Jezikoterija
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 815 times
- Been thanked: 1551 times
Pa da, kažeš: "Dajte mi dva peciva i paštetu", kako drukčije? 
Potpisi su za budale.
I rekao si u G jd. kako i ide s brojem dva.Hekatonhir » wrote:Pa da, kažeš: "Dajte mi dva peciva i paštetu", kako drukčije?
Nodens - making women's period comfortable (by ex anais)
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Ne znam dovoljno, pa ću nagađati da te muči što se nebrojive imenice pretvaraju u brojive?Perzefona » wrote:
Zašto kažeš peciva, u množini?
Što kaže gramatika? Čujem i goriva i streljiva i peciva i tla i kruhove. Čekam još zrakove, i onda ću se predati. Pomirit ću se da su i cvijeća i drveća i lišća prihvatljiva (sve češća pojava kod učenika).
Upravo tako.ElliQuinn » wrote: Ne znam dovoljno, pa ću nagađati da te muči što se nebrojive imenice pretvaraju u brojive?
- Stitch
- Head Honcho
Kategorija brojivosti dinamička je kategorija, što znači da nije upisana u kamenu. Rekoh već, uvriježilo se peciva promatrati kao nešto što se može izbrojiti, kao nešto što se može pojmiti, promatrati kao opreka jedno - mnogo.
Prouči malo ovu raspravu, nije loša.
Potpisi su za budale.
Hvala. Zbilja je zanimljiva.Hekatonhir » wrote:Kategorija brojivosti dinamička je kategorija, što znači da nije upisana u kamenu. Rekoh već, uvriježilo se peciva promatrati kao nešto što se može izbrojiti, kao nešto što se može pojmiti, promatrati kao opreka jedno - mnogo.
Ja svejedno i dalje šizim na kruhove i peciva i vina.
Naši su prevoditelji odlučili radikalnije slijediti Kombolovu tradiciju- nasljedovanje starih i umjereno miješanje narječja- pa vidjeh u prijevodu Tassa, a sada i Camoesa (Luzitanci),kako Tomasović rabi čakavske oblike "ku" (koju), te starije "jur" i sl. Nije loše.
Kad bi se moglo- a ne može- valjalo bi izbaciti i hrpu glupih palatalizacija (radošću, braća,..), pa bi nam jezik bio k'o bog, sličan ruskom u tom pogledu, samo ne tako giligili pjevuckav.
Kad bi se moglo- a ne može- valjalo bi izbaciti i hrpu glupih palatalizacija (radošću, braća,..), pa bi nam jezik bio k'o bog, sličan ruskom u tom pogledu, samo ne tako giligili pjevuckav.
isto što i kiselo, mlado, staro, suho i mokroPerzefona » wrote: A što su tebi punomasno, nemasno, kiselo, trajno, obrano... mlijekA?
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
da ima raznih mlijekA, imaPerzefona » wrote: Hoćeš reći da je obrano, punomasno, kiselo mlijekO. Ali zato kravlja, kozja, majčina, ptičjamlijekA?
čak i za tijelo, iritantnih, premasnih, smrdljivih
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Išla sam malo obnoviti znanje o solsticiju i nabasam na hrvatskoj Wikipediji na pojmove kratkodnevnica i dugodnevnica (http://hr.wikipedia.org/wiki/Suncostaj). Zar ne bi trebalo biti kratkodnevica i dugodnevica? Dnevnica ne bi trebala biti astronomski pojam.
- Stitch
- Head Honcho
To je analogija - dan, dnevni, dnevnica. U rječnicima imaš i jedno i drugo.
Potpisi su za budale.
Ali tala ima zbilja raznih, kao i goriva. (Kupujem kola, pa znam.Perzefona » wrote:
Zašto kažeš peciva, u množini?
Što kaže gramatika? Čujem i goriva i streljiva i peciva i tla i kruhove. Čekam još zrakove, i onda ću se predati. Pomirit ću se da su i cvijeća i drveća i lišća prihvatljiva (sve češća pojava kod učenika).
Zrak je smjesa plinova točno određenog sastava i samo je jedan.
Jesam mašio ceo fudbal sad?
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
E. Zašto su pekara i mljekara, dočim ljekarna i cvjećarna?Zekoslawa » wrote:Dva kata ispod mene nalazi se pekara. Čim sretnem koga od zaposlenih, pitat ću ih.![]()
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Ma kažem da je i meni gorivo gorivo a ne goriva. Pa natočim krivo.ElliQuinn » wrote: Gorivo? Margarita ili mojito?
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
kažu mi da je veći zajeb u benzinca utočiti dizel nego obrnutoMargarita » wrote: Ma kažem da je i meni gorivo gorivo a ne goriva. Pa natočim krivo.
"Kažu mi da novog frajera imaš
nisam ga vidio
al' znam da nije loš
ti si vazda znala da biraš
ti si vazda trazila još"
Ma, ne to. Kažu mi da dizel ima većeg pa ga ni ne možeš ugurat u rezervoar benzinca.
Nego, upisujem neke adrese. VI. maskimirski odvojak (zamalo ispade odojak) - jesam li to dobro napisala, ono točke, mala slova?
nisam ga vidio
al' znam da nije loš
ti si vazda znala da biraš
ti si vazda trazila još"
Ma, ne to. Kažu mi da dizel ima većeg pa ga ni ne možeš ugurat u rezervoar benzinca.
Nego, upisujem neke adrese. VI. maskimirski odvojak (zamalo ispade odojak) - jesam li to dobro napisala, ono točke, mala slova?
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
-
- Information
-