Standard, plaće, klase...

Sve od javnog i tajnog interesa
Eks

Post 01 Feb 2012, 20:54

karambol » wrote: Ima, ali ne zeli jer joj ne treba. Moze, ali nece kupiti auto de luxe. Skromna je, vjerojatno, i ima drugaciji sustav u glavi. I nece cendrati kad nema.
Jap, to je suština. Ima. Ima pa ne želi. Ajde ti izbaci narod iz sivog socijalizma u šareni svijet i sugeriraj mu da se treba ponašati kapitalistički, mantraj mu da je to dobro za nj, da su konačno spali okovi, suoči ga s ratom i gladi i onda gledaj kako taj narod unatoč onome čim je bombardiran želi biti skroman. Jea rajt. Samo onaj tko zna što znači imati ne razumije onog tko kronično nema, a gura ga se u društvo onih koji imaju, dakle Zapad. A taj koji zna što znači imati neće ni pretjerati. To ti je kao da izgladnjelog čovjeka strpaš u čokolateriju. Naravno da će se prežderati za razliku od onog koji ima, taj će uzeti samo kockicu, a možda ni to.
Zato su mi užasna licemjerna sranja da ljudi trebaju biti sretni ako ne kupe boce. A gurnulo ih se u sistem koji im je trebao pružiti više od sistema gdje nisu morali kupiti boce. I da, neće ti to reći sirotinja. To će ti reći oni koji imaju. Ako to nije vrh licemjerja, onda ne znam što jest.

sabaa

Post 01 Feb 2012, 20:55

JPK » wrote: U Zagrebu su prosjek i medijan viši za 1000 kn.
Evo ti liste stanova u Zagrebu s cijenom od 100 do 200 eura:
http://www.njuskalo.hr/index.php?ctl=ad ... _heating=1
Oko mene je pretežno ekipa koja spada u ovaj prosjek koji sam napisala, nisam se referirala na službeni. Ulove li stan po ovoj cijeni, ne ostaje im baš puno više love. I dalje mi se ne čini da si srednji sloj, ako kad podmiriš osnovne životne potrebe nemaš za ništa drugo. :ne zna:
The planet is fine. The people are fucked.
A.P.
Cactus

Post 01 Feb 2012, 20:56

Statistika je kurac, reću vam iskreno.

Plaća od 5000kn je prosjek.
I šta sad?

Jel to plaća samcu?
Jel to plaća samcu koji živi s roditeljima?
Samcu koji živi u iznajmljenom stanu?
U nasljeđenoj nekretnini na svom imenu?
Ima li on auto?
Je li to plaća za osobu koja uzdržava još jednu osobu?
Je li to plaća za cijelu obitelj?

Kontekst je puno bitniji za određivanje "siromaštva", barem po meni.

Moji roditelji su u jednom trenutku imali dva studenta u Zagrebu, sa stanarinama, režijama, i životom, a imali su i svoju nekretninu doma s golemim režijama i troškovima života i benzina. I stvarno tad nitko od nas bogme nije živio kao srednji sloj, dok bi statistika primanja rekla upravo obrnuto.

Tako ovisi i tko i kako troši 5000kn.
Stan (jednosobni) u ZG možeš naći za 1500-2000kn s režijama i stanarinom, samo moraš tražiti.
JPK

Post 01 Feb 2012, 20:58

Morticia » wrote:Depika, al' upravo o tome se i radi.
Rek'o Linic da je srednji sloj onaj koji zaradjuje 8k kuna.
I digla baba bunu da sta da kako da je i ona srednji sloj, sa 5k! :mirko:

Pa ja pitam ljude, jel' stvarno tih 5 (cistih) dovoljno za bit srednji sloj, sa svim onim sto to ustvari znaci.
Linić je serator, a ta baba još veći. Što s tim. :ne zna:
Srednja klasa nije dobro definiran pojam i svatko može na tu temu trkeljati do mile volje.
Biti i mniti svemiropolisno
Morticia

Post 01 Feb 2012, 20:59

Pa to sam ja napisala maloprije.
5k je super za nekog tko je sam, zivi u naslijedjenom ili sa starcima i nema troskova.
Svima ostalima je goli PROSJECNI kurac.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Morticia

Post 01 Feb 2012, 21:00

JPK » wrote: Linić je serator, a ta baba još veći. Što s tim. :ne zna:
Srednja klasa nije dobro definiran pojam i svatko može na tu temu trkeljati do mile volje.
Sto mi ovdje voljno i cinimo. :five:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
ombia

