U kino odem tu i tamo, nisam primjetila da od kad skidam filmove idem manje.
Jako vjerujem da ću, po potrebi, skidati i dalje
MegaUploadov model nije baš toliko čest; ljudi uglavnom ne zarađuju time.sabaa » wrote: Kaj je najbolje veliki uploaderi su prilicno fino zaradivali, nije se sve svodilo na besplatan accaunt, nego su im megaupload i slicni mjesecno isplacivali poprilicne svote.
Što god da naprave, nastat će tehnološka rješenja da to zaobiđu.A pokret otpora ce se naravno izroditi, nakon sto ti je dostupan cijeli svijet kao na dlanu, tesko da ces dozvoliti da ti netko zalupi vrata pred nosom, barem ne bez borbe.
Ne možeš na tome zaraditi kao velika kompanija. Ali možeš kao autor.*jezebel* » wrote:ne mogu se sjetiti kad sam zadnji put kupila cd. kad bi nesto sto me jako privlaci kostalo 20-30, a ne 150 kn, vjerojatno bih kupila cesce. nekako mi se najsmislenijim cini ovo doniranje koje je klonka spomenula, iako ne znam koliko se na tome moze zaraditi.
Da, ima takvih blagajni. Ne i kompletnih dućana. To sam htio reći.klonka » wrote:Hmhm, oftopik sam, ali negdje sam lani preklani vidjela te blagajne. U Europi. Sad me ubij ako se mogu sjetiti gdje, može biti London, ali može biti i Ljubljana. Ok, Ljubljana nije.
Nema potrebe za grižnjom savjesti budući da sam već platio to što skidam. ZAMP se pobrinuo da se plaća namet na diskove, dvd-ove i ostale medije za pohranu. Bez obzira skidao ti ili ne.klonka » wrote:Downloadate li glazbu (i filmove) i imate li ikakvu grižnju savjesti zbog toga?
To nije argument, tako stoje stvari. Kod nas u Hr je složeno da smiješ skidati, ali ne bi smio dijeliti. Pazi, ne govorim ja ovo sebi i tebi kako bismo se osjećali bolje, govorim da znaš na čemu si.Hekatonhir » wrote:Da, i Lastan je to spominjao. No meni je taj argument malo nategnut. Pa osjećam grižnju savjesti dok skidam filmove.
Taj namet se (prema zakonu) plaća zbog kopija koje smiješ napraviti od originala koje imaš u posjedu, a ne zbog skidanja. Skidanje je i dalje ilegalno. A novac od toga ide isključivo zampirima i domaćem estradnom šljamu, jer ugovore o tome s inozemnim zampirima nemamo, zato i servisi poput itunesa i ostalih online pružatelja glazbe i filmova nisu legalni u Hrvatskoj.slafko » wrote:
Nema potrebe za grižnjom savjesti budući da sam već platio to što skidam. ZAMP se pobrinuo da se plaća namet na diskove, dvd-ove i ostale medije za pohranu. Bez obzira skidao ti ili ne.
Tako sam i ja to shvatio.JPK » wrote: Taj namet se (prema zakonu) plaća zbog kopija koje smiješ napraviti od originala koje imaš u posjedu, a ne zbog skidanja. Skidanje je i dalje ilegalno.
U krivu si, Zakon o autorskim pravima, NN167/2003, ima članak 82. koji kaže da je kopiranje za vlastite potrebe legalno, no to se ne odnosi na kopiranje koje je proizašlo iz ilegalne radnje - distribucije materijala preko mreže. Jer vlasnik nosača nema pravo distribuirati ono što je na istome, ima pravo samo prodati ili posuditi sam nosač.slafko » wrote:Skroz krivo. Sori.
Nikako, oni ne mogu znati ni da nisi posudila cd, pa rip enkodirala u mp3, što je legalno. Taj zakon je totalna budalaština i mrtvo slovo na papiru, ali tako glasi.klonka » wrote:Ok, a kako zampiri mogu znati da nisam legalno kupila mp3 album na netu?
A kako znaš da osoba od koje skidaš nema pravo distribuirati sadržaj?JPK » wrote: U krivu si, Zakon o autorskim pravima, NN167/2003, ima članak 82. koji kaže da je kopiranje za vlastite potrebe legalno, no to se ne odnosi na kopiranje koje je proizašlo iz ilegalne radnje - distribucije materijala preko mreže. Jer vlasnik nosača nema pravo distribuirati ono što je na istome, ima pravo samo prodati ili posuditi sam nosač.
