File sharing

Mreža svih mreža
blue
Asgard

Post 24 Jan 2012, 16:46

Skidam i glazbu i filmove :lux: u zadnje vrijeme manje, jer ne stignem; nemam grižnju savjesti jer i tako ne bi kupila CD ili DVD za 150kn, pa nije da bi se od mene okoristili :ne zna: Osim toga oduvijek je bilo piratluka, sjećam se da sam s praznom kazetom znala vrebati prve taktove neke pjesme na radiju i brzo stiskati record, ne fale mi ti dani kad su pjesme zasrali jinglovima ili prekidanjem na pola :D Za koncerte ću uvijek dat novce, ako mi je netko jako dobar, koliko god da košta, jedino majice, bedževe i slično ne kupujem.
U kino odem tu i tamo, nisam primjetila da od kad skidam filmove idem manje.

Jako vjerujem da ću, po potrebi, skidati i dalje :cerek:

nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 24 Jan 2012, 17:03

Ništa ja ne skidam. Ja i cestu samo na zeleno prelazim.
Lastan

Post 24 Jan 2012, 17:14

sabaa » wrote: Kaj je najbolje veliki uploaderi su prilicno fino zaradivali, nije se sve svodilo na besplatan accaunt, nego su im megaupload i slicni mjesecno isplacivali poprilicne svote.
MegaUploadov model nije baš toliko čest; ljudi uglavnom ne zarađuju time.
Recimo, putem newsgrupa još uvijek možeš naći ohoho sadržaja za koji ama baš nitko ne dobiva lovu. Kod torrenta doduše postoje trackeri gdje ili plaćaš članarinu ili već nekako to financiraš, ali tu je stvar prvenstveno u tome što održavanje trackera košta, a moraš nekako ograničiti pristup u klub gdje se dijele stvari koje se ne smiju dijeliti javno. Ti ljudi ne zarađuju milijune.
A pokret otpora ce se naravno izroditi, nakon sto ti je dostupan cijeli svijet kao na dlanu, tesko da ces dozvoliti da ti netko zalupi vrata pred nosom, barem ne bez borbe.:D
Što god da naprave, nastat će tehnološka rješenja da to zaobiđu.
Igara troše milijune i milijune na razvoj sustava protiv kopiranja, tj. DRM-a. Nakon što igra izađe, svaki je takav sustav probijen u roku od nekoliko dana.

Koliko se god mozgova nađe da nešto ograniče, naći će se još više mozgova da to ograničenje zaobiđu.
A pritom se temeljni problem uopće ne rješava jer obje strane resurse troše na dugoročno besmislenu borbu.
Jade

Post 24 Jan 2012, 17:15

Skidam sve što trebam osjećajući jako grizodušje pritom, svaki put. Doslovno sam sasrana nakon svakog skidanja. :o

Uredno kupujem ulaznice za kino jer više volim gledat u kinu nego doma (pod uvjetom da u kino dođu filmovi koje volim, a ne dolaze često).
Lastan

Post 24 Jan 2012, 17:25

*jezebel* » wrote:ne mogu se sjetiti kad sam zadnji put kupila cd. kad bi nesto sto me jako privlaci kostalo 20-30, a ne 150 kn, vjerojatno bih kupila cesce. nekako mi se najsmislenijim cini ovo doniranje koje je klonka spomenula, iako ne znam koliko se na tome moze zaraditi.
Ne možeš na tome zaraditi kao velika kompanija. Ali možeš kao autor.
Dakle, recimo da imaš stranicu Nacionalne sveučilišne knjižnice na kojoj možeš pronaći digitaliziranu svaku knjigu u njenom arhivu, u nekom ebook formatu. Umjesto posuđivanja fizičke kopije, dakle, možeš jednostavno preuzeti elektroničku. Ako je autor živ, na kraju knjige nalazi se obavijest da autori žive od svog rada te da bi bilo lijepo da autoru uplatiš određenu svotu. Omogućiš plaćanje izravno iz čitača.
Osim toga, složiš sustav tako da svi koji odatle skidaju knjige postaju dio torrentoidne mreže; dok imaš knjigu, automatski je i hostaš tako da olakšaš skidanje – što je manje bitan dio. Bitniji je dio da tako svi postaju dijelom sustava za backup čitave pisane kulture.