Post 01 Feb 2012, 21:01

ex anais » wrote:
Jap, to je suština. Ima. Ima pa ne želi. Ajde ti izbaci narod iz sivog socijalizma u šareni svijet i sugeriraj mu da se treba ponašati kapitalistički, mantraj mu da je to dobro za nj, da su konačno spali okovi, suoči ga s ratom i gladi i onda gledaj kako taj narod unatoč onome čim je bombardiran želi biti skroman. Jea rajt. Samo onaj tko zna što znači imati ne razumije onog tko kronično nema, a gura ga se u društvo onih koji imaju, dakle Zapad. A taj koji zna što znači imati neće ni pretjerati. To ti je kao da izgladnjelog čovjeka strpaš u čokolateriju. Naravno da će se prežderati za razliku od onog koji ima, taj će uzeti samo kockicu, a možda ni to.
Zato su mi užasna licemjerna sranja da ljudi trebaju biti sretni ako ne kupe boce. A gurnulo ih se u sistem koji im je trebao pružiti više od sistema gdje nisu morali kupiti boce. I da, neće ti to reći sirotinja. To će ti reći oni koji imaju. Ako to nije vrh licemjerja, onda ne znam što jest.
Joj pa i ja sam izasla iz istog sistema. To mi daje legitimaciju da kukam? Biti ce mi od toga bolje? :ne zna:
Otisla sam iz drzave sa jednim koferom.
A nije bas da imam brdo para pa kao bas zato nisam nicega zeljna. Hocu ja svasta, ali nesto od tog svasta ne moze i to je to.
I nije se nikoga nikamo gurnulo, sistem su sami birali. I politicare. :facepalm:

I nije istina da se svi u Hrvatskoj ponasaju kao pusteni s lanca. Moji roditelji se nisu nikad tako ponasali, zivjeli s s onoliko koliko imaju a cesto je to bilo malo.
ali

Ma stvar je što nije 5000kn prosječna plaća većine građana RH, to je samo neka srednja vrijednost ukupnog zbroja svih isplaćenih plaća.
npr.

ja: 2500kn
ti: 2500kn
naš diša: 18000kn
----
prosječna plaća u našoj firmi: 7667kn

Da ali ne :S
schmokljan

Čitava ova svađa je tek posljedica blesavog poriva za kategoriziranjem. Neki se ne osjećaju dobro ako nisu taj dan malo kategorizirali. Jebiga.
A.P.
Cactus

JPK » wrote: U Zagrebu su prosjek i medijan viši za 1000 kn.
Evo ti liste stanova u Zagrebu s cijenom od 100 do 200 eura:
http://www.njuskalo.hr/index.php?ctl=ad ... _heating=1

Kaj briješ, pa nemreju ljudi živit u Petruševcu ili Sesvetama :raspa:
Eks

Post 01 Feb 2012, 21:02

Druga je stvar kad odeš iz države. Nemoguće je to uspoređivati. Netko bi bio sretniji da može rintati vani nego ovdje raditi u uredu. :ne zna:
Pješčana

Post 01 Feb 2012, 21:03

slažem se s Afrikom. kontekst je puno bitniji od samog prihoda.
5 000 kuna je sasvim ok ako živiš u svom/naslijeđenom, ne daješ za stanarinu i kredit.
onda je ok.
to jest, ako ti ostaje ta para.
naravno, ima ljudi koji su štedljivi i znat će prevrnuti svaku kunu tako da se ima za sve bitno, i malo povrh toga.
ima ljudi kojima ni 8K kuna neće pomoć da pokriju sve bitno, jer ne znaju s parama
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Morticia

Post 01 Feb 2012, 21:06

Sto i dalje ne mijenja cinjenicu da bi ovaj koji ima 8, da zna s parama, mogao u kino, a ovaj s 5 bez obzira jel' zna il' ne zna nema za kino.

E, a ako nemas za kino- is! iz srednjeg sloja! :o :zubo:
ombia

Post 01 Feb 2012, 21:07

ex anais » wrote:Druga je stvar kad odeš iz države. Nemoguće je to uspoređivati. Netko bi bio sretniji da može rintati vani nego ovdje raditi u uredu. :ne zna:
Pa vani svi i rintaju. :zubo: Al bas da smo presretni ono automatski, ajde.
I sta je drugo kad odes iz drzave? Tek onda vidis ajme slatkisa, ajme ruznog vremena, ajme nostalgije za domom, ajme sta tu svega ima :eek: a oci se cakle.

I voljela bih znati gdje u zagrebu ima stan za 100 eura mjesecno?
Eks

Post 01 Feb 2012, 21:08

Što ste zapeli za to kino, tko više ide u kino. :rofl: Doduše, Cinestari i te gluposti su ga malo oživjeli, a kino je mrtvo ko punk. :D
blaze

Post 01 Feb 2012, 21:08

karambol » wrote:
Ombia je ispricala pricu o svojoj sefici i biciklu. Ima, ali ne zeli jer joj ne treba. Moze, ali nece kupiti auto de luxe. Skromna je, vjerojatno, i ima drugaciji sustav u glavi. I nece cendrati kad nema.
to nije skromnost, nego osjećaj sigurnosti. imam i ja frendove koji hodaju u flanel košuljama, nikad ne bi rekao da su kupili stan na manhattnu. i onda im je fora pričat kak su stolice nabavili na vojnom otpadu. to je đir istinske financijske aristokracije, biti skroman. jer stvarnih briga nemaš
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
ombia

