Jezikoterija

Od kunilingvistike do pravopižđenja
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 29 Sep 2014, 19:36

ElliQuinn wrote:

Bilo vas je lijepo čitati. Nikad se ne bih duže zadržala na forum.hru da nije bilo DZ-a.
..jes vidla ti, a? ee, to su bila vremena (pa vrti uvojak kose oko tvorbe) ..eh, jesu, jesu ( i sjetno prelazi on prstom po svom morfemu).

:D

..a unda
Undaminator

Post 29 Sep 2014, 19:37

ali, eli, pa sta.. znalo je i nama bit dobro, jelda, a? :cerek:

ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 29 Sep 2014, 19:40

..a unda wrote:ali, eli, pa sta.. znalo je i nama bit dobro, jelda, a? :cerek:

Paaa, neću nikad zaboraviti Emericzyjev post u kojem ti je esao. I napomenuo da su mu trebale dvije godine da te nauči čitati, ali se tim postom isplatilo.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
..a unda
Undaminator

Post 29 Sep 2014, 19:42

ElliQuinn wrote: Paaa, neću nikad zaboraviti Emericzyjev post u kojem ti je esao. I napomenuo da su mu trebale dvije godine da te nauči čitati, ali se tim postom isplatilo.
..ma emerici je super. sve on to izgladi.. :D :D
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 29 Sep 2014, 19:54

..a unda wrote: ..dobro, pusti mene sad. nego,jel to dobro ili lose? :D
Dobro, a i da je loše, nije to ništa što se ne bi dalo izgladiti.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
blue
Asgard

Post 23 Oct 2014, 17:32

Dobro bi mi došla pomoć :misli:

Može link na neki vjerodostojan materijal koji govori o razlici/sličnostima između hrvatskog, srpskog i bosanskog? Neka opća usporedba ta 3 jezika. Na netu nalazim, s jedne strane, stav da je to sve jedan jezika, a s druge strane, prilično nacionalistički obojane stavove. Jasno mi je da je pitanje razlikovanja jezika, između ostalog, i politička odluka; ali trebala bi više fokus na jezične razlike/sličnosti.

Što se tiče političke odluke - bi li se to moglo nekako usporediti sa skandinavskim jezicima ili češkim/slovačkim, španjolskim/katalonskim?

Još bi se nekako snašla sa srpskim i hrvatskim samo, ali bosanski :S Iskreno nije ni meni jasno što je bosanski :zubo:
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 23 Oct 2014, 17:40

blue wrote:Dobro bi mi došla pomoć :misli:

Može link na neki vjerodostojan materijal koji govori o razlici/sličnostima između hrvatskog, srpskog i bosanskog? Neka opća usporedba ta 3 jezika. Na netu nalazim, s jedne strane, stav da je to sve jedan jezika, a s druge strane, prilično nacionalistički obojane stavove. Jasno mi je da je pitanje razlikovanja jezika, između ostalog, i politička odluka; ali trebala bi više fokus na jezične razlike/sličnosti.

Što se tiče političke odluke - bi li se to moglo nekako usporediti sa skandinavskim jezicima ili češkim/slovačkim, španjolskim/katalonskim?

Još bi se nekako snašla sa srpskim i hrvatskim samo, ali bosanski :S Iskreno nije ni meni jasno što je bosanski :zubo:
Nije ni meni :misli:
Pero

Post 23 Oct 2014, 17:55

Imaš razlikovni rječnik hrvatskog i srpskog jezika objavljen ranih devedesetih, Stitch se u to sigurno razumije više nego ja. A bosanski je ijekavski hrvatski sa primjesama srpskih izraza - onako malo seljački po mome. Od španjolskog/katalonskog zapamtio sam samo razliku sortida i salida (izlaz). Ali je meni svaršeno jasno da nakon silnih pizdarija devedesetih svatko hoće imati svoj standardizirani jezik koji se međusobno manje razlikuju od narječja iz Klanjca s onim s Hvara. :zubo:
blue
Asgard

Post 23 Oct 2014, 18:00

Još ću riječi i naći, ali ne može biti samo vokabular. I meni je jasna politička pozadina, ali valjda jezičari imaju još koji argument :zubo:

A usporedbe s ostalim jezicima, više sam ciljala u smjeru - ako švedski/danski/norveški nisu isti jezik, a također se međusobno super kuže, zašto se misli da hrvatski/srpski/bosanski jesu, nešto takvo.
Zekoslawa

Post 23 Oct 2014, 20:18

Uzmi Govor nacije Dubravka Škiljana. Nije baš mala knjižica, ali daje sjajan uvid u proces standardizaciije kao takav, s primjerima tih procesa u drugim i u našim jezicima. Razlikovne rječnike, molim te, iskoristi za potpalu i ni za što drugo. :zubo:

Možemo ti se mi ovdje upustiti u objašnjavanje, ali to će potrajati. Lako je sad nabaciti par najopćenitijih fraza, ali ako ne razumiješ neke jezične zakonitosti i bit procesa standardizacije, teško da će ti biti posve jasno. Ipak nismo u sferi egzaktnih znanosti i nema tu konačnog odgovora, zato i nalaziš koješta.
..a unda
Undaminator

Post 23 Oct 2014, 20:52

blue wrote:..
kolko ja znam, u bosni kazu skolski cas, tri je sa(ha)ta, a satove popravlja sajdzija.. :D

u splitu kazu npr, tri manje kvarat ..i po bota, iz skole picaju, gradski satovi ne rade.

eto, nekako mi je tu neka razlika.. :D
MightyMe

Post 23 Oct 2014, 21:16

Zekoslawa wrote:pak nismo u sferi egzaktnih znanosti i nema tu konačnog odgovora, zato i nalaziš koješta.
..rekla-kazala znanost. :kokice:
Zekoslawa

Post 23 Oct 2014, 21:57

Ae, nemamo svi slikarije i brojčurine da se s njima pravimo pametni, neki se moraju potruditi. :kokice:
..a unda
Undaminator

Post 23 Oct 2014, 22:00

MightyMe wrote:
..rekla-kazala znanost. :kokice:
..prirodne znanosti? cista teleologija..cista.. :kokice:
..a unda
Undaminator

Post 23 Oct 2014, 22:01

Zekoslawa wrote:Ae, nemamo svi slikarije i brojčurine da se s njima pravimo pametni, neki se moraju potruditi. :kokice:
ma nemaju prirodnjaci nista. mogu opisivat i mogu vjerovat, eto. sta kod ih pitas odgovaraju kao da se klade. :D
MightyMe

Post 23 Oct 2014, 22:07

Zekoslawa wrote:Ae, nemamo svi slikarije i brojčurine da se s njima pravimo pametni, neki se moraju potruditi. :kokice:
Potrude se tako šta izmisle znanost od nečega šta je nastalo samo od sebe, bez ikakve potrebe za takvim znanstvenicima.. :kokice:
..a unda wrote: ..prirodne znanosti? cista teleologija..cista.. :kokice:
Ja više volim prirodne znanosti doživljavat larpurlartistički. :kokice:
..a unda
Undaminator

Post 23 Oct 2014, 22:16

MightyMe wrote: ..

a više volim prirodne znanosti doživljavat larpurlartistički. :kokice:
..a ka da jesu sta drugo.. :D
MightyMe

Post 23 Oct 2014, 22:17

..a unda wrote: ..a ka da jesu sta drugo.. :D
Nemoj tako, tu i tamo ispadne nešto korisno šta bude skuža za srkanje para. :D
Zekoslawa

Post 23 Oct 2014, 22:18

MightyMe wrote:
Potrude se tako šta izmisle znanost od nečega šta je nastalo samo od sebe, bez ikakve potrebe za takvim znanstvenicima.. :kokice:

Ja više volim prirodne znanosti doživljavat larpurlartistički. :kokice:
A šta vi, proučavate ono što je nastalo zahvaljujući vama i uz potrebu za takvim znanstvenicima? :misli:
..a unda
Undaminator

Post 23 Oct 2014, 22:20

MightyMe wrote: Nemoj tako, tu i tamo ispadne nešto korisno šta bude skuža za srkanje para. :D
pa kazem ti ja..kako bit zadovoljan? izmisli neku potrebu i zadovolji je. :D
MightyMe

Post 23 Oct 2014, 22:20

Zekoslawa wrote: A šta vi, proučavate ono što je nastalo zahvaljujući vama i uz potrebu za takvim znanstvenicima? :misli:
Pa tako je. Igramo se raznoraznim modelima stvarnosti koje smo izmislili i koji bi nestali bez nas. :mirko:
MightyMe

Post 23 Oct 2014, 22:22

..a unda wrote: pa kazem ti ja..kako bit zadovoljan? izmisli neku potrebu i zadovolji je. :D
Obično to ide obrnuto, izmisliš nešto, pa skužiš kako može bit korisno. :D
Zekoslawa

Post 23 Oct 2014, 22:22

MightyMe wrote: Pa tako je. Igramo se raznoraznim modelima stvarnosti koje smo izmislili i koji bi nestali bez nas. :mirko:
O, pa mi isto modeliramo stvarnost, šta bismo drugo. :zubo:
MightyMe

Post 23 Oct 2014, 22:26

:zecorolleyes:
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 286 times
Been thanked: 341 times
Post 24 Oct 2014, 01:08

Čiji je jezik Mate Kapovića - knjiga ne donosi popis razlika, ali sadržava prilično objektivan prikaz i "nacionalističkih" i "nenacionalističkih", tobože znanstvenih stavova. Kad malo bolje pogledaš, sve je to isto, samo s drugim predznakom - zato navodnici. Pročitaj je pa sama zaključi što je istina. Pitka je i čitka. :)
Potpisi su za budale.
  • Information