Inače, postoje trgovine gdje nema nikoga na blagajni. Kupci svoje namirnice sami provlače kroz skener i sami plaćaju.
Zapanjujuće je malo onih koji kradu u takvim trgovinama. Istina, mislim da još ne postoje nigdje izvan Japana (znam da postoje self-checkout lanes u nekim zapadnim trgovinama, ali u ovima nema ama baš nikoga tko bi uhvatio lopova), ali ipak. Ljudima se može itekako objasniti da je njihova razmjerno mala suradnja potrebna da bi sustav funkcionirao; na tome počiva demokracija.
klonka

Post 24 Jan 2012, 17:35

Hmhm, oftopik sam, ali negdje sam lani preklani vidjela te blagajne. U Europi. Sad me ubij ako se mogu sjetiti gdje, može biti London, ali može biti i Ljubljana. Ok, Ljubljana nije. :rofl:
gonj špadi
JPK

Post 24 Jan 2012, 17:47

Pa te blagajne već odavno postoje u onom Mercatoru na Vukovarskoj.
Imaju ih i u mojoj lokalnoj Ikei.
Ali ne idem na njih, zašto da obavljam njihov posao ako ni popust ne nude za tu opciju. Koja je razlika između toga i da ti daju kantu i krpu da im opereš dućan? :D
Nije ni red manji.
Biti i mniti svemiropolisno
Lastan

Post 24 Jan 2012, 18:50

klonka » wrote:Hmhm, oftopik sam, ali negdje sam lani preklani vidjela te blagajne. U Europi. Sad me ubij ako se mogu sjetiti gdje, može biti London, ali može biti i Ljubljana. Ok, Ljubljana nije. :rofl:
Da, ima takvih blagajni. Ne i kompletnih dućana. To sam htio reći.
slafko

Post 24 Jan 2012, 20:46

klonka » wrote:Downloadate li glazbu (i filmove) i imate li ikakvu grižnju savjesti zbog toga?
Nema potrebe za grižnjom savjesti budući da sam već platio to što skidam. ZAMP se pobrinuo da se plaća namet na diskove, dvd-ove i ostale medije za pohranu. Bez obzira skidao ti ili ne.
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 734 times
Been thanked: 1343 times
Post 24 Jan 2012, 20:48

Da, i Lastan je to spominjao. No meni je taj argument malo nategnut. Pa osjećam grižnju savjesti dok skidam filmove. :D
Potpisi su za budale.
Jade

Post 24 Jan 2012, 20:54

Nikakvu grižnju ne osjećam skidajući filmove jer ti koji mene zanimaju su odavno na free. :zubo:
slafko

Post 24 Jan 2012, 21:05

Hekatonhir » wrote:Da, i Lastan je to spominjao. No meni je taj argument malo nategnut. Pa osjećam grižnju savjesti dok skidam filmove. :D
To nije argument, tako stoje stvari. Kod nas u Hr je složeno da smiješ skidati, ali ne bi smio dijeliti. Pazi, ne govorim ja ovo sebi i tebi kako bismo se osjećali bolje, govorim da znaš na čemu si. :D
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
JPK

Post 24 Jan 2012, 21:06

slafko » wrote:
Nema potrebe za grižnjom savjesti budući da sam već platio to što skidam. ZAMP se pobrinuo da se plaća namet na diskove, dvd-ove i ostale medije za pohranu. Bez obzira skidao ti ili ne.
Taj namet se (prema zakonu) plaća zbog kopija koje smiješ napraviti od originala koje imaš u posjedu, a ne zbog skidanja. Skidanje je i dalje ilegalno. A novac od toga ide isključivo zampirima i domaćem estradnom šljamu, jer ugovore o tome s inozemnim zampirima nemamo, zato i servisi poput itunesa i ostalih online pružatelja glazbe i filmova nisu legalni u Hrvatskoj.
slafko

Post 24 Jan 2012, 21:18

Skroz krivo. Sori.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 734 times
Been thanked: 1343 times
Post 24 Jan 2012, 21:45

JPK » wrote: Taj namet se (prema zakonu) plaća zbog kopija koje smiješ napraviti od originala koje imaš u posjedu, a ne zbog skidanja. Skidanje je i dalje ilegalno.
Tako sam i ja to shvatio.
Potpisi su za budale.
JPK

Post 24 Jan 2012, 21:51

slafko » wrote:Skroz krivo. Sori.
U krivu si, Zakon o autorskim pravima, NN167/2003, ima članak 82. koji kaže da je kopiranje za vlastite potrebe legalno, no to se ne odnosi na kopiranje koje je proizašlo iz ilegalne radnje - distribucije materijala preko mreže. Jer vlasnik nosača nema pravo distribuirati ono što je na istome, ima pravo samo prodati ili posuditi sam nosač.

To je tumačenje zakona koje je na snazi, imaš opširno na stranicama zampira, pa se informiraj. Kolika god gamad bili, nažalost samo prenose sadašnji zakon.
slafko

Post 24 Jan 2012, 22:12

Informirao sam se odavno i sada prenosim informacije.
klonka

Post 24 Jan 2012, 22:31

Ok, a kako zampiri mogu znati da nisam legalno kupila mp3 album na netu?
gonj špadi
JPK

Post 24 Jan 2012, 22:38

klonka » wrote:Ok, a kako zampiri mogu znati da nisam legalno kupila mp3 album na netu?
Nikako, oni ne mogu znati ni da nisi posudila cd, pa rip enkodirala u mp3, što je legalno. Taj zakon je totalna budalaština i mrtvo slovo na papiru, ali tako glasi.
Lastan

Post 24 Jan 2012, 23:17

JPK » wrote: U krivu si, Zakon o autorskim pravima, NN167/2003, ima članak 82. koji kaže da je kopiranje za vlastite potrebe legalno, no to se ne odnosi na kopiranje koje je proizašlo iz ilegalne radnje - distribucije materijala preko mreže. Jer vlasnik nosača nema pravo distribuirati ono što je na istome, ima pravo samo prodati ili posuditi sam nosač.
A kako znaš da osoba od koje skidaš nema pravo distribuirati sadržaj?
Znaš da ga ti nemaš i zato ti je zabranjeno seedanje, ali za download ti mogu staviti soli na rep.

