probaj pogledati situaciju iz perspektive koja nije samo tvoja vlastita. Ako ne proizvodiš dovoljno novih vrijednosti da to opravdaju, to su jednostavno prevelike plaće. Pa čak i ako je hrana toliko skupa da ćeš za tri mjeseca crknuti od gladi. Jer, pazi sad, ljudi tako u svijetu masovno i crkavaju od gladi.
Jel tako teško razlučiti listu lijepih želja od stvarnosti?

BTW, cijena hrana je bila slična našoj kad sam zadnji put bio u Budimpešti.
briga je onog tko pokušava ozbiljno sagledati ovaj problem. u zemlji gdje država uzima najveći dio plaće, i hrana košta koliko košta, 5000 kn puno ne znači.
dapače, ja se sjećam kako si ti ovdje jednom pisao da u razvijenim zemljama na hranu ode koliko ono? 10 % prihoda?

u siromašnim zemljama, poput naše, taj je iznos oko 30%
daj se odluči
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Morticia

Post 02 Feb 2012, 15:39

I šta sad, ako Mađari žive loše to znači da Hrvati ne žive?
Koji je uopće smisao ove usporedbe i tko je uopće pričao o tome kako žive Mađari? :misli:

Razgovarali smo o tome kolika plaća je u HRVATSKOJ danas dovoljna da budeš srednji stalež. :ne zna:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
klonka

Post 02 Feb 2012, 15:57

Pješčana » wrote:koliko košta hrana u Mađarskoj?
Pun k manje nego u Hrvatskoj.
Pješčana » wrote: briga je onog tko pokušava ozbiljno sagledati ovaj problem. u zemlji gdje država uzima najveći dio plaće, i hrana košta koliko košta, 5000 kn puno ne znači.
dapače, ja se sjećam kako si ti ovdje jednom pisao da u razvijenim zemljama na hranu ode koliko ono? 10 % prihoda?

u siromašnim zemljama, poput naše, taj je iznos oko 30%
daj se odluči
:top:

Kod nas su hrana i režije enormno skupi.

JPK, kako se u priču proizvođenja uključuje sustavno upropaštavanje bilo kakvih proizvodnih pogona u ovoj zemlji? Ide ruku pod ruku sa spinom o njihovoj neprofitabilnosti i neradničkim navikama našeg naroda, je li? :rolleyes:
gonj špadi
karambol

Post 02 Feb 2012, 15:59

Morticia » wrote: :misli:

Razgovarali smo o tome kolika plaća je u HRVATSKOJ danas dovoljna da budeš srednji stalež. :ne zna:
I nismo još ništa zaključili...Ima tu puno pizdarija koje treba uračunavati i onih koje ne treba. Jel treba ubrojiti i ratu kredita ili ne? Opravdano vozikanje autom (trošak za gorivo) ili se može i biciklom?
Sjećam se da sam kao klinac pri pranju zubi ulio vodu u čašu i s tom vodom isprao na koncu. Danas potrošim vode za dnevne potrebe omanjeg afričkog sela...uglavnom. Nekad se sjetim i zatvoriti, jel...ali mi se čini da se tako i s lovom i trošenjem ponašam i to ne samo ja. Zato mislim da davanje vlastite procjene o tome koliko nam love treba, da bismo se uvažili kao srednji sloj, nije baš objektivno... :ne zna:
Morticia

Post 02 Feb 2012, 16:02

Nije baš objektivno, ali je poprilično jasno i objektivno što znači srednji stalež.
To nisu oni koji zbog neimaštine (a ne iz uvjerenja) moraju svuda biciklom. Shvaćaš o čemu govorim?

Ajte bok. :w
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
blue
Asgard

Post 02 Feb 2012, 16:02

Morticia » wrote:I šta sad, ako Mađari žive loše to znači da Hrvati ne žive?
Koji je uopće smisao ove usporedbe i tko je uopće pričao o tome kako žive Mađari? :misli:

Ovisi :lux:

Ako nema opterećujućih okolnosti: podstanarstvo, stambeni ili auto kredit, potpuno ili djelomično uzdržavanje partnera, potpuno ili djelomično uzdržavanje djeteta ili djece onda je :top:

Ako postoji ijedna ili više od gore navedenih obaveza, onda je prosječna plaća kikiriki :ne zna:
Morticia

Post 02 Feb 2012, 16:04

E pa to je to.
Prosječna plaća u odnosu na prosječne troškove je kurac.
vrrrlet

Post 02 Feb 2012, 16:06

Morticia » wrote:E pa to je to.
Prosječna plaća u odnosu na prosječne troškove je kurac.
Eto, sad im ni kurac više nije dobar. :rolleyes: I niste nego za kolače.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
klonka

Post 02 Feb 2012, 16:09

Pa sad, zadovoljit se prosječnom plaćom, prosječnim kurcem... sve uvijek ovisi o kojoj zemlji govorimo. :D
gonj špadi
blue
Asgard