Post 01 Feb 2012, 21:14

ex anais » wrote:Što ste zapeli za to kino, tko više ide u kino. :rofl: Doduše, Cinestari i te gluposti su ga malo oživjeli, a kino je mrtvo ko punk. :D
Obozavam kino. :cerek: Kino mi je omiljeni dejt. :zubo:

Blaze koji osjecaj sigurnosti? To je osjecaj ujutro po mraku voziti na minus deset. A siba te sjeverac. Jebeni osjecaj.
Kakva financijska aristokracija. To je jednostavno u nekim drzavam normalan modus operandi i nije rezerviran za elitu.
Pola prehladne Svedske u gradovima ide zimi biciklom na posao. Nemaju briju meni pripada auto broj dva jer je muz vec s autom broj jedan otisao jutros na posao.
Kad sam pred familijom u hrvatskoj rekla da idem biciklom na posao, sazalno su me gledali :rofl: pa ti vidi.
A namjestaj sa buvljaka ili otpada pa preurediti s malo boje nije nikoga sram i opet je normalna pojava, docim bi u hrvatskoj mozda znacilo sramotu da si tako "nisko" pao?
JPK

Post 01 Feb 2012, 21:17

Evo liste medijana bruto plaća u privatnom sektoru: http://pollitika.com/place-prevelike-premale

Hrvatska 11 200 € (u privatnom sektoru 10 700 €, izvor)
SAD 17 600 € (2005., izvor; ne uključuje zdravstveno osiguranje koje plaćaju neki poslodavci)
Japan 19 650 € (2008., privatni sektor, izvor)
Njemačka 41 000 € (2008., privatni sektor, izvor)
Mađarska 7 900 € (2008., privatni sektor, izvor)
Poljska 10 200 € (2008., privatni sektor, izvor)
Litva 5 560 € (2008., privatni sektor, izvor)
Bugarska 2 500 € (2008., privatni sektor, izvor)
Portugal 11 200 € (2008., privatni sektor, izvor)
Slovenija 12 200 € (2008., privatni sektor, izvor)
Kina 2 200 € (2008., privatni sektor, izvor)
Meksiko 4 300 € (2008., privatni sektor, izvor)
Indija 1 200 € (2008., privatni sektor, izvor)

Ono što prvo upada u oči jest da su Hrvati daleko preplaćeni za ono što nude, a nude radnu snagu sličnu mađarskoj, bugarskoj i ostaloj tranzicijskoj. Ali bitno je da se kuka da 5000 kn nije dosta za život. Kao što u Švicarskoj kukaju da 5000 CHF (bruto) nije dosta za život i da samo što ne kopaju po kantama.
Morticia

Post 01 Feb 2012, 21:22

Dakle, u Hrvatskoj cak i manje od 5000 kuna. :rofl:

Prokleti bogatasi ti sa 5k! :mad:

:zubo:
Almost Rosey

Post 02 Feb 2012, 00:09

Dominantna vrijednost.
Pješčana

Post 02 Feb 2012, 09:01

ček, jpk , stavio si bruto plaću.

jel znaš koliko država uzima od bruto plaće?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Morticia

Post 02 Feb 2012, 09:04

Pješčana » wrote:ček, jpk , stavio si bruto plaću.

Pa to sam i ja napisala, ispada da je neto 4300 kn. :zubo:
karambol

Post 02 Feb 2012, 09:43

blaze wrote: to nije skromnost, nego osjećaj sigurnosti. imam i ja frendove koji hodaju u flanel košuljama, nikad ne bi rekao da su kupili stan na manhattnu. i onda im je fora pričat kak su stolice nabavili na vojnom otpadu. to je đir istinske financijske aristokracije, biti skroman. jer stvarnih briga nemaš

Slažem se da je to osjećaj sigurnosti koji se stvara povjerenjem u sustav, a koji čine i održavaju oni koje smo izabrali da upravljaju njime.
schmokljan wrote:Čitava ova svađa je tek posljedica blesavog poriva za kategoriziranjem. Neki se ne osjećaju dobro ako nisu taj dan malo kategorizirali. Jebiga.

Mislim da nije nikome stalo trpati ljude u kaveze i lijepiti im naljepnice "srednja klasa", "niža srednja klasa", "viša srednja klasa", "jebena sirotinja", "prokleti bogatuni" itd...
Samo se traži uporište u matematici...
baja

Post 02 Feb 2012, 09:54

Morticia » wrote: Pa ja pitam ljude, jel' stvarno tih 5 (cistih) dovoljno za bit srednji sloj, sa svim onim sto to ustvari znaci.
ne :ne zna:
ovi s 5 su na granici siromaštva, a sve ispod je očaj
JPK

Post 02 Feb 2012, 14:33

Pješčana » wrote:ček, jpk , stavio si bruto plaću.

Znam.
Pogledaj koliko je ta ista plaća u Sloveniji ili u Americi, to je poanta. U Americi država uzima dosta manje, ali u svim europskim zemljama, osim Švicarske, uzima pun kurac kao i u Hrvatskoj.
  • Information