Je, Mađari s još manjim plaćama su onda svi gladni, evo samo što im humanitarnu pomoć ne šalju.
Standard, plaće, klase...
Koga briga?Pješčana » wrote:koliko košta hrana u Mađarskoj?
Daj probaj pogledati situaciju iz perspektive koja nije samo tvoja vlastita. Ako ne proizvodiš dovoljno novih vrijednosti da to opravdaju, to su jednostavno prevelike plaće. Pa čak i ako je hrana toliko skupa da ćeš za tri mjeseca crknuti od gladi. Jer, pazi sad, ljudi tako u svijetu masovno i crkavaju od gladi.
Jel tako teško razlučiti listu lijepih želja od stvarnosti?
BTW, cijena hrana je bila slična našoj kad sam zadnji put bio u Budimpešti.
Biti i mniti svemiropolisno
briga je onog tko pokušava ozbiljno sagledati ovaj problem. u zemlji gdje država uzima najveći dio plaće, i hrana košta koliko košta, 5000 kn puno ne znači.JPK » wrote: Koga briga?
Daj probaj pogledati situaciju iz perspektive koja nije samo tvoja vlastita. Ako ne proizvodiš dovoljno novih vrijednosti da to opravdaju, to su jednostavno prevelike plaće. Pa čak i ako je hrana toliko skupa da ćeš za tri mjeseca crknuti od gladi. Jer, pazi sad, ljudi tako u svijetu masovno i crkavaju od gladi.
Jel tako teško razlučiti listu lijepih želja od stvarnosti?
BTW, cijena hrana je bila slična našoj kad sam zadnji put bio u Budimpešti.
dapače, ja se sjećam kako si ti ovdje jednom pisao da u razvijenim zemljama na hranu ode koliko ono? 10 % prihoda?
u siromašnim zemljama, poput naše, taj je iznos oko 30%
daj se odluči
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
I šta sad, ako Mađari žive loše to znači da Hrvati ne žive?
Koji je uopće smisao ove usporedbe i tko je uopće pričao o tome kako žive Mađari?
Razgovarali smo o tome kolika plaća je u HRVATSKOJ danas dovoljna da budeš srednji stalež.
Koji je uopće smisao ove usporedbe i tko je uopće pričao o tome kako žive Mađari?
Razgovarali smo o tome kolika plaća je u HRVATSKOJ danas dovoljna da budeš srednji stalež.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Pun k manje nego u Hrvatskoj.Pješčana » wrote:koliko košta hrana u Mađarskoj?
Pješčana » wrote: briga je onog tko pokušava ozbiljno sagledati ovaj problem. u zemlji gdje država uzima najveći dio plaće, i hrana košta koliko košta, 5000 kn puno ne znači.
dapače, ja se sjećam kako si ti ovdje jednom pisao da u razvijenim zemljama na hranu ode koliko ono? 10 % prihoda?
u siromašnim zemljama, poput naše, taj je iznos oko 30%
daj se odluči
Kod nas su hrana i režije enormno skupi.
JPK, kako se u priču proizvođenja uključuje sustavno upropaštavanje bilo kakvih proizvodnih pogona u ovoj zemlji? Ide ruku pod ruku sa spinom o njihovoj neprofitabilnosti i neradničkim navikama našeg naroda, je li?
gonj špadi
I nismo još ništa zaključili...Ima tu puno pizdarija koje treba uračunavati i onih koje ne treba. Jel treba ubrojiti i ratu kredita ili ne? Opravdano vozikanje autom (trošak za gorivo) ili se može i biciklom?Morticia » wrote:
Sjećam se da sam kao klinac pri pranju zubi ulio vodu u čašu i s tom vodom isprao na koncu. Danas potrošim vode za dnevne potrebe omanjeg afričkog sela...uglavnom. Nekad se sjetim i zatvoriti, jel...ali mi se čini da se tako i s lovom i trošenjem ponašam i to ne samo ja. Zato mislim da davanje vlastite procjene o tome koliko nam love treba, da bismo se uvažili kao srednji sloj, nije baš objektivno...
Nije baš objektivno, ali je poprilično jasno i objektivno što znači srednji stalež.
To nisu oni koji zbog neimaštine (a ne iz uvjerenja) moraju svuda biciklom. Shvaćaš o čemu govorim?
Ajte bok.
To nisu oni koji zbog neimaštine (a ne iz uvjerenja) moraju svuda biciklom. Shvaćaš o čemu govorim?