Post 02 Feb 2012, 16:16

vrrrlet wrote:
Eto, sad im ni kurac više nije dobar. :rolleyes: I niste nego za kolače.
Mi kao da se znamo :klopa:
klonka wrote:Pa sad, zadovoljit se prosječnom plaćom, prosječnim kurcem... sve uvijek ovisi o kojoj zemlji govorimo. :D
Ako je forumski 25, prosječni je 15-18, meni dosta, nisam Mala Kapela :ne zna: što se plaće tiče ... :materijalistica: :unda:
ombia

Post 02 Feb 2012, 16:45

klonka » wrote:Pa sad, zadovoljit se prosječnom plaćom, prosječnim kurcem... sve uvijek ovisi o kojoj zemlji govorimo. :D
A mozemo i o dvije, Svicarska i recimo Kongo. :zubo: Molim ne zamijeniti iz koje drzave ide placa.
karambol

Post 02 Feb 2012, 16:54

ombia » wrote:
A mozemo i o dvije, Svicarska i recimo Kongo. :zubo: Molim ne zamijeniti iz koje drzave ide placa.
U Kongu su, često i ne tako davno, koristili mačete za rezuckanje udova...Image
klonka

Post 02 Feb 2012, 17:08

Kad već govorimo o Kongu, onda radije spomenimo Belgiju.
gonj špadi
karambol

Post 02 Feb 2012, 17:13

klonka » wrote:Kad već govorimo o Kongu, onda radije spomenimo Belgiju.
E da...ti su tamo napravili totalno sranje koje i dan danas smrdi na daleko i široko, a njih laganica boli kita...Image
ombia

Post 02 Feb 2012, 17:21

karambol » wrote:
U Kongu su, često i ne tako davno, koristili mačete za rezuckanje udova...Image
Nema problema, necemo tamo zivjeti. :zubo:
karambol

Post 02 Feb 2012, 17:26

ombia » wrote:
Nema problema, necemo tamo zivjeti. :zubo:
Ti ćeš i pronaći što ti se sviđa, ali ono što sam ja vidio u Belgiji (Kongo došljakinje), a mene bi moglo zanimati...hm, nisam siguran. Rađe Surinam ili Venezuela.... :zubo:
Aurora

Post 02 Feb 2012, 20:34

Ajmo staviti crno na bijelo koliko košta život u Hrvatškoj, pa onda govoriti o srednjem sloju.

Nekome život košta 3000kn, nekome 7000kn, nekome 100kn, te da ne bude zabune, da se zna o čemu se priča.

Jer ja ne znam. :mama:
Ovom usranom konzumerističkom društvu fali ljubav, čast, srčanost, suosjećajnost i poštenje, a ne nikakav patriotizam, bogobojaznost, marljivost, spremnost na odricanje i prihvaćanje besmislenih kazni...
JPK

Post 02 Feb 2012, 20:36

Morticia » wrote:I šta sad, ako Mađari žive loše to znači da Hrvati ne žive?

Smisao ove usporedbe je da su Hrvatska i Mađarska slične zemlje, skoro istog BDP-a per capita, sličnog profila radne snage, obje tranzicijske. Dakle, Hrvatska i Mađarska su jednako produktivne, ali u Hrvatskoj su plaće znatno veće.
To znači da su hrvatski radnici preplaćeni i da nas to čini nekonkurentnom zemljom za ulaganje, te da ovakav umjetni standard možemo održavati samo daljnjim zaduživanjem.
To je smisao ove usporedbe i poanta je da je svo to cmoljenje kako se sa 5000 kn ne može preživjeti smiješno, jer je i tih 5000 kn život iznad mogućnosti.
JPK

Post 02 Feb 2012, 20:57

klonka » wrote:Kad već govorimo o Kongu, onda radije spomenimo Belgiju.
Belgija ima odlične čokolade i piva i općenito je krasna zemlja, osim frankofonog dijela.
Morticia

Post 02 Feb 2012, 21:09

Pitam ponovno- tko cmolji?

Vidis da su svi zadovoljni s 5k, kazu da su srednji sloj. :ne zna:
JPK

Post 02 Feb 2012, 21:10

Što se tiče cijena hrane u Mađarskoj, ovo je dobro opisuje: http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Mac_Index

Mađaru u Budimpešti treba jedan sat da zaradi za Big Mac i to ga stavlja na svjetsko dno priuštivosti hrane, uz Mumbai i Bratislavu. Dok nekome u Zuerichu treba 15 minuta, a u Tokyu 10.
Dakle, kad bi nekome u Zagrebu trebalo toliko da zaradi za Big Mac, to bi značilo da mu je neto dnevnica 15*8=120 kn, a mjesečna plaća 2400 kn! Toliko o tome da je hrana u Mađarskoj jeftina, očito je, skalirano na primanja, skuplja nego u Hrvatskoj.

Sad će se sigurno naći netko tko će tvrditi da je Big Mac u Mađarskoj elitno jelo za tajkune i viši sloj, te da je zato pun kurac skuplji od sve ostale hrane. No, iako odstupanja postoje, nije baš tako i Big Mac je prilično reprezentativan za priuštivost hrane.
  • Information