Znaš tako što je općepoznato da se za takav sadržaj plaća ako je legalan i da se isti prodaje u webshopu, a ne skida preko torrent mreže. Sudac ima diskreciono pravo procijeniti jesi li ti takvu stvar mogao znati ili nisi, a u ovom slučaju je prilično naivno očekivati da će procijeniti da nisi. Jer redovito osuđuju ljude s ilegalnim Windowsima, a i oni mogu reći da su mislili da im pirat prodaje licencu za 20 kn.Lastan wrote: A kako znaš da osoba od koje skidaš nema pravo distribuirati sadržaj?
Znaš da ga ti nemaš i zato ti je zabranjeno seedanje, ali za download ti mogu staviti soli na rep.
“Dobio sam ih uz kompjuter”?JPK » wrote: Znaš tako što je općepoznato da se za takav sadržaj plaća ako je legalan i da se isti prodaje u webshopu, a ne skida preko torrent mreže. Sudac ima diskreciono pravo procijeniti jesi li ti takvu stvar mogao znati ili nisi, a u ovom slučaju je prilično naivno očekivati da će procijeniti da nisi. Jer redovito osuđuju ljude s ilegalnim Windowsima, a i oni mogu reći da su mislili da im pirat prodaje licencu za 20 kn.
Nina Paley na svojim stranicama moli ljude da shareaju film preko torrenta, a riječ je o jednom od ponajboljih animiranih filmova u zadnjih 10 godina. Ima još takvih primjera. Dala bih se kladiti da je hrpetini bendova s Bandcampa potpuno svejedno hoćeš li downloadati od njih ili ćeš koristiti neku drugu vrstu razmjene.JPK » wrote: Znaš tako što je općepoznato da se za takav sadržaj plaća ako je legalan i da se isti prodaje u webshopu, a ne skida preko torrent mreže. Sudac ima diskreciono pravo procijeniti jesi li ti takvu stvar mogao znati ili nisi, a u ovom slučaju je prilično naivno očekivati da će procijeniti da nisi. Jer redovito osuđuju ljude s ilegalnim Windowsima, a i oni mogu reći da su mislili da im pirat prodaje licencu za 20 kn.
Reci da ne pričaš o Hrvatskoj.JPK » wrote: Znaš tako što je općepoznato da se za takav sadržaj plaća ako je legalan i da se isti prodaje u webshopu, a ne skida preko torrent mreže. Sudac ima diskreciono pravo procijeniti jesi li ti takvu stvar mogao znati ili nisi, a u ovom slučaju je prilično naivno očekivati da će procijeniti da nisi. Jer redovito osuđuju ljude s ilegalnim Windowsima, a i oni mogu reći da su mislili da im pirat prodaje licencu za 20 kn.
Rekao bih da je vrlo lako po datumu filea utvrditi ako nisi. Osim toga, morao bi tvrditi da si disk dobio nakon najmlađeg filea kojeg imaš, a to bi moglo biti nezgodno ako na tom disku radiš išta osim čuvanja kopiranih filmova i glazbe.Lastan » wrote: “Dobio sam ih uz kompjuter”?
Ja govorim o onima kojima nije svejedno. Zakon im omogućava svakakve sulude stvari. Drugo je to što u praksi ne mogu ništa downloaderima, a uploaderima samo u određenim zemljama i ako su nepažljivi.klonka wrote: Nina Paley na svojim stranicama moli ljude da shareaju film preko torrenta, a riječ je o jednom od ponajboljih animiranih filmova u zadnjih 10 godina. Ima još takvih primjera. Dala bih se kladiti da je hrpetini bendova s Bandcampa potpuno svejedno hoćeš li downloadati od njih ili ćeš koristiti neku drugu vrstu razmjene.
Osim toga, tko kaže da ja p2p ne koristim za razmjenu skenova Životinjskog carstva.![]()
Pričam o Hrvatskoj i to u zadnjih 10 godina, nije to novo. Pogledaj na legalis.hr forumu žalopojke onih koji su popušili kazne.slafko wrote:
Reci da ne pričaš o Hrvatskoj.
Users browsing this forum: ClaudeBot and 4 guests