Ajte bok.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
OvisiMorticia » wrote:I šta sad, ako Mađari žive loše to znači da Hrvati ne žive?
Ako nema opterećujućih okolnosti: podstanarstvo, stambeni ili auto kredit, potpuno ili djelomično uzdržavanje partnera, potpuno ili djelomično uzdržavanje djeteta ili djece onda je
Ako postoji ijedna ili više od gore navedenih obaveza, onda je prosječna plaća kikiriki
Eto, sad im ni kurac više nije dobar.Morticia » wrote:E pa to je to.
Prosječna plaća u odnosu na prosječne troškove je kurac.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Mi kao da se znamovrrrlet wrote:
Eto, sad im ni kurac više nije dobar.I niste nego za kolače.
Ako je forumski 25, prosječni je 15-18, meni dosta, nisam Mala Kapelaklonka wrote:Pa sad, zadovoljit se prosječnom plaćom, prosječnim kurcem... sve uvijek ovisi o kojoj zemlji govorimo.![]()
Nema problema, necemo tamo zivjeti.
Ajmo staviti crno na bijelo koliko košta život u Hrvatškoj, pa onda govoriti o srednjem sloju.
Nekome život košta 3000kn, nekome 7000kn, nekome 100kn, te da ne bude zabune, da se zna o čemu se priča.
Jer ja ne znam.
Nekome život košta 3000kn, nekome 7000kn, nekome 100kn, te da ne bude zabune, da se zna o čemu se priča.
Jer ja ne znam.
Ovom usranom konzumerističkom društvu fali ljubav, čast, srčanost, suosjećajnost i poštenje, a ne nikakav patriotizam, bogobojaznost, marljivost, spremnost na odricanje i prihvaćanje besmislenih kazni...
Smisao ove usporedbe je da su Hrvatska i Mađarska slične zemlje, skoro istog BDP-a per capita, sličnog profila radne snage, obje tranzicijske. Dakle, Hrvatska i Mađarska su jednako produktivne, ali u Hrvatskoj su plaće znatno veće.Morticia » wrote:I šta sad, ako Mađari žive loše to znači da Hrvati ne žive?
To znači da su hrvatski radnici preplaćeni i da nas to čini nekonkurentnom zemljom za ulaganje, te da ovakav umjetni standard možemo održavati samo daljnjim zaduživanjem.
To je smisao ove usporedbe i poanta je da je svo to cmoljenje kako se sa 5000 kn ne može preživjeti smiješno, jer je i tih 5000 kn život iznad mogućnosti.
Što se tiče cijena hrane u Mađarskoj, ovo je dobro opisuje: http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Mac_Index
Mađaru u Budimpešti treba jedan sat da zaradi za Big Mac i to ga stavlja na svjetsko dno priuštivosti hrane, uz Mumbai i Bratislavu. Dok nekome u Zuerichu treba 15 minuta, a u Tokyu 10.
Dakle, kad bi nekome u Zagrebu trebalo toliko da zaradi za Big Mac, to bi značilo da mu je neto dnevnica 15*8=120 kn, a mjesečna plaća 2400 kn! Toliko o tome da je hrana u Mađarskoj jeftina, očito je, skalirano na primanja, skuplja nego u Hrvatskoj.
Sad će se sigurno naći netko tko će tvrditi da je Big Mac u Mađarskoj elitno jelo za tajkune i viši sloj, te da je zato pun kurac skuplji od sve ostale hrane. No, iako odstupanja postoje, nije baš tako i Big Mac je prilično reprezentativan za priuštivost hrane.
Mađaru u Budimpešti treba jedan sat da zaradi za Big Mac i to ga stavlja na svjetsko dno priuštivosti hrane, uz Mumbai i Bratislavu. Dok nekome u Zuerichu treba 15 minuta, a u Tokyu 10.
Dakle, kad bi nekome u Zagrebu trebalo toliko da zaradi za Big Mac, to bi značilo da mu je neto dnevnica 15*8=120 kn, a mjesečna plaća 2400 kn! Toliko o tome da je hrana u Mađarskoj jeftina, očito je, skalirano na primanja, skuplja nego u Hrvatskoj.
Sad će se sigurno naći netko tko će tvrditi da je Big Mac u Mađarskoj elitno jelo za tajkune i viši sloj, te da je zato pun kurac skuplji od sve ostale hrane. No, iako odstupanja postoje, nije baš tako i Big Mac je prilično reprezentativan za priuštivost hrane.
-
- Information
-