No upravo je jezivo da u današnje vrijeme imamo zakon koji čak i servise kao što je iTunes čini ilegalnima.
JPK

Post 24 Jan 2012, 23:57

Lastan wrote: A kako znaš da osoba od koje skidaš nema pravo distribuirati sadržaj?
Znaš da ga ti nemaš i zato ti je zabranjeno seedanje, ali za download ti mogu staviti soli na rep.
Znaš tako što je općepoznato da se za takav sadržaj plaća ako je legalan i da se isti prodaje u webshopu, a ne skida preko torrent mreže. Sudac ima diskreciono pravo procijeniti jesi li ti takvu stvar mogao znati ili nisi, a u ovom slučaju je prilično naivno očekivati da će procijeniti da nisi. Jer redovito osuđuju ljude s ilegalnim Windowsima, a i oni mogu reći da su mislili da im pirat prodaje licencu za 20 kn.
Lastan

Post 25 Jan 2012, 01:02

JPK » wrote: Znaš tako što je općepoznato da se za takav sadržaj plaća ako je legalan i da se isti prodaje u webshopu, a ne skida preko torrent mreže. Sudac ima diskreciono pravo procijeniti jesi li ti takvu stvar mogao znati ili nisi, a u ovom slučaju je prilično naivno očekivati da će procijeniti da nisi. Jer redovito osuđuju ljude s ilegalnim Windowsima, a i oni mogu reći da su mislili da im pirat prodaje licencu za 20 kn.
“Dobio sam ih uz kompjuter”?
klonka

Post 25 Jan 2012, 01:11

JPK » wrote: Znaš tako što je općepoznato da se za takav sadržaj plaća ako je legalan i da se isti prodaje u webshopu, a ne skida preko torrent mreže. Sudac ima diskreciono pravo procijeniti jesi li ti takvu stvar mogao znati ili nisi, a u ovom slučaju je prilično naivno očekivati da će procijeniti da nisi. Jer redovito osuđuju ljude s ilegalnim Windowsima, a i oni mogu reći da su mislili da im pirat prodaje licencu za 20 kn.
Nina Paley na svojim stranicama moli ljude da shareaju film preko torrenta, a riječ je o jednom od ponajboljih animiranih filmova u zadnjih 10 godina. Ima još takvih primjera. Dala bih se kladiti da je hrpetini bendova s Bandcampa potpuno svejedno hoćeš li downloadati od njih ili ćeš koristiti neku drugu vrstu razmjene.

Osim toga, tko kaže da ja p2p ne koristim za razmjenu skenova Životinjskog carstva. :raspa:
gonj špadi
slafko

Post 25 Jan 2012, 07:44

Reci da ne pričaš o Hrvatskoj.
JPK

Post 25 Jan 2012, 08:39

Lastan » wrote: “Dobio sam ih uz kompjuter”?
Rekao bih da je vrlo lako po datumu filea utvrditi ako nisi. Osim toga, morao bi tvrditi da si disk dobio nakon najmlađeg filea kojeg imaš, a to bi moglo biti nezgodno ako na tom disku radiš išta osim čuvanja kopiranih filmova i glazbe.
No, to sve bi vjerojatno bilo irelevantno, jer uzimanje ilegalnih kopija od nekoga na disku je prilično ekvivalentno downloadu istih kopija preko mreže.
klonka wrote: Nina Paley na svojim stranicama moli ljude da shareaju film preko torrenta, a riječ je o jednom od ponajboljih animiranih filmova u zadnjih 10 godina. Ima još takvih primjera. Dala bih se kladiti da je hrpetini bendova s Bandcampa potpuno svejedno hoćeš li downloadati od njih ili ćeš koristiti neku drugu vrstu razmjene.

Osim toga, tko kaže da ja p2p ne koristim za razmjenu skenova Životinjskog carstva. :raspa:
Ja govorim o onima kojima nije svejedno. Zakon im omogućava svakakve sulude stvari. Drugo je to što u praksi ne mogu ništa downloaderima, a uploaderima samo u određenim zemljama i ako su nepažljivi.
slafko wrote:
Reci da ne pričaš o Hrvatskoj.
Pričam o Hrvatskoj i to u zadnjih 10 godina, nije to novo. Pogledaj na legalis.hr forumu žalopojke onih koji su popušili kazne.
  • Information